Fedora Core 3

2005. január 08.
73.2501
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hosé profilja, adatai
Hosé
2003 tavaszán a 9-es Red Hat Linux kiadásával befejeződött a főleg hálózati kiszolgálóként elterjedt Linux disztribúció fejlesztése. A Red Hat élete a Fedora projekt részeként fut tovább. A most ősszel megjelent 3 változat jelzi, hogy a készítők lépést tartanak az egyes Linux alkalmazások fejlesztésével. Egy Linux disztribúció összeállítása sosem könnyű. A készítőknek egyrészt ügyelniük kell arra, hogy a Linuxos programok legfrissebb változatai bekerüljenek az adott disztribúcióba.

Másrész arra kell vigyázni, hogy az új változatok már túl legyenek megszületésük kezdeti gyermekbetegségein, a fejlesztésükkor természetes módon előforduló kezdeti hibákon.
A Fedora összeállítói, akárcsak annak idején a Red Hat készítői, különösen ügyelnek arra, hogy az általuk összeállított disztribúcióba csak olyan csomagok kerüljenek bele, amelyek mentesek az új kiadásokkal járó gyermekbetegségektől.

Kernel 2.6.9:

Fedora Core 3 - 2. kép

A kerneleknek mondják a számítógépguruk az operációs rendszerek magját. A linux operációs rendszer magjáról tudni kell, hogy itt a stabil, felhasználói verziókat mindig páros számmal jelölik. Jelenleg a még folyamatosan frissülő 2.4 rendszermag mellett már a 2.6 változatú kernek is stabil, alkalmas a felhasználói operációs rendszer vezérlésére. Már a Fedora korábbi kiadása is a 2.6 verziószám alatti rendszermaggal jelent meg. De miben is tud ez többet az elődeinél?
Jóval több memória és merevlemez mennyiség címezhető. A Fedora jelenleg 16 TB háttértárat és 64 GB memóriát tud egy rendszerben kezelni.
Jelentősen javult a processzor időkihasználtsága.
Egyszerűsödött a programfordítás, a programkódok megismertetése a számítógéppel. Egy kernel Fedora 3 alá a make, make install, make modules_install parancsokkkal lefordítható.
A Windows alól ismert hibernálás is működik. Leállításkor a számítógép a munka és rendszerállapotot valamelyik háttértárra menti, így a következő indításkor a számítógép hamarébb üzemképes lesz.
A számítógépüket tunningolni szeretők számára fontos, hogy a processzorok órajele már a programból is állítható.
A Windows NT-t,vagy későbbi gyermekeit a Linuxal együtt használóknak fontos, hogy Fedora 3 egy csomó új fájlrendszer mellett már az NTFS fájlrendszert is kezeli. Így a Windows NT alatt készített munkák Linux alól is hozzáférhetők, módosíthatók.
A Fedora Core az új kerneknek köszönhetően már a 64 bites processzorokkal is működőképes.
A hangkártyák kezelésére az ALSA hangrendszer helyett, mellett már egy új rendszer, az OSS is használható.
Végre az USB porton csatlakozó eszközök támogatottsága is elérte a korszerű operációs rendszerektől elvárható szintet.

Ablakkezelők:

Fedora Core 3 - 3. kép

A Red Hat Linuxot és gyermekeit leginkább szerverként szeretik használni. Az ilyen kiszolgáló rendszerek működése nem igazán igényel grafikus felületet, vagy ha van is ilyen az valami egyszerű, kis erőforrás igényű. A Fedora Core azonban a mezei felhasználóra is gondol, ugyanis a Linux rendszerek irodai és otthoni felhasználása elképzelhetetlen könnyen kezelhető, felhasználóbarát grafikus felület nélkül. A tapasztalatlan számítógép kezelők számára a viszonylag könnyen kiismerhető Gnome 2.8 és KDE 3.3 grafikus felhasználói felületet kínálja.
A grafikus ablakkezelő programok magját adó XFree rendszer szintén megváltozott. A programok már képesek arra, hogy közvetlenül is elérjék és megjelenítsék a számítógép betűkészleteit. A betűknél már igen jól működnek az olyan különleges szolgáltatások, mint például az élsímítás.


Fedora Core 3 - 4. kép

A KDE 3.8 bemutatásánál elsőként a Windows alatt tálcaként futó panel igen rugalmas beállítási lehetőségeiről kell szólnunk. Akár a képernyő négy oldalára is elhelyezhetjük panelünket, ráadásul mindet ugyanúgy berendezve. Mind a négy panelnél működni fog az automatikus elrejtés. Minden panelre külön gyorsindító alkalmazás tehető. A gyorsindítók ikonkészlete természetesen panelenként más és más lehet.
Bővültek a konqueror fájlkezelő és böngésző beállítási lehetőségei is. A térképnézetben az alkönyvtárak és állományok a méretükkel arányos téglalapként vannak jelölve. Így sokkal könnyebb szükség esetén kiválasztani a helyhiány miatt törlendő anyagokat.
A grafikus felületen is jól használható fontkezelőnek köszönhetően könnyen áttekinthetjük, rendezhetjük, törölhetjük az egyes betűtípusokat, új betűkészlettel bővíthetjük a választékot.


Fedora Core 3 - 5. kép

A monitorok felbontása ezentúl úgy változtatható meg, hogy nem kell újraindítani a számítógépet. A gammakorrekciós lehetőség abban segít, hogy a kissé már elhasználódott régebbi monitorok képe újból élvezhető legyen. Az egyes színösszetevők intenzitásának növelésével növelhető a monitor fényereje, de a színhatások is eltolhatók a szemünk számára legkedvezőbb irányba.
Jelentős javuláson ment át a K3B CD író program. Mostmár minden különösebb beállítás nélkül kezeli a CD írónkat. A CD írás felülete is jóval barátságosabb, egyszerűbb.
A Fedora alapértelmezett kezelő felülete a Gnome 3 semmiben sem marad el a KDE mögött. Habár egyes beállítások elvégzése itt kicsit bonyolultabb, de minden elvégezhető. Az interaktív módon nem megoldható beállításokat Gnome ablakkezelő rendszerben a regisztrációs adatbázis szerkesztő szolgál ezeknek a beállításoknak az elvégzésére. Ezzel azonban óvatosan kell bánnunk, mert tényleg minden konfigurációs beállítás elérhető innét. Az alappanelhez itt is adhatunk kiegészítő paneleket. A panelekre a parancsikonokat két csoportban /programok és tevékenységek / is felvehetjük. Új ötlet ezen a területen a fiók, a hasonló alkalmazások ikonjait egy mappába helyezzük el. A mappa kattintásra kinyílik, így hozzáférhetővé válnak az egyes parancsikonok. A parancsikonok természetesen szabadon átméretezhetők.


Fedora Core 3 - 6. kép

A fontos Linuxos felhasználói programok legfrissebb változatai mind megtalálhatók a Fedora Core 3-ban. Internetes böngészésre ott a Konqueror, az Ephiphany és a Mozilla legújabb, második kiadása. Levelező programként szolgál a KMail és az Evolution. Az irodai programcsomagok közül említésre méltó az Open Office legfrissebb kiadása. Szövegszerkesző, táblázatkezelő prezentációkészítő és adatbáziskezelő programja tudja mind azt, amit más programok csak nagy pénzért biztosítanak:
A WRITER egy hatékony eszköz professzionális dokumentumok, beszámolók, hírlevelek és brosúrák készítéséhez. Könnyedén illeszthetünk képeket vagy táblázatokat dokumentumainkba, készíthetünk bármit az üzleti levéltől a professzionális szerkezetű könyvig, továbbá szerkeszthetünk weboldalakat is.
A CALC egy nagyszerű táblázatkezelő program, ami az unalmas számokat szembetűnő információkként képes megjeleníteni. Használhatók benne haladó táblázatkezelő funkciókat és döntéshozó eszközök bonyolult adatelemzések bemutatásához. Beépített eszközökeivel ad segítséget két- és háromdimenziós táblázatok készítéséhez.
Az IMPRESS gyorsabb hatékony eszköz hatásos multimédia prezentációk készítésére. Prezentációnk igazán ki fog tűnni különleges effektusai, animációi és színvonalas rajzos eszközei révén.


Fedora Core 3 - 7. kép

A DRAW segít elkészíteni bármit az egyszerű diagramoktól kezdve a háromdimenziós illusztrációkon át a különleges effektusokig.
Az Adatbázis-eszközök minden eszközt biztosítanak számunkra táblázatos formában, amire napi adatbázis munkánk során szükségünk lehet. Egyszerűbb alkalmazások számára dBASE, ipari méretű adatbázis-munkákhoz pedig ODBC vagy JDBC támogatással rendelkeznek.
A beépített Open Office hiányossága, hogy magyar nyelvi támogatása gyakorlatilag nincs.
Szintén új verzióval és teljesen új szerkezettel jelent meg a GIMP 2 grafikai programcsomag. A GIMP egy rendkívül hatékony freeware képszerkesztő program, amely ráadásul sokféle operációs rendszer alatt használható. A professzionális képfeldolgozásban valószínűleg soha nem fog maga mögé utasítani olyan termékeket, mint a Photoshop, de tudásában felülmúlja a legjobb shareware képszerkesztőket, például a Paint Shop Prót is. Kezelésében, az általa nyújtott lehetőségekben sok hasonlatosságot mutat a professzionális képretusáló programokhoz, a photoshopos képmódosítások java része GIMP-pel is elvégezhető, ezért az otthoni felhasználóknak és a digitális képszerkesztést most tanulóknak kifejezetten érdemes a GIMP-et választani.

Pozitívumok:
A Fedora igazi előnyei a felhasználó számára láthatatlanok. De ha valaki éldául folyamatos internet kapcsolattal rendelkezik, kincset ér számára egy olyan operációs rendszer, amely beépített tűzfalán keresztül tényleg biztonságos, hatékony védelem biztosítható a számítógépen tárolt adatoknak. Ugyancsak előnyös hálózati tevékenység esetén, ha rendelkezünk egy olyan kiszolgálóval, amely biztonságos hozzáférést nyújt a weben publikált dokumentumainkhoz, vagy irányítja a levélforgalmat. A Fedora webszervere és e-mail szervere egyike a legjobbaknak.

Hibák:
Fedora Core 3 - 8. kép

A nagy előrelépések mellett sajnos komoly hibák is vannak a disztribúcióban. Ilyen hiányosság mindjárt az, hogy a Gnome rendszer menüszerkezetét grafikus úton nem igen lehető bővíteni. A KDE kmenuedit programja sem működik még tökéletesen a menüszerkesztéskor. Az egérrel történő vonszolás még nem az igazi, ha egy menüt akarunk szerkeszteni.
Komolyabb fogyatékosság a multimédiás programok terén van. Nem teljesen érthető, hogy az xmms médialejátszóból miért hiányzik egy olyan állomány,amely az MP3 zenék lejátszásához kellene. Ha MP3 zenét szeretnénk hallgatni bizony a megfelelő csomagokat más disztribúciókból kell kölcsönvenni. A videó lejátszáshoz szükséges mplayer is kimaradt a programból, így ha szükségünk van rá egy az Interneten letöltött forrásból azt magunknak kell elkészítenünk.
Problémás még a beépített csomagkezelő használata is. A helyett, hogy ezzel kínlódnánk érdemes megszerezni a kdeadmin forráskódját. Ebben megtalálható a KDE felület csomagkezelője, a kpackage. Ha ennek lefordításával elkészültünk más Linux disztribúciók csomagjai is könnyen integrálhatók a Fedora alá.
Nem hiba, de itt kell szólni róla, hogy a Red Hat – Fedora disztribúciók által támogatott nyelvek körében nincs a magyar.

Értékelés:
A fentiekből egyértelműen kiderül, hogy a Fedora elsősorban kiszolgáló rendszernek és munkaállomásnak készült. A hálózati munka támogatása rendkívül jó. Azonban otthoni operációsrendszernek a bonyolult kezelhetőség és a multimédia támogatás hiánya miatt nem igazán jó.

használhatóság: 6 pont
megjelenés: 10 pont

Fedora Core 3
URL: www.fedora.redhat.com
disztribúció: a Red Hat átkeresztelve
szint: haladó
téma: A Red Hat disztribúció névváltásával járó új disztribúció ismertetése
megjelenés: 2004. november 8.

Hardver követelmények:
processzor: ha csak szöveges módban akarjuk futtatni a Fedorát elég a 200 MHZ Pentium processzor is, a grafikus felület minimum 400 MHz-t igényel
lemezterület: egy szöveges felületű szerver minimum 620 MB lemezhelyet igényel, 1,1 GB-n már grafikus ablakkezelő is van. A nem hálózatba kötött gépen a minimum 2,3 GB, ez azonban minden csomag kiválasztásával 6,9 GB lemezterületre is felmehet
memória: A szöveges módhoz minimálisan 64 MB, a grafikus módhoz pedig 192 MB memória kell
7 hozzászólás

Vendég

15 éve, 4 hónapja és 5 napja

röhögő smiley

válasz erre

Vendég

16 éve, 1 hónapja és 18 napja

tök jóóóóóóóóóóóóóröhögő smiley

válasz erre

Vendég

20 éve, 8 hónapja és 6 napja

http://download.fedora.redhat.com/pub/fedora/linux/

válasz erre

Vendég

20 éve, 8 hónapja és 11 napja

Na jó, de honnan?

válasz erre

Vendég

20 éve, 9 hónapja és 7 napja

Perszehogy letölthető! Miért ne lehetne letölteni?

válasz erre

Vendég

20 éve, 9 hónapja és 10 napja

Szerintem nem...

válasz erre

Vendég

20 éve, 10 hónapja és 14 napja

Letölthető ez ingyenesen valahonnan?

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja