Azonnali üzenetküldők

2004. június 02.
3.3821
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
A manapság jellemző spam- és vírusáradat miatt a levelezés már nem a régi.

Az elektronikus levél az internet egyik legrégebbi, alapvető kommunikációs formája, napjainkban viszont sok bosszúságot okoz. Ismerőseinktől, akikkel így kommunikálunk, vírusokat kapunk (természetesen az ő tudtuk nélkül), ha pedig webhelyet üzemeltetünk, és kapcsolatfelvétel céljából kiírjuk oldalunkra az e-mail címünket, kéretlen reklámokkal támadnak meg minket.

Manapság mintegy védekezésképpen egyre elterjedtebb, hogy a webes megjelenés alkalmával az e-mail cím láthatatlan marad, és a tulajdonosnak csak egy űrlapon keresztül lehet üzenni (vagy úgy sem). Pár napos nyaralás után nem ritkán 500-1000 levél vár minket, amelynek akár 90-99%-a is lehet spam vagy vírus. Rossz esetben mennyiségük átlépi a levelesláda méretbeli korlátját, és emiatt fontos leveleket nem kapunk meg. Nyilvánvaló, hogy az e-mail mint kommunikációs forma "válságba" került. Van-e alternatív megoldás? Szakértők szerint igen. Ez nem pedig más, mint az azonnali üzenetküldők (messengerek) használata, ami ugyan nem hasonlít a levelezésre, viszont szöveges üzenetek nagy biztonsággal, spam- és vírusmentesen küldhetők vele valós időben.

Helyettesítheti-e a levelezést?
A kérdés elsősorban az, hogy az azonnali üzenetváltás helyettesítheti-e a levelezést mint funkciót. Eredetileg nem erre találták ki, de kis kompromisszummal és ügyeskedéssel részben átveheti szerepét. Nem kell ugyanis feltétlenül megvárni, amíg a másik fél online lesz. Az üzenet akkor fog megérkezni, amikor a címzett bekapcsolja saját üzenőprogramját, és így nekünk sem kell egy időben az internetre kapcsolódnunk. Emellett óriási előny, hogy látjuk a listánkban, ki az, aki éppen online, és ki az, aki nem. Ez nagyon kényelmes: valós idejűvé teszi a szöveges kommunikációt. Csatolt fájlok küldése is megoldott, ráadásul vírusmentesen, hiszen csak attól fogadjuk el azokat, akivel megbeszéltük, hogy küld valamit számunkra. A messengereken váltott üzeneteknek szöveges archívuma is létezik, hiszen ezek a programok automatikusan és elég jól átláthatóan naplóznak. Mint a későbbiekben látni fogjuk, bővíthetőségük és valós idejű kommunikációra alkalmas módszerük miatt sok olyan lehetőséggel kecsegtetnek, amivel a hagyományos levelezők nem. A használhatóság tehát ma már nem feltétlenül funkcionális kérdés, hanem attól függ, ismerőseink rendelkeznek-e ilyen programmal, és ha igen, melyikkel. Ha netán nincsenek ilyen barátaink, érdeklődési kör, e-mail cím vagy becenév alapján könnyen kereshetünk magunknak messengerprogram segítségével.

Melyiket használjuk?
Bőven van választék. Az ebből származó előny mégis kétesélyes, mert amíg a levelezőprogramok nagyjából kompatibilisek egymással - vagyis mindegy, hogy a küldő és a fogadó melyik szoftvert használja -, addig az azonnali üzenetküldők általában nem hajlandók más programmal kommunikálni. Emiatt, ha találkozunk valakivel, akinek ICQ messengere van, akkor vele csak ezt a szoftvert használhatjuk. Ugyanígy járhatunk a Yahoo!, az MSN és az AOL üzenőprogramjaival, sőt lehetnek olyanok, amelyek kevésbé elterjedtek (pl. Jabber), vagy nehezebben használható kliensprogramot alkalmaznak internetes üzenetváltásra (pl. IRC). Ha sok helyről gyűjtünk netes ismerősöket, a vége az lehet, hogy gépünk erőforrásait teljesen lefoglalják a háttérben futó messengerprogramok.

A kompatibilitási problémára jelenleg frappáns megoldást kínálnak azok a messengerek, amelyek több üzenőprogrammal is képesek kommunikálni. Így csak egy szoftvert kell futtatnunk ahhoz, hogy bárkivel beszélhessünk, attól függetlenül, hogy a másik oldalon milyen programot használnak. Ezekből egyre nagyobb a választék, bőven találunk ingyenes vagy fizetős verziót is. Folyamatosan fejlesztik őket, hogy lépést tartsanak az eredeti szoftverek változásaival, és hogy minden szolgáltatást (hang-, kép- és fájlátvitel) biztosítsanak, vagyis hogy teljes egészében használhatóak legyenek az eredeti programok helyett.

Mirinda
Az egyik legtöbbet tudó, legdinamikusabban fejlődő messenger a Mirinda IM. Ráadásul ingyenes. Letölthető a www.miranda-im.org címről, sok plug-innel együtt. A kompatibilitást és a program fejlődését úgy biztosítják, hogy a forráskód is hozzáférhető. Szerencsére azoknak, akik a messengerekhez az eredeti erőforrásokat biztosítják, kötelező közzétenniük a protokollt is, ezért a változások könnyen követhetők, javíthatók. A Mirinda erőssége a rendelkezésre álló rengeteg plug-in modul, valamint a nyílt forráskódból származó előnyök. Spamszűrők, levélfigyelők, időjárás-jelentés, IRC- és Jabber-kliens - s mindezek a kötelező szolgáltatások mellett. Stabilitása még nem tökéletes, de a Mozilla példája alapján bízhatunk benne, hogy a programot gondozó közösségnek végül ezt is sikerül megoldania.

Rival 3
A Mirindával ellentétben a Rival keveset tud, viszont azt stabilan és széles körű kompatibilitással. A kevésbé ismert Jabber-szervereket használja kommunikációra, így ezekkel több résztvevős konferencia is lehetséges. A rendelkezésre álló nagyszámú kliensprogramról a www.jabber.org oldalon tájékozódhatunk, a Clients menüpont alatt www.jabber.org/software/clients.php). Itt képernyőfotók és leírások segítségével informálódhatunk a lehetőségekről, amelyek szinte minden operációs rendszerre rendelkezésre állnak. Ezt a sokoldalú protokollt általában számon tartják mindazok, akik univerzális üzenőrendszereket fejlesztenek, hiszen e szoftverek egyszerűségük dacára az azonnali üzenetküldés lehetőségein belül nagyon sokat tudnak, és rugalmasak. Szimpatizánsok nagyszámú közössége támogatja a rendszert, akiket fórum és levelezőlista is segít. Bár a Rival nem képes rá, sok Jabber-protokollt támogató szoftver kezeli az ICQ, a Yahoo! és az MSN messengereket is.

Eyeball chat
Ez a chatprogram szintén kezeli a legnépszerűbb messengerprotokollokat, például a Yahoo!-t, az MSN-t, az AIM-et, de elsősorban webkamerás kommunikációra alkalmas saját protokollján keresztül. Használata nagyon könnyű, sokféle eszköz segíti a felhasználót abban, hogy régiójának vagy érdeklődési körének megfelelő chatszobát találjon, és ott kamerás beszélgetésbe kezdjen. A kamerás képátvitel mellett nemcsak szövegesen, hanem élőhanggal is tarthatjuk a kapcsolatot, ha van hozzá elegendő sávszélességünk. Sajnos a program idővel szinte teljesen "felzabálja" gépünk erőforrásait a kommunikáció során. A szoftvert a www.eyeballchat.com címről tudjuk letölteni. Kipróbálása mindenképpen érdemes, hiszen ingyenes. Társaival ellentétben sajnos sem plug-inekkel nem bővíthető, sem jelentős támogatással nem dicsekedhet, kamerás kommunikációra mégis igen jó választás.

Trillian
A messengerek piacán meglehetősen ritka a fizetős program, ám a Trilliannak van ilyen verziója is. Természetesen ez jóval többet tud, mint az ingyenes változat. Az, hogy a Trillian megengedhette magának fizetős program kiadását, talán mutatja a népszerűségét. Szinte minden közismert chatprogramot képes helyettesíteni (beleértve a Jabbert is), valamint alkalmas videokamerás kép- és hangátvitelre a Yahoo! protokollján keresztül. A Trillian ezenkívül képes arra, amire legtöbb társa nem: egy messengeren több accountot is kezel egyszerre. Így például ugyanakkor használhatunk egy ICQ-számot komolyabb és egy másikat külön hobbicélokra, különböző adatlapokkal. Működik IRC-kliensként, plug-inekkel bővíthető, valamint a felülete is skinelhető, tehát a képi megjelenítése a felhasználó által alakítható. A gyártó webhelyén jelentős közösség alakult ki, amelyet fórummal is támogatnak (www.ceruleanstudios.com). A nagyszámú plug-in és a még nagyobb számú skin, azaz képi megjelenés között mindenki megtalálhatja a neki tetszőt. Ezek segítségével ellenőrizhetjük bejövő leveleinket, nemcsak a POP3-at, hanem a Yahoo! és a Hotmail levelezőjét is. Címlistánkat tetszőlegesen bővíthetjük, még IRC-n található ismerőseink nevével is. Rugalmas, gyors, és viszonylag stabil, biztonságos, az egyik legjobb választás lehet azoknak, akik többféle messenger használata helyett egyetlen programot szeretnének. A Trillian számít is erre, hiszen az eredeti ICQ program klienslistáját képes exportálni, a Yahoo! és MSN hasonló listáival pedig automatikusan együttműködik (a Mirinda viszont a Trillian teljes listáját importálja, ha kell).

Összegzés
A többféle messengert egybefogó üzenőprogramok piacán a legnagyobb funkcionalitást az ingyenes, közösség által gondozott Mirinda biztosítja, amely sajnos egyelőre nem eléggé stabil. Igaz, még nem érte el az 1.0-s verziószámot sem. Javítások után az egyik legsokoldalúbb üzenőprogram lehet. A forráskódja is hozzáférhető, s talán a legnagyobb plug-in választékkal rendelkezik.

A Jabber-protokollt arra az esetre lehet ajánlani, ha netán a többi program fenntartója, ha nem is a szoftverért, de az üzemeltetésért pénzt szeretne kérni. Ez ugyanis a felhasználók által üzemeltetett peer-to-peer hálózatra épül. Chatszolgáltatásai nagyon sokoldalúak, kliensprogramjaiba gyakran beépítenek más messengereket is. Weboldaláról tölthető le a legnagyobb számban közösségi fejlesztésű, tetszőleges operációs rendszeren futó üzenőszoftver, amely gyakran nemcsak a Jabbert, hanem más népszerű üzenőprotokollokat is támogat.

Az Eyeball chat azok számára lehet előnyös, akik webkamerás, hangátviteles kommunikációra vágynak. Ingyenes, és az ICQ kivételével támogatja a többi népszerű messengert.

A Trillian méltán az egyik legnépszerűbb program, plug-injei révén nagy szolgáltatásválasztékkal, webkamerás hangátviteli lehetőséggel, skinelhető felülettel. Jelentős közösség támogatja, bár a fejlesztés nem közösségi kézben van. Az általunk megvizsgált szoftverek közül ez az egyetlen, amelynek ki merték adni a fizetős verzióját is.
3 hozzászólás

Braddock

13 éve, 2 hónapja és 3 napja

Vendég írta:
Nekem ez a chat dolog nagyon kimaradt...
Hidd el nem vesztettél semmit!mosolygó smiley

válasz erre

Vendég

13 éve, 2 hónapja és 3 napja

Nekem ez a chat dolog nagyon kimaradt...

válasz erre

Braddock

13 éve, 2 hónapja és 3 napja

Mennyit chateltem évekkel ezelőtt én is!

válasz erre
 

kapcsolódó hírek, cikkek

Azonnali üzenetküldők

Azonnali üzenetküldők

legutóbbi hozzászólások
 
Maniac profiljamarco profilja