Parted Magic: A HDD mester

2010. április 21.
86.1881
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
tsaby profilja, adatai
tsaby
Sokan voltunk már úgy, hogy egy teljes rendszerösszeomlás után nem volt kedvünk az újratelepítés körülményes útját - operációs rendszer telepítés, programjaink telepítése - végigjárni, vagy netalán nem volt megfelelő eszközünk egy túl kicsire szabott partíció átméretezésére. Mindkét probléma megoldására számtalan megoldást találhatunk, fizetős és ingyenes formában is. Egy remek megoldást kínál a Parted Magic legújabb 4.10-es változata a nyílt forráskód világából, lehetőséget nyújt számunkra a lemezek átméretezéséhez, egyesítéséhez, törléséhez, darabolásához, klónozásához, hozzáférhetünk a nem induló rendszerünk adataihoz.


Ez az eszköz tulajdonképpen egy CD-ről vagy Flash drive-ról indítható Linux alapú operációs rendszer, amin számtalan grafikus és karakteres kezelő felületű szoftver található a merevlemezekkel való munkavégzéshez.

A Parted Magic kínálatából néhány program a teljesség igénye nélkül:
Partícionáló programok: fdisk, parted, Gparted (grafikus felületű).
Fáljlrendszer eszközök: dbench, ntfs-3g.
Boot Loader alkalmaások: grub, ms-sys, install-mbr.
Grafikus felületű szoftverek: Chromium, GsmartControl, ISO Master, hardinfo, Mount-gtk.
Parancssori alkalmazások: TestDisk, partimage, partclone, Midnight Commander, ClamAV.

A Parted Magic indításához az alábbi követelményeknek kell, hogy megfeleljen számítógépünk:
Minimálisan egy CD-ROM meghajtó vagy egy USB csatlakozó
i586-os processzor
256MB memória vagy 128MB RAM "Live" módban.

A merevlemezekkel való munkánkhoz először is szükségünk lesz a Parted Magic lemezkép állományára, amit a cikk végén található link segítségével tölthetünk le, tömörített formában. Amint megvan a tömörített ISO állományunk először kicsomagoljuk a ZIP archívumot, majd az így kapott lemezképfájlt kiírjuk egy CD-re.

A frissen elkészült Live CD-t behelyezve a meghajtóba egy újraindítást követően máris a Parted Magic indítóképernyője fogad bennünket (optikai meghajtóról való indításhoz előfordulhat, hogy BIOS-unk beállításán változtatni kell). Már a boot menü megjelenésekor több indítási lehetőséget kínál számunkra: Az első menüpontot akkor válasszuk ha van legalább 192MB memória a számítógépünkben, ekkor ugyanis minden szükséges komponenst betölt az operatív tárba. Második pontot választva pedig csak a legfontosabb elemeket tölti be a memóriába, a többit pedig használat közben fogja betölteni. A harmadik pontot pedig akkor érdemes választani, ha kevés RAM található a PC-ben, ekkor csak a Gparted töltődik be automatikusan a memóriaigényes alkalmazások nem. A negyedik indítási lehetőségként gyengébb grafikus megjelenítéssel tudjuk indítani az OS-t.

Mindezeken kívül lehetőség van a helyi lemezről indítani gépünket, valamint a rendszer újraindítása is választható. Extra lehetőségként felkínálja nekünk a memóriatesztelő (memtest86+), hardver detektáló eszközt (HDT) és az MHDD-t a lemez fizikai hibáinak kiderítésére. További indítási lehetőségként felkínálja a Linux-os RAID eszközök használatát, és a Failsafe menüben csak konzolos módban is indíthatjuk az OS-t.

Alapesetben a Default settings menüpontot választva indítsuk a Parted Magic-et, ezután néhány pillanat múlva elénk tárul a grafikus munkaasztal és máris kezdhetjük a merevlemezekkel való munkánkat.

Információk a számítógépünkről

Parted Magic: A HDD mester - 2. kép

A hardinfo nevű kis program segítségével igen részletes információt kaphatunk a számítógépünket alkotó hardverekről és szenzorok által mutatott hőmérsékleti adatokról, valamint az akkumulátor állapotáról. Ezenkívül néhány bechmark segédalkalmazás is helyet kapott benne. Segítségével jelentéseket készíthetünk, amiben testre szabhatjuk, hogy mit is mentsünk a riportba. Az elkészült jelentést html vagy text formátumban menthetjük.

Linux merevlemezkezelése, meghajtók csatolása
A Linux operációs rendszerek a merevlemezeket úgynevezett eszközállományokkal azonosítják, ezek a /dev mappában találhatók. A 2.6.28-as kerneltől kezdve nincsenek megkülönböztetve az IDE, SCSI, SATA meghajtók (itt a 2.6.32-s kernelt használunk), az összes lemezt sd*1...3,4, stb. néven, az optikai meghajtókat pedig sr0...3,4 stb. ként azonosítja. A fixen beépített meghajtóknál az "sd" megnevezés utáni betű (a, b, c, stb.) megadja hová lett csatlakoztatva a HDD pl.: a IDE0 MASTER lesz a /dev/sda, a IDE0 SLAVE lesz a /dev/sdb ezután jönnek az SATA meghajtók pl.: /dev/sdc. A szám azonosítja a merevlemezen partíciókat, itt 1?4 szám jelenti az elsődleges partíciókat (ebből maximum 4 lehet, beleértve a kiterjesztett partíciót), 5-től fölfele pedig a logikai partíciókat jelöli.


Parted Magic: A HDD mester - 3. kép

A meglévő partícióink csatolására a legegyszerűbb mód, a "Mount Devices" feliratú ikon indítása. Ekkor elindul a Pcman fájlmenedzser és a mount-gtk. A mount-gtk egy grafikus kezelőfelületet biztosít a meghajtók csatolásához. Itt a felcsatolt eszközök mellett az "Umount", a leválasztott lemezeknél pedig a "Mount" felirat olvasható az adott eszköz melletti nyomógombon, amivel elvégezhető az eszközök fel- és lecsatolása. Ez csak olvasható módban csatolja fel a partíciókat. Mindemellett mindegyik eszköznél szerepel, hogy melyik mappába lett vagy lehet becsatolni pl.: /media/sdc1.


Gparted
Partíciók és HDD-k manipulálásához, a Gparted egy könnyen használható alkalmazás is helyet kapott az operációs rendszerben. A program számtalan fájlrendszertípust támogat pl.: ext2-4, ntfs, reiserfs, fat16, fat32. Segítségével könnyen hozhatók létre és módosíthatók, egyesíthetők a partíciók. Beállíthatók a lemezcímkék, kezelhetők a lemez flag-ek és ellenőrizhetjük a partíciók épségét. Fontos megjegyezni, mielőtt hozzákezdenénk a partíciók manipulálásához a legfontosabb adatainkról készítsünk biztonsági másolatot.

Parted Magic: A HDD mester - 4. képPartíciók biztonsági mentése
A Parted Magic két eszközt biztosít számunkra biztonsági mentések készítésére. Ez a két alkalmazás a Partimage és a Ghost 4 Linux.

A Partimage segítségével biztonsági mentést készíthetünk a merevlemezeink adatairól. Az itt helyet kapott 0.6.8_beta1 verzió az ext2, fat16, fat32, ntfs, HPFS, JFS, XFS, reiserfs fájlrendszereket támogatja. Menteni lehet helyi meghajtóra vagy hálózatra: SAMBA, NFS megosztásra. Támogatja a fájlok adott méretre történő darabolását. A mentési állományokat tömöríthetjük gzip vagy bzip2 használatával.

A G4l szintén egy biztonsági mentő alkalmazás kicsit nagyobb tudással. A mentéseinket elkészíthetjük egy lokális merevlemezre vagy hálózatra is dolgozhatunk FTP tárhelyet, Windows megosztást használva vagy SSHFS fájlrendszeren keresztül. A tömörítésnél szintén választhatjuk a gzip, bzip2 formátumot, valamint a Lzop formát is. A partimage-hez hasonlóan itt is van lehetőség a backup fájlok darabolására. Mindezen funkciók mellett az egyik leghasznosabb lehetőség a programban az MBR és EBR (a kiterjesztett és logikai meghajtók adatait tartalmazza) mentési lehetősége, ezzel a ezzel a partíciós táblák megrongálódása esetén is lesz esélyünk az adataink megmentésére. NTFS fájlrendszer estén használhatjuk az "NTFSclone backup" lehetőséget, ami kisebb állományt generál mint a hagyományos mentés, mivel ebben az esetben csak a fájlok és könyvtárak kerülnek mentésre.

Mentés G4L segítségével
Az alkalmazás indításához használjuk a munkaasztalon levő Ghost 4 Linux feliratú ikont. A mint elindult a program egy figyelmeztetést kapunk, amit érdemes komolyan venni, mert a nem körültekintő használat esetén adatvesztést eredményezhet a használat és csak saját felelősségünkre használjuk a programot.

Parted Magic: A HDD mester - 5. kép


Amennyiben átgondoltuk a figyelmeztetést, válaszoljunk igennel és kezdhetjük a program használatát. Ezután a főmenüben válasszuk a RAW módot, az almenüben pedig a Local use lehetőséget (ez a legtöbb esetben elegendő a számunkra). Itt az alábbi beállításokat kell megtennünk:
Pick drive: itt azt a partíciót kell megadnunk amire szeretnénk elkészíteni a biztonsági mentésünket.
Confige fájl name: a menteni kívánt állományunk nevét kell megadnunk.
Toggle split: ha engedélyezzük, akkor a készülő állományt fel fogja darabolni a program.
Toggle compression: a tömörítés típusát adhatjuk meg. Itt négy lehetőségünk van: None (nincs tömörítés), gzip, bzip2 (a legkisebb fájlméretet eredményezi, viszont ez a leglassabb), Lzop.

Mielőtt egy ENTER-t ütnénk a Backup menüponton fontos tudni, hogy annak a partíciónak, amiről a mentést készítjük nem szabad felcsatolva lennie, a cél partíciónak, amire készül a mentésünk viszont felcsatolva kell lennie, mégpedig írási joggal. A Ghost 4 linux néha nem megfelelően csatolja fel a cél partíciót, ezért miután kiválasztottuk, hova mentjük a backup állományt kézzel kell ismét felcsatolni a kiszemelt partíciót.

Azért, hogy biztosan írási jogosultsággal csatoljuk a cél partíciót el kell indítanunk az Lxterminal-t (A munkaasztal bal alsó sarkától a harmadik ikon).

Először leválasztjuk a partíciót:
umount /dev/sda5

Következő lépésként ismét felcsatoljuk a partíciót:
mount -t ntfs-3g /dev/sda5 /mnt/local -w

A parancsnál a -t kapcsoló után megadjuk a saját fájlrendszerünk típusát (ntfs-3g, ext2, ext4, vfat), ezt követően a merevlemezünket és a partíciónkat azonosító eszközfájl teljes elérési útja következik (mindenkinek a sajátját kell megadni). A következő paraméternek pedig megadjuk a csatolási pontot, fontos, hogy ez a /mnt/local mappa legyen. Utolsó paraméternek megadjuk a -w kapcsolót, ami engedélyezi a fájlrendszerre való írást.

Backup: ezzel indíthatjuk a menést. A következő képernyőn még rákérdez melyik partíciót akarjuk menteni. Teljes merevlemez mentésére válasszuk a sda, sdb stb. lehetőségeket (ezek után nincs szám). Partíciók mentéséhez pedig az sda1...sda4 stb. pontok közül válasszuk ki a számunkra megfelelőt. Ha mindezzel megvagyunk, akkor már csak meg kell erősítenünk, hogy akarjuk-e a művelet végrehajtását és már indul is a mentés.


Parted Magic: A HDD mester - 6. kép

Az MBR, EBR mentése. Az MBR (Master Boot Record, a merevlemez első 512 bájt-ja, ez tartalmazza a partíciók adatait és a rendszer indításához szükséges információkat) mentése hasonlóan történik, annyi különbséggel, hogy a Toogle compression menüpontnál a tömörítést kikapcsoljuk, valamint az utolsó lépésnek nem a Backup menüpontot választjuk, hanem az MBR opciót. Az ezt követő képernyőn el kell döntenünk, hogy csak az MBR-t (ha nincs kiterjesztett partíció ez is elég), ez esetben az MBRBACK pont a megfelelő választás, vagy ha az EBR-t is mentjük (kiterjesztett partícióval rendelkezünk, akkor ezt célszerű választani), akkor az MBRBACK2-t használjuk.

Partíció visszaállítása
A visszaállítás minden adatot töröl az adott partícióról, és a mentés pillanatában lévő állapotot állítja vissza! Visszaállításnál hasonlóan kell eljárni, mint mentésnél, annyi különbséggel, hogy a Config filename-nél a mentéskor elkészített fájl elérési útját és helyét kell megadni. A Pick drive-nál válasszuk ki azt a meghajtót, amin a mentéskor készült fájl található. Figyeljünk arra, hogy a Toggle compression pontnál ugyanazt a tömörítést állítsuk be, mint amivel a mentést készítettük. A Restore ponttal indítható a visszaállítás. Természetesen itt is meg kell adni, hogy melyik partícióra állítsuk vissza a rendszert.

Indítórekord helyreállítása
Az MBR visszaállítása is hasonlóan történik, csak nem a Backup pontot kell választani, hanem az MBR-t és ezen belül MBRRESTORE-t ha csak az MBR-t mentettük, az MBRRESTORE2-t, ha MBR-t és EBR-t is mentettük.

Parted Magic letöltése
11 hozzászólás

Deathcharger

14 éve, 4 hónapja és 4 napja

"Sokan voltunk már úgy, hogy egy teljes rendszerösszeomlás után nem volt kedvünk az újratelepítés körülményes útját - operációs rendszer telepítés, programjaink telepítése - végigjárni"-hát igen ez megragadta a lényeget
pont ezért fogom ki próbálni hamarosan.

válasz erre

Shadow

14 éve, 7 hónapja és 24 napja

Egy remek megoldást kínál a Parted Magic legújabb 4.10-es változata a nyílt forráskód világából, lehetőséget nyújt számunkra a lemezek , darabolásához,
öööö darabloáson azt érted hogy pl van egy csak egy C meghajto és azt feldaraboljuk 2 részre és akkor lessz egy C meg egy D meghajto? mert nekem valahogy ugykéne megoldani és sokkal gyorsabban menne a gép mert most minden teher a C-meghajtón van (és ez csak linux-ra jo vagy xp-re is?)

válasz erre

MMartina

14 éve, 7 hónapja és 26 napja

Hasznos dolog... Én is mást használok, de nem kizárt hogy kipróbálom.

válasz erre

Vendég

14 éve, 8 hónapja és 1 napja

Köszönöm a fáradozást,hogy megosztotta velünk a kezelést.Ugyan más partíció mentőt használok,de beállítás és a kezelt partíciók miatt nagyon hasznosnak találom ezt a leírást,program csomagot.Tekintettel,hogy legtöbbször egyedi gépek visszaállítását kell elvégeznem.Igy személyre szabhatóbb a partíció visszaállítása,kezelése.

válasz erre

Trishtan

14 éve, 8 hónapja és 9 napja

Hmmm, ezt szerintem kipróbálom az Asus laptopomon, mivel win 7 alól valamiért nem működik a partition magic; Ubuntu 9 meg Suse 10 telepítője meg valamiért nem akarta kezelni a vinyót

válasz erre

Vendég

14 éve, 9 hónapja és 7 napja

Vendég írta:
azt nem értem, hogy ha ez egy linux akkor mi köze a windows particiókhoz?
A Linux tökéletesen kezeli a winfosos partíciókat is. És a nagy pénznyelő os-ével ellentétben a Linuxos működik is.

válasz erre

Vendég

14 éve, 9 hónapja és 7 napja

Vendég írta:
azt nem értem, hogy ha ez egy linux akkor mi köze a windows particiókhoz?
A Linux tökéletesen kezeli a winfosos partíciókat is. És a nagy pénznyelő os-ével ellentétben a Linuxos működik is.

válasz erre

Vendég

14 éve, 9 hónapja és 7 napja

azt nem értem, hogy ha ez egy linux akkor mi köze a windows particiókhoz?

válasz erre

Vendég

14 éve, 9 hónapja és 12 napja

Vendég írta:
Nagyon hasznos leírás, köszi szépen. Egyébként alapvetően ez egy önálló Linux disztribúció?
Tulajdonképpen igen.

válasz erre

Vendég

14 éve, 9 hónapja és 14 napja

Nagyon hasznos leírás, köszi szépen. Egyébként alapvetően ez egy önálló Linux disztribúció?

válasz erre

skyman

14 éve, 9 hónapja és 18 napja

ez egy eléggé hasznos cikk, jol jön az embernek.
Bár én másik particiokezelőt hazsnálok, de nem elképzellhetetlen, hogy kiprobálom majd

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt