Hardver Karácsonyra!

2005. december 04.
82.4091
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Joe profilja, adatai
Joe
Lassan itt a Karácsony, és többen gondolkoznak új gép vásárlásán, illetve már meglévő gépének fejlesztésén. Ez a cikk főleg azoknak készült, akik abszolút kezdők a számítástechnika világában, és természetesen azoknak is akik már rendelkeznek számítógéppel, de nem tudják mi az a maximális, amit esetleg kihozhatnak meglévő masinájukból. Most olyan tanácsokkal szolgálok Nektek, amelyek biztosan könnyebbé teszik a vásárlást a jelenlegi hardver- és kiegészítő dömpingben. Nem is kertelek tovább, vágjunk bele!

Vásárlási jótanácsok:

Hardver Karácsonyra! - 2. kép

1. próbáljunk lakóhelyünkhöz közelebb !számítástechikai szakboltban! megvásárolni komplett konfigurációnkat (garanciális probléma esetén nem biztos, hogy annyival olcsóbb lesz a távolabb fekvő bevásárlóközpontban megvásárolt gép, ha 2-3 alkalommal garanciális ügyintézés végett 8-10.000Ft utiköltséget számolunk, nem is számolva az utazással töltött időt)
2. Ha a lakóhelyen több számítástechnikai üzlet is fellelhető, kérjünk mindegyik üzletből árajánlatot, vagy árlistát és hasonlítsuk össze, hogy hol jövünk ki olcsóbban(ugyan olyan, vagy hasonló teljesítményű konfigurációval természetesen)
3. Próbáljunk olyan alkatrészeket választani, amelyekre a garancia 3 év, vagy esetleg 3 évnél több
4. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban kérjük ki az eladó/szervizes véleményét, illetve nyugodtan kérjünk tanácsot tőle
5. Ha Maxtor merevlemez mellett döntünk, gondoskodnunk kell aktív merevlemezhűtőről, a későbbi kellemetlenségek elkerülése végett.

Komplett gép vásárlásánál tisztáznunk kell egy nagyon fontos dolgot, hogy mire szeretnénk használni a számítógépet, azaz mekkora számolási, és grafikai (3D-s) teljesítményre van szükségünk. Ezen szempontok szerint 2+1 alapkategóriát lehet elkülöníteni:
1. Főleg irodai célokra: szövegszerkesztés; táblázatkezelés; nyomtatás; internetes feladatok (szörfözés, E-mail) ellátása, és minimális 3D-s teljesítmény.
2. Főleg játékok futtatására.
+1. pénz nem számít kategória, de ez inkább csak hardcore játékosok, és a felső 10.000 körében

Konfigurációajánló:

Hardver Karácsonyra! - 3. kép

1. Irodai/általános otthoni célokra:
Ház: Semmi különlegességre nincs szükségünk, de ne a legolcsóbbat nézzük ki az árlistából, de legalább 300W teljesítményű tápegység ajánlott(ha lehetőség van a kiszemelt házat, nézzük meg, és óvakudjunk a túl könnyű=gyenge minőségü házaktól, tehát emeljük meg, és ha kb. 1-2 kk körül saccoljuk a súlyát, akkor nem érdemes arra a számítógép házra több időt pazarolni).
Alaplap: irodai célokra ajánlatos Intel(LGA775, mert a Socket 478 kivonulóban van a piacról) platformon gondolkozni a kompatibilitási problémák elkerülése végett. Költségkímélés szempontjából választhatunk olyan alaplapot is amelyekre integrálnak videovezérlöt, de legyen rajta AGP/PCI-E csatlakozó, ha esetleg később meggondolnánk magunkat és esetleg egy alap játékgépet szeretnénk később. Ali/Uli és SIS chipkészletű alaplapoktól óvakodjunk!
Processzor:Intel P4 Celeron, az órajel pedig ahogy pénztárácnk engedi.
Memória: Kingston(élettartam garancia, Geil(5 év garancia), PQI(5 év garancia) gyártmányú, és ajánlott az 512 MB DDR400/PC3200(Linuxon kívül mér csak kizárólag Microsoft Windows XP Home/Professional operácíós rendszer kapható, és XP-hez célszerű, hogy kevesebb legyen a lemezművelet)
Videókártya: Integrálva az alaplapra.
Merevlemez: Samsung (3 év garancia);Seagate(3 év garancia);Western Digital(3 év garancia) gyártmányú. 40 GB már elegendő, de +40 GB csak kb. 2000 Ft többletkiadást jelent, tehát érdemesebb inkább 80Gb tárkapacitású merevlemezt választani.
Optikai meghajtó: mostanra már inkább DVD írót ajánlanék, mert ha kiszámoljuk, akkor majdnem annyira jövünk ki, ha egy DVD olvasó és egy CD író árát összeadjuk. Az ismertebb márkák: LG, NEC, Pioneer (e meghajtógyártó mellet tenném le a voksomat), Toshiba.
Nyomtató: Canon, Epson, HP gyártmányú nyomtatókat ajánlom(Lexmárk nem ajánlatos, mert nem igazán lelhető fel utángyártott patron, amely kb. fele annyiba kerül, mint az eredeti). A megfelelő típusú nyomtató kiválasztásában segít a hardverzónában található "Nyomtatók" című cikk.
Monitor: TFT, vagy CRT a döntésben és vásárlásban segít a hardverzónában a "CRT monitorok" és "LCD monitorok" címmel megjelent 2 cikk. Ajánlott gyártók: noname(pl.: CRT: Hiviewell;TFTrbbit,GNR; nem biztos, hogy rosszak de sokminden nem mondható el ezekről a gyártókról, mivel nem rég óta vannak a piacon) gyártók kivételével bármely megfelelő.
Billentyűzet, egér: itt szinte egy elnyűhetetlen párost tudnék ajánlani: Genius KB10-X billentyűzet, és Genius NetScroll+ optikai egér.

Most nézzünk eme kis leírás alapján egy konkrét konfigurációt, amely már 2006 -nak megfelelő irodai gép, és jópár évig megállja majd a helyét (és főleg bővítési lehetőség miatt egy ütős konfiguráció) bruttó kiskereskedelmi árakkal:



Hardver Karácsonyra! - 4. kép

2. Mai kor játékainak élvezhető futtatására alkalmas konfiguráció -a gyártókra vonatkozó ajánlást nem írom ide mégegyszer, ugyan az érvényes itt is, mint az irodai kategóriánál-. Itt gyakorlatilag pénztárca függő:
Ház:ajánlott a 400W-os tápegységgel szerelt.
Alaplap:középkategóriás, vagy jobb alaplap, SLI támogatás eggyenlőre felesleges, a +5-10%-os teljesítmény nem biztos, hogy megér 12-30.000 Ft-ot, ráadásul az Nvidia 7800GTX elég nagy teljesítményt képvisel (és nem utolsó sorban eléggé húzós a maga kb 140.000Ft-os árával nemhogy rögtön mondjuk ebböl kettőt ), hogy ne keljen 2 videókártyád bevállalnunk, valamint a Call of Duty 2 -n kívül még nem igazán láttam még ilyan játékprogramot ami támogatná is ezt a technológiát(talán jövő év végére már több is lesz, de inkább majd 2007 re terjednek el igazán az SLI technológiát kihasználó játékok, hacsak addigra nem lesz valami újabb, jobb, gyorsabb technológia, vagy talán már a Dual SLI lesz a "menő" addigra.
Processzor: minél magasabb órajelű annál jobb (Celeron, és Semptron processzorok kerülendők, bár a 3 GHz-es, vagy a fölötti változatok már elég szép számolási teljesítménnyel bírnak.).
Memória: 1 GB az akadások(laggolások) elkerülése végett.
Videókártya: ATI:Radeon X800GT (128-256MB) vagy Nvidia: Geforce 6600GT (128-256 MB) GPU-kal szerelt kártyák(ez alatt sajnos kb. 1 évre vásároltunk grafikus vezérlőt, ha mindíg szeretnénk a legújabb játékokkal nyomulni).
Merevlemez: 160GB, vagy nagyobb: ha belegondolunk, hogy 1-1 játék felmásol merevlemezünkre cirka 4 GB-ot akkor nem is olyan nagy az a 160 GB- os merevlemez.
Optikai meghajtó: DVD-író.
Monitor: 17"-os CRT, vagy nagyobb(a TFT monitorokat azért nem ajánlom, mivel torzításmentesen csak 1 fix felbontást képesek megjeleníteni pl.:17,1"-os TFT:1280X1024. Ebben a felbontásban már igen "combos gép kell ahoz, hogy élvezhető minőségben futtassuk a legújabb játékokat)
Billentyűzet, egér: Genius KB10-X billentyűzet megfelelő,a Genius NetScroll+ optikai egéris már jó játékra, de ha valaki több gombra vágyik, akkor jó választás lehet egy A4TECH WOP-35 is a maga 5 gombjával. Akinek még ez sem elég, vagy tudnak a "rágcsálóra" több pénzt áldozni(vagy csak igénylik a brutális precizitást), nekik a Logitech MX1000-es egeret tudom ajánlani, ugyan a 16.375 Ft egy kicsit sok, de megéri az árát.

Nos akkor nézzünk itt most 2 konfigurációt is:
a.) Konfigurációajánló AMD platformra:


b.) Konfigurációajánló Intel platformra:


2. Az "őrült" kategória , a gyengébb idegrendszerű és szívproblémákkal küzködő olvasóink ugorják át ezt a "kategóriát"! :



Hardver Karácsonyra! - 5. kép

Természetesen ezek a gépek csak támpontot szogálnak. lehet ennél olcsóbban, és drágábban is kihozni gépet. A főbb szempontok azok ezeknél a gépeknél, hogy a későbbiekben bővíthetőek legyenek, és ne keljen jövő karácsonykor minden alkatrészt lecserélni(nem tudni a játékok terén mit hoz a jövő, de véleményem szerint a játékokra szánt 2 konfiguráció még jó 2 évig fejlesztés nélkül megálja a helyét, természetesen az "őrült kategória" konfigurációja még egy darabig nem szorul plussz beruházásra).


Hardver Karácsonyra! - 6. kép

Miután nagyon sok féle gép van/volt forgalomban, így Ti is beláthatjátok, hogy szinte lehetetlen minden gépre alkalmazható gépfrissítési tanácsot adni, ezért létrehoztunk a fórumban egy erre vonatkozó topicot, ahova majd betudjátok írni a konfigotokat, és akkor személyre szabottan(próbáljátok meg minél pontosabban megadni a hardverelemek pontos típusát, esetleg a gyártó/modellszámát, annyi nem elég, hogy P4 es gép, mert abból sok mindent nem tudunk kideríteni (Pl.:Asus Tusl2c) és ha megadjátok, hogy kb mennyit szánnátok rá akkor pénztárcához mérten tudunk majd fejlesztési tanácsot adni, vagy ha saját konfigot állítottál össze, és nem vagy biztos, hogy megfelel e az általad támasztott követelményeknek, akkor is nyugodtan rakd fel fórumra, vagy küldd el E-mail-ben az általad összeállított konfigot, és írd oda, hogy mi a géppel szembeni elvárásod. Ha esetleg a túl sok hozzászólás miatt kaotikussá válna a fórum, akkor a hardverzona@gmail.com e-mail címen kérhettek tanácsot, és a tárgy legyen "gépfejlesztés", ha pedig komplett konfigurációval kapcsolatban küldtök e-mail-t, akkor a tárgy legyen "Komplett gép".


Hardver Karácsonyra! - 7. kép

Hogy ne legyen túl zsúfolt a fórum, ezért nagyjából behatárolom, hogy mi az a határ, ami alatt már nem igazán lehet/érdemes fejleszteni, ha játékgépről van szó (ha stabil otthoni/irodai gépet szeretnénk, akkor nem nagyon ajánlom a használt alkatrészeket, soha sem lehet tudni, hogy 1 hónapig, vagy 2 évig működnek, és a használt alkatrészek ára üzletenként igen változó):
1. Alaplap:
SD, és DDR/SD(kombó) memóriaszlotokkal szerelt P4-es alaplapok
Ha 4X-es vagy alacsonyabb sebességű AGP port van az alaplapon nem garantálható, hogy az újabb videókártyák (PL.:Ati Radeon 9600/9800 Pro) kifogástalanul működnek a már meglévő alaplapban
2. Processzor:
Intel: P4-nél régebbi generáció (PI, PII, PIII), SD, és DDR/SD(kombó) memóriaszlotokkal szerelt P4-es alaplapok
AMD: Athlon XP-nél régebbi processzorokkal szerelt gépek (K6, K6-II, K6-III, Duron, Athlon), és SD memóriaszlottal rendelkező lapok
3. Tápegység, ház:
AT-s táp és ház kizárva, ha új alaplapon gondolkozunk
ATX-es ház esetében már nem elegendő a 300W alatti teljesítmény, ha alaplapot, procit és videókártyát is fejlesztünk
4. Bővítőkártyák:
Ha ISA-s hangkártyátok, hálókártyátok esetleg SCSI vezérlőtök, stb. van akkor azoktól sajnos érzékeny búcsút kell vennetek, mivel az új(abb) alaplapokon már nem található ISA bővítőrés

Természetesen, ha XP-re optimalizált (nem 10 perc, míg az XP teljesen "feláll") otthoni (nem játék) vagy irodai gépet szeretnénk kihozni már meglévő gépünkből, akkor hasonlóak a kritériumok, mint az előző 4 pontban, egyedül a 4X es AGP nem akadály, mivel pl.: egy Nvidia Geforce MX440/4000 99%-ban működik 4XAGP-vel is.

Remélem nem sikerült nagyon megkevernem senkit a cikk szerkezetével, de nem a stilisztikára, hanem a használhatóságra fektettem nagyobb hangsúlyt.

Minden kedves olvasónknak Kellemes Karácsonyi Ünnepeket, és Sikerekben Gazdag Boldog Új Évet Kíván a GCO Team.
9 hozzászólás

Vendég

16 éve, 2 hónapja és 24 napja

Ez tők kafa
meglepődött smiley

válasz erre

Vendég

17 éve, 9 hónapja és 17 napja

hülyeség vagy nem? nemtom,video kártyátok van?meglepődött smiley

válasz erre

Vendég

18 éve, 5 hónapja és 3 napja

Nem tudom ki vagy, de ha észrevetted volna ez 2005 decemberi cikk!!! Hol a mocskos nagy fütymürüttybe volt akkor még 7950 gtx? vagy ddrII-800, te fikakirály!? Másrészrűl az értelmi szinvonaladat bemuttattad az értelmetlen kérdéseddel!
na pá

Joe

válasz erre

Vendég

18 éve, 8 hónapja és 7 napja

....Total fullos gép..... hát annyira nem
vga:nvidia geforce 7950 gtx-768mb ram, gddr3..-1270mhz...., de a legnagyobb hiba az a ram
én ddr-800mhz-es kingmax ramot ajánlanék-512mb "csak" 18000-a proci viszont túlzás, az alaplap fos, ha nem támogat ddr2800-at még az én *** alive nf4g-dvi alaplapom(23000) is támogatja-na mindegy amin felidegesítettem magam:nem am2-es alamlapot meg procit írtatok-ez nagyon dúrva
na pá
U.I.: hogy kell sata2-es vinyóról boot-olni, mert valami indító floppys megoldásról hallottam de ha system 32 hiányzik akkor nem tudok a rendszerbe belépni valaki segíytsen!

válasz erre

Vendég

19 éve, 3 hónapja és 1 napja

AMD a király a intel az csak ócskavas,hehe

válasz erre

Joe

19 éve, 10 hónapja és 17 napja

Az "őrült kategória"-nál a helyes processzorleíráswtf smileyocket939 tokozású, 2800MHz, FSB: 1000MHz, 1MB cache, dobozos kiszerelésű, hűtőventillátorral együtt!, 3 év garancia.

válasz erre

Vendég

19 éve, 10 hónapja és 22 napja

De az amd-s gép nagyon állat. Most próbálom apámat fűzni egy ilyenre, de eddig nem sok sikerrel. Bent a melóban azt mondták neki az OKOS INFORMATIKUS kollégák, hogy kizárólag intel alapú rendszert szabad összerakni. Ennyi hülyét hogy lehet alkalmazni, bazd? És a fél ország ilyen! A most tanuló informatikusok nagy része meg? Huh, hagyjuk, felhúztam magam!

válasz erre

Vudu--

19 éve, 10 hónapja és 23 napja

én megkaptam az infarktust o.O

válasz erre

Vendég

19 éve, 10 hónapja és 24 napja

Gép több, mint 1 milláért? Az már mit tudhat, vazz....? Mondjuk ebből a proci és a videokártya brutál drága. A többi még ok... Durva!

válasz erre
 

kapcsolódó hírek, cikkek

Alan Wake pulcsit karácsonyra? Most te is köthetsz egyet magadnak!

Alan Wake pulcsit karácsonyra? Most te is köthetsz egyet magadnak!

Legalább 15 ingyen játékkal készülhet karácsonyra az Epic Games Store

Legalább 15 ingyen játékkal készülhet karácsonyra az Epic Games Store

Egy igazi gamer így dekorálja ki karácsonyra az otthonát

Egy igazi gamer így dekorálja ki karácsonyra az otthonát

ezt mondjátok

Tommy profilja

Tommy

2 órája és 53 perce

ezt mondjátok

5

Raiden OffTopic

2.203 hozzászólás
legutóbbi hozzászólások
 

Mivel játszol PC-n?
473375 5

Dav2377 profiljamarco profilja