A Windows skinelési lehetőségei

2003. augusztus 22.
72.3951
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Szoron profilja, adatai
Szoron

A Windows skinelési lehetőségei - 5. kép

Microsoft operációs rendszereinek felületei mindig az egyszerűségre törekedtek. Kezdődött ez a Windows 3.0-val, majd a lehetőségek és az elvárások köszönhetően a 9x-ek már egy korszerűbb, könnyebben kezelhető, de még mindig puritán felületre váltottak. Ez a felület egészen a Windows 2000-ig tartott, majd az őt követő Windows XP, már egy Luna nevezetű felületkezelő rendszert kapott, melynek köszönhetően – végre – megjelent egy „minimális” design is a rendszerben.


Természetesen, aki nem volt megelégedve a régi rendszerekkel, számos „külső” program segítségével úgy alakíthatta Windows-át, ahogy neki tetszett. Itt főleg az ablakok kinézetére gondolok, nem összetévesztve azokkal a programokkal, melyek a desktop, vagy a taskbar lecserélésére, átszerkesztésére alkalmasak. Ilyen például a LiteStep, DesktopX, NextStart.

#kep1#Az ablakok megváltoztatására – és ebben az esetben a taskbar is ablaknak számít -, a WindowBlinds program a StarDock cég műhelyéből a legismertebb és legkedveltebb program. Jelenleg a 3.x-es verziók a legfrissebbek, de a StarDock folyamatosan fejleszt, szinte minden hónapban jelenik meg újabb változat. A 2.xx-es verziók igen kedveltek volt, és ennek köszönhető – annak ellenére hogy már régen megjelent a 3 generáció –, még igen sok helyen a 2.xx-es változatokat kultiválják.

A Windows XP és a már említett Luna felet megjelenésével egy új cég is feltűnt a skinkészítők között. A TGT Soft teljes mértékben az XP rendszeréhez készítették programjukat, mely a StyleXP névre hallgat. Jelen pillanatban a 1.xx-es verziók futnak, de ha valakinek nem kellenek pluszok és csak a felületet kívánja lecserélni, egy ügyes módszerrel mindössze egy fájlt kell lecserélnünk és máris fogadja rendszerünk az TGT Soft programjához készült felületeket.

WindowBlinds for StarDock
A Windows skinelési lehetőségei - 2. kép

A program viszonylag nagy múltra tekint vissza. Első verzióval a 98-as rendszereket lehetett átszabni. Már az össze Windows rendszerrel kompatibilis a WindowBlinds 3. generációja. A cég bevallása szerint az újabb változatok, már teljes mértékben a Windows kernel hívásai veszik át, vagyis ezzel elősegítik, hogy a felhasználó alig vegye észre az hogy egy másik program kezeli le a megjelenítő funkciókat. Ennek köszönhetően aztán a sebességlassulás is csökkent. Persze egy izomzatban gyenge gépen elég kellemetlen mikor egy ablakot áthelyezünk egyik helyről a másikra. Ennek ellenére a program annyira változatossá, látványossá tudja tenni rendszerünk felületét, hogy mindenképpen érdemes kipróbálni, és ha kell beruházni egy nagyobb gépre.

A program minden felületi komponens megváltoztat. A kereteket, gombokat, csúszkákat, checkboxokat. Ezek mellett plusz funkciókkal is ellátja ablakainkat. Alapértelmezés szerint az ablakok kezelőmenüjének a bal felső sarokban van. A minimalizálás, a méretezés és a bezárás gombok, pedig a jobb felső sarokban találhatóak. A WindowBlinds segítségével meglehet úgy keverni, ahogy akarjuk. Lehetőségünk van új gombok felvitelére is, úgymint ablak felcsukása, vagyis az ablaknak csak a címsora fog látszani. Lehet, mindig látszik gombot elhelyezni a kereten és még egyéb hasznosabbnál hasznosabb gombot (winamp kezelők). Utolsó említett gombnál azért keretet írtam és nem az ablak fejlécét, mert a kereten bárhová el lehet helyezni a gombokat. Bár ez az én szépérzékemet nagyon zavarta. Mint az látható a képeken, igen designos felületeket lehet találni Aki esetleg meg akarja próbálni, milyen felületet tud összehozni, arra is van lehetőség. A StarDock kiadott egy SkinStudio nevezetű programot, ami mára elért egy olyan szintet, hogy akár a Windows XP felületének pontos mását is el lehet készítni vele.


A Windows skinelési lehetőségei - 3. kép

A WindowBlinds működését tekintve nem bonyolult. A telepítés elvégzése után érdemes rendszerünket újraindítani, mert megváltozhat egypár rendszerbeállítás. Az újraindítás után már a rendszerünk részeként tekint vissza ránk a program. Az telepítő-csomagban van néhány alap felület, melyek mindegyik rendkívül igényesek és felérnek – minden tekintetben - a Windows Luna-jával. A Megjelenítés tulajdonságai ablaknál lehet elérni a WindowBlinds minden funkcióját. Az alap gombok mellé még 3 jelent meg, melyekkel előhívhatjuk a program beállításait.
Itt lényegében elérhetjük a rendszerünkben lévő felületeket, újakat vehetünk föl, vagy akár törölhetjük is őket. Meghatározhatjuk milyen felületi részek legyenek megváltoztatva, gombok, menük, statusbár-ok. Lehetőség van arra is, hogy Intézőnk főablaka áttetsző legyen, valamilyen filterezéssel. Bár ez inkább csak látványos, mint praktikus. Emellett számos érdekesebbnél, érdekesebb beállítás gondoskodik arról, hogy minél látványosabb operációsrendszert kapjunk. Lehetnek olyan programok, melyeknek nem tetszik az új felületkezelő program. Ekkor lehetőség van arra, hogy egy tiltás iktassunk be a program felé, vagyis ne jelenjen meg rajta a WindowBlinds-es felület.


A Windows skinelési lehetőségei - 4. kép

Ha ezt a felületkezelő programot választjuk, készüljünk fel arra, hogy egy igen izmos gépre lesz szükségünk ahhoz, hogy minden funkciót maximálisan kiélvezhessünk. De, ha ez nem gond, akkor egy olyan látványos felületet varázsolhatunk rendszerünkre, melyet semmi más programmal nem tudnánk megvalósítani. Arra persze készüljünk fel, hogy mivel nem az alaprendszer rutinjait használja a WindowBlinds, lehetnek némi kompatibilitási problémák. Nincs az ablaknak jobb széle, vagy a Windows Commander menüjében a Súgó mintha kilógna. Bár ezt már ha minden igaz sikerült javítaniuk a fejlesztőknek.

Egy biztos, ahhoz, hogy megtudjuk, mennyire van ilyenre szükségünk, és mennyire tudjuk használni, ahhoz mindenképpen ki kell próbálni.
www.windowblids.com

StyleXP for TGT Soft
A TGT Soft programja nem egy külső motort használó felületkezelő. A Windows XP-ben – mint már említettem – található egy Luna névre keresztelt felületkezelő rendszer. Ennek köszönhetően és egy minimális változtatással a StyleXP-vel, akár ezer felület közül választhatunk és mindezt bármiféle külső program nélkül. Ennek köszönhetően nincs plusz processzorhasználati idő (a Luna használatához viszonyítva. Természetesen, ha klasszikus felület használjuk, a gép akkor van a legkevésbé leterhelve).


A Windows skinelési lehetőségei - 6. kép

A fejlesztők két megoldást is adnak arra, hogy rendszerünk felületét átszabjuk. Az egyik ingyenes, ekkor csak a felületek százaiból válogathatunk és perszer be is állíthatjuk őket úgy mintha csak a Luna egy másik felszínét választanánk ki. Ekkor manuálisan kell a megszerzett felületeket kicsomagolni és a _:WINNTRESOURCESTHEMES könyvtárba másolni. Ezek után aktiválnunk kell a ezegytema.THEME vagy ezegytemacsomag.MSSTYLES, fájlt. A tömörítésben az egyik típusú fájl biztosan szerepel. Amennyiben THEMA formátum fájl van a tömörítésben, úgy valószínű, hogy a felület, kihatással lehet az ikonokra, a kurzorra és a háttérképre. De most egy kicsit előreszaladtunk. Tehát az egyik megoldás az volt, hogy manuálisan bemásoljuk a felületeket. Ahhoz, hogy a rendszer le is kezelje őket (mivel azért ezek valamelyest eltérnek az eredeti Luna rendszerétől) egy kis cselre van szükség, mely megkerüli a rendszer-helyreállítást is. Egy UXTHEME.DLL fájlt kell megtalálnunk és patchelnünk. Ennek a folyamatnak a teljes leírása megtalálható – angolul – a patchelő fájl mellett. Ha, tehát mindezekkel megvagyunk, nem árt egy restart. Mikor végre ismét felállt a rendszerünk, sok változás nem látunk. Viszont ha aktiválunk egy előbb említett típusú fájlt, megjelenik a Megjelenítés Tulajdonságai ablak és megjelenik benne az aktivált felület képe. Ezek után csak alkalmaznunk kell a beállításokat és pár pillanaton belül, elénk tárulhat az új felület. Mint látható ez a „program” teljesen beépül a rendszerbe, így nem is nevezhető teljes értékű alkalmazásnak.


A Windows skinelési lehetőségei - 7. kép

Ha tehát ezt a megoldást választjuk a StyleXP-nél, jó pár plusz funkcióról le kell mondanunk. Ugye, ennek köszönhetően megváltoztatjuk az ablak keretét és a vizuális komponensek mellett, a kurzort, az ikonokat és hátteret. De amennyiben a StyleXP Plus változatot választjuk, számolnunk kell 19,95 dollárral, ami körülbelül 5200 forint. Ekkor viszont számos plusz funkciót is kapunk. Alapból egy teljes-értékű kezelőfelületet, melyről minden beállítás elérhető.

Ezen plusz funkciók lényegében a következők: A többfelhasználóság támogatása, a System Tray eltüntetése, időszakos váltás felületek, témák, bejelentkező képek és hátterek között, a bejelentkező kép lecserélése (login), „hangos” témák kezelése, többnyelűség, fejlett help, és folyamatos upgrade támogatást ad a teljes változat.

Amennyiben valaki úgy dönt, hogy a StyleXP a szimpatikusabb számára, mindenképpen próbálja ki a teljes változatot, mert igen sok kellems funkciója van. Akit pedig a felület tervezés is megfogott a StyleXP mellett annak a TGT Soft, a StyleBuilder ajánlja. Ez tervező program megfelel a WindowBlinds féle SkinStudionak, azaz a különbséggel, hogy az ebben készült felületeket a StyleXP használja.

Végezetül az összehasonlításra csak annyit mondanék, hogy annak eldöntése melyik a jobb, csak az aktuális felhasználó tudja eldönteni. Ha nagygéppel rendelkezünk és minél látványosabb felületeket szeretnénk használni, rengeteg plusz vizuális funkcióval, és nem probléma, hogy néhány program nem kezeli le tökéletesen a felületeket, akkor a WindowBlinds a tökéletes választás. Ha viszont egy nem túl izmos géppel rendelkezünk és persze Windows XP-vel, akkor a StyleXP a helyes választás, mert felületek tekintetében minden Luna szintű megvalósítást támogat.
4 hozzászólás

Vendég

14 éve, 5 hónapja és 21 napja

Nem tud valaki segiteni a stylebuilder használataba? Én letöltöttem,feltelepitettem ,elinditottam és kb idáig jutottam Pedig sztem jo kis progi lehet Aki jártas a használatában az irjon a komond@citromail.hu emailcimemre. Elöre is köszönöm a segitséget: Üdv mindenkinek

válasz erre

Vendég

17 éve, 23 napja

JA EZ A 3. VOLT

válasz erre

Vendég

17 éve, 23 napja

MÁSODIIIKKKK

válasz erre

Vendég

17 éve, 9 hónapja és 3 napja

ELSŐŐŐ

válasz erre
 

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

Magnumpi profiljamarco profilja