Genesis Nitro 650 teszt - nem mindegy miben ülsz játék közben

2021. november 23.
105.6261
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
marco profilja, adatai
marco
Amióta a Game Channelt készítjük - ez immáron több mint két évtizedet jelent - még nem volt olyan tesztre példa, amilyen most következik, lévén soha nem teszteltünk még semmilyen széket, így értelemszerűen gamer széket sem. Igaz, amikor a kétezres évek elején belecsaptunk a lecsóba, mostani tesztalanyunk gyártója még nem is létezett, a lengyel Genesis ugyanis 2011-ben lépett piacra, hogy ellássa a gamereket különféle termékekkel.


Az elsősorban billentyűzeteket, egereket, fülest és egyéb perifériákat gyártó cég még gamer asztalt és gamer széket is készít, mostani tesztünkben ez utóbbiak közül nyüstölünk egyet hetek óta, a Genesis Nitro 650 képében.

A Nitro 650 a Genesis kínálatában a felső ligában játszik, ami a minőséget és a kialakítást illeti, és bizony a teljes piaci kínálatot tekintve sem kell szégyenkeznie, sőt. Ez persze az árcédulán is meglátszik, de tény, hogy a funkciók tekintetében eléggé nehéz lenne olyat találni, amit tesztünk alanya nem tud nyújtani.

Természetesen a felső közép és a csúcskategóriában az olyan "apróságok" is elvárhatók, mint például a varrás az illesztéseknél, vagy épp a speciális anyagok használata. Ahogy ebben a ligában megszokhattuk, az ülőfelület speciális szövet és mű - modern nevén öko - bőr borítást kapott, a háttámla kizárólag ezzel van bevonva.

Öko bőr és különlege szövet, bitang jól mutató varrással

Öko bőr és különlege szövet, bitang jól mutató varrással


Az öko bőr nagy előnye az állati bőrrel szemben, hogy kiváló légáteresztő (mondani sem kell, mennyire fontos ez például a nyári napokon), különösen tartós és sokkal inkább kopásálló, mint a valódi, állati bőr. A kartámla műanyag, a rajta található támasz pedig puha habosított műanyagnak tűnik, nem vagdostam szét. A karfák egyébként fel - le állíthatók, a gyártó adatai szerint 28 - 36.5 cm között.

Bár gamer székről beszélünk, de többek között épp az állítható karfáknak köszönhetően nekem munkára is nagyszerűen bevált a Nitro 650, gyakorlatilag minden helyzetben megállja a helyét. Ebben sokat segít a nagy szögben (90 - 135 fok között) állítható háttámla is, amit ledöntve, simán álomba tudjuk ringatni magunkat. Merthogy hinta (ringató) funkció is van természetesen - persze ehhez a mozognunk kell, nem valami automatikus dologról van szó.

Az eltelt nyolc évben három székemnek ment szét a gázrugója, pedig egyik sem volt olcsójános, de mindegyik a tipikus úgynevezett főnöki fotel volt - tesztünk alanyánál már az első használat közben rájöttem, ez egy nagyon más kategória. Erős, strapabíró, és nagyon könnyen állítható eszközről van szó, óvatosan, szépen mozgatja az ülőfelületet a Class 4 minősítésű gázrugó.

A Genesis Nitro 650 habszivacs felülete nem csak formatartó, de nagyon kényelmes is

A Genesis Nitro 650 habszivacs felülete nem csak formatartó, de nagyon kényelmes is


Az alsó részt szintén műanyag borítja természetesen, azonban az öt karos talp tartogat némi finomságot. A speciális kialakítást kapott, az átlagosnál jóval nagyobb (6 centi átmérő) kerekek ugyanis elképesztően csendesen és nagyon puhán gurulnak, ráadásul olyan bevonatot kaptak, amik védik a burkolat felületét a karcolásoktól. Három hét használat után ezt alá tudom támasztani, semmilyen nyomot nem hagyott a laminált padlón, pedig nem pici súllyal gurulgatok rajta.

Apropó súly, a Nitro 650 egészen elképesztő, 150 kilogrammos terhelést is kibír, ami - ebben a vonatkozásban sajnos - sok gamernek lesz selling point. Jómagam bár ezt a súlyt nem érem el, de messze nem vagyok egy csont és bőr típus - 100 kiló alatt nincs férfi ugyebár - , így megnyugtató, hogy nagy eséllyel hosszú évekig képes kiszolgálni a tulajdonosát a Genesis ülőalkalmatossága.

Bár a gamer és egyéb székek jellegükből adódóan túl sok egyediséget nem képesek felmutatni, azért a komolyabb felhozatalban mindig találunk megkülönböztető vonásokat. A Genesis Nitro 650 esetében ez a már említett kerekekben és a háttámla és az ülőfelület kialakításában lelhető fel. A közepesen keményre hagyott, habszivaccsal töltött felületek kifejezetten kényelmes ülést biztosítanak, a combokat és a hátat - illetve ezzel együtt természetesen talán a legfontosabbat, a gerincet - is stabilan tartják, a fejtámla pedig kényelmes pihenőt biztosít két csata között.

Mint egy dögös verda: a 6 centi átmérőjű kerekek speciális bevonattal védik a padlót

Mint egy dögös verda: a 6 centi átmérőjű kerekek speciális bevonattal védik a padlót


Ami nálam az első hétben kicsit kényelmetlen volt, az az hogy a szék ülő részének tartása teljesen egyenes, hozzászoktam már a pár éves saját fotelemhez, ami mára már annyira elnyűtt, hogy hátrafelé dől némileg, ezáltal automatikusan tespedek benne, nos ezt a Nitro 650 nem fogja ilyen könnyen engedni, merthogy tökéletes tartást biztosít.

Alapvetően nagyon stabilan tartja a hátat, és a vállaknak, a comboknak és a fenéknek is kényelmes tartást biztosít. Ez épp így van rendjén, mindezt tetézi a dönthető háttámla, gyakorlatilag le is tudunk feküdni benne. Hozzá voltam szokva a kiült régi fotelemhez - amit a teszt után kukázni is fogok, így először nekem túl keménynek is tűnt a szék. Pár napig.

Amire fontos még figyelni, mielőtt valaki vásárlásra adja a fejét, hogy egy bizonyos magasság alatt nem fog leérni az ember talpa a padlóra. A gyártó 160 - 195 cm közötti magassághoz ajánlja a széket, én a 170-et karcolom, így nem vagyok se nem törpe, se nem óriás, nekem leengedett állapotban tökéletesen leér a lábam, a talpam fekszik a földön ahogy kell. Az ülőfelületet 46 és 55 cm között állíthatjuk, ez lehet tehát az ülésmagasság, a szék magassága ezáltal 124 - 133 cm között változtatható.

Nem csak jól néz ki, nagyon kényelmes is, tartja a combot, a hátat, a feneket, a vállat...

Nem csak jól néz ki, nagyon kényelmes is, tartja a combot, a hátat, a feneket, a vállat...


Hátrányként értékelem viszont, hogy bár a Nitro 650 egyáltalán nem olcsó, sem deréktámasz, sem fejtámasz párna nem jár hozzá, amit valószínűleg az ergonomikus kialakítás miatt lépett meg a gyártó. Így még érthető is lenne, viszont a jelentősen olcsóbb 550-hez például van. Legalább az opciót meg kéne hagyni. Egy lábtámasz is jól jött volna, de ezzel sem kényeztetett el a Genesis.

A Genesis Nitro 650 kétféle színkombinációban érhető el, az Onyx Black a klasszikus gamer vonalat követve gyakorlatilag teljesen fekete, piros varrással, míg a Howlite White alapvetően nagy fehér felületek és a fekete kombinációjával kapható.

Bátran ajánljuk minden olyan játékosnak - és mindenkinek aki hosszan ül a gép előtt - aki kényelmes, biztosan tartó és minden funkcióval ellátott, minőségi széket keres. A Genesis Nitro 650 ajánlott fogyasztói áráról nem érkezett információ a teszt elkészültéig, de valamivel 90 ezer forint alatt találtunk belőle hazánkban, a nemzetközi ár 332 Euró (jelenlegi árfolyamon 120 ezer forint környéke).
 

A Genesis Nitro 650 megfizethető és minőségi gamer szék, ami hosszútávon fogja kiszolgálni a tulajdonosát

10 hozzászólás

Patrik94

2 éve, 9 hónapja és 12 napja

Egy kissé túlárazottnak érzem! meglepett smiley

válasz erre

marco

2 éve, 9 hónapja és 12 napja

petrovicsz írta:
De állat cucc! meglepett smiley Kegyetlen jól néz ki!

Meddig marad nálatok? Kiváncsi lennék később, egy két hónap múlva milyen állapotban van.
Nagyjából 3 hetes tapasztalat alapján íródott a teszt, de nálunk lesz még plusz egy hónap múlva, úgyhogy a két hónapos tapasztalat meglesz, hozzászólásban megírom majd.

válasz erre

muki

2 éve, 9 hónapja és 12 napja

Dizájnos ülőke! meglepett smiley

válasz erre

DNS

2 éve, 9 hónapja és 12 napja

Nekem legutóbb egy ún. Marco főnöki székem volt majdnem 2 évigröhögő smiley Persze annak is a rugója volt gázos, vagy másfél év után folyamatosan pumpálni kellett, mint azt a Gabó gyereketnyelvnyújtó smiley

Nekem mondjuk majdnem 100 ropi már igencsak sok egy székért, de ha tényleg hosszú évekig bírja és még ergonomikus is, akkor végső soron jó befektetés lehet.

válasz erre

petrovicsz

2 éve, 9 hónapja és 12 napja

De állat cucc! meglepett smiley Kegyetlen jól néz ki!

Meddig marad nálatok? Kiváncsi lennék később, egy két hónap múlva milyen állapotban van.

válasz erre

Direktor

2 éve, 9 hónapja és 13 napja

Nem semmi ára van ezeknek a gamer székeknek. Kiváncsi vagyok tényleg ennyire tartósak e?!

válasz erre

iPet

2 éve, 9 hónapja és 13 napja

Valamiért azt olvastam hogy "Homeless White" röhögő smiley

válasz erre

Neo1989

2 éve, 9 hónapja és 13 napja

Hogy ülök ?
Konzolozásnál igazából feküdni szoktam.

válasz erre

Santonio

2 éve, 9 hónapja és 13 napja

Baromi jó kis szék. A gamer székek nagyon jók tudnak lenni.

válasz erre

Moby Dick

2 éve, 9 hónapja és 13 napja

Nagyon király szék.

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
Botyi profiljaGargameth profiljaDav2377 profiljamarco profilja