Acer Predator Helios 300 (2020) teszt - teljesítményben ez már Triton

2020. szeptember 23.
77.8951
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Gamer laptopokból manapság már Dunát lehet rekeszteni, azonban ha konkrétan minőségi darabra fáj a fogunk, akkor máris leszűkül ez az eleinte tágnak látott lista. Főként abból fakadóan, hogy kiszóródnak azok a hardverek, amik legfeljebb nevükben gamerek és RGB világításukkal kívánják eladni a prémiumérzetet, de a komponensek és az árkategória mindenről árulkodik, csak arról nem, hogy az konkrétan a játékosok igényeit tartaná szem előtt. Éppen ezért örömteli az Acer műhelyében megfogant Predator Helios 300-as laptop, mi pedig azon belül a PH317-54-728H modellről fogunk bővebben értekezni az alábbiakban.


Az Acer a gamer laptopokkal kapcsolatban óriási tapasztalattal bír már, évek óta meghatározó szereplői ennek a piacnak. Háromféle kategóriában is indítanak versenyzőket, a Triton képviseli a csúcsot, a Nitro a belépőszintet, a Helios pedig a középmezőnyben foglal helyet. Az igazság az, hogy már-már Triton szinten mozog időnként a Helios is, csak éppen az árán nem látszik ez meg feltétlenül - amire jó példa jelen tesztünk alanya.

Mit is kell tudni a legújabb Helios 300-ról, merülhet fel a kérdés első körben... Nos, mint mindig, szinte már szokásunkhoz híven a száraz tényekkel kezdjük meg a tesztünk előregördítését, úgyhogy lássuk a specifikációkat, avagy mitől döglik aza bizonyos légy.

Bár alapvetően lehet csiki-csukizni itt-ott a specifikációkkal, akár videokártya vagy CPU terén, ellenben az általunk tesztelt variáns egy Intel Core i7-10750H processzorral van felvértezve, amihez az Nvidia GeForce RTX 2060 6 GB-os videokártyája társul.

Teljes értékű billentyűzet, megvilágított gombok - csak úgy gameresen

Teljes értékű billentyűzet, megvilágított gombok - csak úgy gameresen


2933 MHz-en ketyegő, 16 GB-os DDR4 memória lapul meg a kütyüben, a tárhelyet pedig kettő darab SSD biztosítja számunkra - mind a kettő 512 GB-os, összesen tehát 1 TB-tal gazdálkodhatunk. A gépen futó operációs rendszer természetesen egy Windows 10-es (Home 64 bit) felület.

Ami még mindenképp említést érdemel, az a kijelző. Az Acer tervezőcsapata itt egy LCD panel mellett tette le a voksát, ami 17,3 coljával hívja fel magára a figyelmet, illetve nem elhanyagolandó tény, hogy egy FHD IPS képernyőről beszélünk, ami támogatja a 144 Hz-es képfrissítést is.

Súlyban 2,9 kilogrammot nyom a kicsike, szóval nem egy pehelysúlyú bokszolót kell majd szorongatnunk, de egy gamer laptopnál nyilván nem is ugyanazzal az elvárással ül neki az ember, mint egy üzleti notebooknál. Sőt, olykor nem is baj, ha vaskosabb a masina!

A Turbo gomb nem csalás, valóban adhatunk egy kis boostot a rendszernek

A Turbo gomb nem csalás, valóban adhatunk egy kis boostot a rendszernek


Azt már most le kell szögeznünk kapásból, hogy ár/érték arányban ütős ajánlat a szóban forgó konfiguráció, hiszen bár konkrét árat csak a teszt végén említünk, de példának okáért a GeForce RTX 2070-es VGA-val felszerelt modell máris egy akkora áremelkedést eredményez, amivel nem korrelál az ugyanolyan mértékű teljesítményfejlődés.

Manapság előfordulhat, hogy a 144 Hz-es képfrissítés van akinek kevésnek bizonyul, ellenben valljuk be, ez leginkább az esportolói szándékkal rendelkező usereknek lehet mérvadó, az átlag gamer bőven megelégszik többnyire ezzel is. Ha valaki a 240Hz-es kijelzőre esküszik, annak be kell érnie a 15 colos mérettel, abban ugyanis ilyen panel van. Nekünk nem volt vele problémánk, de ha nagyon vágysz a Global Elite fokozatra Counter-Strike: Global Offensive-ben, akkor lehet nem ez a legjobb választás.

Manapság a gyártók nagy része nem ad Nvidia G-Sync támogatást a laptop kijelzőjén, aminek egyszerű az oka, a kijelző panel gyártók nem építik be azt, hiszen a funkció ezeknél a Hz-eknél elveszti a létjogosultságát. Ennek okán ez ebből a termékből is kimaradt, viszont külső monitort rádugva a gépre elérhető a G-Sync, a videokártya természetesen támogatja azt.

Szerény fedlap, az Acereken sosem hivalkodó ez az elem

Szerény fedlap, az Acereken sosem hivalkodó ez az elem


A billentyűzetvilágítás létfontosságú elem egy gamernek, hiszen a W-A-S-D kiemelése létkérdés, nem kell aggódni, RGB világítás itt is van. Csilivili háttérfényt adhatunk a billentyűzetünknek, aminek az árnyalatát ráadásul módosíthatjuk az előtelepített Predator applikációval.

Egyébként a billentyűzet abszolút kellemesnek bizonyult, habár egy kicsit kisebbek a gombok, mint amekkorára számítottunk, de pár napnyi használat után szokható. Gyorsíráshoz is tökéletes, játékhoz meg aztán pláne.

A tapipad enyhén balra húz, azonban amiatt nem kell aggódni, hogy ha rajta támaszkodunk a tenyerünkkel, akkor kelletlen interakciókat váltunk ki, lévén a touchpad gondoskodik róla, hogy ezeket a mozzanatokat ne vegye be konkrét inputokként.

Csatlakozókkal bőven el vagyunk látva - autentikus porral az asztalon

Csatlakozókkal bőven el vagyunk látva - autentikus porral az asztalon


Árkategóriájából fakadóan nincsen Thunderbolt 3 port, ugyanakkor van 3,5 mm-es jack csatlakozó, kettő darab USB 3.2 port, egy USB-C csatlakozó, egy USB-A port, egy Killer E2600 Ethernet port, illetve a HDMI és mini-DisplayPort csatik is megtalálhatók.

Ami az aksiidőt illeti: átlagos felhasználás mellett mi akár 5-6 órát is ki tudtunk sajtolni a Predator Helios 300-ból, de értelemszerűen ha nekiugrunk a legmodernebb játékoknak, akkor ez máris megcsappan, nem is kicsit.

Szokás szerint most is beizzítottuk a Steam könyvtárunkat, hogy meglessük néhány aktuális kedvencünkkel a gép teljesítményét, és csupa jó tapasztalattal gazdagodtunk - még akkor is, ha olykor nem vettük figyelembe, hogy valójában milyen árkategóriában játszik a tesztalany.

A képminőség pont olyan ami bármelyik gamer zugban elég tud lenni

A képminőség pont olyan ami bármelyik gamer zugban elég tud lenni


Amik sorra kerültek: Death Stranding, GTA V, Resident Evil 7, Horizon Zero Dawn, Destiny 2, Halo: The Master Chief Collection, Borderlands 3, Red Dead Redemption 2, sőt, még a Fall Guys-nak is nekiugrottunk. Mert ugyebár ha a kezed ügyébe kerül egy nagy teljesítményű gamer laptop, akkor mivel mással tesztelnéd, mint a Fall Guys-szal?!

A tapasztalataink tulajdonképpen kivétel nélkül pozitívak voltak. A videokártya és a processzor kombója alaposan kihajtja a maximumot a legtöbb szoftvernél, sok esetben pedig még az sem okozott gondot, ha le Alt-Taboltunk, és megnyitottunk közben mást is. No, azért mégiscsak 16 GB RAM-ról van szó!

Továbbá a tesztidőszak alatt amellett sem tudtunk elmenni, hogy azon túl, mennyire dizájnos a kérdéses laptop, mégis mennyire kompakt, de közben strapabíró erőműről van szó. Ez nem az a fajta laptop lesz, amit kihajtasz és megtörik a kezed ügye alatt, mint a ropi, ez sokkal inkább az a modell, ami még a gyerekeidet is elküldi aludni, ha éppen lefekvésidő után ébren vannak. Büntet a cucc!

A DTS felirat magáért beszél, a dedikált Predator gomb meg szimplán atom

A DTS felirat magáért beszél, a dedikált Predator gomb meg szimplán atom


Gyorsan mondjunk negatívumot is, nehogy elfogultsággal legyünk megvádolva: nem igazán tudtuk hová tenni, hogy kimaradt a készülékről az SD kártya olvasó (haha), holott azért ebben az árligában is eléggé szokványos, hogy integrálnak egyet a különböző cégek. Nem eget rengető probléma, de azért el tudtuk volna viselni, ha nem feledkezik meg róla az Acer.

Egyébiránt az ütős hűtőrendszer is fontos tényezőként vonult be a tesztünkbe. Akár ölben használtuk, akár az asztalunkon, egy pillanatig sem forrósodott fel a laptop, de talán kimondhatjuk mostanra, hogy ez ennél a gyártónál lassacskán sztenderdnek minősül.

Van egy Turbo opció is a VGA-hoz, ha esetleg overclockolni szeretnénk, ebben az esetben további 150-200 MHz-et hozunk ki belőle. Sok esetben nem éreztük fontosnak az aktiválását, de a teszt során kiválóan szerepelt ez a tény, örvendetes a funkció jelenléte, és az is borítékolható, hogy sokan fogják kihasználni az ebben rejlő lehetőségeket.

Azért webkamerát is kapunk, nah. :)

Azért webkamerát is kapunk, nah. :)


A komplett Predator Helios 300 szérián belül 470 ezer forinttól már találhatunk modelleket, és egészen 686 ezer forintig mehetünk, a különböző specifikációk változnak természetesen, ahogy haladunk felfelé.

A cikk elején felvázolt komponensekkel felruházott PH317-54-728H modell magyar árak szerint nagyjából 630 ezer forintot kóstál, ami alapján már ti is kapiskáljátok, hogy miért tartjuk egy remek ár/érték arányú vasnak.

A középkategóriában tehát igazán kiváló helyet talált magának az idei Helios 300, nem igazán tud panasz lenni rá. Évekig megbízható gamer laptop fog maradni, a jelenlegi játékokkal bőven elboldogul, de a jövőben megjelenőket sem kell félteni tőle.

Csak ajánlani tudjuk mindenkinek, aki gamer laptop vásárlásában gondolkozik, hiszen az Acer hozta a szokásos minőségét, itt-ott beújított pár izgalmas extrát, és összességében egy olyan végeredményt tettek le az asztalra, ami egyenesen vonzza a szemet.
 

Ez a Helios hardverelemeiben már majdnem Triton, árában mégis jóval alatta van, ezért ár / értékben kiváló választás. Ismét.

5 hozzászólás

Patrik94

3 éve, 9 hónapja és 21 napja

Kinézet nekem ennél nem annyira adja, de hát valamivel meg kell különböztetni a legfelsőbb kategóriától. mosolygó smiley Árban bár persze nagyon sok a 630K - nekem sok havi gyűjtögetést jelentene - , ilyen teljesítményért ez nagyon baráti! Jó gép! Ha lehet kapni magentásban lehet rárombolok.

válasz erre

Ronalddo

3 éve, 9 hónapja és 22 napja

Hubakker azért nem olcsó ez a kombo! meglepett smiley De meggyőző a teszt, el tudnék csábulni! mosolygó smiley

válasz erre

Tommy

3 éve, 9 hónapja és 22 napja

Tök jó vékony a kávája!

válasz erre

muki

3 éve, 9 hónapja és 22 napja

Ha Triton lenne, ez másfél milla lenne. Kb. mosolygó smiley

válasz erre

Gólem

3 éve, 9 hónapja és 22 napja

"a gyerekeidet is elküldi aludni, ha éppen lefekvésidő után ébren vannak. Büntet a cucc!" Ez jó szöveg. röhögő smiley

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja