Advertisement

Ezért voltak a PC-s játékosok az idei E3 legnagyobb nyertesei

2016. június 26.
71.8931
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Maniac profilja, adatai
Maniac
Habár az idei E3 expón a PC-s konferencia kvázi semmit sem ért, sőt pofátlan módon bele is lógatták a Ubisoft előadásába, ellenben az eseménysorozat utolsó napján mégis úgy keltünk fel a székből, hogy mindannak, amit láttunk és megtapasztaltunk az előadások során, annak a PC-s játékosok voltak a legnagyobb nyertesei.
Advertisement


Miközben ugyanis a konzolgyártók és sajnos a média is rengeteget tett az elmúlt néhány évben azért, hogy a PC gaming kvázi mindenhonnan kitúrásra kerüljön, és ciki legyen PC-snek lenni - van jó pár magyar játékújságíró is, aki megérdemelne ezért egy alapos verést -, de a konzolgyártók végül addig hadakoztak egymással, amíg végül a világ úgy nem fordult, hogy 2016-ban ismét jó dolog számítógépen játszani.

Ha a sorozatban érkező minőségi portok nem jelentenének elegendő bizonyítékot minderre, akkor érdemes valóban felidézni az idei E3-as expó egyes konferenciáit és bejelentéseit ahhoz, hogy megbizonyosodjunk a címben állított tényről. Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy ne lettek volna óriási konzolos bejelentések, vagy hogy nincs jövője a konzoliparnak, hiszen óriási badarság lenne effélét állítani, azt viszont határozottan kijelentenénk, hogy a PC-re a jelek szerint ma már egy ugyanolyan különálló és erős platformra tekintenek a fejlesztők és a kiadók, mint a PS4-re és az Xbox One-ra, amiről az E3-on mindenki megbizonyosodhatott. Hogy miről is beszélünk?


Ezért voltak a PC-s játékosok az idei E3 legnagyobb nyertesei - 2. kép


1. Xbox Play Anywhere

Az idei E3 során alighanem a Microsoft konferenciáján éreztük először azt, hogy a PC most végre tényleg fontos lett a redmondi óriás számára. Miután éveken át ígérgettek és hangzatos szavakkal traktáltak minket, a Windows 10 végre elhozta a teljes integrációt, és eltüntette a határt az Xbox One és a PC között. Hiába nevezi ugyanis folyamatosan Windows 10-nek a másik platformot a Microsoft, az akkor is egy nyomorult PC-n fut - legalábbis játékhoz -, most pedig, hogy bejelentették a Play Anywhere-t, a jövőben valóban elmosódnak a határok.

Ki gondolta volna például, hogy olyan címek megjelenhetnek egyszer PC-re, mint a Gears of War 4 vagy a Killer Instinct-sorozat, netán az időtlen idők óta konzol-exkluzív Crackdown aktuális része, vagy a Forza Horizon 3? Márpedig ezek mind-mind számítógépre tartanak, és csak egy karnyújtásnyira vagyunk attól, hogy például megkapjunk egy soron következő Halo-játékot - a Halo Wars 2 így is jön már -, vagy bármi mást, ami korábban csak a magasságos Xbox-on futott.


Ezért voltak a PC-s játékosok az idei E3 legnagyobb nyertesei - 3. kép


2. PC Gaming Show

Habár sokak szerint elég érdektelen volt, azért be kell látnunk: óriási dolog, hogy a PC-nek, mint játékplatformnak - mert igenis egy játékplatformról beszélünk -, külön konferenciája van az E3-on. Csak úgy, mint tavaly, az eseményen újfent inkább az indie játékok hódítottak, de volt pár meglepetés is - új Serious Sam például -, sőt mi több, lényegesen összeszedettebb volt az egész, mint egy évvel korábban, szóval panaszkodni azért összességében nincs okunk. Nyilván lehet ezt jobban is csinálni, de azért már ezzel is elégedettek lehetünk.


Ezért voltak a PC-s játékosok az idei E3 legnagyobb nyertesei - 4. kép


3. VR

Habár ott a PlayStation VR, mindent összevetve azért természetesen az egész virtuális valóság mizéria, a sok headset és egyebek mind-mind a számítógépes játékok malmára hajtják a vizet. Az Oculus Rift vagy a HTC Vive ennek megfelelően kizárólag PC-vel kompatibilisek, vagyis ha bárki érdeklődik utánuk, abból közvetetten egy számítógépes játékos válik. Nyilván ez egy elég képlékeny terület még, hiszen senki sem tudja megjósolni jelenleg, hogy mivé is fajul ez az egész VR-őrület - ha minket kérdeztek, egy elég komoly zsákutca -, de ha valamiért mégis felfutna, akkor abból a számítógépes ipar komolyan profitálhatna.


Ezért voltak a PC-s játékosok az idei E3 legnagyobb nyertesei - 5. kép


4. Már minden multiplatform

Tény és való, hogy a Sony még mindig ragaszkodik az exkluzív címekhez - és ez valahol érthető is, hovatovább így van rendjén -, ellenben a nagy kiadók konferenciáin már szinte egyetlen olyan alkotást sem találtunk, ami ne jönne legalább PlayStation 4 és, de sokkal inkább vagy Xbox One mellett PC-re is. A PC logója minden bemutató végén ott díszelgett, ami újfent azt bizonyítja, hogy a néhány évvel ezelőtt megtapasztalt mélyrepülés után a számítógéppel újra minden egyes kiadó komolyabban is számol.


Ezért voltak a PC-s játékosok az idei E3 legnagyobb nyertesei - 6. kép


5. Denuvo

Habár az E3-on egy szót sem hallottunk a konferenciák során a másolásvédelemről, ellenben a konzolos trollok miatt fontosnak tartjuk ebben a cikkben elvenni tőlük az utolsó ütőkártyájukat is, amit habzó szájjal rendszerint mindig nekivágnak a PC-s játékosoknak. Ez nem más, mint a kalózkodás. Ez a téma jelenleg most igazán aktuális, hiszen megszületett egy olyan kíméletes másolásvédelem, ami az eredeti játékok kapcsán szinte egyáltalán nem korlátozza a felhasználókat, ellenben hónapok óta - immáron több mint fél éve - senki sem tudta feltörni.

Sőt egyelőre még csak halvány próbálkozások sincsenek a Denuvo védelmének megdöntésére, így ennek a problémának az elhárítása is tovább erősítheti a számítógépbe vetett bizalmat. Ez pedig hosszú távon a PC-t még inkább felsorakoztathatja a konzolok mellé, így a platform újra visszanyerheti régi dicsfényét, hogy segítséget nyújthasson egy a platformkérdésnél lényegesen fontosabb harcban: a videojátékok társadalommal való elfogadtatásában!
Advertisement
9 hozzászólás

Neurotic

7 éve, 3 hónapja és 27 napja

A PC Gaming Show megint úgy nézett ki mintha betették volna a pincébe és még csak véletlenül sem szóltak volna senkinek róla, nehogy megtudják az emberek, hogy lehet pc-n is játszani Mondjuk a nagy porhintés nem hiányzik és a show amit a nagy cégek csapnak a színpadon, viszont többnyire érdektelenek voltak a bejelentések is. Nem igazán mutattak semmi olyat amitől az embernek leesne az álla, pedig pc gamin fronton igencsak lehetne összerakni olyan gépszörnyet egy ilyen show-ra amin 102012 fps-el fut a legújabb bugos Ubisoft játék is Na jó, olyat talán még sem ... azért a pc-t sem varázslattal készítik angyalporból, hogy ilyeneket tudjon, de na. Megint csak azt kaptuk mint tavaly, egy kis szüttyögés teljesen érdektelen játékokkal. Legalábbis én semmire nem emeltem fel a fejem.

Az viszont már tényleg igaz, hogy most minden szél a pc gaming vitorláit dagasztja. A Bethesda is bejelentette az új Quake játékot Champions alcímmel meg a Microsoft Play Anywhere akciója is elég kemény. Bár ez utóbbi kevésbé lelkesít az után, hogy a legutóbbi játékkiadásaik a saját rendszereikre hagytak némi kívánnivalót maguk után. Arról meg ne is beszéljünk, hogy a saját Store-juk ami bele van égetve a Windows 10-be úgy néz ki mintha nem is akarnának benne eladni szoftvereket pc-re. Kész borzalom. Bár már felreppentek hírek azzal kapcsolatban, hogy ismét jöhetnek Microsoft játékok a steamre. Ez valamivel jobban hangzik.

válasz erre

kpal

7 éve, 4 hónapja

Pc az sohse tűnne el a játéktérről .

Denuvo oké teszi a dolgát ,de pofátlanul drága egy friss játék és aztán DLC csomagok. Azért a játékipar szereplői kicsit agyalhatnának ezen.

válasz erre

petrovicsz

7 éve, 4 hónapja

Mindenben sokkal jobb a PC. Ha csak azt nézzük hog lehet fejleszteni, egy upgrade-hez elég komponenseket cserélni, olcsóbb a játék hozzá, stb... Mégis a játékkiadó lobby nem engedi hogy újra régi fényében tündököljön, mindig megpróbálják letörni.

De a PC itt volt, itt van és itt is lesz. Mindig!

válasz erre

Brutal Terror

7 éve, 4 hónapja

Denuvo nagyon durva lett. Már csak egy kis árcsökkentés kéne és mindenki boldog lenne!

válasz erre

C64 fun

7 éve, 4 hónapja

Nagyszerű összefoglaló, és alapjaiban egyet is értek vele. A PC Gaming Show szánalmas volt, majdnem annyira mint a tavalyi, de a fejlődés látható.

Sajnos azzal egyetértek amit totyak ír, szerintem is átmeneti ez a szívjóság...

válasz erre

totyak

7 éve, 4 hónapja

Sajnos nem szívjóságból kapjuk meg a one játékokat pc-re, pusztán csak amiatt, hogy mindenki win10-re váltson. Amint elérik ezt a célt, szerintem elzárják a játékcsapot. Ráadásul az eddig jött játékok nem a minőségről, meg a korrekt gépigényről híresek. Nem látom túl pozitívan a dolgot. A denuvo meg csak idő kérdése és meglesz, amik eddig jöttek játékok ilyen védelemmel, azok jól jártak.

válasz erre

DNS

7 éve, 4 hónapja

Ez mind szép és jó, most már csak a játékok árát kellene drasztikusan csökkenteni - a PC-s és a konzolos játékokat is beleértve.

válasz erre

Eltohn

7 éve, 4 hónapja

Ó de jó volt ezt olvasni!

válasz erre

zender

7 éve, 4 hónapja

Mondjuk ebből az aspektusból nézve valóban jól jártunk mi PC-sek!

válasz erre

 
Minden hír, videó és cikk
E3 2016
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

marco profilja