Puppy Linux

2011. október 06.
89.1021
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
tsaby profilja, adatai
tsaby
Napjaink legnépszerűbb Linux disztribúciói a folyamatos fejlődésnek köszönhetően sokszor elérik, sőt néha túl is szárnyalják a Microsoft operációs rendszereinek képességét. Ennek viszont az egyik hátránya, hogy a régebbi számítógépeken ezek nem működnek, vagy ha működnek is, akkor sok munkába kerül a beüzemelésük. Felmerül a kérdés, hogy a régebbi számítógéppel rendelkezők mihez is kezdhetnek? Erre válasz lehet a kisméretű Linux terjesztések használat, ami közül az egyik a Puppy Linux.


A disztribúció kipróbálásához, és annak eldöntéséhez, hogy ez tényleg működőképes a régebbi számítógépeken egy a nagyrészt padlásról összeszedett teszt konfiguráció került összeállításra. Az összerakott számítógép egyes elemei igencsak réginek (körülbelül 10 éves) mondhatóak, más részegységei csupán néhány évesek. Ezen vegyes hardver kiépítésű asztali PC-n került kipróbálásra a bevezetőben említett operációs rendszer.

A teszt konfiguráció:
Alaplap: Abit KV7
CPU: AMD Sempron 2800+
RAM: 1GB
HDD: 2GB Maxtor
DVD: NEC 3210 DVD-RW
Videó kártya: Radeon x1650 Pro 512 MB RAM
Monitor: az ASUS LCD monitor

Puppy-ról általánosságban
Mielőtt belevágnánk a fenti Linux disztribúciónk kipróbálásába érdemes néhány gondolatot megjegyezni. A legelső ami nagyon fontos, hogy ez egy teljesen független terjesztés, tehát nem épül egyik nagy disztribúcióra (például Debian, Red Hat) sem. Az első verziója eme Linuxnak 2005-ben jelent meg, mely működőképes volt már egy 32 MB memóriával rendelkező Pentium I-es számítógépen is. M a terjesztés az 5.2.8-as változatnál jár, ami már 128 MB rendszermemóriával és 500 MHz-es processzorral is képes igen jó sebességű működésre.

A terjesztés beszerezhető ISO lemezképfájl formájában, aminek mérete 128 és 300 MB között mozog, változattól függően. A disztribúció alapértelmezetten Live CD ként futtatható, ami azt eredményezi, hogy az egész operációs rendszer és a tartalmazott alkalmazások is betöltődnek a központi memóriába, így miután elindult a rendszerünk, nyugodtan eltávolíthatjuk az indító médiát.

A terjesztés több különböző változatban érhető el például Lucid Puppy, MacPup, Xp Puppy, és ezeken kívül még jó néhány létezik. Ezeket a módosított változatokat a közösség összefoglalóan csak puplet néven emlegeti. A továbbiakban a teszteléshez a Lucid Puppy változatot használtam.

Puppy Linux - 2. kép

Live mód
A Live CD-ről indított rendszerünknél amint megjelenik előttünk a grafikus kezelőfelület rögtön elindul egy varázsló, ahol az operációs rendszerünk néhány alapértelmezését adhatjuk meg. Itt elsőként a billentyűzet, a gépnév, valamint az alapértelmezett nyelvet választhatjuk ki. Ezt követően pedig az Xorg beállítására nyílik lehetőségünk, ahol kiválaszthatjuk, hogy Xorg vagy VESA vezérlőt szeretnénk használni, és megadhatjuk a megfelelő képernyő felbontást. Legvégül pedig a hálózatbeállítás segéd indul el, ami megpróbálja konfigurálni a hálózati kapcsolatunkat. Nálam ez utóbbi nem sikerült az automatikus beállítónak, viszont manuálisan szépen életre lehetett kelteni az ADSL kapcsolatot.

Puppy Linux - 3. kép

Mindezek után gyakorlatilag egy teljes értékű rendszert kapunk, ami meglepő lehet, mert itt tényleg erről van szó. Lényegében a a rendszeren végzett változtatásainkat, elkészített állományainkat egyszerűen menthetjük USB kulcsra, vagy akár egy írható CD-re, mégpedig amikor a rendszerünket leállítjuk vagy újraindítjuk, akkor felbukkan egy ablak, ahol rákérdez hova szeretnénk menteni a fájljainkat.

Telepítés
Az operációs rendszerünk installálását Live rendszer alól végezhetjük el. Ennek menete merőben különbözik más disztribúciókhoz képest. Első lépésként a számítógépünk merevlemezén szükségünk lesz némi szabad területre, ahol két partíciót kell létrehozni, egy swap és egy ext4 típusút. Ezt a Gparted segítségével tudjuk elkészíteni. Ezek után az "universal installer" nevű alkalmazást kell elindítani, hogy a merevlemezre kerüljön az operációs rendszerünk. Nagyon fontos megjegyezni ennél a pontnál, hogy nemcsak HDD-re, hanem USB kulcsra is telepíthetjük, valamint lehetőségünk van választani a "teljes" és a "frugal" mód között. A "teljes telepítés"-t választva hagyományos módon kerül installálásra a rendszerünk, a "frugal" változat esetén viszont csak a vmlinuz, az initrd.gz, a lupu_528.sfs, zl528332.sfs és a lupusave fájlok kerülnek fel a háttértárra. Ez utóbbiban felhasználó beállításai tárolódnak. Az installálást a "teljes telepítés" módban folytattam, amikor is a szükséges állományokat a beépített lemezre másolta a telepítő.

Puppy Linux - 4. kép

A számítógépünkön most már telepítve van az új operációs rendszerünk, ám még mindig nem tudjuk a vizsgált Linux terjesztésünket merevlemezről indítani. Ahhoz, hogy ezt a problémát megoldjuk a "Grub bootloader config" nevű programot kell elindítanunk, ahol több kérdésre kell válaszolnunk. Az egyik, a Grub installálásának módjára vonatkozik, itt általában jó választás a "simple" opció. A másik, hogy melyik partícióra lett telepítve az operációs rendszerünk, itt a teszt konfiguráció esetén a "/dev/sda1" lett megadva. Ezután már csak a Grub helyét kell megadnunk, esetünkben az MBR-be (Master Boot Record) került a betöltő program.

Puppy Linux - 5. kép

Első indítás és csomagkezelés
A telepítés kissé körülményesnek tűnő folyamata után, amikor először betöltődik a rendszerünk rögtön ugyanaz az alapbeállításokat elvégző varázsló fogad bennünket ami a Live mód esetében is megjelent. Hasonlóan a Live módhoz, itt is ugyanúgy kell elvégezni az internetkapcsolat beállítását.

Amint rendelkezünk hálózati kapcsolattal a külvilág felé, érdemes egy kicsit megnézni a Puppy Linux csomagkezelését. A cikk elején már említésre került, hogy ez a disztribúció egy teljesen független fejlesztés, ami megmutatkozik a csomagkezelésében is. A csomagformátum melyet használ a ".pet", de nem csak az ilyen típusú állományokat képes kezelni. Lehetőségünk van más disztribúciókhoz előre elkészített telepítő állományok használatára, ilyen például Ubuntu.

A terjesztés csomagkezelője a "Puppy Package Manager" névre hallgat, kezelése hasonló a más disztribúciókban megtalálható hasonló programokéhoz. Az adatbázisában kereshetünk kulcsszavak segítségével, vagy böngészhetünk a kategóriákba rendezett programcsomagok között. A finomhangolása nem különösebben bonyolult, a konfigurációs ablakban egyszerűen kijelöljük a használni kívánt csomagtárolókat, majd frissítjük az adatbázist, és ezzel készen is vagyunk.

Puppy Linux - 6. kép

A programok telepítésének lehetősége ezzel még nem ért véget, a disztribúcióban helyet kapott egy "Qickpet" nevű alkalmazás, amely segítségével a legnépszerűbb programokat egy kattintással tudjuk telepíteni. Ezek között a szoftverek között megtalálhatjuk a GIMP-et, néhány böngészőt, vagy akár a népszerűbb grafikus vezérlők meghajtó programjait is.

Puppy Linux - 7. kép

Finomhangolás
Minden operációs rendszer egyik fontos kérdése, hogy hogyan lehet a rendszer beállításait megváltoztatni, miként lehet megadni az egyes funkciók alapértelmezéseit. Itt ezt a "PupControl" alkalmazás indításával tehetjük meg. A használható opciók között megtalálhatóak az asztali környezetre vonatkozó beállítások, az egyes hardver egységek hangolási lehetőségei, a hálózati beállítások, valamint sok más lehetőség is. Így elmondható, hogy ezen vezérlőközpont segítségével nagyon aprólékosan be tudjuk állítani az operációs rendszerünket, ez külön előny azok számára akik nem szeretik a parancssor használatát.

Puppy Linux - 8. kép

Internet és az egyéb alkalmazások
A mai világban az az operációs rendszer amely nem ad eszközöket a világhálón való barangolásra az nem igazán használható. A Puppy-ban alapesetben nincs telepítve böngésző, viszont élő internet kapcsolat esetén a munkaasztalon elhelyezett "browse" feliratú ikonnal elindítható egy böngésző választó segédprogram. Ennek segítségével mintegy öt alkalmazás közül választhatjuk ki a rendszerünk alapértelmezett böngészőjét.

Puppy Linux - 9. kép

Ezen kívül számtalan program áll rendelkezésünkre az Internet világának használatához, úgymint az Xchat, gFTP, Transmission és még jó néhány alkalmazás. Amikor barangolunk a világhálón, akkor a biztonság is nagyon fontossá válik, erre a Puppy Linuxban a "Linux-firewall" elnevezésű program nyújt megoltást. Az indítását követően két opciót ajánl fel, az egyik az "automatic", a másik a "default" mindkét esetben egy alapbeállítású tűzfalszkript indul el.

Más disztribúciókhoz hasonlóan itt számos program áll rendelkezésünkre a mindennapi munkához. Megtalálhatóak a különböző dokumentumok kezeléséhez szükséges programok (AbyWord, ePDFView, Gnumeric), multimédiás szoftverek sokaságát használhatjuk, mint például Pburn a CD/DVD lemezek készítéséhez, a GNOME MPlayer lejátszó.

Értékelés
A Puppy Linux a kis mérete ellenére jól vizsgázott az igen vegyes felépítésű tesztkonfiguráción. A telepítés, leírva kissé bonyolultnak tűnhet, de összességében mintegy tizenöt perc alatt a számítógépre telepíthető az operációs rendszer. A lemezképfájl kis méretének ellenére szinte minden alkalmazást sikerült a készítőknek bezsúfolni, ami a mindennapi használathoz szükséges. Ami pedig nem fért fel az installáló lemezre, az is egyszerűen telepíthető. Ezen kívül fontos még kiemelni a disztribúció magyar közösségét, ugyanis a fórumokat olvasgatva tapasztalható, hogy nagyon sok segítséget nyújtanak az ezen terjesztéssel most ismerkedők számára.
26 hozzászólás

Vendég

13 éve, 6 hónapja és 20 napja

nem új, 2005 óta fejlesztik, benne van a cikkben

válasz erre

Vendég

13 éve, 6 hónapja és 20 napja

Új Linux?meglepett smiley De király! És milyen rég volt már linuxos cikketek!szomorú smiley

válasz erre
123a(z) 3 -ből
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja