NVIDIA nForce 590 SLI

2007. július 04.
75.6161
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Gömi profilja, adatai
Gömi
Az NVIDIA pár hónapja dobta piacra az 500-as chipsetsorozatát. Az nForce 500-as család legütősebb tagja a két lapkából álló nForce 590 SLI, amely számos újdonsággal rukkolt elő és szolgál mércéül a konkurenciának. Az NVIDIA-nak komoly múltja van az alaplapok chipkészleteinek kifejlesztésében és gyártásában. Jelen vizsgálódásunk tárgya az nForce 590 SLI, a gyártó ötödik, az nForce4-eseket leváltó 500-as széria tagja. Az elődök komoly sikereket értek el főként az AMD Athlon és Athlon64 processzorokkal párosítva. Az Intel processzorai mellett első ízben a negyedik generációval találkozhattunk NVIDIA lapkakészlettel. Ez talán annak is betudható, hogy a alaplapgyártók (mármint a legtöbb) előnyben részesítik az Intel saját fejlesztésű lapkáit és ami azt illeti az eddigi piaci szereplése sem túl meggyőző az 500-as chipek és az Intel processzorok párosításainak.

/>
NVIDIA nForce 590 SLI - 2. kép


Az egyik legkomolyabb különbséget az AMD-s lapkakészletekhez képest a memóriavezérlő jelenti, amely legfeljebb 667 MHz-es DDR2 modulokat képes két csatornán meghajtani. Az nForce 500-as család tagjai az nForce4 chipkészletekre emlékeztetnek és sok tekintetben meg is egyeznek a neves elődökkel. Újdonságot jelent viszont az a jó néhány ötletes funkció, melyek egyedivé teszik az utódokat. De mindent összevetve talán elmondható, hogy az NVIDIA lényegében feltuningolta az nForce4-es családot és elkeresztelte nForce 500-nak.


NVIDIA nForce 590 SLI - 3. kép

Az 500-asok először az AMD processzorokat támogató alaplapokon jelentek meg, később jött az Intel processzoraihoz szánt verzió is. Az AMD-k az új chipkészletek megjelenéskor kapták az AM2 tokozást, vagyis új foglalatot és újfajta hűtést kaptak a processzoraik. Az AM2 szabvány megjelenése kiváló bemutatkozási alapot szolgáltatott a chipkészleteknek. A sorozat tagjai az nForce 550, 570, 570 SLI és az nForce 590 SLI. A kétchipes felállásban megjelenő lapkakészletek elsősorban a sávszélességre, a sebesség növelésére, illetve a beépített tűzfal teljesítményének javítására helyezik a hangsúlyt. A két előbbi az átlagfelhasználóknak, a két utóbbi pedig egyértelműen a játékosoknak szánt termék. Még a legkisebb változat is fel van már szerelve mindazokkal a technológiákkal, amire egy átlagos felhasználónak szüksége lehet: 4db SATA II csatoló, Gigabites hálózati csatoló, 16x PCI-E csatoló a VGA kártyának, High Definition Audio és így tovább...

NVIDIA nForce 590 SLI - 4. kép


A csúcsverzió az 590 SLI, mely komoly privilégiumokkal rendelkezik a többi chipset-hez képest.
Itt van mindjárt a LinkBoost funkció, amelynek lényege, hogyha a technológiát támogató grafikus kártyát érzékel a hardver (Például a GeForce 7900-as szériát), akkor mintegy 25 százalékkal növeli a PCI sínnel való adatcsere sebességét. A funkció automatikus, csupán a BIOS-ban kell beállítani.
A First Packet funkció lehetővé teheti a hálózatban történő játék felgyorsítását. Azaz bekapcsolásával a játékprogram adatcsomagjai fognak prioritást élvezni a többivel szemben. Továbbá komoly újításnak számít a hálózati adatcserében a Teaming funkció, melyet az összes 500-as alaplap támogat. Az alaplapokra két-két gigabites Enthernet kaput helyeztek. Ha valamilyen hálózati eszközre csatlakoztatjuk a két kaput, a rendszer egy címen fogja kezelni őket, megduplázva a hálózati sebességet, így az 2 gigabit/másodperc lesz bármely irányba. A technológia elnevezése: DualNet.


NVIDIA nForce 590 SLI - 5. kép

Természetesen a rendszer lehetőséget kínál a külön működtetésre is. Amennyiben például az adatforgalom valamelyik porton megszakadna, úgy a teljes adatforgalom automatikusan a másikra irányul.
Az SLI támogatás a grafikus kártyák kezelésére utal, és jelen esetben annyit tesz, hogy 2x16 PCI-Express sávon valósíthatja meg két NVIDIA grafikus kártya összekapcsolódását. Az 570 SLI vezió esetében ez 2x8 darab PCI-Express sávot jelent. Magyarul a chipkészlet lehetővé teszi, hogy két grafikus kártya egymással együttműködve állítsa elő ugyanazt a képet. Az 590-es által használt PCI Express x16 sávszélessége minden igényt kielégítő megjelenítést garantál.


NVIDIA nForce 590 SLI - 6. kép

Mindezen felül a chipset több SATA-eszköz csatlakoztatását teszi lehetővé és már támogatja a RAID 5-öt is. Rendelkezik az Intel által szabványosított HDA (High Definiton Audio) támogatást, mely akár 7.1-es hangrendszer támogatását is lehetővé teszi, mindezt jobb minőségben az elődeinél. Továbbá az nForce chipkészletek kiváltságaként támogatja az nTune 4.0-t, azt a Windows-alapú szoftvert, mellyel lehetőségünk van a rendszer néminemű túlhajtására és finomhangolására is. A lapkák legfeljebb 10 USB 2.0-s portot képes kezelni.

NVIDIA nForce 590 SLI - 7. kép


Az újdonságok között mindenképpen érdemes még megemlíteni az SLI-ready memóriát. Ez a technológiai eljárás olyan, fejlesztett DDR2-es memóriapanelek támogatására vonatkozik, melyek információkat tartalmaznak, a túlhúzás megkönnyítése és a biztonság növelése végett.


NVIDIA nForce 590 SLI - 8. kép

Egyértelmű, hogy az NVIDIA chipkészletei jelenleg a nagy rivális ATI Xpress sorozat előtt járnak tudásukat összehasonlítva, viszont mindenképp megfontolandó, hogy szükségünk lehet-e a drágább, de nagyobb tudású alaplapra, avagy átlagfelhasználóként beérjük a pénztárcánkat kímélő megoldással is. Elvégre is az alaplap a legmeghatározóbb hardver a személyi számítógépekben, a rajta feszülő chipkészlet pedig gyakorlatilag maga az alaplap egy féltenyérnyi helyen. Mérlegeljen mindenki saját belátása szerint! A két teljes sávszélességű PCI-E 16x videókártya támogatása és a megannyi praktikus funkciója teszi az nForce 590 SLI-vel szerelt alaplapokat remek választássá a PC-s játékok rajongói számára.
5 hozzászólás

Raiden

16 éve, 7 hónapja és 20 napja

Az én MSI deszkámon Athlon64 proci csücsül,és nForce4 chipset húzza a talpalávalót rosszabb vasam soha ne legyenmenő smiley

válasz erre

Vendég

16 éve, 9 hónapja és 9 napja

menyiért asdsz egy alplapot????

válasz erre

gyilok

17 éve, 1 hónapja és 2 napja

kb menyibe kerülhet egy ilyen
megnézem a pc guruba

válasz erre

Vendég

18 éve, 2 hónapja és 3 napja

Hogy kell bekapcsolni a DualNet-et?
Nekem 2 ilyen DualNetes lapom van, de mindig
csak 1 hálókártya megy mindkettőben.....

válasz erre

Vendég

18 éve, 2 hónapja és 8 napja

Sebességteszt?

válasz erre
 

kapcsolódó hírek, cikkek

Megtekinthető az Inside Final Fantasy VII Rebirth videó-sorozat összes epizódja

Megtekinthető az Inside Final Fantasy VII Rebirth videó-sorozat összes epizódja

Nagy bejelentést ígérnek jövő hétre a Like a Dragon fejlesztői

Nagy bejelentést ígérnek jövő hétre a Like a Dragon fejlesztői

Új tartalmakkal érkezik PS5-re és Xbox Series X/S-re a Predator: Hunting Grounds

Új tartalmakkal érkezik PS5-re és Xbox Series X/S-re a Predator: Hunting Grounds

ezt mondjátok

Tommy profilja

Tommy

1 órája és 44 perce

ezt mondjátok

5

Raiden OffTopic

2.203 hozzászólás
legutóbbi hozzászólások
 

Mivel játszol PC-n?
473369 5

marco profilja