Itt a Sony nosztalgiabombája - kipróbáltuk a PlayStation Classic-ot

2018. november 08.
70.9641
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Gargameth profilja, adatai
Gargameth
Egy hűvös, őszi reggelen a Game Channel céhe meghívást kapott egy híres, neves mestertől, aki kalanddal, kincsekkel és feledhetetlen emlékekkel kecsegtetett a kicsiny, de tehetséges bandának. A veterán céhből egy trió el is zarándokolt a mester tornyába, ahol, meglepetésükre, egy portál várt rájuk, de nem is akármilyen. Egy átjáró a letűnt hőskorba.


A gémer társadalom múltja, jelene és jövője a játék. Életünk biztos részei voltak és mindig is azok lesznek, legyen szó társasokról, mesélős szerep- avagy videojátékokról. Ha az utóbbit nézzük, sokunknak a PlayStation volt a legelső igazán meghatározó élmény és rengeteg kedves emlék forrása, melyeket gyakorta visszasírunk. Nos, a Sony vagy tudva ezt (belelát a fejünkbe basszus), vagy csak a Nintendo sikeres Classic Mini sorozatának sikerén felbuzdulva, elhozta nekünk a PlayStation Classic-ot.

Nagy izgalommal vágtattunk be a bemutatóterembe, és amint kezünkbe vettük a kontrollereket, gyomron vágott minket a nagybetűs NOSZTALGIA. Marco barátságos, szinte szeretetteljes stílusban hahotázott a mini konzolon, ugyanis az akár a zsebünkben is gond nélkül elvan, mint egy kedves háziállat, aki egyedül az áramot fogyasztja, azt is rendkívül moderáltan.

Simán elfér a zsebben

Simán elfér a zsebben


Továbbá rendkívül halk, konkrétan semmi zajt nem ad ki magából a kis gépecske, hála a benne figyelő passzív hűtésnek, bár ebből kifolyólag nem árt odafigyelni a megfelelő tároló felületre, nehogy túlmelegedjen az apró konzol. Annak ellenére, hogy kisebb lett, a két darab, USB-n keresztül csatlakozó klasszikus kontroller, ami jár hozzá, eredeti méretű. És bizony nincs rajtuk analóg stick, emiatt néhány játék, mint például a Resident Evil vagy a GTA átszokást igényelhetnek.

Viszont természetesen így az igazi, hiszen az eredeti PS ugyanezekkel a kontrollerekkel jelent meg. Aggodalomra tehát semmi ok, a kontrollerekkel mellett ugyanis a játékok is maradtak olyanok, mint amilyenek voltak, na meg a tartalom megjelenítése is, emiatt a nagy TV-ken, monitorokon nincs kihasználva a teljes képernyő, a 4:3-as arány feléledt és tombol, úgyhogy ideje elővenni a garázsba rejtett CRT monitorokat és televíziókat a 100%-os élvezetért (a szemorvosok ajánlásával).

Miután bekapcsoljuk a PlayStation Classic-ot, egy tökéletesen kezelhető menürendszert fogunk kapni. Egyszerű váltogatni a játékok között, és a menü is ésszerűen, roppant egyszerűen van felépítve. Emellett figyelt a Sony arra is, hogy minél gördülékenyebb legyen a játék. Ennek része például az automatikus mentés, ami minden kilépésünknél snapshotot csinál, és lehetőséget biztosít arra, hogy hajszál pontosan ugyanonnan folytassuk a játékot, ahol előzőleg abbahgytuk.

Két playeres játékokkal van megpakolva elsősorban a PS Classic

Két playeres játékokkal van megpakolva elsősorban a PS Classic


Ha véletlenül meg szeretnénk szakítani a menetet, de nem akarjuk a "pause" opciót használni, akkor bármikor rányomhatunk a "Select" gombra a konzolon, mely visszarántja a játékot a főmenübe, anélkül, hogy teljesen kilépne belőle, így bármikor visszamehetünk oda folytatni, még akkor is, ha esetleg egy másik programot indítunk el.

Ez a "mentés", egyébként nem veszik el a gép kikapcsolása után sem, úgyhogy nem fog még véletlenül sem meglógni a mentett állásunk. Bár, ha áramszünetet szenvedünk el, akkor valószínű, hogy nem fog ez a rögzítés megtörténni, de ezt a helyszínen nem próbáltuk ki. Tehát az irányítás fantasztikus, a kontrollerek nagyszerűen teljesítenek, a masina is nagyszerűen visszaadja a "feeling"-et, viszont mi van a játékokkal?

A teljes játéklistát itt találod!

Két évtizede nem láttuk ezt a kontrollert.... :)

Két évtizede nem láttuk ezt a kontrollert.... :)


Húsz klasszikus címmel lesz ellátva az apró retro konzol; bár nem csak a legmeghatározóbb címek kaptak helyet rajta. GTA, Resident Evil: Director's Cut, Metal Gear Solid, Tekken 3, Rayman, Final Fantasy 7 ahhhhhhhh, mennyei manna.... izé Intelligent Cube? Oké, végülis gondolkozni jó. Battle Arena Toshiden? Tekken 3 után kissé savanykás, de elfogadjuk. Syphon Filler? Jumping Flash? Mr. Driller? Király játékok, de... hol vannak azok a klasszikusok, amiket mindenki ismer?

Példának okáért nincs Tomb Raider, Crash Bandicoot, Castlevania: Symphony of the Night, Resident Evil 2, Silent Hill, Spyro the Dragon, Tony Hawk's Pro Skater, Street Fighter Alpha 3... de van Super Puzzle Fighter II Turbo, juhééé. Mielőtt azonban megdobálnának a rajongók mindenféle éles és életlen tárgyakkal, leszögezném, hogy nem a játékok minőségére akarok rámutatni, mert kétségtelen, hogy a PlayStation Classic felhozatala fantasztikus, és mindegyik cím megérdemli, hogy benne lehessen ebben a gyűjteményben... de csakis azon ismert klasszikus játékok mellett, melyek neveit mindenki ismeri.

A remény hal meg utoljára; kicsivel kevesebb, mint egy hónap múlva jelenik meg a gép, így lehet, hogy változik, avagy kibővül a játékok listája, azonban a gyártó nyilatozata alapján erre inkább ne számítsunk. Az viszont biztos, hogy még így is megéri majd lecsapni rá, mivel rendkívül kedvező áron juthatunk hozzá a készülékhez, melyhez két kontrollerhez és húsz játék jár.

Egyszerűen imádjuk

Egyszerűen imádjuk


Bár nem vagyok biztos abban, hogy mindenki tudná, miféle tartalom áll például a Jumping Flash mögött, az bátran kijelenthető hogy a 35 ezer forint alatti áron beszerezhető "konzol" megéri a befektetett pénzt, hiszen nem csak az igazi, eredeti hangulatot hozza vissza, de igazán jó fun is a vele töltött idő. A két playeres játékok miatt pedig nem csak egyedüli élmény, de kifejezetten jó party játék is.

A PlayStation Classic-ot a Play 24/7 kínálatában találod meg a legolcsóbban itt: PlayStation Classic vásárlása - a megjelenésre azonban egészen december 3-áig kell várni.
9 hozzászólás

fighterlaci

5 éve, 10 hónapja és 26 napja

Nekem ez drága. szomorú smiley Inkább egy használt PS2, egy rakat játékkal.

válasz erre

Ronalddo

5 éve, 10 hónapja és 27 napja

De rohadt jó ez a mini cucc! meglepett smiley Játékokkal viszont nem vagyok kibékülve. szomorú smiley Ettől függetlenül kell, ment is az előrendelés.

válasz erre

Patrik94

5 éve, 10 hónapja és 27 napja

Jó hamar lecsaptatok rá! mosolygó smiley Brutál a nosztalgia faktor az biztos, remélem karácsonyra olcsóbb lesz egy tizessel, annyiért azonnal veszem.

válasz erre

VaPe

5 éve, 11 hónapja

Megvan ennek a célközönsége, de nem én vagyok. Nagyon hamar megunnám a 20 játékot.

válasz erre

totyak

5 éve, 11 hónapja

Lehet, hogy a kisebbséghez tartozom, de szerintem nagyon nem ér ez 35 ezret. Most nem írom le megint, hogy miért, már egyszer kifejtettem, röviden annyi, hogy akad ennél jobb és olcsóbb alternatíva. Tény, hogy aranyos kis gép, valószínűleg ezt is hipp-hopp feltörik és mehet rá bármilyen játék, de könyörgöm, gyűjtsön hozzá mindenki még pár tízezret és vegyen egy használt PS4-et inkább, 60-70-ért már kapni lehet.

válasz erre

Direktor

5 éve, 11 hónapja

Ez basszus rohadt jól néz ki. meglepett smiley A mentési opció meg tényleg király. Nekem must buy.

válasz erre

Hentes

5 éve, 11 hónapja

Hát nem tudom... Jópofa, de a játéklista nem az igazi. Ettől függetlenül kell, mert rohadt jól néz ki, és tetszik a koncepció, a játékok egy része is király. Viszont hogy nem lehet utólag rakni rá másikat, az nem jó ötlet szerintem.

válasz erre

Tommy

5 éve, 11 hónapja

Milyen aranyos kis cucc lett ez! röhögő smiley Nagyon tetszik az elv, de a felhozatal elég gáz sajnos.

válasz erre

[Tiltott felhasználó!]

5 éve, 11 hónapja

[Tiltott felhasználó!]

 
legutóbbi hozzászólások
 
Gargameth profiljamarco profilja