ATI Radeon 3800-as széria

2008. január 18.
79.3761
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Gömi profilja, adatai
Gömi
Harmadikba kapcsolt az ATI. A tavalyi év végén kerültek forgalomba az ATI utolsó szériás videókártyái, a 3000-es széria két tagja. Az új család tagjai a HD 3850, és a HD 3870 egy sor újdonsággal bírnak, a gyártó pedig komoly sikereket remél a most piacra került kártyáitól. Ha végigböngésszük az új kártyák nyújtotta teljesítményadatokat, valamint azokat a finomításokat melyekkel bírnak, igen azt mondhatjuk, hogy nagyon jó esélyekkel indul a felhasználók kegyeiért a két új videókártya.




ATI Radeon 3800-as széria - 2. kép

Bevett gyakorlat, hogy az újabb és újabb videókártyák futószalagon érkeznek a boltok polcaira. Ezért is szúrt talán szemet, hogy a gyártó egész tavaly július óta egész év végéig nem jelentkezett az újabb termékcsaláddal. Az időzítés minden bizonnyal az ünnepi időszaknak szólt, elvégre is a a 3800-as család elsősorban játékokra van kihegyezve, a cég termékskáláján pedig immár bárki a célközönségből megtalálhatja az igényeinek valót. Ugyanis a már korábban napvilágot látott verziók között volt egy markáns űr, amely a 2600 XT és a 2900 XT modellek között tátongott, a HD 3850 viszont tökéletesen alkalmas rá, hogy ezt kitöltse, ráadásul ami még pozitív dolog lehet vásárlói szempontból, hogy az újak megjelenésével a korábban kijött modellek ára is csökkent valamelyest.


Új generáció - új számozás

Az új széria beköszöntével megváltozik az ATI kártyáinak hagyományos számozása. Továbbra is az első szám jelöli a generációt, ugyebár ez most első ízben a hármas szám. A második szám, a 8-as értelemszerűen a termékcsaládot jelöli. A teljesítményt jelölő PRO és XT elnevezéseknek viszont immár búcsút inthetünk, ugyanis ezután mindig a két legutolsó szám lesz hivatott a kivitel jelölésére, teljesítmény szerint, vagyis az xx50-es felel meg ezután a PRO, az xx70-es pedig az XT változatnak.


Architektúra


ATI Radeon 3800-as széria - 3. kép

A videókártyák felépítése nagyban megegyezik a 2900 XT-ével, van azonban néhány jelentős különbség közöttük. Például a költséghatékonyság érdekében az új kártyákon a memória sínek 256 bites külső és 512-es belső sínek, ez a 2900 XT esetében mindkét adat a duplája. A GDDR móriamodulok 667, illetve 777MHz-en működnek, tehát a 3870-es estében ezt megnövelték az elődhöz képest. A grafikus processzor fejlesztésre került, lényeges különbség például a beépített DirectX 10.1-es támogatás funkció. Ez utóbbit a gyártó nem győzi eléggé hangsályozni a marketingszövegekben, gyakorlati haszna azonban egyenlőre nem túl sok, a 10.1-es a Vista Service Pack-el együtt jelent meg, néhány nappal ezelőtt, és kérdéses, hogy egyáltalán a kijövő programok használják-e majd az újításait. Persze temérdek újdonsággal nem kecsegtet az .1 a verziószámban néhány finomságon túl, viszont legalább naprakésznek mondható a kártya, és ami még nem utolsó szempont az az, hogy ilyen tekintetben hónapokkal megelőzték a rivális nVidia grafikus kártyáit, melyek csak később lesznek felvértezve a 10.1-es DirectX hardveres támogatásával.


ATI Radeon 3800-as széria - 4. kép

Az fenti képet a gyártó tette közzé honlapján, a 10.1-es DirectX utasításkészletében szereplő Global Illumination nevű újdonságot hivatott demonstrálni a kép, akár egy mosópor reklámban mutatja az előtte/utána képet. Érdemes egy pillantást vetni rá, látszólag szembetűnő változást eredményez az új finomítás. Kérdéses azonban, mely alkalmazások támogatják ezt, illetve mennyi plusz terhet ró a szabvány a grafikus kártyára.


PCI 2.0 és UVD


ATI Radeon 3800-as széria - 5. kép

A PCI Express 2-es támogatása is újdonság számba megy, s bár kétségtelen, hogy gyorsabb adatátvitelt tesz lehetővé, nem nyom olyan túlságosan sokat a latba. Az UVD szabvány is újdonság számba megy, szerepe azonban más. Az UVD, vagyis az Unified Video Decoder névre keresztelt szabvány a HD DVD, illetve a Blue-ray lemezek hardveres támogatását hivatott szolgálni. Az UVD-t mindkét kártya tudja, a 2900-as ugyanakkor még nem ismerte. A szabványnak hála a grafikus kártya leveszi a terhet a processzorról lejátszás közben.


Alacsonyabb fogyasztás, kisebb zajszint

A számítógépek hardvereinek egyik leginkább energiaigényes darabja a videókártya. Manapság különös hangsúlyt fektetnek a gyártók a teljesítményen túl a fogyasztásra is, ennek kézzel fogható példája ezen két grafikus kártya összevetve az elődökkel. Az 55nm-es technológiának hála nem csupán a költségekből sikerült lefaragniuk, hanem egyúttal a fogyasztásból is. az előd 80nm-es gyártástechnológiával készült, melynek 700 millió tranzisztora lényegesen nagyobb fogyasztást igényelt, azaz 215W-on működött, az újak egy százassal kevesebbel is beérik, ami igencsak figyelemre méltó eredmény. Hab a tortán a PowerPlay okos funkció, mely gazdálkodik a teljesítménnyel, ha kell visszafogja az órajelet a feszültség szabályozásával.


ATI Radeon 3800-as széria - 6. kép

Másik számottevő előrelépés a kártyák zajszintjének alacsony mivolta, mely szintén a fogyasztás jelentős lefaragásának köszönhető. A magas hatásfoknak hála a processzor kevésbé melegszik, vagyis kevesebb hűtést igényel, ez pedig jótékony hatással van a kártyák zajszintjére. Ez az adat 34, illetve 31 decibel, mely a teljesítményhez viszonyítva igen jónak mondható, s bár nem elsődleges szempont, mint mondani szokás, a lényeg a részletekben rejlik.


Specifikáció

Az eddigiekben igyekeztem összefoglalni, milyen újdonságokkal is van felvértezve a HD 3800-as família. Aki nem érné be ennyivel az az alábbi összehasonlító táblázatból kibogarászhatja az összes fontos információt az új kártyákkal kapcsolatban, valamint az adatok összevethetőek a viszonyítási alapként megjelölt 2900 XT tulajdonságaival.


ATI Radeon 3800-as széria - 7. kép

A legfontosabb különbség a három modell között az órajel. A régebbi videókártya esetéhez viszonyítva a változás nem tűnhet soknak, az izmosabb modell 777MHz-es órajele azonban akár észrevehető teljesítménynövekedést is eredményezhet, ugyanis a steam processzorok is magasabb órajelen működnek.


ATI Radeon 3800-as széria - 8. kép

Újabb finomság, vagy talán inkább érdekesség, a többkártyás konfigurációk újszerű támogatása. Az AMD által bemutatott Spider platform 790FX utasításkészletének sajátja, hogy lehetőve teszi két, három, de akár négy videókártya párhuzamos működését, CrossFireX rendszerek kialakítását, az ATI Overdrive funkciója pedig túlhajtásra ad módot, akár több kártya esetében is. Szépen hangzik, gyakorlati haszna azonban egyenlőre nem lehetséges megfelelő szoftvertámogatás híján, az év elejére beígért szoftveres frissítés azonban már lehetővé teszi a funkció használatát.


Summa-summarum

A két új kártya indulóára 180, illetve 220 amerikai dollár környékén mozog, amely figyelembe véve tudásukat, az új szabványok támogatását, a kedvező fogyasztást, és a gyártó neve által jelentett garanciát, ésszerű választást jelent azoknak, akik nem vágynak ugyan csúcsteljesítményre, de jó ideig szeretnék használni a kártyát. Egy jobbnak számító konfiguráció részeként jó ideig megfelelő teljesítményt garantálnak az újabb játékprogramok és grafikai alkalmazások kényelmes futtatására.


A grafikus kártyák hivatalos honlapja: ati.amd.com/products/radeonhd3800/index.html
14 hozzászólás

TheLondon

11 éve, 5 hónapja és 10 napja

röhögő smiley nekem még mindig Ati HD 3600 van! röhögő smiley

válasz erre

Aj Styles

14 éve, 4 hónapja és 11 napja

Szerintem is a Raedon a jó bár a Geforce se rosszkacsintó smiley

válasz erre

Aallyy

14 éve, 4 hónapja és 11 napja

Nekem mostis ATI Radeon-om van szerintem ez egy jo minöség én meg vagyok vele elégedve.!röhögő smiley

válasz erre

Shade

15 éve, 11 hónapja és 1 napja

Én ilyen ről csak álmodni tudok. szomorú smiley Egy erősebb videókártya...de milyen szép álom.

válasz erre

Vendég

15 éve, 11 hónapja és 1 napja

De cool röhögő smiley nekem kell!

válasz erre

skyman

16 éve, 4 napja

Nicsak egy archivum Raiden mester munkájábol asszem ez a legrégebbi hsz töle amit idáig láttamröhögő smileykész relikvia ezt kinyomtatom és bekeretezve kirakom a szobám faláraröhögő smiley

válasz erre

balusan

16 éve, 7 hónapja és 4 napja

szerintem nagyon jó széria nekem is radeon van!mosolygó smiley

válasz erre

Raiden

16 éve, 7 hónapja és 20 napja

Az én hasamba nem könnyen beszélnek lyukatröhögő smileykisebb teljesítményű gépből is sokat ki lehet hozni kis odafigyeléssel és alapfokú tájékozottsággal.Mindig összességében kell vizsgálni a dolgokat.

válasz erre

saca666

16 éve, 9 hónapja és 1 napja

Vigyázzatok ezzel a kártyával mert kivágja a képcsövet!

válasz erre

MR.D

16 éve, 9 hónapja és 1 napja

van jobb olcsóban

válasz erre

Vendég

17 éve, 2 hónapja és 12 napja

ésszerű választást jelent azoknak, akik nem vágynak ugyan csúcsteljesítményre, de jó ideig szeretnék használni a kártyát..... Hova gondoltok már?? Nem tud mindenki 100ezer HUF-ot költeni videókártyára!! 1ébként mind1ikre azt írják, h gyenge, akkor mit vegyél ??? meglepődött smiley

válasz erre

Vendég

17 éve, 3 hónapja és 19 napja

Birnál nekem is ilyent ingyen küldeni LÉGYSZÍ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!üzenj a ityu1255@freemail.hu.-ra' target='_blank' rel='nofollow'>pityu1255@freemail.hu.-ra; kacsintó smileykacsintó smileykacsintó smileykacsintó smileykacsintó smileykacsintó smileykacsintó smileykacsintó smileymenő smileymenő smiley

válasz erre
12a(z) 2 -ből
 

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 

ezt mondjátok

VaPe profilja

VaPe

1 órája és 43 perce

ezt mondjátok

5

Raiden OffTopic

2.203 hozzászólás
legutóbbi hozzászólások
 

Mivel játszol PC-n?
472532 5

Gargameth profiljamarco profiljaXTomiX0029 profiljaKisember001 profiljaBotyi profilja