Vakondok 4 - Végigjátszás: A hazai játékfejlesztés dicső múltja

2017. március 23.
4.6081
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
petike737 profilja, adatai
petike737
Manapság sokan óvakodnak attól, hogy gamernek nevezzék őket, hiszen az általában azt jelenti, hogy évente kisebb vagyonokat költenek külföldi óriáscégek által készített, sokszor szinte ismétlődő történettel megáldott játékokra.

Pedig a gamerségnek komoly kultúrája van és bizony azt kevesen tudják, hogy a másik oldalról dicső magyar múltunkra is büszkék lehetünk. Az 1980-as és 90-es években ugyanis Magyarország igazi játékfejlesztői nagyágyúnak számított, méghozzá úgy, hogy a vasfüggöny mögött ez egy lehetetlen küldetésnek tűnt. A Matusik Szilárd által rendezett Vakondok 4 - Végigjátszás című dokumentumfilm azonban rávilágít arra, hogy mekkora sikerről maradtunk le mi, fiatal játékosok és olyan történeteket tár elénk, mely a mai világban rengeteg hazai fiatal számára lehet igazi motiváció.

Vakondok 4 - Végigjátszás: A hazai játékfejlesztés dicső múltja - 2. kép

A 100 perces alkotást nemrég volt lehetőségünk a közönség által szabadon látogatható vetítések előtt megnézni és ezek után pláne azt javasoljuk, hogy akit kicsit is érdekel a játékfejlesztés, vagy a játékok múltja és a hazai vonatkozás, az mindenképpen menjen el a hozzá legközelebb eső vetítésre. A dokumentumfilm jelleget nagyon ötletesen átitatták egy kis játékkal, miközben közel 50 egykori fejlesztő, újságíró, magyar, illetve külföldi illetékes mondja el személyes élményeit és tapasztalatait, melyek között szinte hihetetlen és vicces sztorik is szép számmal akadnak.

A film abszolút leköti a figyelmet és rámutat arra, hogy bizony nem csak Amerikából törhetnek fel pincékben, garázsokban verbuválódó csapatok. Sokan nem is gondolták volna, hogy a 80-as években olyan nagy kiadók gondozták a magyar fejlesztéseket, mint például a Sony, az Activision vagy a Commodore , de azt sem, hogy készült hazai Batman vagy Star Trek játék.

Vakondok 4 - Végigjátszás: A hazai játékfejlesztés dicső múltja - 3. kép

A hazai közönség ráadásul egy bővített változatot láthat majd a mozikban, hiszen a készítők úgy gondolták, hogy a nemzetközi megjelenésre szánt anyagot kiegészítik még a 90-es évek végéről, 2000-es évek elejéről szóló anyaggal. A nagyközönség március 29-től láthatja a filmet és szerencsére nem csak Budapesten, hanem az ország több pontján is lesz alkalom megtekinteni.

A film előzetesét itt találjátok, a jegyvásárlásról, időpontokról és helyszínekről pedig a film honlapján tájékozódhattok, érdemes sietni, mert nagyon fogynak!
3 hozzászólás

Santonio

7 éve, 8 hónapja és 8 napja

Remélem mihamarabb lesz tévében is. Az alkotóknak óriási gratuláció!

válasz erre

totyak

7 éve, 8 hónapja és 8 napja

Szerintem moziban nem fogom megnézni, de amúgy érdekel a film. Bár nem tudom, ha most kihagyom a mozit, utána milyen alternatíva lesz a megnézésre.

válasz erre

Mordorer

7 éve, 8 hónapja és 8 napja

Mindenképp megnézős!

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaBotyi profiljaXTomiX0029 profilja