Azonnali üzenet küldők

2009. május 22.
88.4221
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hosé profilja, adatai
Hosé
Az ember mint tudjuk társas lény. A számítástechnika az emberi kapcsolatok iránti igény kielégítésére nagyon sok lehetőséget, megoldást kínál. Ezeknél a megoldásoknál azonban nem szabad elfelejteni, hogy amíg az ember a több száz kilométerre lévő másik emberrel beszélget a világhálón, lehet hogy közvetlen közösségétől elszakad. Így a kommunikációs lehetőségek komoly veszélyeket is hordoznak magukban. A más emberrel való kapcsolatépítésre, a kapcsolatok fenntartására az azonnali üzenetküldő programok kínálnak lehetőséget. Egy ilyet szinte mindenki ismer, mégpedig a Microsoft Live Messenger programját. Azonban emellett rengeteg más megoldás is rendelkezésre áll. Egy rövid áttekintés után, hogy mi is az az azonnali üzenetküldő, néhány programot részletesebben is bemutatok. Ezek ismeretében talán jobban tud mindenki igényeinek, elvárásainak megfelelő programot választani.


Az azonnali üzenetküldő programokról:

Azonnali üzenet küldők - 2. kép

Az azonnali üzenetküldők olyan számítógépes programok, melyek használatával azonnali szöveges kommunikáció indítható, folytatható két vagy több ember között hálózaton, legyen szó egy helyi hálózatról, vagy magáról az internetről. Az olvasók közül mindenki küldött-fogadott már elektronikus leveleket. Az azonnali üzenetek váltása az elektronikus levelezéstől annyiban különbözik, hogy ebben a beszélgetés valós időben folyik. A legtöbb azonnali üzenetküldési szolgáltatás megjeleníti többek közt a felhasználók elérhetőségi állapotát, jelenlegi hangulatát, vagy egy kis üdvözlőszöveget. Egy partnernek akkor érdemes üzenetet küldeni, ha az éppen aktívan használja a számítógépet. A szöveg, mondjuk egy konferencia beszélgetés során a begépelés után (soronként) az összes beszélgetőpartner számára látható. Az efféle kommunikáció egy telefonbeszélgetéshez jobban hasonlít, mint a levelezéshez. Néhány esetben még külön program sem kell a feladat végrehajtásához.


Azonnali üzenet küldők - 3. kép

Az Interneten keresztül azonnali üzenetküldő-szolgáltatások közé tartozik az AOL Instant Messenger, a Yahoo! Messenger, a .NET Messenger Service és az ICQ. Az azonnali üzenetküldő rendszereket párhuzamosan több helyen is fejlesztették. Mindegyik ilyen üzenetküldő alkalmazásnak külön protokollja van. Sok felhasználó több azonnali üzenetküldő rendszert is futtat egyszerre, hogy több hálózaton is elérhető legyen. Az egységes rendszerek létrehozására számos különböző próbálkozás irányult. Ilyen szabványok lehetnek a következők:
az IETF által fejlesztett SIP (Session Initiation Protocol) protokoll és SIMPLE- (SIP for Instant Messaging and Presence Leverage) protokoll,
APEX (Application Exchange) protokoll,
Prim (Presence and Instant Messaging Protocol) protokoll,
és a nyílt, XML-alapú XMPP (Extensible Messaging and Presence Protocol), protokoll - közismertebb nevén Jabber.

A AOL, Yahoo! és Microsoft, mint fő üzenetszolgáltatók protokolljainak egységesítése sikertelennek bizonyult, és továbbra is mindegyik a saját protokollját használja. Az idők folyamán, a felhasználói igényeknek megfelelően már nem csak szöveges beszélgetés, hanem a hanggal való kapcsolattartás, a videokonferencia lehetősége is bele került a programok kínálatába.

Azonnali üzenet küldők - 4. kép

Az azonnali üzentküldő programok a kövekezők:
AMSN
AOL Instant Messenger (vállalati)
eBuddy
Fire
Gadu-Gadu
Google Talk (GTalk)
Galaxium
ICQ (vállalati)
Internet Relay Chat
Kopete
Lotus Sametime (vállalati)
Miranda IM (szoftver)
MSN Messenger (vállalati)
Pidgin (korábban Gaim néven)
TeamSpeak
Trillian
Yahoo! Messenger (vállalati)
Windows Messenger (vállalati)
Windows Live Messenger (vállalati)

Az azonnali üzenetküldő szolgáltatások általános jellemzőinek ismertetése után a teljesség igénye nélkül néhány üzenetküldő program tulajdonságinak is utánanézünk. A népszerűbb kommunikációs programokról, mint a Skype és a Windows Live Messenger most szándékosan nem szólok. Inkább néhány kevésbé ismert, de talán nem kevésbé hasznos programra hívnám fel a figyelmet. Ezek a programok az aMSN, az AOL és a Pidgin lesznek.

alvaro's Messenger:

Azonnali üzenet küldők - 5. kép

Főbb adatok:
Fejlesztő: aMSN Team
Legfrissebb stabil kiadás: 0.97.2 / 2008. augusztus 3.
Operációs rendszer: platformfüggetlen
URL: aMSN
Az aMSN egy GPL licenc-en alapuló MSN Messenger-klón. Az aMSN klón egy hasonló felületet biztosít, mint a Microsoft szoftvere Windowson és Macintoshon. Az aMSN a felhasználók számára "emulálja" az MSN Messenger kinézetét. Az aMSN a Microsoft MSN Messenger kliensével szemben a következő előnyökkel bír:
támogatja a riasztásokat,
Az aMSN Microsoft Live Messenger programnál jobban testre szabható,
a felhasználók észlelhetik, hogyha valaki eltávolítja őket a partnerek listájából, a felhasználók számos profilt használhatnak párhuzamosan.

Az aMSN Linux mellett Unix, Macintosh és Windows rendszerre is elérhető, mint bármely más platformra, amelyik támogatja a TCL/TK 8.4-et vagy magasabb verziószámú változatát.
Az aMSN Macintosh változata néhány olyan funkciót is tartalmaz, mely a Windowsos MSN is tartalmaz, ám a Mac OS X 5 nem támogat. Ilyen például a webkamera-támogatás és a rezgő figyelemfelkeltés küldése.
Egy Linux, vagy windows operációs rendszerrre telpített aMSN kliens a megfelelő beállítások, és némi barkácsolás után talán még kellemesebb környezetet kínál a kommunikációra, mint a Microsoft Live Messenger szolgáltatás használata. A Live Messenger sok felhasználót vonzó előnye, hogy csak be kell indítani és kész.

AOL Instant Messenger

Azonnali üzenet küldők - 6. kép

Főbb adatok:
A program fejlesztője: AOL LLC.
Operációs rendszer: platformfüggetlen, a Mac és Linux operációs rendszerekre csak régebbi verziók
Legfrissebb stabil kiadás: 6.8.14.6 / 2008. október 28.
URL: AIM

AZ AOL Instant Messenger (AIM) szintén azonnali üzenetküldő alkalmazás. Az AOL-t az America Online internet szolgáltató jelentetette meg 1997-ben. Az AOL Instant Messenger (AIM) elérhető az AOL.mail oldalakra való bejelentkezéssel, kliens program nélkül. Az AIM x.x főleg magán felhasználók számára készült azonnali üzenetküldő alkalmazás, amely minőségét tekintve egy professzionális szofver. Igény szerint importálhatjuk az Outlook címjegyzéket a BUDDY listbe, illetve a Calendars fülön megjeleníti az adott napi naptári bejegyzéseket. A programmal lehet telefonálni, video telefonálni, fájlt küldeni és csoportos csevegésre, valamint távoli segítségnyújtásra is alkalmas.

Pidgin

Azonnali üzenet küldők - 7. kép

Főbb adatok:
Fejlesztő: aMSN Team
Legfrissebb stabil kiadás: 0.97.2 / 2008. augusztus 3.
Operációs rendszer: platformfüggetlen
URL: Pidgin

A Pidgin egy olyan GPL licencre épülő azonnali üzenetküldő alkalmazás, mely több különböző protokoll egyidejű használatával végrehajtott kommunikációt támogat. A Pidgin azonnali üzenetküldő szolgáltatás hasznos jellemző tulajdonsága, hogy szükség esetén egyszerre több hálózatra is be lehet jelentkezni. A sokféle üzenetküldő-hálózatot használó ismerősökkel egyetlen listáról lehet kommunikálni. A különböző hálózatokon fellelhető barátainkat egy programon belül, egy listában láthatjuk. Az azonnali üzenetküldések széleskörű lehetősége mellett a Pidgin komoly problémája, hogy az alkalmazás a legtöbb hálózat specifikus funkciót azonban egyelőre nem támogatja. Ilyen nem támogatott funkciók egyelőre például az MSN hang és video átvitele. Így tényleg csak azonnali üzenetküldésre lehet használni a programot, azt viszont széles körben. A sAIMET, ICQ, Jabber/XMPP, MSN Messenger, Yahoo!, Bonjour, Gadu-Gadu, IRC, Novell GroupWise Messenger, QQ, Lotus Sametime, SILC, SIMPLE, MySpaceIM és Zephyr alkalmazásokat támogatja.

Azonnali üzenet küldők - 8. kép

A Pidgin a felhasználók igényeinek megfelelően rendkívüli módon testre szabható, a beállítások egy része többféle hálózatra is érvényes, míg másokat egyenként lehet testre szabni. A szoftver GTK+-s skinekkel, felhasználói felületekkel tetszés és igény szerint "átöltöztethető", támogat különféle hasznos beépülő modulokat (plugin).

A Pidgin a következő üzenetküldési protokollokat támogatja:

Azonnali üzenet küldők - 9. kép

Gadu-Gadu
IRC (Internet Relay Chat)
Jabber (pl.: Google Talk)
Lotus Sametime
MSN Messenger
Napster
Novell GroupWise
OpenNAP
Oscar (AIM/ICQ)
QQ
SILC
Yahoo! Messenger
Zephyr

Azonnali üzenet küldők - 10. kép

Konklúzió:
Az azonnali üzenetküldési program kiválasztásánál tehát több szempontot is érdemes figyelembe venni: Ha az embernek más, más rendszereket használó ismerősei vannak, érdemes egy olyan alkalmazást választania, amely segítségével több rendszerben lévő ismerősével is kommunikálhat. Erre igen jó választás a Pidgin.
Ha videó és hang üzenetet is szeretne az ember váltani az ismerősökkel, akkor olyan programot érdemes választani, ami ezt a lehetőséget támogatja, és az ismerősöknek is van. Szomorú hír, hogy ilyen extra igények esetén több alkalmazást is telepíteni kell.


Azonnali üzenet küldők - 11. kép

A lenti javaslataim operációs rendszertől függetlenül élnek:
Ha valaki rengeteg, különböző rendszert használó emberrel szeretne üzentet váltani, akkor a Pidgin tökéletes, függetlenül attól, hogy Linux, vagy Windows operációs rendszere van.
Ha hang és videó átvitel is fontos, akkor Windows operációs rendszer esetén a Microsoft Live Messenger és a Skype együttes használatát javaslom. Linux esetén pedig a Skype és az aMSN használata lehet egy viszonylag nagy terüeltet felölelő megoldás.
Tehát a program választás előtt fokozottan érdemes átgondolni, milyen alkalamzásra lesz szükség. Akar-e még egyéb szolgáltatásokat a felhasználó, vagy csak sima csevegést. Ennek megfelelően kell programot választani.

Jó csevegést!
17 hozzászólás

Vendég

14 éve, 3 hónapja és 9 napja

skyman írta:
Jajj Kitty tulságosan földhöz ragadt vagynyelvnyújtó smileynyelvnyújtó smiley
egyébként ilyen ebbudyn, vagy más msn kliensel fellépni, h most a fiokoddal van a baj, vagy csak az msn programoddal?
Nincsenek klienseim,se földön,se levegőbennyelvnyújtó smileyröhögő smiley
Sztem az msn lesz a ludas,mióta letöltöttem az új verziót,folyton vacakol.

válasz erre

Vendég

14 éve, 3 hónapja és 9 napja

marco írta:
Szia Kitty!mosolygó smiley Rég láttunk!szomorú smiley

Tegyél fel egy pidgint mondjuk és akkor azonnal kiderül, hogy hálózati probléma vagy msn probléma áll fenn...
Szió Marco ! Télleg,nekem van pidgin is,már 1x letöltöttem,csak nem használtam,mert az olyan furamosolygó smiley De megnézem majd,köszi!

válasz erre

skyman

14 éve, 3 hónapja és 9 napja

Vendég írta:
Óóóó,de akkor az összes cuki szmájlim eltűnikszomorú smiley
Na,jó..még várok 1 napot,hátha megjavul magától,mint Shade gépe anno mosolygó smiley,aztán megteszem,amit meg kell tennemmosolygó smiley
Köszi a választ,kispajtás !
Jajj Kitty tulságosan földhöz ragadt vagynyelvnyújtó smileynyelvnyújtó smiley
egyébként ilyen ebbudyn, vagy más msn kliensel fellépni, h most a fiokoddal van a baj, vagy csak az msn programoddal?

válasz erre

marco

14 éve, 3 hónapja és 9 napja

Szia Kitty!mosolygó smiley Rég láttunk!szomorú smiley

Tegyél fel egy pidgint mondjuk és akkor azonnal kiderül, hogy hálózati probléma vagy msn probléma áll fenn...

válasz erre

Vendég

14 éve, 3 hónapja és 9 napja

skyman írta:
Hát Kedves Kitty porbálj meg egy teljes reinstallt. Szal töröld le teljesen, majd telepitsd fel ujramosolygó smiley Nekem is volt ilyen, ez segített teljesen.
Óóóó,de akkor az összes cuki szmájlim eltűnikszomorú smiley
Na,jó..még várok 1 napot,hátha megjavul magától,mint Shade gépe anno mosolygó smiley,aztán megteszem,amit meg kell tennemmosolygó smiley
Köszi a választ,kispajtás !

válasz erre

skyman

14 éve, 3 hónapja és 9 napja

Vendég írta:
Helló ! Nem tudná valaki megmondani,hogy mi baj lehet az msn-nel? Bejelentkezek és hiába lépek elérhetőre,nem lát senki ,olyan mintha rejtve lennék.Már próbáltam a vezérlőben javítani,de semmi változás.
(hellokitti)
Hát Kedves Kitty porbálj meg egy teljes reinstallt. Szal töröld le teljesen, majd telepitsd fel ujramosolygó smiley Nekem is volt ilyen, ez segített teljesen.

válasz erre

Vendég

14 éve, 3 hónapja és 9 napja

Helló ! Nem tudná valaki megmondani,hogy mi baj lehet az msn-nel? Bejelentkezek és hiába lépek elérhetőre,nem lát senki ,olyan mintha rejtve lennék.Már próbáltam a vezérlőben javítani,de semmi változás.
(hellokitti)

válasz erre

Aj Styles

14 éve, 4 hónapja és 6 napja

röhögő smileyröhögő smiley

válasz erre

fodorgyuri666

14 éve, 4 hónapja és 7 napja

én csak pidgint használok ha valaki beszélni akar velem az KERESSEN MEG! röhögő smiley... miért? nincs igazam? röhögő smiley tényleg pidgin + a böngészőben ami van pl facebook de a pidgin aztis tudja röhögő smiley... menő smiley

válasz erre

Aj Styles

14 éve, 4 hónapja és 8 napja

MSN a legjobb bár megmondmo őszintén én már unom. A Facebook-ba mg nemértem mit tudnak annyit nézniszomorú smiley

válasz erre

Vendég

14 éve, 4 hónapja és 9 napja

maradok az msn nél szeretem egyszerűröhögő smiley

válasz erre

Vendég

14 éve, 10 hónapja és 23 napja

kimaradt: xfire.com

válasz erre
12a(z) 2 -ből
 
legutóbbi hozzászólások
 
Monyo profiljamarco profilja