Acer Nitro G550 projektor teszt - a nagyképű játékos

2019. december 10.
82.6061
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Pont most, így a 4K-s kijelzők hajnalának korában nemigen kapnak akkora figyelmet a projektorok, mint jó pár éve, amikor szinte erről szólt minden (még azelőtt, hogy a Full HD kijelzők betörtek volna a mainstreambe), annak ellenére egyébként, hogy mindmáig képviselteti magát ez a hardverterület is magát olyan darabokkal, amikre érdemes odafigyelni. Ilyen például alábbi tesztalanyunk is, az Acer Nitro G550.


Szögezzük le az egyértelműt már most: az Acer értelemszerűen a gamereket célozza ezen termékével, így ha szeretsz minél nagyobb felületen játszani (és őszintén, van bárki, aki nem szeretne?), és éppenséggel rendelkezésedre áll egy nagy falfelület a háztartásodban, akkor tökéletes lehet egy projektor beszerzése, azonban joggal merül fel a kérdés, hogy maga a Nitro G550 megállja a helyét? Jó az ár/érték arány?

A színek szépségéről és minőségi megjelenítéséről a ColorPurity, a ColorBoost 3D és a ColorSafe II technológiák gondoskodnak. Egy Full HD projektorról beszélhetünk az Acer Nitro G550 esetében, azaz natív 1080p felbontással számolhatunk, viszont 4K kompatibilis is. Ezt úgy kell elképzelni, hogy fogadja a 4K felbontást, aminek aztán minden egyes képkockáját az Acer LumiSense technológia elemzi, hogy a lehető legminőségibb formában történjen meg a Full HD-ra való átalakítás.

Nem csak játékra kiváló az Acer Nitro G550, a filmezés is olyan mint egy moziban

Nem csak játékra kiváló az Acer Nitro G550, a filmezés is olyan mint egy moziban


120 Hertzes képfrissítési ráta mellett élvezhetjük a látottakat, a bemeneti késleltetés pedig kifejezetten alacsony, lévén mindössze 8,3 ms-os értékkel operál ezen a téren a kütyü. Van egy beépített 10 W-os hangszóró is, ami hozza a kötelező minimumot - de tényleg csak azt, túl nagy csodát nem kell tőle várni. Ha ránk hallgattok, akkor érdemes hozzácsapni egy bivaly hangrendszert, hadd dörrenjenek azok az effektek!

Amennyiben már az extra funkciókon jár az eszed, akkor jó hírünk van, merthogy akad egy pár finomság. Egyrészt jelen van az Acer BlueLight Shield szemvédő technológia, akár vezeték nélküli vetítésre is van opció, valamint a képbeállítások terén is határozottan sokrétű a személyre szabási paletta, hogy minden felhasználó a lehető leginkább úgy tudja alakítani a látottakat, ahogyan ő azt valóban látni szeretné. A menü magyar nyelven is elérhető.

Többféle videómód közül választhatunk, így akár filmnézéshez vagy játékhoz optimális opció is rendelkezésre áll. Sokszor mi a tesztidőszak során úgy éreztük magunkat, akár játszottunk, akár filmmel próbáltuk ki a ketyerét, mintha egy családias kis moziteremben ülnénk, ahol történetesen a vászon kezelését mi intézhetjük.

Saját hangszórót is kapott a projektor, de sok csodát ne várjunk tőle

Saját hangszórót is kapott a projektor, de sok csodát ne várjunk tőle


Árához képest brutális minőséget képvisel élmény tekintetében az Acer Nitro G550, akár órák is el tudnak úgy menni, hogy közben teljesen megfeledkezünk a külvilágról. Akár 10.000:1 kontrasztarányt is ki tudunk hozni belőle, amit ráadásul a DynamicBlack technológia támogat meg - aki nem tudná, annak konyhanyelven: ez a dinamikus feketeszint támogatást takarja, ami segít, hogy a sötétebb részek is szépen jelenjenek meg.

Bár már nem azokat az időket éljük, amikor a 3D olyan nagy népszerűségnek örvendene, mégis az Acer Nitro G550 élvezhető 3D-s szemüveggel is, amit mi magunk is kipróbáltunk, teljesen korrekt, ellenben talán azért, mert már nem akkora hype ez a fajta vizualitás, nemigen időztünk el vele sokat, és úgy gondoljuk, hogy a fogyasztói bázis túlnyomó része nem is fog foglalkozni ezzel a lehetőséggel.

Nagyszerű színhűséggel dolgozik a Nitro G550, sok esetben csak ámultunk és bámultunk, hiszen pont most, amikor mindenki a 4K-s kijelzők felemelkedését várja, és javában zajlik is ez a procedúra, ritka meglepő tud lenni, hogy ennyire újszerűnek és frissnek érzékelünk egy 1920x1080p felbontású projektort. Élvezet minden egyes perc a G550-nel, sokszor úgy kellett kirobbantani minket előle, hogy legalább egy pár percre menjünk ki a szabad levegőre, mert órák óta úgy ültünk előtte, hogy fel sem tűnt az idő múlása.

Csatlakozókánaán

Csatlakozókánaán


Maga a "doboz", avagy ha jobban tetszik a projektor nem egy nagy, vaskos darab, abszolút a hordozható kategóriába tartozik. A méretek: 313 mm x 240 mm x 111 mm. Mindeközben a súly 3,1 kg-ban merül ki. Csatlakozókkal úgy meg vagyunk szórva, hogy arra szavak nincsenek: akad HDMI 2.0a/HDCP 2.2, HDMI 1.4.a/MHL, RCA, avagy ha jobban tetszik kompozit videó, AnalógRGB/komponens 2x be- és kimenet (3x D-Sub15), RS-232 C port, a táp pedig USB 5V/2A (A-típusú csatlakozó).

Csúnya lenne, ha nem így lenne, azonban azért kiemelnénk a biztonság kedvéért, hogy az árban benne foglaltatik egy távirányító és egy HDMI kábel is, sőt mi több még egy hordtáskát is hozzácsapnak a szetthez, így külön ezzel nem nagyon kell bajlódnunk, ha már egyszer kifizettük az Acer Nitro G550-en lógó kis árcédulát.

Számos játékba belevetettük magunkat, igyekeztünk nem feltétlenül csak szép és élethű alkotásokkal próbálkozni, bár azért megfordult a kezeink között egy Metro Exodus, egy Shadow of the Tomb Raider és egy Uncharted 4: A Thief's End is, melyeket olyan színhűséggel tudott átadni a tesztalany, hogy sokszor csak az állunkat kerestük. Csak nyomatékosítani tudom, hogy elképesztő, hogy 2019-ben mekkora relevanciája van még a Full HD-nak ilyen téren.

Az élesség állítás metódusa nem változik, mióta világ a világ

Az élesség állítás metódusa nem változik, mióta világ a világ


Viszont ahogyan azt említettem is, nem feltétlenül a fotorealisztikus grafikájú alkotásokkal próbálkoztunk, úgyhogy bepöccintettünk olyan játékokat is, amik nem az élethű vizualitásukkal dobbantják meg az ember szívét, viszont gyönyörűen megvalósítottak. Így három nagy kedvencemnek is nekiugrottunk, nevezetesen a Dead Cells-nek, a Celeste-nek és a Disco Elysiumnak, melyek egytől egyig az indie kategória csúcsán helyezkednek el.

Most mondanám, hogy ajánlom mindenkinek ezeket, akiknek még nem volt szerencséjük hozzájuk, de súlyos addiktivitást okoznak, úgyhogy azért várjátok meg velük az ünnepeket és az azzal járó szabadságot.

No de hogyan szuperáltak a gyakorlatban ezek az alapvetően visszafogott, mégis lehengerlő megjelenésű címek? Frenetikusan. Nem túlzok, amikor azt mondom, hogy egy egészen más oldalát mutatta meg mindhárom játék, amikor a Nitro G550-et használtuk, és minden egyes pillanatát úgy éltem újra, mintha most játszanék velük először. Persze az élményt maga a hatalmas "vászon" okozza, egyszerűen élvezet egy 27 colos monitor után ekkora felületen hentelni.

Szerencsére nem egy Paks, de azért termeli a hőt

Szerencsére nem egy Paks, de azért termeli a hőt


Ugyanez egyébiránt az élethű grafikával megspékelt címeknél is igaz volt, de azért mégiscsak, ilyen küllemű alkotásoknál ez még nagyobb truváj.

A képméret természetesen az elhelyezéstől függ, nagyjából olyan átmérőjű képet tudunk megjeleníteni, amilyen messzire tesszük a felülettől a készüléket, ami azt jelenti hogy egy nappaliban például hat méterre letéve a G550-et, a vetített kép olyan 5,7 méter lesz, a fényerő azonban ekkor sem csökken észrevehetően. Világos és sötétített szobában is teszteltük órákon át a készüléket, az őszi napsütés mellett kiváló képet kaptunk.

Essen szó azért negatívumról is, mert ha nem is sok, de ez is van. A projektorok legnagyobb problémája a hangos működés, és bármennyire is próbálják ezt már minimalizálni, a zaj itt is jelen van, nem is kicsit. A melegedés szintén az a pont amibe bele lehet kötni, a fizikát ezen a téren sem tudta átverni az Acer, bizony van hőtermelés, azonban tény hogy az elmúlt években rengeteget fejlődött a technológia ezen a téren, egy fél szalonnát már nem tudunk megsütni a gépen.

Nagyképűen játszhatunk, ha az Acer Nitro G550 projektort választjuk

Nagyképűen játszhatunk, ha az Acer Nitro G550 projektort választjuk


Zárásképp mindenképp beszéljünk arról, ami a legtöbbeteket érdekel: mennyibe kerül, és mégis mennyire jó az ár/érték arány? Az Acer hivatalos magyar üzletében 251.900 forintért megy jelen pillanatban a Nitro G550, amihez jár két évnyi garancia is. A legnagyobb ütőkártyája talán a Nitro G550-nek, hogy bár tényleg a gamer szcénát célozza, de mégis kiszolgál minden igényt, így akár filmnézéshez vagy tévénézéshez is tökéletes.

Ezek figyelembevételével egyértelműen egy pazar ár/érték arányról beszélhetünk, ugyanis elérhető áron kapunk olyan minőséget, amit mindenkinek saját szemével kell látnia. Különösen tudjuk ajánlani azoknak, hogy tegyenek vele egy próbát, akik 4K tévé vásárlásán gondolkoznak, lévén nincs kizárva, hogy az Acer Nitro G550 tud valami olyasmit mutatni számotokra, ami miatt meggondoljátok, hogy nem-e lenne mégis optimálisabb egy a szóban forgó projektorból a házba.

Bárhogyan is, mi imádtuk, én speciel nehezen vettem rá magam, hogy magam mögött hagyjam a kütyü gyakorlati tesztelését, és nekilássak pötyögni ezen sorokat, de ha ezzel meghozzuk a kedveteket a készülékhez, és beruháztok rá, majd hasonló élményekkel gazdagodtok, mint mi, akkor már megérte.
 

Az Acer Nitro G550 a saját árszegmensében egy kitűnő ajánlat, mi egyöntetűen és véglegesen beleszerettünk!

7 hozzászólás

Vidoros

4 éve, 7 hónapja és 27 napja

Nem a legcombosabb projektor, de árban nagyon jó és a 120 Hz sem mindennapi azért! A hangját láttam specifikációban, az is barátságosabb mint általában. És van is hova tennem... mosolygó smiley

válasz erre

Mordorer

4 éve, 8 hónapja

Nappali fényben gondolom nem olyan combos, de játszani meg filmezni amúgy is csak sötét szobában... kacsintó smiley

válasz erre

VaPe

4 éve, 8 hónapja

A 2200 lumen mondjuk nem valami combos, az az igazság...

válasz erre

zender

4 éve, 8 hónapja és 1 napja

Elég is a fullhd szerintem, a legtöbb esetben. Engem nem kapott el a 4K őrület...

válasz erre

petrovicsz

4 éve, 8 hónapja és 1 napja

Állat lehet ilyenen játszani! meglepett smiley

válasz erre

Patrik94

4 éve, 8 hónapja és 1 napja

Időről időre felmerül nálam egy ilyen megvásárlása, de valahogy sosem visz rá a lélek. Ennyiért mondjuk ilyen tudással, komolyan megfontolom Karira.

válasz erre

Direktor

4 éve, 8 hónapja és 1 napja

Mindig az tartott vissza hogy hangosak ezek a cuccok. Mondjuk egy hangosan hallgatott filmnél ez nem probléma, vagy a játék hevében sem, viszont tévé helyére nem tenném, egyelőre.

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaiPet profilja