Acer Predator Helios 16 teszt - szörnyeteg a szobámban

2023. június 17.
94.9591
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
marco profilja, adatai
marco
Igen magasan van az a bizonyos léc, amit meg kell ugrania egy-egy gamer laptopnak, amikor újoncként piacra lép, hiszen mára a hordozható gamer gépek mezőnye nem csak nagyon színes és változatos, de sorban toporognak az erősebnél erősebb konfigurációk a felhasználók kegyeit és pénztárcájukat keresve. Ezért különösen jó érzés találkozni olyan versenyzővel, ami egyszerre hozza a maximumot hardverben és relatíve takarékosan is teszi ezt. Mostani tesztalanyunk pontosan ebben a mezőnyben indul, és bár nyilván nem nevezhetjük a végső értékelésben majd olcsónak, mégis abban a kategóriában ahová betoppan - spoiler! - nagyon jó áron érkezik meg az Acer Predator Helios 16.


Na de ne szaladjunk ennyire előre, kezdjük az alapoknál! Az Acer Predator családja manapság már igen széles, a monitorok - egyelőre - nem kapnak külön jelölést, a kiegészítők egy-egy fantázianévvel vannak ellátva, ahogy a gamer szék is kapott egy Thronos megjelölést. Az asztali gépek esetén viszont ott az Orion, a laptopok esetén pedig a Triton és a Helios széria, amelyek bár alapvetően térnek el koncepcijukban egymástól, egy valamiben mégis ugyanolyanok: mindig az aktuális hardverekkel látja el őket a gyártó, emiatt pedig bitang erősek.

A most bemutatott Helios 16 idén lépett piacra, eddig a 300 és 500 nevekkel látta el az Acer a széria tagjait. Valószínűleg senkinek nem lesz meglepetés, hogy a 16 a kijelző átmérőjét jelöli colban, amivel a megszokott 15 és 17 közé ékelődik be az újdonság. Azt már elöljáróban elmondhatom, hogy ez a méret kellően kényelmes használatot és egyben attraktív megjelenést is kölcsönöz a gépnek, egész egyszerűen jól néz ki és könnyen használható.

Az Acer Predator Helios 16 egy "apró" de igazán brutális szörnyeteg

Az Acer Predator Helios 16 egy "apró" de igazán brutális szörnyeteg


Külsőleg a megszokott vonalat hozza az új Helios, akinek ismerős a széria, minden szegletet ismerősnek fog találni, de természetesen azért akad változtatás bőven így is. A mindenféle színben és módban világító billentyűzet teljes értékű numerikust is kapott (GTAV-ben nekem például elengedhetetlen, enélkül meg vagyok lőve - szó szerint!), a WASD nem kapott külön kiemelést, de természetesen úgy színezzük, ahogy akarjuk. A billentyűknél maradva, természetesen megtalálható az elmaradhatatlan Predator gomb, amivel a segédalkalmazást érjük el, és az üzemmód gomb, amely segítségével pedig villámgyorsan tudjuk a megfelelő módba kapcsolni a laptop teljesítményét.

A Space kissé összement, de ez valószínűleg senkinek nem fog problémát okozni, hiszen a Shift és jobb CTRL általában fontosabb tényező, ahogy a touchpad is, ami viszont szép méretes és egészen kényelmes használni. A billentyűk nem csak a játékokhoz megfelelő billentyűúttal rendelkeznek, ha munkára (is) szeretnénk használni a gépet, akkor is az optimális zónában mozognak. A numerius billentyűzet és az F-billentyűk némileg keskenyebbek a megszokottnál, de a használatban ennek nem érezzük hatását, megszokás kérdése az egész.

Nálunk egy igen kimaxolt verzió járt teszten, ebben a csúcs CPU és GPU kapott helyet, de az eggyel kisebb kiszerelés sem okoz majd problémát senkinek. A gépbe épített, akár 5,4 GHz-en ketyegő Intel Core i9-13900HX chip megadja az alapokat a rendkívül erős indításra, amely mellé NVIDIA RTX 4080 mobil GPU került az alaplapra abban a verzióban, amit teszteltünk. Ezen kívül itthoni forgalmazásban találkozhatunk még Intel Core i7-13700HX és NVIDIA GeForce RTX 4070 8GB GDDR6 kombóval.

Ledek. Ledek mindenhol.

Ledek. Ledek mindenhol.


Ez a mai világban és még évekre bőven elegendő lesz, a maximális konfig pedig egész egyszerűen egy gamer szörnyeteg. Lehetne itt most sorolni a játékokat, meg az fps-eket, de gyakorlatilag teljesen felesleges, minden fut ultrán és kész. Természetesen a GPU-nak köszönhetően a ray tracing és a DLSS 3 sem marad ki a repertoárból, a memória 32 GB DDR5 5600MHz is lehet, ahogy a háttértár is 2 TB NVMe PCIe SSD - tehát minden friss játék és minden friss opció elérhető lesz annak, aki ebbe a gépbe fekteti a pénzét.

A legtöbb játékot Performance módban toltuk, Ultra beállításokal. A Horizon Zero Dawn, a Dead Island 2, a Dead Space Remake és a Star Wars Jedi Survivor gyakorlatilag 144fps felett futottak folyamatosan FullHD-ben, néhány játéknál esett be a teljesítmény 110-120fps környékére rövid időre, viszont ezeket 1440p vagy 1600p felbontásban pörgettük. Szóval van szufla bőven, még évekre. Érdekes infó egyébként, hogy a DLSS Balanced mód bekapcsolásával a Horizon 150fps-t is tudott natív 1600p-ben, ami durva.

Vannak játékok, amik az Overdrive RTX módot is tudják már, ez közel dupla teljesítményre volt képes a kikapcsolt RTX-hez képest. A Cyberpunk 2077 natív 1600p felbontásban például 41 vs 60 fps teljesítményre volt képes. Ez persze már az új NVIDIA GPU-nak köszönhető, amely Ada Lovelace architektúrára épülnek, ami nem csak a teljesítményben jelent brutális ugrást, de az MI-alapú grafika teljesen új távlatokat nyit a modern játékok előtt.

Totális direkt fényben oldalról ez nem is olyan rossz kép ugye?

Totális direkt fényben oldalról ez nem is olyan rossz kép ugye?


Amihez tökéletes párosításnak bizonyul a kijelző: az a helyzet hogy sok szó nem érheti a ház elejét, a 240 Hz-es Mini LED egész egyszerűen brutális képet ad. A 2560 x 1600-as felbontású panel elképesztően színgazdag és élénk, a fekete pedig tényleg fekete, ezt az épp most megjelent Layers of Fear és Amnesia: The bunker horrorokkal tökéletesen le tudtuk tesztelni - és ezt csak tetézi a HDR képesség.

Játékok esetében nyilvánvalóan a hang is nagyon fontos, ebben pedig a laptopok nagy általánosságban nem nevezhetők túl erős versenyzőnek. A Helios 16 azonban egészen meglepően jól szól: a DTSX hang igencsak jól szól, egész élvézehtő élményt nyújt játék közben, filmnézésre pedig határozottan kellemes. Természetesen azt az Acernél is tudják, hogy a játékosok fülessel és egérrel játszanak laptopon is, ezért ért különösen kellemes meglepetésként minket az átlagon felüli teljesítmény. Csodára persze nem kell számítani, meg vannak a korlátok, de az átlagnál határozottan jobb.

Régi Acer motorosoknak nem kell bemutatni a PredatorSense appot, amiben gyakorlatilag minden testre szabható a laptopon. Nem csak a kijelző, a billentyűk, a CPU és GPU teljesítmény, de még a hűtési módok is finomhangolhatók. Üzemmódok tekintetében négyféle változatunk van, a Quiet, a Balanced, a Performance és a Turbo áll rendelkezésünkre - legutóbbi mindent a maximumra kapcsol, ekkor teljes túlpörgés és teljes ventillátorkapacitás jellemzi a gépet.

Kényelmes touchpad és billentyűzet, meg valahol ott vannak a meglepően jót szóló DTSX hangszórók is

Kényelmes touchpad és billentyűzet, meg valahol ott vannak a meglepően jót szóló DTSX hangszórók is


Ez utóbbi aktiválása egyébként nem csak a játékos számára lesz egyértelműen érzékelhető, de a környezet is tudni fogja hogy most aztán fullon darálunk, mert a ventik ebben a módban olyan mértékű pörgést képesek produkálni, mint egy F-16-os vadászrepülő amikor begyújtja az utánégetőt. De az is biztos hogy a pókok sem maradnak meg a sarokban, mint ahogy semmi más sem, ami a légáramlás útjába kerül, úgy söpör végig a szél a szobán, mint a Twisterben az F5-ös tornádó.

Aksira váltva egyábkánt még két üzemmód válik elérhetővé, ilyenkor a Kiegyensúlyozott és az ECO üzemmód is megjelenik. Valószínűleg ezt nem sokszor fogja látni az aki megveszi a gépet, mert az akkumulátoros működés ilyen konfiggal gyakorlatilag csak jelképes dolog, aktív játékkal alig több mint 35-50 perc áll ilyenkor rendelkezésre. Egyéb használattal, böngészés, levelezés, satöbbi nagyjából 5, legjobb esetben 6 órát tudtunk kisajtolni a gépből, ami szintén nem egy óriási trúváj, de ebben a szegmensben ez nem olyan rossz.

A készülék borítása műanyag, azonban a felső rész és a billentyűzet valamiféle ötvözetből készül, ami nyilván a tartósságot hivatott elősegíteni. Ahogy az Acertől megszokhattuk ebben a szegmensben, csatlakozókból nincs hiány: a bal oldalra került a Gigabit Ethernet, az USB 3.2 Gen 1 Type A, a micro SD és a fejhallgató aljzat, a jobb oldalra két USB 3.2 Gen 2 Type A port jutott.

Csatlakozóból és hűtőrácsokból sosincs hiány az Acer gamer laptopjain

Csatlakozóból és hűtőrácsokból sosincs hiány az Acer gamer laptopjain


A hátsó részen található természetesen a tápegység aljzata, de ide is került még két USB 3.2 Gen 2 Type-C port, mindkettő kezeli a Thunderbolt 4, a DisplayPort és az USB-PD töltést. Természetesen nem maradhat ki a HDMI 2.1, a Wi-Fi 6E-t és a Bluetooth 5.1 sem.

Erős gép lett tehát az új Acer Predator Helios 16, aminek bizony meg is van az ára. A tesztben leírt adatok a legerősebb konfigra vonatkoznak, ami azonban nem kapható hazánkban - persze ez nem jelenti azt hogy ennél sokkal rosszabbra kell számítani, viszont fontos, hogy a magyar konfigok Intel Core i7-13700HX és NVIDIA GeForce RTX 4070 8GB GDDR6 párosítást kapnak.

A különböző verziók itthon 1 millió forint felett indulnak, jelenleg a legdrágább 1.105.900 forintot kóstál. Akinek van ennyi elkölthető pénze, mindenképpen vegye figyelmebe a Helios 16-ot vásárlásnál, mert ár / érték arányban ez bizony igen jó versenyzőnek számít.
 

Az Acer Predator Helios 16 brutális szörnyeteg lett, ami még évekig hű társ lehet a legújabb játékokban

8 hozzászólás

muki

1 éve, 1 hónapja

Hibátlan! meglepett smiley Bankot kell rabolnom. röhögő smiley

válasz erre

marco

1 éve, 1 hónapja

DNS írta:
Tele vagy SW LEGO-val, főnök! Azért a borítókép is elég mutatósmosolygó smiley
Nagyon nagy mániám. röhögő smiley Már tudatosan kerülöm a boltban is, nehogy megint vegyek valamit, brutálisan rá lehet kattanni.

válasz erre

DNS

1 éve, 1 hónapja

Tele vagy SW LEGO-val, főnök! Azért a borítókép is elég mutatósmosolygó smiley

válasz erre

VaPe

1 éve, 1 hónapja és 1 napja

Jó hogy ehhez nem kellett 17 colos ház, igen impresszív gép lett ismét!

válasz erre

fighterlaci

1 éve, 1 hónapja és 2 napja

Hátulján de komoly az a ledfal vagy nem is tudom mi. meglepett smiley Kár hogy sose látja aki a gép előtt ül. Durva dög amúgy!

válasz erre

Mordorer

1 éve, 1 hónapja és 2 napja

Nem gyenge konfig, ennél talán egy erősebb proci van jelenleg. Ráadásul baromi jól néz ki!

válasz erre

petrovicsz

1 éve, 1 hónapja és 2 napja

De komoly gép ez bakker. Kinézetre is állat. Kéne.

válasz erre

zender

1 éve, 1 hónapja és 2 napja

Bakker de durva árak vannak már. Mondjuk így is jobb a konkurenciánál (Asus), de hogy már milla alatt nincs kínálat az durva.

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja