Adobe Photoshop CS4

2008. július 04.
102.6111
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hosé profilja, adatai
Hosé
Egyre többen vannak olyanok, akik a számítógépet atta is szeretnék használni, hogy nem igazán sikerült fényképeiket feljavítsák. Az ilyen javító munkához lehet egy jó eszköz a már klasszikusnak számító Photoshop legújabb tervezett kiadása, a CS4 program. Az Adobe Photoshop egy, az Adobe Systems által fejlesztett képszerkesztő és fényképfeldolgozó szoftver. A program első verziója, a 0.63-as 1988 októberében jelent meg, és az első Photoshop programok még csak Macintosh számítógépen futottak.


Az Adobe által kezelt úgynevezett rasztergrafikus kép pixelekből áll. A kép állomány a kép minden egyes képpontjának színét és egyéb jellemzőit eltárolja. A rasztergrafikus képtárolási és feldolgozási mód előnye, hogy a tárolt kép minden egyes képpontja külön szerkeszthető.

Újdonságok

Adobe Photoshop CS4 - 3. kép


Adobe Photoshop CS4 - 2. kép

A program a fényképek feldolgozására, retusálására kiválóan használható. Az ilyen rasztergrafikus képek nagy merevlemez területet foglalnak, a számítógép memóriájának méretével szemben is igényesebbek. A rasztergrafikus képek minőségromlás nélkül csak korlátozottan nagyíthatók. Az Adobe Systems Photoshop programja a fenti elv alapján dolgozza fel a fényképeket. A Photoshop megoldásai etalont jelentenek a képfeldolgozással és grafikával foglalkozók körében.

Adobe Photoshop CS4 - 4. kép

A képfeldolgozó programok előbb-utóbb átveszik a Photoshop keretében alkalmazott megoldásokat.
Ezek közé, a Photoshopban először megjelent újítások közé tartozik a rétegek kezelése (amikor a kép jellemző részeit különböző rétegekre -fóliákra- helyezik, és rétegenként módosítják), vagy a beépülő segédprogramok, azaz a "plug-in"-ek használata (ezek egy külön könyvtárban elhelyezkedő, esetleg más fejlesztőtől származó, speciális funkciójú fájlok, külön programok, amelyek betöltés után beépülnek a Photoshop program menürendszerébe).


Adobe Photoshop CS4 - 5. kép

A Photoshop segítségével szinte mindenféle képfeldolgozással kapcsolatos probléma megoldható. A programban korábban többféle újítás jelent meg, amelyet előbb vagy utóbb a konkurens programok fejlesztői is átvettek.
A program által feldolgozott képek rétegenkénti kezelése azért előnyös, mert az egyes különálló rétegekre helyezett objektumok a kép más rétegeinek módosítása nélkül változtathatók meg.

Adobe Photoshop CS4 - 6. kép

A program telepítése
A Photoshop CS4 béta verziójának telepítéséhez mintegy 260 MB helyre van szükség a merevlemezen. A program alap értelmezésben a C meghajtó Programok mappájába kerül. Egy leggyakrabban használt összetevőkből álló telepítési lehetőséget kínál fel a telepítő. A béta változatnál ezt mindenképpen érdemes elfogadni. A végleges változatban azonban érdemes meggondolni, hogy milyen sablonokat szeretne majd használni az ügyfél.

Hardverkövetelmények
Várható hardverkövetelmények Windows alatt:
PentiumIV, Centrino, Xeon, vagy Core Duo (illetve ezekkel kompatibilis) processzor
512MB memória
Szükséges szabad hely a merevlemezen: 85 MB
A videókártyán 64MB videómemória vagy több
1GB terület a merevlemezen a program számára
1024x768-as monitorfelbontás, 16 bites videókártya, DVD-ROM meghajtó,
Windows XP SP2 vagy Vista (Home Premium, Business, Ultimate, vagy Enterprise

A fenti hardverkiépítés azonban csak arra elég, hogy a Photoshop egyáltalán elinduljon, ez a konfiguráció csak a minimum. Mivel igen bonyolult számítási feladatokat kell elvégeznie a számítógépnek ideális megoldás az, ha Photoshophoz a lehető legerősebb kiépítésű számítógépet vásárolja a felhasználó. Így a program ára mellett a megfelelő minőségű számítógép biztosítása sem egyszerű dolog.

Adobe Photoshop CS4 - 7. kép

Egyenlőre a Photoshop CS4 tesztváltozatai csak Windows-os környezetre jelentek meg. Várható azonban, hogy az eredeti platformra, a Macintoshra is elkészül a Photoshop legújabb változata is.

A Macintosh számítógépen való futtatás várható hardverkövetelményei:
PowerPC G4 vagy G5, illetve többmagos Intel processzor,
512MB RAM,
64MB videómemória,
1GB terület a merevlemezen a program számára,
1024x768-as monitorfelbontás,
16 bites videókártya,
DVD-ROM meghajtó,
Mac OS X v.10.4.8 vagy újabb.

Adobe Photoshop CS4 - 8. kép

Értékelés

Pozitívumok
A Photoshop CS4 kezelőfelülete, a különböző funkciók elérhetősége egyszerűsödött. Az egyszerűbb használhatóság főleg azok számára hasznos, akik most ismerkednek a számítógépes grafikával.
A Photoshop továbbra is a legjobb képfeldolgozó program. Az összes lehetséges képfeldolgozási művelet elvégezhető a Photoshop segítségével.
Az automatikus átalakítást biztosító beépülő modulok, plug-inek átszervezése megkönnyíti a pluginek működését nem ismerők számára a megfelelő feldolgozási módszer kiválasztását.

Negatívumok
A Photoshop jelenlegi stabil változatának, a CS3-nak ára negyedmillió forint körül mozog. Az új végleges változat sem lesz olcsó.
Igazán jelentős csak a 64 bites képfeldolgozási mód támogatása lesz. A többi, változás így a felhasználói felület átalakítása, a plugin kezelés finomítása is inkább csak ráncfelvarrás.


Adobe Photoshop CS4 - 9. kép

Ha elkészül a Photoshop CS4 Machintos-os változata, az új kezelőfelület szokatlan lesz ebben a környezetben. Az Adobe éppen senkire sem szeretné ráerőltetni az újítást. Lehetőség van új és a klasszikus megjelenítési mód közötti váltásra. A végleges változatban tervezik a 64 bites architektúrák támogatását is. Ezzel a a tervezett feldolgozási sebességek gyorsulnának meg jelentősen. További változások, módosítások a beépített plug-inek körében vannak. Az automatikus átalakítást segítő plug-inek száma jelentősen megnövekedett, több százas nagyságrendű. Az egyes filterek közötti váltást olyan grafikus felület segíti, ahol a filterek segítségével elérhető hatás is jól látható

Adobe Photoshop CS4 - 10. kép

Fontosabb adatok
Kategória: rasztergrafikus program
Licenc: zárt
A Photoshop CS4 megjelenésének tervezett időpontja: 2008 ősze

Egy nagy tudású, sokoldalú grafikai feldolgozó programról van szó a Photoshop esetében, ezért régebbi változatait is sokan használják. A Photoshop jelenleg is használt változatai:
Photoshop CS2 9.0 - 2005
Photoshop CS3 10.0 - 2007
Photoshop CS4 11.0 beta - 2008

Gyártó: www.adobe.com
Disztribúció: Windows-ra biztosan elkészül a Photoshop CS4, Mac-ra csak szervezik
Szint: kezdő

Disztribúció: Linux
Szint: kezdő
30 hozzászólás

Vendég

16 éve, 7 napja

Nos, aki nem akar tuti képeket csinálni, azt mit akar Photohoppal? A PH a legkomolyabb grafikai program, vele gyakorlatilag bármit meglehet csinálni... Akik azt hiszik, hogy azok az alapefekek vannak csak, amikre 1 perc rátalálni az hatalmasat téved. Ennyi.. kösz...

válasz erre

Vendég

16 éve, 21 napja

figyu ha nem vagy olyan béna akkor nem is kell gépen fel javítani a képet!!!ja és szerintem ezt a programot még a hülye is meg találja (((lehet hogy túloztam)
meglepett smileyröhögő smileymenő smiley

válasz erre

Vendég

16 éve, 26 napja

mobilvideót, aminációs filmet, háttérképet tudsz csinálni?

Tehetséges vagy? Most mutasd meg! Nem szükséges profi filmet készíteni, egy jó minőségű amatőr felvétel is elég lehet. Felkeltheted mások érdeklődését, hiszen a kép felér ezer szóval. A netsound.hu klub, kreatív emberek, alkotók, zenészek, festők, grafikusok, költők, színészek és írók, végtelen, szellemi, kultúr- és alkotó központja. Tölts fel, jelenj meg, keress pént! netsound.hu

Ha bármiben is tehetséges vagy, itt az ideje, hogy ezt mindenkinek megmutasd!
Az alkotó tehetség, pénzt hoz neked! Műsorodat, klippedet, saját előadásodat, most és itt eladhatod! Töltsd fel-magad, jelenj meg-nekünk, keress pént-magadnak! netsound.hu - Ingyenes, akciókkal várunk!
röhögő smiley

válasz erre

Vendég

16 éve, 1 hónapja és 6 napja

Írjátok be a google-ba h photoshop cs4 letöltés és az első "cím" ami bejön arra kell rákattintani és ott le lehet tölteni. Én már letöltöttem onnan de letöltés után mit kell csinálni? kicsomagolni? telepíteni? mit, hogyan? ha valaki tudja légyszíves írja ide a kommentek közé. Köszi

válasz erre

Vendég

16 éve, 3 hónapja és 19 napja

(a 8-asnak) hát én sem tommeglepődött smiley

válasz erre

Vendég

16 éve, 3 hónapja és 19 napja

a hetes vendégnek azt mondom én
kacsintó smiley

válasz erre

atj66

16 éve, 5 hónapja és 17 napja

nogyon komoly!!!!

válasz erre

Vendég

16 éve, 5 hónapja és 24 napja

A #10-es vendég mellé állnék! Ez nem egy sötétítek/világosítok program, sokkal több. Ha megtanulod 30százalékát, akkor már profitálhatsz belőle, én a CS3ast használom, ez eggyel ezelötti verzió, és /remélem-gondolom/ , hogy átléptem a 30százalékos "határt". elsősorban weboldalak/bannerek(iit is fut egy bestchat.hu-s)/logok/hátterek megtervezésére és kivitelezésére használom, de nagy álmom, hogy megtanuljam az arc retusálását(keress youtubeon "Photoshop retouch" és ámulj!), akkor pedig lineáris profit/vásárló növekedést hoznék létre, ami, ugye nem utolsó dolog!
A letöltés?!keress rá a "rorrent" szóra, majd kattints a kijavított szóra!
Üdv

webilding

válasz erre

Vendég

16 éve, 6 hónapja és 1 napja

nagyon vagány de hol kell letolteni?röhögő smileyröhögő smileyröhögő smileyröhögő smileyröhögő smileyröhögő smiley

válasz erre

Vendég

16 éve, 10 hónapja és 3 napja

Üdv Mindenkinek!

Na most vagy a bemutató szöveg a kaki (már bocsánat), vagy a program lett végtelenül buta (ezt kétlem), de hogy ledegradálni holmi képjavító szofverré ilyen múlttal és ilyenszéles felhasználási skálával, szerintem kicsit durva. A program elsősorban a profi (értsd. pénzkereső munakerőpaicot célozza) akik alapból semmilyen built-in effektet nem használnak, vagy legalábbis nem a képek elrontására, ergo ezzel már komoly hiba a programot reklámozni. Főleg, mert az ára nem épp a "kattintsunk kettő mama fényképén, hogy szebb legyen" kategória. Amit itt a kedves cikk író ráncfelvarrásként említ az egy alapfelhasználónak (akiknek írtáka programot) létfontosságú módosítások... csak hogy mindenki értse a felháborodásom:
Ez itt nem egy tanulj meg rajzolni meg fényképet retusálni program, ha azt akarsz van Adobe elements elérhető áron, sőt vannak hardware-k amihez ingyé hozzáteszik (merthogy itthon a varázsszó az ingyen)
Az árról dióhéjban annyit hogy egyáltalán nem magas, mert:
Ha kifizeted érte alegkéspbb 4 hónpon belül megtérül, ha mégse 2 oka van
- Nem értesz a szakmádhoz (brutálisan sok ilyen van)
- Nincs ügyfélköröd
Egyikse a gyártó hibája
Az meg nagyon jellemez minket hogy egy bemutató forumon egyből az elopás a téma.

Mellesleg az Adobe biztosít rendkivül olcsón iskolai kiadásokat, amik majdnem mindent tudnak amit a nagy testvérük,a különbség az hogy az tanulásra van a sokszázezer forintos verzió pedig a pénzkeresésre.

Dióhéjban ennyit, ráférne egy csepp fejlődés végre magyar infós társadalomra...

Kávé

válasz erre

Vendég

16 éve, 10 hónapja és 19 napja

ti hogy töltöttetek le?meglepődött smiley

válasz erre

Vendég

16 éve, 11 hónapja és 7 napja

valaki aki tui jó képszerkesztő progi írjonn kösszy ogy van valam

válasz erre
123a(z) 3 -ből
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja