DualSense Edge teszt - egy kontroller mind felett

2023. január 30.
103.6711
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
iPet profilja, adatai
iPet
Érdekes jelenség a professzionális joystickok megjelenése konzolokra. Az első ilyen ugye az Elite volt Xbox-ra, még 2015-ben. Alapvetően a forma megegyezett a klasszikus karral, de nagyon sok finomhangolás történt rajta, hogy a pro felhasználók kedvére tegyenek. Jó kérdés persze, hogy mit értünk vagy értettünk professzionális felhasználónak. Természetesen a kompetitív e-sportra kell elsősorban gondolni, ahol tényleg minden extra beállítás és kényelmi funkció számított, hiszen precízió szempontjából semmi sem vetekedhetett az egér plusz billentyűzet kombóval.
Advertisement


A termék annyira sikeres volt, hogy érkezett a továbbfejlesztett változata Elite 2 néven, ami jobban átgondolt tapadást, formavilágot és apróbb testreszabhatósági elemeket tartalmazott. Ami érdekes, hogy a Sony nem szállt be ebbe a buliba. Noha számtalan színkombinációban látott napvilágot mind a PS3, mind pedig a PS4 irányítója, funkcionalitását tekintve nem volt érdemi változtatás.

Oké, ez nem teljesen igaz, mert először a Sixaxis-t váltotta le a sima DualShock 3, majd pedig érkezett a negyedik generációhoz a V2, de a Microsoft termékéhez hasonló cucc nem volt. A Japán mamut egészen eddig várt, mert a PS5 megjelenése után uszkve két évvel befutott végre kicsiny hazánkba is a DualSense Edge, amit volt szerencsénk hosszú távon is kipróbálni, így most ennek a bemutatója következik.

Kinézetre hasonlít a sima DualSense-re...

Kinézetre hasonlít a sima DualSense-re...


Amikor a futártól átvettem az igencsak méretes csomagot, bevallom nem tudtam, hogy mire is számítsak. Aztán ahogy lekerült a külső csomagolás egy impozáns, fehér dobozban ott vigyorgott rám az Edge teljes valójában. Pár percnyi szöszmötölés és tépegetés után (nyugi Marco, egyben van a cucc) az asztalra helyeztem a hordtáskát, amiben maga a joy található tengernyi kiegészítőjével egyetemben.

Azt meg kell hagyni, hogy a Sonynál a designhoz nagyon értenek: a kemény tok, amiben az egész pakk lapul nagyon finoman egy sima DualSense-re hasonlít. A cipzárt elhúzva egy felső és alsó rekesz vált láthatóvá, benne tengernyi tartozékkal, de ezekről részletesen később. Kézbe véve a kontrollert az első, ami eszünkbe juthat, hogy kicsit ducibb, mint az alap verzió. Ez számokban kifejezve azt jelenti, hogy a régi 280 gramm, az új pedig 325.

Elsőre nem tűnik soknak és szerencsére pár órás igénybevétel esetén sem éreztem túl nehéznek, szóval jól lőtték be mind a súlyt, mind pedig a súlyelosztást. Az is érezhető, hogy jóval masszívabb a kialakítása, más anyag is került bele a plasztikon kívül.

...de az ördög a részletekben rejlik

...de az ördög a részletekben rejlik


Külsőre amúgy a színeket leszámítva nem szembeötlőek a változtatások: a forma stimmel, a gombok a helyükön. Az első kivételek azok a karok alatt található flippergombok, amik lenyomása után egy gyorsmenübe kerülünk, ahol különféle, előre beállított profilok között válthatunk villámgyorsan, illetve a Pulse headset hangerejét is növelhetjük-csökkenthetjük.

A joy hátuljára úgyszintén be tudunk illeszteni még két gombot, tehát összesen hat trigger állhat rendelkezésünkre: a nyilak, a középső tapipad és a megszokott kör-háromszög-négyzet-iksz mellett. Még arra is figyeltek hogy két eltérő szettet adjanak hozzá: az egyik inkább íveltebb, a másik pedig klasszikusabb formavilágú.

A kupakok az analóg karokon szintén pofonegyszerűen cserélhetőek - itt a standard mellett kapunk egy magasítottat, illetve egy tompább tetejűt. Sőt, nem csak a kupakok, de az egész mechanika változtatható, ebből is rendelkezésünkre áll egy pót a csomagban. Ezt egészíti ki egy fonott USB-C kábel (sokkal magsabb minőségű mint a sima), illetve egy csatlakozó, amivel a kontrollerhez lockolhatjuk azt, hogy véletlenül se csússzon ki.

Összesen hat trigger állhat rendelkezésünkre

Összesen hat trigger állhat rendelkezésünkre


Módosíthatjuk a hátsó triggerek feszességét is három lépcsőben, illetőleg a haptikus motoron nagyon sokat fejlesztettek, sokkal dinamikusabb mint a sima DS esetében (pedig már az is marha jó). Ez persze csak a hardveres fele a pakknak, a szoftveres legalább ennyire izgalmas, ami egy frissítés után már el is érhető a PS5 tulajoknak.

Ahogy a bemutató videókban láthattuk, kedvünk szerint mappelhetjük fel a gombokat és menthetjük el őket különböző profilok alá - igen, ezek között tudunk váltani két gombnyomással.

Sőt, nem csak a kiosztásokat módosíthatjuk, de a karok holtjátékát, feszességét illetve érzékenységét is, amit aztán természetesen hozzárendelhetünk a fentebb említett beállítási lehetőségekhez. Magyarul összefoglalva: az irányítási lehetőségeket teljesen saját szánk ízére szabhatjuk. A kialakítással kapcsolatban egyetlen negatívumot tudok csak felhozni: a kar belső részén, ahol fogjuk, gumival van kipárnázva a csúszkálás elkerülése végett.

A DualSense Edge több eleme is cserélgethető

A DualSense Edge több eleme is cserélgethető


Na, nekem ettől viszont úgy izzadt a tenyerem, hogy viszonylag sűrűn törölgetni kellett. Ettől függetlenül az összeszerelés és a kiegészítők minősége is abszolút prémium, ez nem is lehet kérdés. A design természetesen teljesen objektív, de nekem külsőre jobban tetszik mint az alap változat. A digitális nyilak, a középső tapipad és a gombok itt feketék, amivel szerintem egy kicsit mutatósabb, jobb a kontraszt.

A középső panel is kapott egy minimális dizájnt: a Sony klasszikus jelei vannak odanyomva, illetve kicsit fényesebb lett a kivitel, nem annyira matt mint a sima DualSense-nél. Ezek lennének tehát a külső-belső tulajdonságok és igen, jól gondoljátok, prémium kiegészítőhöz sajnos prémium ár is dukál.

Arra fel voltunk készülve, hogy nem lesz olcsó, de a valóság újfent adott egy öklöst. A DualSense Edge ajánlott fogyasztói ára 99.990 Ft, ez pedig minden olvasatban sok, nagyon sok. Persze, tudunk egy csomó makrogazdasági tényezőről, meg a dollár egyenlő az euróval, plusz átváltási ráták meg miegymás, de ez sokaknak akkor is horror.

Kompakt csomagban érkezik, minden kiegésíztővel

Kompakt csomagban érkezik, minden kiegésíztővel


Sántít az összehasonlítás, hiszen a PS5-höz csak ez érhető el, de a konkurenciánál az Elite 2 jó harmincezerrel olcsóbb, ami rettentően sok. Igen, nyilván korábban jött ki, más volt akkoriban az árképzés.

Szóval ha a minőséget nézzük, szinte hibátlan lett a DualSense Edge. Tényleg nagyon prémium mind az összeszerelés, mind pedig a tálalás, ezen nem lehet fogást találni. Viszont a legombolandó pénzmennyiség miatt nem lehet mindenkinek jó szívvel ajánlani, talán a hétvégi, casual gémerek semmit sem fognak kihasználni az extra funkciókból.

Viszont aki vérbeli, hardcore gamer, annak - főleg a jelenlegi konzol és videojáték árak mellett - nyilvánvalóan nem akkora érvágás. Főleg annak tekintetében, hogy sok évre vásárolunk mind konzolt, mind pedig egy ilyen extra kiegészítőt, ami minden tekintetben a legmagasabb szintet képviseli.

Tökéletesen testre szabható minden, különböző profilokba menthetjük a beállításokat

Tökéletesen testre szabható minden, különböző profilokba menthetjük a beállításokat


 

Nagyon nem olcsó a DualSense Edge, megkéri a prémium minőség árát a Sony - de nem is kell mindenkinek

7 hozzászólás

petrovicsz

1 éve, 2 hónapja és 19 napja

Kegyetlen jól néz ki, minden részletében. Gondolom a kezelés is rohadtul kézbe simuló. Na majd egyszer.

válasz erre

VaPe

1 éve, 2 hónapja és 20 napja

Iszonyat jól néz ki, főleg a touchpad. meglepett smiley

válasz erre

Patrik94

1 éve, 2 hónapja és 20 napja

Ezt még nem próbáltam, de régebben az Elite-et igen és ott brutális volt a különbség játékélményben. Eleve szerintem a DS4 kicsit túl könnyű, szóval a plusz súly eleve jót tesz neki.

válasz erre

fighterlaci

1 éve, 2 hónapja és 21 napja

Aki szerint sok, annak csak mondom: lesz ez akcióban, majd akkor kell megvenni. Egyébként meg 5-6 évre veszed, és totál más vele a játékélmény.

válasz erre

muki

1 éve, 2 hónapja és 21 napja

Brutálisan **** a forint.. azért az sokat dob rajta sajnos.

válasz erre

Tommy

1 éve, 2 hónapja és 21 napja

Brutál lehet a cucc, az tény, de jajj, az az ár. meglepett smiley

Bele se merek gondolni mennyi lesz a PSVR2...

válasz erre

Ronalddo

1 éve, 2 hónapja és 21 napja

Ennyit szerintem semmiképpen nem ér meg. szomorú smiley Nem csak ez, egyetlen kontroller sem. Ennyiért Switchet kapsz és abban benne van a konzol is. röhögő smiley

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaManiac profilja