The Dark Pictures Anthology: The Devil in Me előzetes

2022. október 24.
103.1721
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Gargameth profilja, adatai
Gargameth
A The Dark Pictures Anthology óraműpontossággal örvendezteti meg a rajongókat, immáron három esztendeje, a sorozat állítólag egymással kapcsolatban álló részeivel és az idei év sem kivétel ez alól. A The Devil In Me című epizód, egyelőre úgy fest, hogy november 18-án fog megjelenni, ám nekünk volt lehetőségünk idő előtt belepillantani a készülő mókába.


Talán emlékeztek még, hogy a The House of Ashes egyáltalán nem sikerült valami fényesre, legalábbis ijesztegetés szempontjából, úgyhogy a készítők kitettek magukért ilyen téren, továbbá pedig a megszokott játékmenetet is felrázták kicsit, aminek nagyon örülök. Végre nem csak a beszélgetős és az akciózós jelenetek összekötéseként léteznek azok a pillanatok, amikor ténylegesen irányítjuk a szereplőket.

A történet központjában a hírhedt amerikai sorozatgyilkos, H. H. Holmes (kinek valódi neve Herman Webster Mudgett volt), áll. A tizenkilencedik század végén operáló "úriembernek" volt egy úgynevezett "Murder Castle" építménye, ahová becsalogatta az áldozatait, hogy a házban elrejtett csapdák és titkos szobák kavalkádjának felhasználásával végezzen velük. Állítólag.

Túl... sok... a szögletes... lámpatalp...

Túl... sok... a szögletes... lámpatalp...


Rendkívül érdekes látni, hogy a bulvársajtó mennyire fel tudja borítani a valóságot, ugyanis csupán minimális utánanézés után kiderült számomra, hogy Holmes sosem randalírozott ezen barátságtalan címmel fémjelzett házában, és a pénzszerzési csalásai és átverései eltusolása miatt gyilkolt a legtöbb esetben. A notórius "Murder Castle" nem igazán tartalmazott csapdákat és csupán egy-két titkos szoba volt eldugva benne, ahol Holmes olyan bútorokat tárolt, melyekért nem akart fizetni.

A mai játékunk címe is hasonló alapokon nyugszik. A szóban forgó bűnöző egyik állítását tudhatja alapjának, ugyanis egyik kihallgatásán azt állította Holmes, hogy a Sátán szállta meg őt és késztette ölésre. Ízletes. Kár, hogy igen gyakran mondott más dolgokat a kihallgatásai során. Minden esetre a The Devil in Me egy szállodában játszódik, mely Holmes állítólagos gyilkos házának a mintájára készült, "autentikus" emléktárgyakkal, kamerákkal, csapdákkal és rejtett szobákkal ellátva.

Karcsi, ne bámulj a kamerába lécci!

Karcsi, ne bámulj a kamerába lécci!


Ide zarándokol el egy dokumentumfilmekre specializálódó filmkészítő csapat, hogy némi izgalmat vigyenek el a nézőiknek. Bár, mivel öt fős az egész banda, ezért nagy valószínűséggel az irrelevancia bugyraiból is ki akarnak bukkanni azzal, hogy Amerika legelső sorozatgyilkosáról készítenek egy filmet, ám hamar kiderül, hogy a ház minden csak nem egy szimpla rajongói replika.

Azon kívül, hogy a házigazdájuk felszívódik és egy ismeretlen járja a hotel kertjét, illetve jelenik meg bizonyos jelenetekben, arra is nagyon hamar rájön a csapat, hogy nem tudják elhagyni az épületet és valaki, vagy valami aktívan vadászik rájuk. Az alapjáraton szétesés szélén lévő filmtrupp kénytelen a tortúrák során összekovácsolódni, vagy mind odavesznek.

Szeretnétek játszani egy játékot?! Nem, bocsi, én egy könyvespolcot szeretnék játszani.

Szeretnétek játszani egy játékot?! Nem, bocsi, én egy könyvespolcot szeretnék játszani.


Tehát az alapvető premissza nem igazán változott az előző installációkhoz képest. Kapunk öt főszereplőt, a feladatunk pedig életben tartani őket és felgöngyölni a házat övező rejtélyt. Ez, persze, nem feltétlenül fog könnyedén menni, ugyanis a karakterekről már az elején kiderül, hogy a legszívesebben a hátuk közepére kívánják egymást, és a csapatmunka így majdhogynem képtelenségnek tűnhet.

Azonban ez egyszerre nagyon jó is, mivel ahogyan történnek a szörnyű dolgok körülöttük, új döbbennek rá saját hiányosságaikra, és tanulják meg elengedni a kicsinyes sérelmeiket, hogy sikeresen vegyék ezt a túlélésért folytatott csapatépítő tréninget, és a végső soron, megváltást találjanak. Vagy még jobban egymásnak esnek és gond nélkül hagyják hátra a többieket. Kicsit a Fűrész filmekre hajaz a felállás, és ez nem egy rossz dolog.

Pff méghogy a robotok a jövő...

Pff méghogy a robotok a jövő...


A demó során csupán egy-két "Quick-Time-Event"-tel találkoztam (vagyis időben kell a megfelelő gombo(ka)t lenyomni, néha jó ritmusban), és ez így a helyes. A túlzott használata ezen eseményeknek eléggé meg akasztaná az egyébként érdekes narratívát és az igencsak kellemes hangulatot is. Mikor szabad kezet kapunk, akkor nagyobb tereket is bejárhatunk, ám ebben a játékban kulcsvadászat is vár ránk.

Ez azt jelenti, hogy mikor megkapjuk egy szereplő felett az irányítást, akkor feladatunk immáron jóval több, mint eljutni A pontról B pontra. Különféle fejtörőket is meg kell néha csinálnunk, illetve a nálunk lévő tárgyakat is fel kell használnunk, ha tovább akarunk jutni. Ez elsőre nekem nem volt egyértelmű, és percekig szaladgáltam fel s alá egy-egy helyen, így a "QTE"-k mellett, ennek is lehet megakasztó hatása, de csak ameddig meg nem szokjuk.

Bal oldalt láthatjuk, milyen tárgyak állnak a rendelkezésünkre.

Bal oldalt láthatjuk, milyen tárgyak állnak a rendelkezésünkre.


Míg a "The House of Ashes"-ben nagyjából semmi horrorisztikus nem történt, ugyanis túl hamar kiderült a gonosz mivolta, itt már a kezdetektől fogva ott figyel a bizonytalanság, hisz nem egyértelmű, mi is történik a hotelben. Némi paranormális is keveredik egy valósnak tűnő gyilkos munkájába és ez a kettőség állandóan fenntartja a feszültséget, melyen nagyot dob a minimalista, idegőrlő zene és a hanghatások.

Túl sok "Jumpscare" sem volt, így, mikor tényleg rám robbant a hangszóró, akkor alaposan összeféltem magam, ráadásul egyáltalán nem voltak ezek (túlságosan) kiszámíthatóak, így nem fogunk egyhamar hozzászokni a procedúrához. A színészi játék jól kiegészíti a hangulatot, bár volt egy-két megkérdőjelezhető jelenet, a dialógusokról nem is beszélve.

Úristenvoltvalakivelemodabent!!! Liza, nyugalom, az a szinkronszínész volt.

Úristenvoltvalakivelemodabent!!! Liza, nyugalom, az a szinkronszínész volt.


Sajnos ez tűnik ismét a gyenge pontnak ebben a játékban. Értem, hogy a narratíva első nekifutásra mindegyik szereplőnek a negatív oldalát akarja bemutatni, ám néhány karakter olyan hajmeresztő dolgokat csinál ennek érdekében, melyeket ember általában nem szokott. Nem rontja le, végső soron, a hangulatot, mivel a legelső jelenetben történik mindez, utána pedig jól épül tovább a mese, de azért remélem, hogy a kész produktumban ebből többet nem fogunk látni.

Ám mindezt félretéve is jobbnak ígérkezik a The Devil in Me az elődhöz képest. A készítők visszatértek a klasszikus, de bevált horrorelemekhez, illetve megkavarták a megszokott játékmenetet is, így egy ijesztő, hangulatos és érdekes felállást hozva el nekünk. Egy sorozatgyilkos szállodája, a múlt kísérteteivel, titkaival és rejtélyeivel; kell ennél jobb ajándék Halloween utánra?
5 hozzászólás

muki

1 éve, 6 hónapja és 15 napja

Ha tényleg ilyen ****a lesz, még a végén rákattanok. mosolygó smiley

válasz erre

VaPe

1 éve, 6 hónapja és 15 napja

Egyelőre nagyon jónak tűnik, mondjuk ez a széria alapból igen király!

válasz erre

Patrik94

1 éve, 6 hónapja és 16 napja

Megnyugtató hogy fejlődik a sorozat. Eddig is minőségi volt, de nem rossz hogy fokozni tudták. Nagyon kívácsian várom.

válasz erre

Mordorer

1 éve, 6 hónapja és 16 napja

Most már tényleg kíváncsi vagyok rá. mosolygó smiley

válasz erre

zender

1 éve, 6 hónapja és 17 napja

Nagyon ígéretes, már most rá vagyok kattanva! mosolygó smiley

válasz erre
The Dark Pictures Anthology: The Devil in Me
14.490 Ft-tól
kövesd a játékot!
 
legutóbbi hozzászólások
 
Botyi profiljamarco profilja