A virtuális tér 5 fenegyereke

2013. augusztus 20.
74.6961
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
CDVD profilja, adatai
CDVD
Az alábbiakban olyan nagyágyúkat ismerhetünk meg, akik formabontón, leginkább polgárpukkasztó és kevésbé etikus módon robbantak be az internetes, digitális köztudatba: alanyaink energikus, ambiciózus figurák, akik nem ültek a babérjaikon, hanem mertek nagyot álmodni, ám álmuk sokak szerint félresiklott és mindannyian valami olyat alkottak, mely bár forradalmi termék volt, több ponton sértette az alapvető normákat.
 

Ezeket a normákat pedig legtöbbször a szerzői jog és az adatvédelem terén rúgták fel a kalózkirályok, ahogy majd láthatjuk szemlénk során is. Ugyanis Amerikától Európán át, egészen Új-Zélandig ívelő botrányok kísérték az inkább hírhedt, de mindenképpen közismert "virtuális betyárok" útját.

Kim Schmitz
A korábban már a Fellegek csatája cikkben is emlegetett 1974-es születésű Kim Schmitz karakterét több néven ismeri az internetes közönség. Schmitz a németországi Kiel városában látta meg a napvilágot. Manapság pedig Új-Zélandon él, hatalmas rezidenciájában a Kim Dotcom nevet használva, de a Kimble névvel is őt azonosítjuk. Dotcom internetes mikroblogján magát internetes szabadságharcosként definiálja. Hazájában már az 1990-es években széles körben ismertté vált, amikor is hekkerként tevékenykedett. Ekkortól egészen a 2000-es évek elejéig számítógépes csalás, kémkedés és adatok kiszivárogtatása, valamint sikkasztás ügyében került bíróság elé. Szinte mindig őt elmarasztaló ítéletek születtek és Kim felfüggesztett börtönbüntetéssel végül mindig megúszta a dolgot.

Dotcom, illetőleg bárhogy is nevezzük a világ egyik legtipikusabb internetes kalóza. Rendelkezik a sajátos igazságérzettel, szembefordul az uralkodó erőviszonyokkal, hedonista módon szórja a megszerzett javakat és valamit csepegtet a földi halandóknak is, mert van benne egyfajta betyárbecsület. Dotcom ugyanis odáig van a drága és klasszikus autókért, hajókért és a luxusyachtokért is. Legnagyobb dobása - ami az abszolút ismertséget is meghozta számára - a MegaUpload fájlmegosztó oldal volt. A weblapot és a mögötte álló üzleti vállalkozást Dotcom Hong Kongban jegyeztette be és indította el, még 2005-ben. A híre hamar terjedt és a világ egyik legismertebb szolgáltatásává nőtte ki magát. A weblapra bárki, bármilyen adatott feltölthetett és egy generált link megosztását követően bárki elérhette a több száz megabájtos tartalmakat, melyek közé gyakran illegális művészeti termékek is keveredtek. Éppen ezért a kiadók hamar megorroltak az oldalra, ennek következtében az Amerikai Szövetségi Nyomozóiroda, az FBI 2012.január.19-én leállíttatta a MegaUpload szervereit, és ma már világosan látszik, hogy az oldalon tárolt 25 ezer terabájtnyi privát és egyéb adatállomány végleg elveszett.

A MegaUpload leállításakor a világ teljes internetes közönség 4 százalékát, azaz közel 50 millió látogatót ért el naponta. Sőt, története során egyszer a világ 13. leglátogatottabb oldala is volt 180 millió regisztrált taggal. A kalózkirály ekkor egyébként - mai árfolyamon számolva - 9,5 milliárd forintnyi vagyonát zárolták. De Dotcom látszólag könnyedén fordította meg az ellene zajló eljárás végkifejletét, ennek keretében ma már a MegaUpload utódja a MEGA él és virul. Kim Schmitz remekül kommunikál híveivel, napi rendszerességgel ír mikroblogján, ezért is jelenhetett meg róla itt egy igen részletes bemutató.

Sean Parker: én vagyok a Napster!

Sean Parker: én vagyok a Napster!


Sean Parker
A legendás. A ma krisztusi korban (33) járó, Virginia államban született "cowboy", aki már alig iskolaérett fejjel megismerkedett a programozás világával egy Atari800-as ősmasina és az apja segédletével. Feltehetőleg már akkor felragyogott a szeme és tudta, vagy legalábbis érezte, hogy ő a parancssorok és virtuális utasítások világának nagymestere akar lenni. Nem is tagadta, hogy tizenévesen a programozás és a hekkelés volt a hobbija. Ám egy éjjel különös időtöltéséből szövetségi ügy lett, hiszen a kis kalózkirály Parker egyszeriben feltörte a világhírű Fortune 500-as listát, még a publikálása előtt. De az FBI az IP címe alapján lenyomozta és rátörte az ajtót a Parker családra. Mivel Sean Parker ekkor még kiskorú volt, a büntetést megúszta közmunkával.

A Fortune top 500-as listája egyébként az 500 leggazdagabb amerikait rangsorolja, a listát pedig évről évre elkészítik, frissítik. Sean Parker 15 éves korában ismerte meg Shawn és John Fanninget, akikkel oldalán 1999-ben megalapította az egyik első fájl és elsősorban zenemegosztó oldalt, vagyis a Napstert. A P2P alapú Napster, pályája csúnyán 80 millió regisztrált felhasználóval rendelkezett, de óriási népszerűségénél jogi problémái még nagyobbak voltak, így a Napster hamar megfeneklett. Ezért is lehetett Parkernek kellő szabad kapacitása, hogy 2004-ben felfigyeljen a szárnyait bontogató The Facebookra és beszálljon Zuckerberg üzletébe, mint a Facebook első elnöke. Sean Parker becsült tőkéje ma több mint kétmilliárd dollár felett van.

Gottfrid Svartholm Warg
Ha a kedves olvasó az előbbi név mögött egy rideg külsejű vikinget sejt, nem jár messze az igazságtól. Warg 1984-ben, Svédországban született. Hazája a faiparral, vidékeivel és popzenei iparával is büszkélkedhet, elég csak az Abbára vagy Avicii-re gondolni. Az Anakata álnéven is ismert Gottfrid Svartholm Wargra viszont több honfitársa is nehesztel, mivel tevékenységének köszönhetően elég rossz hírvivőnek számít. Aki azonban a szívére teszi a kezét és azt mondja, hogy bizony engedett már a kísértésnek és etikátlan módon használt már torrent-klienst, az mégis inkább áldja a közel 30 esztendős svéd kalózkirályt. Ő ugyanis az idén jubiláló, 10. évfordulóját ünneplő Pirate Bay egyik alapítója Fredrik Neij és Peter Sunde mellett.

Gottfrid Svartholm Warg mostanság kevésbé derűs

Gottfrid Svartholm Warg mostanság kevésbé derűs


De Warg a PeRiQuito (PRQ) elnevezésű svéd internetszolgáltató társaság atyja is. Nem pusztán üzleti kompetenciát látott egy ilyen szolgáltató létrehozásában, hanem ezzel igen hatékonyan iktatta ki az esetlegesen ellene és kalózkodó tevékenysége ellen fellépőket a zárt rendszer miatt. Így a bírák és ügyészek legkevésbé kedvelt cégévé vált a PRQ, ami afféle Frank Martin-os (A Szállító c. film vezéralakja Jason Statham alakításában - A szerk.) mottóval: Sosem kérdezünk, lehetsz bárki, az üzlet mégis létrejön dolgozott, ezért sok illegális csoportosulással volt kapcsolatuk, és cserébe a The Pirate Bay is nyugodtan működhetett. De Gottfrid Warg a torrent-oldalt egy saját maga által megalkotott, nyílt forráskodú trackerrel, a Hypercub-bal is megtámogatta. Warg, a viking azonban a zűrösebb kalózok közé tartozik, és néhány csúnya ügyben is megvádolták már: Hekker-támadás során betört egy svéd adóügyi iroda rendszerébe, de gyanúsították már több millió dán ember személyazonosító számának ellopásával is, melyet egy rendőrségi adatbázisból lopott el.

2012 augusztus végén Kambodzsa fővárosában törtek rá a helyi hatóságok, és egyes konspirációk szerint "némi" anyagi ösztönzés ellenében adták csak át a kalózkirályt a svéd hatóságoknak. Ami biztos, hogy Kambodzsa éppen pár nappal Warg átadása után jutott egy nagyobb összegű vissza nem térítendő, 59 millió amerikai dolláros forráshoz. Feltételezések szerint ezzel az összeggel vásárolták ki a Pirate Bay alapítóját. Így Gottfrid Svartholm Warg hazájába került, ám onnan rövid idő után kénytelenek voltak kiadni őt a dánoknak, akik az ellopott azonosítók ügyében 2 év letöltendő börtönre ítélték a megosztó kalózkirályt. Ő személy szerint nehézkesen tarthatna kapcsolatot a külvilággal, ellenben a legismertebb közösségi oldalon egy 2000 főt számláló tábor követeli Warg szabadon engedését.

Barnaby Jack, aki távirányítással akarta manipulálni az emberi pacemeakert

Barnaby Jack, aki távirányítással akarta manipulálni az emberi pacemeakert


Barnaby Jack
A jelenlegi cikkben sajnos csak posztumusz kaphatja címét, hiszen tragikus módon, sötét körülmények között idén július 25-én, az új-zélandi születésű, mindössze 35 éves programozó és hekker San Fransisco-i lakásában maga mögött hagyta a földi létet. A haláleset körülményeiről a mai napig nem tudni részleteket, ám fiatal kora és közismerten jó egészsége, valamint veszélyes tudás birtokában valószínű, hogy halála nem természetes volt, hanem meggyilkolták. Tudniillik Barnaby, halálának hetén egy konferencia keretein belül demonstrálta volna, hogyan lehet távirányítva feltörni egy pacemakert és megölni vele egy embert. Ez futurisztikusnak, semmibe beszélésnek tűnhet, ám Barnaby Jack-nek korábban egy ehhez hasonló specialitása volt, amely ténylegesen működött. Több tíz méter távolságról, egy nagy-teljesítményű antenna segítségével képes volt kárt tenni egy inzulinpumpában is.

Aaron Swartz fiatalon hagyta itt az életet

Aaron Swartz fiatalon hagyta itt az életet


Aaron Swartz
Újabb fiatalon elhunyt kalózkirállyal van dolgunk Swartz személyében, aki idén januárban hunyt el, miután New York-i lakásában felakasztotta magát. Swartz egyébként a legnagyobbakkal dolgozott munkássága során, így web.py és a Reddit honlapok, médiabirodalmak létrehozásában is nagy szerep jutott rá, de az RSS rendszer megalkotásából is kivette a részét. A Harvardon kutató vált belőle, ő alapította a Demand Progress elnevezésű csoportot, mely az amerikai internetes kalózkodási törvénytervezet ellen emelte fel hangját.

Még 2011-ben a Michigani Műszaki Egyetem (MIT) rendőrsége letartóztatta, mert fény derült rá, hogy Aaron Swartz többedízben betört az egyetem adatbázisába, ahonnan rendszeresen töltött le tudományos cikkeket. Végül az ellene indított eljárást követően 2013 elején Aaron Swartz felakasztotta magát brooklyn-i lakásában. Swartz a megosztás és az igazságosság oldalán állt. Megingathatatlanul hitte, hogy az információ: hatalom, és mint a hatalom minden formáját, az információs hatalmat is van aki kizárólag magának szeretné. Ez ellen találta megfelelő fegyvernek Swartz az adatok, információk minél szélesebb körben való megosztását.

Így börtönben, éppen fejlesztési tervek felett izzadva, multimilliárdosként egy szigeten nyaralva, vagy az "örök hekkermezőket" feltörve ők a legnagyobb kalózkirályok és hekkerek, akiknek minden porcikája egy jó kis arcon csapást vagy nagy üzleti jövőt kívánt és ezeket meg is kapták. Többségük noha tényleg szemtelen módon mégis meggazdagodott és talán ideje lenne észrevenni, esetleg éppen az olyanoknak mint ők, vagy a hozzájuk hasonlóknak, hogy az élhető jövő valóban az övékhez hasonló szolgáltatásban lehet, no persze azokat sem szabad kizárni a körből, akik az ilyen típusú oldalakra kerülő tartalmakat előállították.
12 hozzászólás

Smith

9 éve, 9 hónapja és 15 napja

Nem semmi palik vannak, bejött nekik az élet...

válasz erre

1000feri

9 éve, 9 hónapja és 27 napja

jó cikk!

válasz erre

juhaszandor

9 éve, 10 hónapja és 10 napja

totyak írta:
Hullanak ezek, mint a legyek. Nem éri meg hekkernek lenni Rongyos pár milliárd nem ér ennyit.
Én azért tudnék mit kezdeni annyival

válasz erre

CDVD

9 éve, 10 hónapja és 18 napja

jezzahun írta:
még jó volt amikor még volt megaupload... legjobb weboldal volt,de bezáratta a rohadt fbi... remélem ezt is olvassák.. és bekaphatják
Már most figyelmedbe ajánlom következő cikkemet, mert, ha az FBI ilyen "jó barátod", akkor nemsokára újabb amerikai szervekről leszel hasonló véleménnyel...

válasz erre

DaNyEE

9 éve, 10 hónapja és 18 napja

Érdekes koponyák vannak!

válasz erre

jezzahun

9 éve, 10 hónapja és 18 napja

még jó volt amikor még volt megaupload... legjobb weboldal volt,de bezáratta a rohadt fbi... remélem ezt is olvassák.. és bekaphatják

válasz erre

totyak

9 éve, 10 hónapja és 19 napja

Hullanak ezek, mint a legyek. Nem éri meg hekkernek lenni Rongyos pár milliárd nem ér ennyit.

válasz erre

Vendég

9 éve, 10 hónapja és 19 napja

Irigylem az ilyen koponyákat abszolút!

válasz erre

csirkee

9 éve, 10 hónapja és 19 napja

Scal írta:
engem érdekel Dotcom hogy mászott ki az "50 év vár rá rácsok mögött" hangzatos ítéletből
gondolom sok pénzzel, no meg az a baj, hogy nincs kiadatás onnan, ahol van, legalábbis én ezt olvastam még valamikor

válasz erre

Scal

9 éve, 10 hónapja és 19 napja

engem érdekel Dotcom hogy mászott ki az "50 év vár rá rácsok mögött" hangzatos ítéletből

válasz erre

csirkee

9 éve, 10 hónapja és 19 napja

Ez nagyon jó és érdekes cikk volt. Volt akinek a nevét már hallottam és tudtam is h ki de voltak újak is! Hihetetlen milyen tehetségek vannak hiszen akár hogy is nézzük, ez tehetség!

válasz erre

WillThaWheel

9 éve, 10 hónapja és 19 napja

Érdekes ezekről olvasni...Milyen komoly biznisz is ez..

válasz erre

 
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

Kisember001 profiljaManiac profilja