Azonnali üzenetküldők

2010. augusztus 10.
77.1371
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
RED profilja, adatai
RED
A szélessávú internet rohamos elterjedésével újabb kommunikációs forma nyílt meg a számítógép felhasználók előtt, az azonnali üzenetküldők személyében. Az azonnali üzenetküldők olyan számítógépes alkalmazások, amelyeknek segítségével a felhasználó egy vagy több partnerével szöveges kommunikációt folytathat hálózaton keresztül, mint például az internet. Az új megoldás fejlesztése egyidejűleg több helyen is megkezdődött, ami azt eredményezte, hogy a különféle szoftverek eltérő protokollokat használtak, így a felhasználók több alkalmazás futtatására kényszerültek, amennyiben több hálózaton is elérhetőek akartak lenni.


A fent említett probléma kiküszöbölésére természetesen több kezdeményezés is indult, amiknek célja egy egységes szabvány megteremtése volt (például APEX, Prim és XMPP), de ezek a próbálkozások sajnos nem terjedtek el a szolgáltatók körében, így azok továbbra is a saját protokolljait alkalmazzák. Ezeknek az elgondolásoknak a "kudarca" szerencsére nem kényszerítette az embereket arra, hogy egyszerre több klienst is futtatniuk kelljen, mivel idővel egyre több fejlesztőcsapat tette elérhetővé a saját fejlesztésű szoftverét, amik egyidejűleg akár több hálózatra is képesek feljelentkezni.

Főbb kommunikációs protokollok listája:
Gadu-Gadu
Gale
Internet Relay Chat
Jabber
Lotus Sametime
.NET Messenger Service (MSN)
OSCAR (ICQ és AIM)
Pichat
PSYC
SILC
SIMPLE
TOC (AIM)
Voice over IP
Yahoo! Messenger
Zephyr Notification Service

Az azonnali üzenetküldők megjelenésekor az ICQ (I seek You, én kereslek téged) büszkélkedhetett a legnépesebb felhasználótáborral, viszont a hegemóniáját letörte a Microsoft 2001 októberében kiadott Windows XP operációs rendszere, mivel már tartalmazta az MSN Messenger programot, így az már mindenféle telepítés nélkül azonnal a felhasználók rendelkezésére állt (ma már Windows Live Messenger névvel jelenik meg). Az ICQ területvesztésébe a Skype is nagy szerepet játszott, ugyanis könnyen konfigurálható felületével, és egyszerű kezelésével hamar a felhasználók kedvencévé vált. Az üzenetküldő alkalmazások folyamatos megújulása, és tudásuk fejlődése tette indokolttá, hogy néhány érdekesebb példányukat kiragadjuk, és közelebbről is szemügyre vegyük a teljesség igénye nélkül.

A cikkben szereplő üzenetküldők:
aMSN
Miranda IM
Pidgin
Trillian
Skype

aMSN

Azonnali üzenetküldők - 2. kép

Az aMSN Team által gondozott ingyenes program a Microsoft MSN Messengerének a klónja, és jelenlegi legfrissebb verziója a 0.98.3. Az aMSN hátrányai között említhetjük meg, hogy sajnos egyelőre még csak kizárólag az MSN hálózattal képes elboldogulni, így aki ezen kívül több protokollt is használ, a program mellett további kliensek futtatására kényszerül, de a negatívumok közé sorolható még, hogy az összehasonlításra kiszemelt társainál kissé lomhább, és a memóriahasználatán is lehetne tovább finomítani. Az említett néhány fogyatékosságát bőségesen kárpótolja a szoftver nagy tudása, ugyanis minden gond nélkül képes kezelni a webkamerát és a hangüzeneteket, támogatja a hagyományos, az animált és az egyéni hangulatjeleket, több nyelven is telepíthető (köztük magyarul is), támogatja a több helyről való bejelentkezést, a riasztásokat, nagy mértékben testreszabható, fel van készítve a pluginek és skinek kezelésére, valamint kiváló fájlátviteli képességekkel büszkélkedhet. További pozitívumként sorolható fel, hogy a Windows Live Messengerhez szokott felhasználók részére viszonylag ismerős kezelőfelületet biztosít, így a használata is egyszerűbb és kényelmesebb lehet, valamint több operációs rendszerhez is elérhető, amiknek a listája a következő:

Linux
Microsoft Windows
Microsoft Windows 95
Mac OS X (univerzális)
FreeBSD
Nokia N900 (Maemo 5)

Azonnali üzenetküldők - 3. kép


Miranda IM

Azonnali üzenetküldők - 4. kép

A Miranda IM egy szintén ingyenes csevegőkliens alkalmazás, ami jelenleg a 0.8.27-es verziójánál tart. A program árnyoldalához csupán három dolgot soroltam, mégpedig, hogy kizárólag a Microsoft Windows operációs rendszere alá fejlesztik, első ránézésre kissé egyszerű megjelenése van (ami szerencsére kiválóan személyre szabható), valamint a beállítása az új felhasználók számára nehézkesebb lehet. Az előnyei között elsőként kell megemlíteni, hogy bámulatosan apró, mindössze 1,9MB-os a telepítője, de a számítógép erőforrásaiból is hihetetlen csekély mennyiséget foglal le, és ezek a pozitívumok még kiemelkedően gyors működéssel is társulnak. Az előbb említett meggyőző kombináció mellé még olyan előnyöket is fel kell sorolni, mint az egyidejűleg több kommunikációs protokoll kezelése, a pluginek támogatása (hozzávetőlegesen 350 beépülő áll rendelkezésre), amiknek köszönhetően nemcsak a szoftver kinézete, de a tudása is egyedileg testreszabható.

A Miranda IM által támogatott protokollok:

AIM (AOL Instant Messenger)
ICQ
.NET Messenger Service (vagyis MSN)
Facebook
IRC (Internet Relay Chat)
IAX (Internet-Asterisk Exchange)
Jabber
Netsend
Tlen
Yahoo
Skype (Skype szükséges)

A fent leírt felsorolás nem teljes, hiszen a támogatott protokollok listája bármikor igény szerint tovább bővíthető.

Azonnali üzenetküldők - 5. kép


Pidgin

Azonnali üzenetküldők - 6. kép

A számomra örök favoritnak számító Pidgin kliens (2007 májusa előtt még Gaim néven futott a fejlesztése) jelenlegi legfrissebb változata a 2.7.2. A legújabb kiadás egyetlen hátrányaként sorolható fel, hogy a korábbi változatokkal összehasonlítva, a Microsoft Windows és a Linux rendszerek alatt a program memóriahasználata csekély mértékben megnövekedett, de ez a használhatóságát és teljesítményét szerencsére a legkisebb mértékben sem befolyásolja. A Pidgin az előbb említett aMSN-hez hasonlóan több operációs rendszer alatt is használható, másik hasznos tulajdonsága pedig, hogy mellette a felhasználó nem kényszerül további üzenetküldő alkalmazás futtatására, mivel a program szimultán módon egyszerre több hálózatra is képes bejelentkezni. A szoftver tudása számtalan pluginnel tovább fokozható, és természetesen támogatja az egyéni hangulatjelek használatát, valamint a partnerikonok megváltoztatását, a kinézete pedig GTK+ skinek alkalmazásával módosítható.

A Pidgin által támogatott operációs rendszerek:

Linux
AmigaOS
Microsoft Windows
FreeBSD
Unix
Nokia N900

A Pidgin által támogatott protokollok listája:

Bonjour
Gadu-Gadu
IRC (Internet Relay Chat)
Lotus Sametime
MySpaceIM
MXit
.Net Messenger Service (MSN)
Novell GroupWise
OSCAR (AIM, ICQ, Mac)
QQ
SIMPLE
SILC
XMPP (Google Talk, Facebook Chat, Gizmo5, LJ Talk)
Yahoo!
Zephyr

A fent leírt hálózatokat a kliens önmagában képes kezelni, de ezt a felsorolást beépülőkkel bármikor tovább lehet bővíteni, így a szoftver tudása könnyedén kiegészíthető Skype, vagy akár Xfire támogatással is.

Azonnali üzenetküldők - 7. kép


Trillian

Azonnali üzenetküldők - 8. kép

A Cerulean Studios azonnali üzenetküldőjének jelenlegi legújabb kiadása a Trillian Astra 4.2.1.20. A Trillian Astra sajnos egyelőre még csak Microsoft Windows alapú PC-kre, valamint Mac OS X 10.5 Leopard operációs rendszerekkel ellátott számítógépekhez érhető el, míg mobiltelefonok közül az iPhone és a BlackBerry készülékekre telepíthető. Számomra a szoftver árnyoldalai közé tartozik, hogy nem létezik Linuxos változata, bizonyos extra funkciók csak a Pro változatban használhatóak, és az egyéni hangulatjelek kezelésére még nem képes, viszont a villámgyors működése, a kicsi erőforrásigénye, a tetszetős megjelenése és a nagy tudása miatt hamar átvette a Pidgin helyét a Windows-os számítógépemen. A Mirandához és a Pidginhez hasonlóan a Trillian Astra is képes több protokoll egyidejű kezelésére, emellett kitűnően konfigurálható, valamint megjelenése is ízlés szerint testreszabható. A program legmeglepőbb tulajdonsága, hogy két hálózat egyidejű kezelése mellett, és az átlátszóság effektet alkalmazó külső használatával is a legkevesebb erőforrást igényelte, gyakorlatilag pár kilóbájt híján azonos memóriahasználatot produkált, mint a Miranda IM alapbeállításokkal. Az alkalmazás rendelkezik video és audio chat támogatással, személyre szabható értesítési rendszerrel, képes kezelni a plugineket és widgeteket, telepíthetőek egyéni skinek és különálló hangulatjel készletek, valamint a népszerűbb közösségi hálózatokhoz is képes csatlakozni.

A Trillian Astra további különlegessége, hogy támogatja az instant előnézetet is, vagyis ha az egérmutatót a szövegbe ágyazott hiperhivatkozás fölé visszük, akkor előnézeti képet kapunk az aktuális linkről vagy akár Youtube videóról anélkül, hogy azt a böngészőnkben megnyitnánk, de ha idegen kifejezéssel találkozunk a beszélgetésben, akkor a Wikipedia adatbázisából is kikeresheti az ismeretlen szöveg magyarázatát.

A Trillian által kezelt protokollok:

Astra
.Net Messenger Service (MSN)
AIM
MySpaceIM
Yahoo!
Google Talk
ICQ
Jabber/XMPP

A fent említett Pidginhez hasonlóan, természetesen a támogatott hálózatok listája beépülők alkalmazásával tovább bővíthető.

Azonnali üzenetküldők - 9. kép


Skype

Azonnali üzenetküldők - 10. kép

A Skype kissé kilóg az eddig felsorolt kliensek közül, ugyanis a felhasználók nagy része elsősorban a szoftver telefon funkcióját használja, és az azonnali üzenetküldő képessége a legtöbb esetben kiaknázatlan marad. Az ok, ami miatt mégis meg lett említve, hogy a Skype nagy szerepet játszott az internet alapú kommunikáció gyors és széleskörű elterjedésében, valamint a könnyen konfigurálható felülete mellett olyan csábító szolgáltatással is kecsegtet, mint a hálózaton belüli ingyenes hanghívás, és ennek köszönhetően jelentős felhasználótábort tudhat magáénak. Mivel egyszerre több kommunikációs protokollt is használok, számomra egyetlen apró negatívum, hogy a program kizárólag csak a saját hálózatát képes kezelni, viszont mind a Pidgin, mind pedig a Trillian beépülő segítségével könnyedén rávehető a Skype-al való együttműködésre (telepített Skype szükséges). A kliens előnye, hogy elérhető és telepíthető a Linux, a Mac OS X, valamint a Microsoft Windows operációs rendszereken is.

Zárószó
A felsorolt azonnali üzenetküldőkön kívül természetesen még számtalan létezik, a cikk csupán pár érdekesebb példányukat ragadta ki, amik jó néhány különleges tulajdonságukkal kitűnnek társaik közül. A felsorolt szoftverek nagy része több rendszer alá is elérhető, ami lényeges szempont lehet az olyan felhasználóknak, akik nem csak egy számítógéppel, illetve operációs rendszerrel rendelkeznek, így mindenhol a számukra megszokott kezelőfelület fogadja őket. Ugyanakkor a kliens kiválasztásakor fontos tényező lehet, hogy képes-e több protokoll egyidejű kezelésére, mivel ahogy azt fentebb is leírtuk, a rendelkezésre álló hálózatok listája igen hosszú, és nem biztos, hogy partnereink ugyanazt preferálják, mint mi magunk, és ilyen esetekben célszerűbb választás lehet az efféle univerzálisabb szoftver használata, így nem kényszerülünk több program futtatására.
13 hozzászólás

Braddock

13 éve, 6 hónapja és 4 napja

marco írta:
Úristeeeen! Ez ütött!röhögő smileyröhögő smileyröhögő smileyröhögő smiley

Am milyen érzés a nap hülyéje cím boldog tulajdonosának lenni?röhögő smiley
Szerintem kiérdemli az évszázad hülyéje címet is!

válasz erre

Hori a (hun)

14 éve, 8 hónapja és 5 napja

marco írta:
Úristeeeen! Ez ütött!röhögő smileyröhögő smileyröhögő smileyröhögő smiley

Am milyen érzés a nap hülyéje cím boldog tulajdonosának lenni?röhögő smiley
Ez a hónapé nem a napéröhögő smileyröhögő smileyröhögő smileyröhögő smiley

válasz erre

Shade

14 éve, 8 hónapja és 5 napja

Vendég írta:
hat en ennek nem latom semmi ertelmet.Hogyen kell ezen jatszani ?
röhögő smileyröhögő smileyröhögő smileyröhögő smileyröhögő smiley

válasz erre

marco

15 éve, 1 hónapja és 11 napja

Vendég írta:
hat en ennek nem latom semmi ertelmet.Hogyen kell ezen jatszani ?
Úristeeeen! Ez ütött!röhögő smileyröhögő smileyröhögő smileyröhögő smiley

Am milyen érzés a nap hülyéje cím boldog tulajdonosának lenni?röhögő smiley

válasz erre

Vendég

15 éve, 1 hónapja és 11 napja

hat en ennek nem latom semmi ertelmet.Hogyen kell ezen jatszani ?

válasz erre

marco

15 éve, 1 hónapja és 21 napja

gocsa írta:
Ö ez ilyen frissítése, vagy más szemszögből való bemutatása a tavaly májusi cikknek?
Inkább a más szemszög a megfelelő...mosolygó smiley

válasz erre

gocsa

15 éve, 1 hónapja és 25 napja

Ö ez ilyen frissítése, vagy más szemszögből való bemutatása a tavaly májusi cikknek?

válasz erre

marco

15 éve, 1 hónapja és 27 napja

Pidgin forever.mosolygó smiley

válasz erre

[Tiltott felhasználó!]

15 éve, 1 hónapja és 27 napja

[Tiltott felhasználó!]

Kitta

15 éve, 1 hónapja és 27 napja

Tényleg jó lett, Grat tes! mosolygó smiley Én Trillian-t használok, nekem nagyon bejött, szeretem mosolygó smiley
Igen, a 9-es kép sok mindent elárul röhögő smiley
Szép csillagos ötöst kaptál! mosolygó smiley

válasz erre

skyman

15 éve, 1 hónapja és 27 napja

Hmm jo cikk lett ment a fivekacsintó smiley
Én sajnos a trilliánnal nem jártam szerencsével, nállam jelenleg a pidgin a favoritröhögő smiley

válasz erre

Maniac

15 éve, 1 hónapja és 27 napja

Valóban jó írás lett, olvasmányos, lényegre törő és a kilences képen még a röhögőgörcs is elkapott.röhögő smileyröhögő smileyröhögő smiley

válasz erre
12a(z) 2 -ből
 

kapcsolódó hírek, cikkek

Azonnali üzenetküldők

Azonnali üzenetküldők

legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaBotyi profilja