Acer Predator BiFrost Intel Arc A770 OC videokártya teszt - kösd fel a gatyeszt GeForce RTX!

2023. március 23.
107.0661
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
marco profilja, adatai
marco
A magamfajta veteránoknak, akik nem ma kezdtek bele a játékba és a PC sem az volt ami ma, hiányzik az az éra amikor még nem egypólusú volt a grafikus kártyák piaca, nem csak az NVIDIA létezett mint egyeduralkodó (oké meg az AMD). A kilencvenes évek elején különféle gyártók harcoltak a felhasználók kegyeiért, valódi verseny volt és mindenki próbált a másik nyomába érni. Nekünk, vásárlóknak ez jó volt, hiszen a versenyhelyzet egyre jobb és jobb funkcókat szült, miközben az árakat relatíve lenyomta a kiajobb versenyszellem.


Persze senkinek ne legyenek illúziói, akkor sem lehetett csak úgy a csikkzsebből előrántani a legújabb kártyákra a pénzt, de voltak olcsó(bb) de még használható alternatívák. Ebben az időben egyébként néhány sima dróttal is meg lehetett oldani a hangkártya kérdést - ez volt a Covox - na de ez egy teljesen más történet, majd legközelebb... Visszatérve a videokártáykhoz: rengeteg alternatíva létezett, mai viszonylatban a pár száz forintos megoldástól a többtízezerig, volt választási lehetőség, igaz teljesítményben nagy árat kellett fizetni időnként.

Viszont ma ez a helyzet teljesen más, nincsenek különböző irányok, mindenki ellustult, a legolcsóbb kártya is brutál drága, és ha valaki nem cserélget évente hardvert, egész egyszerűen lemarad, mert a játékfejlesztők elfelejtettek optimalizálni, eltűnt az ezirányú szakértelem a fejekből - és a szoftverekből is. Ezért is örültem meg személy szerint annak, amikor az Intel tavaly bejelentette hogy kihívót állít a két nagy chipgyártóval szemben és jönnek az Arc Alchemist rendszerre épülő kártyák.

Nem sokkal az Intel bejelentése után az Acer is közölte, belép a videokártyák piacára, és mostantól Arc alapú kártyákkal frissíti hardverportfólióját. Ezek közül elsőként a nemrégiben megjelent Acer Predator BiFrost Intel Arc A770 OC videokártyája érkezett meg a teszgépünkbe, amit alaposan meg is izzasztottunk a valós teljesítmény felmérése érdekében. Aki most mindenféle excel táblázatokat vár összehasonlításokkal, és különféle mérési teszteredményekkel, annak tovább kell lépnie egy másik tesztre. Mi a valós felhasználásra voltunk kíváncsiak, hardcore és casuel gamer szemmel néztük a terméket.

Acer Predator BiFrost Intel Arc A770 OC videokártya teszt

Acer Predator BiFrost Intel Arc A770 OC videokártya teszt


Ezért került a gépre régebbi játék a GTAV képében, közönségkedvenc Fortnite, PUBG, Warzone 2.0, Metro Exodus, Watch Dogs Legion részvételével, és friss megjelenés is, mint a Hogwarts Legacy, a Returnal és a Like a Dragon: Ishin! többek között. CPU tekintetében nem a legfrissebb 12. generáció teljesített szolgálatot - egy több mint két éves kiépítésről lévén szó - , memóriából 32GB volt a gépben, a háttértár 2X1TB SSD.

A Predator BiFrost Intel Arc A770 OC doboza pontosan olyan amilyennek egy videokari dobozának lennie kell, szép színes kívülről, puritán belülről. A szokásos habos anyag takarja a kártyát, amit természetesen a szintén szokásos antisztatikus borításba csomagoltak. Kábelek nincsenek mellékelve, de hisz nem is kellenek. Amit viszont kapunk pluszban az egy USB kulcs, amely tartalmazza az illesztőprogramokat és a Predator BiFroste overclock szoftvert is.

Videokimenetekben nincs hiány, összesen három DisplayPort 2.0-s és egy HDMI 2.1-es port áll rendelkezésre. Méret terén 267 milliméteres hosszra és 117,75 milliméteres szélességre kell felkészülni a két slotnyi helyet foglaló terméknél.

Biztos ne felejtsük el, milyen brandhez tartozik az Acer Predator BiFrost Intel Arc A770 OC

Biztos ne felejtsük el, milyen brandhez tartozik az Acer Predator BiFrost Intel Arc A770 OC


A kártya maga a piac jelenleg kapható leggyorsabb Intel Arc A770 alapú eszköze, ráadásul ez az egyetlen olyan AIB partner által gyártott egyedi Intel Arc A770-es videokártya, amire 16GB-nyi GDDR6-ot pakoltak a mérnökök. Akik egyébként nem tétlenkedtek a fejlesztés alatt, hiszen egy speciális hűtési megoldást is kidolgoztak. Ez esetünkben egy ötödik generációs AeroBlade ventilátor és egy FrostBlade 2.0-s levegő keringető házasítását jelenti, és bizony a tesztek alatt ezek tették is rendesen a dolgukat.

Míg a nagy, 92 milliméteres FrostBlade ventillátor szívja a levegőt, ezzel hűti magát a kártyát, a középső részen lévő, 70 milliméteres AeroBlade venti folyamatosan fújja ki a házból azt, ezáltal pedig jelentősen csökkenti a környezeti hőmérsékletet, ez pedig végső soron stabilabb működést tesz lehetővé. Hőmérővel nem álltunk neki méregetni az alap 3060-as kártyához viszonyítva, viszont tény, hogy hűvösebb (értsd nem annyira forró) a kéznek a levegő a kártya környékén.

Az A770-esen egy 32 Xe magos ACM-G10-es GPU kapott helyet, ami 4096 shader magot és 512 MXM motort jelent, viszont - innen az OC a név végén -, a gyári 2100 MHz-et az Acer 2400 MHz-re húzta. Ezt az értéket OC módban lehet elérni, de az alap órajel is magasabb gyárinál, 2200 MHz. A TDP is húzva lett, hiszen a 225 Wattos gyári adat itt 250 Watt, ami nagyjából 10%-os feltekerést jelent, OC módban ez még magasabb, 280 Watt. A 17.5 Gbps-os memóriamodulok 256-bites adatsínen száguldoznak, ami 560 GB/s sávszélességet eredményez.

Két slotot és két nyolctűs PCI Express tápcsatit foglal az Acer Predator BiFrost kártyája

Két slotot és két nyolctűs PCI Express tápcsatit foglal az Acer Predator BiFrost kártyája


Az Acer Predator BiFrost Intel Arc A770 OC éhezik az energiára, ezért két nyolctűs PCI Express tápcsatira van szüksége a működéshez - de manapság ez nyilván senkit nem lep meg. A házban két slot helyet fog birtokolni a videokari, ami szerencsére nem egy túlméretes jószág, lévén 267 milliméter hosszú és 117,75 milliméter széles, így kényelmesen elfér egy normál desktop házban.

Akinek ez fontos, annak jó hír, hogy az Acer kártyája igen szépre sikerült, már amennyire egy ilyen termék szép lehet. A robosztus, masszív hardveren logók mindenhol, Predator feliratok tömkelege, a hűtőventik külön csilliárd színeznek, ráadásul minden mindenhol millió színben világít, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. A nagyobb venti ráadásul 4 külön RGB ledet kapott, tehát itt aztán lehet színkavalkád.

A kártyához kapott Predator BiFrost szoftverrel gyakorlatilag teljesen saját igényeinkre tudjuk formálni a hardvert, de természetesen folyamatosan láthatjuk is a grafikus kártya adatait, például a hőmérsékletet, a frekvenciákat, a ventilátor sebességét. Az RGB-t is ezen keresztül tudjuk finomhangolni, valamint kapunk egy úgynevezett Overlay-t is ezzel folyamatosan, játék közben is élőben követhetjük a kiválasztott grafikai paramétereket.

Két külön fejlesztésű venti dolgozik egymás mellett

Két külön fejlesztésű venti dolgozik egymás mellett


Az Intel az új kártyákkal együtt az Xe Super Sampling (XeSS) technológiát is piacra dobta - ez egy mesterséges intelligencia által optimalizált skálázást jelent, amivel a teljesítmény javítása a cél, úgy hogy közben a képminőség semmit ne romoljon. A XeSS ezt úgy éri el, hogy mindent kissé alacsonyabb felbontásban jelenít meg, majd az MI felskálázza a látványt a kívánt felbontású kép megjelenítésére.

A XeSS azonban - hasonlóan az FSR-hez - bármilyen grafikus kártyával használható, legyen az AMD, NVIDIA vagy Intel. Amiért azonban fontos volt ezt megemlíteni, az az hogy már csak a DLSS technológia maradt az NVIDIA-nál, ami csak a Chameleon kártyákkal kompatibilis és előnye a támogatott játékok mennyisége. A jövőben azonban a helyzet változni fog, tehát a DLSS előnye el fog veszni. A különböző XeSS módok mérések szerint 27-74%-os teljesítményjavulást hoznak egyébként.

Alapvetően a Predator BiFrost Intel Arc A770 OC az RTX 3060-as kártyák fölé, és (nagyon kicsivel) az RTX 3070-es, valamint az RX 6700 kártyák alá lép be teljesítményben. Amint azonban a ray-tracing is képbe kerül, az Acer kártyája igencsak megkavarja a számokat, egyből az RTX 3070 fölé ugrik teljesítményben - némileg lemaradva az AMD RX 7900 XT-hez képest, ezzel igencsak középső ujjat mutatva az NVIDIA cuccoknak.

Ár-érték arányban kiváló választás az Acer Predator BiFrost Intel Arc A770 OC

Ár-érték arányban kiváló választás az Acer Predator BiFrost Intel Arc A770 OC


Megküldtük a kártyát egy nagyon éhes Borderlands 3-mal, ráadásul Brutal módban, az eredmények szintén a fenti általános eredményt hozták, z RTX 3060 EX gyakorlatilag az általunk most tesztelt kártyával van egy szinten, Red Dead Redemption 2 esetében pedig el is verte azt. Általánosságban el lehet mondani, hogy FullHD-ban nagyjából egy szinten van az RTX 3060 és az Arc A770 OC, de ahogy emeljük a felbontást, az Acer kártyája egyre inkább hagyja le a konkurenciát.

Összegzésként mindenképpen arra kellett jutnunk, hogy az Acer Predator BiFrost Intel Arc A770 OC olcsóbb és jobb alternatíva, mint a GeForce RTX 3060 család tagjai, de elég keményen szorongatja az RTX 3070-et is, ami pedig már egy következő árkategória. Teljesítményben jobb, a legtöbb konkurensnél - ebbe beleértendő a három ventis megoldásokat is - sokkal hatékonyabb hűtéssel, amit játék közben bőven tudunk kamatoztatni.

Az Acer Predator BiFrost Intel Arc A770 OC 189.900 forintért vásárolható meg jelenleg, többek között az Acershopban, mi saját kategóriájában bátran ajánljuk.
 

A konkurencia felkötheti a gatyát, az Acer Predator BiFrost Intel Arc A770 OC a következő szegmenst is szorongatja

7 hozzászólás

Patrik94

1 éve, 3 hónapja és 11 napja

Mindig jót tesz ha van egy kis versenyhelyzet. Még ha az Intel is az, akit nem csípek különösebben...

válasz erre

fighterlaci

1 éve, 3 hónapja és 11 napja

Örülök az új szereplőnek, mind az Intelt, mind az Acert illetően. Jobb ha tagolódik a piac kissé, az elmúlt évek után főleg.

válasz erre

Ronalddo

1 éve, 3 hónapja és 11 napja

DNS írta:
Na azért már 150k körül vagy az alatt is lehet RTX 3060-as kártyákat kapni, és nem is csak amolyan noname, gagyi cuccokat. De így legalább lehet válogatni...

Amúgy ha mondjuk egy évvel korábban hozzák ki ezeket az Arc kártyákat, akkor a dolog még nagyobbat üthetett volna.
Ilyen kiszerelésben nincsenek, a hasonló kiszerelésűek meg 200K körül mozognak. De amikor lenyom egy 3070-et, akkor simán átlépünk a 250 ezres kategóriába. Ez meg 190...

válasz erre

zender

1 éve, 3 hónapja és 11 napja

Remélem, a többi gyártónak is kinyílik a csipája és egyre többen választanak más chipeket is. Jó lenne ha egy kicsit normalizálódnának az árak végre.

válasz erre

DNS

1 éve, 3 hónapja és 11 napja

muki írta:
Baromi jó áron van mai viszonylatban, az rtx 3060 220 ezer környéken mocorog. Fura egyébként hogy Intel videokártyáról van szó, még nem tudtam megszokni a tényt hogy versenyben vannak. mosolygó smiley
Na azért már 150k körül vagy az alatt is lehet RTX 3060-as kártyákat kapni, és nem is csak amolyan noname, gagyi cuccokat. De így legalább lehet válogatni...

Amúgy ha mondjuk egy évvel korábban hozzák ki ezeket az Arc kártyákat, akkor a dolog még nagyobbat üthetett volna.

válasz erre

petrovicsz

1 éve, 3 hónapja és 11 napja

Na ezt a tesztet nem láttam jönni! meglepett smiley Rohadt jó vételnek tűnik így elsőre!

válasz erre

muki

1 éve, 3 hónapja és 11 napja

Baromi jó áron van mai viszonylatban, az rtx 3060 220 ezer környéken mocorog. Fura egyébként hogy Intel videokártyáról van szó, még nem tudtam megszokni a tényt hogy versenyben vannak. mosolygó smiley

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
iPet profiljamarco profilja