Megjelent az UHU-Linux 2.0

2007. július 22.
76.9361
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hosé profilja, adatai
Hosé
A magyar csapat által gondozott UHU-Linux disztribúció legújabb, 2.0-s verziója az "Igen" kódnevet kapta. Az új kiadású UHU operációs rendszer legfontosabb újdonsága, hogy a karakterek kezelését átdolgozták. Az új UHU Unicode-alapú UTF-8 karakterkészletet használ. Az új karakterkezelési megoldással a készítők kiküszöbölték az olyan problémákat, mint amikor az egyik szoftver által létrehozott fájlok neveit más szoftverek rosszul jelenítették meg. A karakterkezelés módosítása után megszűntek a korábbi problémák az ékezetes betűkkel, ráadásul mostantól nem csak a közép-európai nyelvek ékezetes betűit lehet használni.

/>
Megjelent az UHU-Linux 2.0 - 2. kép



Megjelent az UHU-Linux 2.0 - 3. kép

A Unicode karakterkészletre áttérés már régebb óta kívánatos volt, ám a szoftverek mostanra érték el azt a fejlettségi szintet, hogy jó minőségben, nem pusztán kísérleti jelleggel át tudjuk állítani az egész disztribúciót.
A változásból az új felhasználó aligha vesz észre bármit is; az egyetlen újdonság, hogy az ékezetes betűk a legtöbb szituációban maguktól jól működnek. Régi felhasználóinknak szükségük lehet már létező fájljaik egyszeri átalakítására, ehhez a telepített rendszer "UHU Dokumentáció" menüpontja alatt részletes útmutatást találnak.
Az irodai munkában, a programozási feladatok végrehajtása során számos felhasználó vált két billentyűzetkiosztás (főleg a magyar és az angol) között. A korábbi UHU-Linux kiadásokban a billentyűzet kiosztások közötti váltás aszöveges konzolon roppant nehézkes volt.

Megjelent az UHU-Linux 2.0 - 4. kép


A grafikus kezelőfelületeken felületen a két legnépszerűbb grafikus környezet (Gnome és KDE) alatt az Alt+Shift vagy Ctrl+Alt+K billentyűkombináció elindított egy programot, amelyik (több egyéb körülménytől függően) néha szinte azonnal, de néha érezhető késéssel váltotta át a kiosztást. Az UHU-Linux 2.0-s változatánál a grafikus felület mellett már szöveges módban is lehetséges a fenti billentyűkombinációk használata a karakteres felületen is.
A hálózatkezelést az UHU 2.0 a Network Manager adaptálásával oldották meg a disztribúció gondozói.

Megjelent az UHU-Linux 2.0 - 5. kép



Megjelent az UHU-Linux 2.0 - 6. kép

A hordozható eszközök automatikus csatolását végző programot is átdolgozták. Ha a CD illetve a DVD-meghajtóban nincs lemez, akkor azok a /media könyvtár alatt nem látszanak. Amin behelyezünk egy lemezt az optikai meghajtóba, a megfelelő könyvtár létrejön. Az új módszer előnye többek között, hogy ily módon a lemez címkéje is meg tud jelenni a könyvtár nevében.

Az UHU-Linux korábbi kiadásai elsősorban a magyar nyelv támogatására koncentráltak, ez a támogatás sokszor az egyéb nyelvek rovására valósult meg. Az UHU-Linux 2.0 a magyar mellett már több nyelvet is támogat. Az UHU 2.0 alatt futó szoftverek futási időben választják ki a rendszer beállításainak megfelelő nyelvet. A készítők igyekeztek úgy felépíteni a rendszert, hogy az angol nyelv választása esetén már ne lehessen találkozni magyar szöveggel.

Megjelent az UHU-Linux 2.0 - 7. kép


Az UHU-Linux 2.0 alapértelmezett grafikus környezete a Gnome 2.14, de alternatívaként a KDE 3.5 is megtalálható a DVD-n terjesztett változatban. A felhasználói felületek grafikus hatásai iránt kevésbé érdeklődő felhasználók számára a Blackbox grafikus felület memória takarékos lehetőséget nyújt az UHU-Linux használatára. A grafikus környezet alapjait az X.Org 7.1-es verziója nyújtja.

Megjelent az UHU-Linux 2.0 - 8. kép


Az irodai munkát segítő legfontosabb programok az alábbiak:

Megjelent az UHU-Linux 2.0 - 9. kép

Az új UHU-Linux ba természetesen a felhasználói programok újabb verziói kerültek be. Ezek közül a programok közül mindenekelőtt az OpenOffice.org irodai programcsomag 2-es változata érdemel említést. Az OpenOffice 2.0 az új OpenDocument formátumok támogatásával a korábbiaknál kisebb méretű dokumentumokat tud készíteni.
A KOffice egy alapvetően a KDE grafikus felület alá tervezett hasznos tulajdonságokkal felvértezett gyors irodai környezet.
Webböngészőként a Mozilla, a Konqueror és a Galeon is használható.
A Mozilla-mail, a KMail és az Evolution levelezőkliensek támogatják a levelek titkosítását.
A Lafisoft Raktárkezelő programjával naprakész raktárkészlet- és útnyilvántartás készíthető, miközben a számlázási feladatok is elvégezhetőek.

Megjelent az UHU-Linux 2.0 - 10. kép

A disztribúcióban a naptárak közül a Kalendar található, címjegyzékként a KAddressBook és a Gnome-Card, projektmenedzsment alkalmazásként pedig az MrProject használható.
Az irodai munkát nagyban segítheti a Complex CD Jogtár, ami az elmúlt 10 év törvényeit, országgyűlési határozatait tartalmazza.
A Flash player, az Adobe Acrobat Reader és a RealPlayer megjelenítők szintén részei az UHU-Linux Office csomagnak.

A grafikai munkát, videó és zeneszerkesztés is sok értékes program támogatja:

Megjelent az UHU-Linux 2.0 - 11. kép

A gPhoto és az XawTV programok a digitális kamerák használatát teszik lehetővé.
Az MPlayer egy nagyon jó videólejátszó szoftver, amely minden ismert videó és audióformátumot lejátszik.
A GIMP 2.2-es verziója egy, a korábbi disztribúciókból is jól ismert képszerkesztő alkalmazás képek utólagos módosítására, retusálására.
A QCAD egy tipikus tervezőprogram, amivel mérnöki pontossággal lehet dolgozni.
Az XMMS egy sokak által kedvelt multimédia alkalmazás, támogatja a legtöbb hang- és videóformátumot, pl. az MP3, Ogg és az MPEG-video fájlokat.
A Cdrecord, az X-CD-Roast és a K3b a grafikus felület alóli CD- és DVD-írást támogatja...
A hálózatok üzemeltetéséhez szükséges web, adatbázis, fájl és névszerver programok rendelkezésre állnak, ezek beállítása azonban már a felhasználói szintnél komolyabb ismereteket igényel.

Megjelent az UHU-Linux 2.0 - 12. kép


Telepítés
A telepítéshez az egyik út, ha megvásároljuk meg az UHU-Linux 2.0 DVD-t vagy CD-t. Ekkor az operációs rendszerhez terméktámogatás, szakmai segítség is jár, amely átsegítheti a felhasználót a rendszer birtokbavételének kezdeti nehézségein.

A másik út az, ha az internetről letöltött megfelelő .iso fájlt ki írjuk DVD-re vagy 700 MB-os (80 perces) CD-re ISO képmásként (tehát nem fájlként. És máris kész a telepítőkészlet. A telepítőkészlet megvásárlása, elkészítése után a számítógép BIOS-át úgy állítsuk be, hogy a számítógépben lévő CD/DVD meghajtóról indítsa a rendszert. A telepítőprogram indítása után kövessük a képernyőn megjelenő lépéseket. Fontos tudni, hogy a telepítésnél még mindig megvan az UHU Linuxnak az a hiányossága, hogy mondjuk egy Windows XP-t futtató NTSF partíciót nem lehet vele úgy átméretezni, hogy az üres helyből hozza létre a telepítéshezn szükséges partíciókat.

Az UHU Linux 2.0 telepítéséhez legalább két partícióra lesz szükség. A swap partícióra kerül a virtuális memória, a másik partícióra pedig maga az operációs rendszer. Természetesen ha a felhasználó a rendszer által felkínált lehetőségeket választja, a teljes merevlemezt felhasználja a telepítésre, ilyenekkel nem kell foglalkoznia. A telepítés meglehetősen gyors. A CD-s változat csomagjait egy Pentium IV.-es számítógépre néhány perc alatt felpakolja a rendszer. A DVD több gigabájtra tehető csomagjainak feltelepítése sem tart sokáig, mintegy fél óra alatt felkerül minden a számítógépre. A telepítés befejezése után újabb programokra nincs szükség, az egyes feladatok végrehajtására több alkalmazást is talál a felhasználó.

Korábbi UHU-Linux 1.0, 1.1 vagy 1.2 rendszerünket frissítheti is a felhasználó 2.0-ra új telepítés választása helyett. A frissítéshez be kell helyezni a telepítőlemezt. A telepítőlemez behelyezése után erről a lemezről kell újraindítani a rendszert, és ki kell választani a frissítés menüpontot. On-line frissítés technikai okok miatt sajnos nem lehetséges.

Értékelés
A DVD-s kiadásra való áttérés jelentősen megkönnyítette a programot megvásárlók dolgát. A korábbinál jóval több csomag kényelmes lehetőséget kínál egy átlagos otthoni és irodai felhasználónak. A rendszerrel egíütt telepített csomagok fontosak hiszen átlagos felhasználói ismeretek birtokában korrekcióra nem igen van mód. Igencsak kellemes, a nagyobb Linux disztribúciókkal szemben is gyors telepítés. Az átállás, a Linux alapú programok használatának megtanulása azonban már némi fáradságba kerül.

Megjelent az UHU-Linux 2.0 - 13. kép


Az UHU Linux alapértelmezett dizájnját átdolgozták ugyan, de akinek fontos az esztétikus munkakörnyezet, jobb, ha saját kezébe veszi a kialakítást. Az egyes hardverelemek automatikus felismerésének képessége növekedett ugyan, azonban ha valaki nem járatos különösebben a Linux programozásában, ne fogjon a hardvereszközök kézi beállításához, keressen inkább más operációs rendszert. Az UHU Linux operációs rendszer igazi erőssége a számítógépes munka támogatása. Az OpenOffice2 alapértelmezett fájlformátuma a korábbi méreteknél jóval kisebb fájlméretet eredményez. Ugyancsak javultak például a film és zene konvertáló képességek is. Összességében elmondható, hogy a munka hatékonyságának javítása miatt akár a korábbi Linux változatokról való átállás is megéri.

UHU-Linuxot azonban csak az használjon, aki a játákok terén megelégszik a disztribúció amúgy nem kevés kínálatával. A használhatóságra a játékok támogatásának gyengesége miatt 10 pontból csak 9 pontot tudok adni. A disztribúció megjelenésének testre szabásához komoly saját munkára van szükség, ezért a design 10 pontból 7 pontot kap.

Fejlesztő: UHU- Kft. valamint számtalan önkéntes Linux felhasználó
Kiadó: UHU- Kft.
URL: download.uhulinux.hu/uhu/2.0
Típus: operációs rendszer
Megjelenés: 2006 szeptember (legfrissebb kiadás: 2.2)
Ára: ingyenes (licenc: LGPL -Az Open Office szabadon felhasználható, akár kereskedelmi szoftverek készítésére is-)

Információk a program működéséről:
A disztribúcióval kapcsolatos felhasználói kérdések számára két levelezési listát üzemeltetnek a fejlesztők, a kezdő és haladó listát, melyekre a http://lists.uhulinux.hu/ oldalon lehet feliratkozni, illetve a régebbi leveleket is itt lehet megtekinteni.
Létezik továbbá egy dev nevű levelezési lista is, melyen a fejlesztés irányelveiről, konkrét hibákról és azok javításairól van szó.

Hardverigény
Az UHU Linux 2.0 sikeres telepítéshez és használathoz legalább 128 MB RAM szükséges. A hatékony használathoz azonban legalább 256 MB, még inkább 512 MB ajánlott. A korszerű és felhasználóbarát grafikus környezetek (KDE, Gnome már ennyi memóriát zabálnak fel.)Az irodai programként a disztribúcióban lévő OpenOffice is szereti a jó sok memóriát.
A telepítő nem kínálja fel a csomagválogatás lehetőségét, a lemezen található összes csomagot telepíti. Ennek helyigénye CD-ről történő telepítés esetén 2,5 GB. Egy DVD-ről történő UHU-Linux telepítéshez pedig már 12 GB az ajánlott merevlemez terület. A swap partíció számára pedig legalább 2,5-szer akkora merevlemez terület fenntartása ajánlott, mint amennyi a gép fizikai memóriája.
Processzorból jó minden 586, vagy annál magasabb osztályba tartozó Intel-kompatibilis processzor. Ezek közé a processzorok közé tartoznak a következők: Pentium I/II/III/IV, AMD K6/II/III, AMD Duron, AMD Athlon/XP/MP. Az UHU-Linux alapértelmezésben támogatja a multiprocesszoros (SMP) rendszereket és a HyperThreading (HT) technológiát is.
A merevlemez vezérlőkről fontos tudni, hogy az UHU-Linux 2.0 alatt az IDE (PATA és SATA) vagy SCSI meghajtók használhatók, a legtöbb SCSI és RAID vezérlőt automatikusan kezeli a rendszer. Az IDE és SCSI felületen keresztül csatlakozó CD és DVD meghajtók legtöbbjét szintén támogatja az operációs rendszer.
A legtöbb USB-n keresztül csatlakoztatott eszköz támogatása biztosított. A támogatott hardverek körének bővítése igaz minden esetben. A nem támogatott eszközök is működésre foghatók, ehhez azonban már komoly informatikai jártasság kell.
3 hozzászólás

Hosé

18 éve, 1 hónapja és 23 napja

Wlan hálót üzemeltetek vele, megy, automatice is. De a kézi konfigurálás ajánlatosabb ha fontos helyről van szó. MAC filter, SSID korlát, titkosítás tstb.
A gond akkor van, ha kapásból nem viszi a hálókartyát, akkor C programozás és elég magas szinten:-((((((((((

gnomeCommander >>>>> van egy karakteres fájlkezelő a mindait Commander (mc parancccsal parancssorsorból, ezek a grafikus cucccok nagyrészt annak a ruhái..
A copy egyébként érvényes jóformán mindenre. A disztribóció készítés lényege, hogy már mások által elkészített progikat gyúrnak össze egyé

Az UHU ban a fejlesztők saját förmedvényei a következők.
- A menüszerkezet minden grafikus felületen ugyanaz, nem kell kézzel szerkeszteni
. Mplayer A VLC előtt támogatott minden fonrosabb média formátumot.
- Magyarul van.
- Gyorsan telepíthető, aki telepített már Windowst + járulékos alkalmazásokat, az örül ennek, mint kiscicaca a tartozékának:-))9

Az összes funkció elérhető egyébként parancsokkal is (3000 parancs körül van benne) , csak ezekkel a copy-s dolgokkal, tényleg idiótán hangzik, de kényelmesebb.

válasz erre

Vendég

18 éve, 2 hónapja és 11 napja

wlannal hogy áll ?

válasz erre

Vendég

18 éve, 2 hónapja és 11 napja

Hát már nem azért, de GnomeCommander?röhögő smileyröhögő smileyröhögő smileyElég Gnome Copy...

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja