Streetdance - Step Up 2 filmkritika

2008. március 18.
157.8801
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Marjanka profilja, adatai
Marjanka
A Step Up 2 the Streets, a Step Up folytatása. Legalábbis azt a látszatot szerették volna kelteni az alkotók. Noha nem ugyanazok a főszereplők, és a tánc is más, meg a történeten is kanyarítottak, elmondható, hogy az Utcai táncok (ez lett a hivatalos magyar neve) valamilyen szinten tényleg folytatás. Nem kell rajta sokat gondolkodni, hiszen jól bevált kliséket alkalmaznak, hátrányos helyzetű, ámde annál tehetségesebb emberkéket fedeznek fel nagy harcok árán.
 


Egyébként a sztorira a film után nem is nagyon emlékszünk, csupán a táncokra. Mert azok bizony vannak. Dögivel. Nem hipp-hoppos, inkább breakes elemekkel teli; olyan mutatványokkal, hogy láttukra a sok éven át tisztes jógázó inkább elvonul még pár évtizedre nyújtani, lazulni.

Streetdance - Step Up 2 filmkritika - 3. kép

Az első 'csapatból' csupán Aaron Zigmant hagyták meg, aki a zenéért felel. Persze azért az első rész rendezője Anne Fletcher sem hagyta ki a folytatást, de immár producerként van jelen. A rendezést Jon Chu-ra bízták, akinek ez az első 'nagy filme'. Majdhogynem elmondható, hogy ezt a produkciót szinte 'kezdők' vagy alig gyakorlott szakemberek rakták össze, ennek ellenére, vagy éppen ezért, egészen nézhető. Nagyon jó választás volt például a táncos Briana Evigan-t választani a főszerepre, aki most színészi képességeit is megmutathatta. Nem kellett túl bonyis karaktert eljátszania, de legalább azt jól megformálta. Nos, aki szereti a táncokat, a mozgást, az akrobatikus elemeket az nagyon jól fog szórakozni a filmen.


Streetdance - Step Up 2 filmkritika - 4. kép

Aki látta az első részt, jogosan várhatja annak a folytatását. Megjelenik ugyan egy tánc erejéig Tyler (az első rész főszereplője), de ennyi. Itt most egy egészen új sztorit találtak ki; Egy habkönnyű kis romantikus vígjátékszerű a Streetdance. Bár a szerzők romantikus drámának titulálták, én semmi drámaiságot nem találtam benne. Hacsak azt nem, hogy főhősünk egy elhagyatott, nehéz sorsú bandázó leány, aki imádja az utcai táncokat. Persze a szülei nagyon vigyáztak rá, csakhogy édesanyja korunk nagy betegségében idejekorán elhunyt. És itt kezdődik a történet.


Streetdance - Step Up 2 filmkritika - 5. kép

Andie (Briana Evigan) Baltimore nem éppen elit negyedében lakik édesanyja barátnőjénél. A lázadó kamasz, aki elvesztette családját, új otthonra lel az utcai táncosok között. Bandázik, de mellette szóljon, a bandák között is van különbség. Ezek a tagok nem törnek, zúznak, csupán táncolnak. Kicsit illegálisan, mivel be akarnak kerülni az Utcai Bajnokságba, amit minden évben megrendeznek, ám nem tudják mikor és hol lesz. Ezekről az adatokról csupán a bajnokság napján kapnak egy sms -t. Egyszóval örökké készen kell állniuk, ezért gyakorlásból áll az egész napjuk, és ebbe nem fér bele holmi suli, vagy egyéb más elfoglaltság. Persze a benevezés sem egyszerű. Találj valami meghökkentőt, valami izgalmasat, add elő ott a koreográfiát, és tedd fel a youtubra, lehetőleg legyen az egész kicsit törvénytelen, és az sem baj ha bekerülsz a híradóba. Csak ne ismerjenek fel. Innentől kezdve egyenes az út a bajnokságra.

Streetdance - Step Up 2 filmkritika - 6. kép


Streetdance - Step Up 2 filmkritika - 2. kép

Andie a 410-esek tagja. Tipikus csellengő, lógós fiatal, akinek egy célja van az életben, hogy elismert, és tisztelt legyen a streetdance-ben. Gyámja ezt nem nézi jó szemmel. Számára a bandázás, és a suli kihagyás egyenlő a fertővel, így el akarja küldeni Andiet Texasba egyetlen vérrokonához. Mikor egy veszekedést követően Andie (Briana Evigan) lemegy a helyi disco félébe, hogy lealázzon néhány táncost, összetalálkozik Tyler-el (no itt van a visszautalás az első részre), aki kihívja egy párbajra. Ha győz, akkor a makacs lány eljár a marylandi művészeti iskolába, ha veszít, akkor Andie azt csinál amit akar. Íme egy jó kis táncos jelenet. Nem gondoltam volna, hogy tudják még fokozni ezeket az akrobatikus elemeket, de még mindig tudnak újat mutatni. Szerencsére nem énekelnek, és ez nagy pozitívuma a filmnek. (Meg kell hagyni jó kis muzsikára ropják.) Mint ahogy lenni szokott hősnőnk kissé alulmarad a harcban, így irány a művészeti suli.


Streetdance - Step Up 2 filmkritika - 7. kép

Mivel az élet nem egyszerű - legalábbis az írók szerint- oda még be kell jutni. (Kicsit az volt az érzésem, mintha beleszőttek volna némi My Fair Lady elemet a történetbe.) Aki csupán az utcai táncokat ismeri, hogyan is adhatna elő balerinás figurákat? A tanárok többségének nem tetszik ugyan, és mélyen elítélik az 'ilyenfajta' táncikálást, de van valaki aki nagyon is vonzódik ehhez az életformához. Ő nem más mint, Chase (Robert Hoffman), az aranykalitkába zárt tehetség. Chase szülei alapították a sulit, és miután látja Andie produkcióját, ráveszi bátyját Blaket (Will Kempe) - aki mellesleg a suli igazgatója - , hogy ha már tett egy olyan nagyképű kijelentést, hogy bárkiből jó táncost lehet faragni, akkor nosza, itt a lehetőség.

Streetdance - Step Up 2 filmkritika - 8. kép

A drámai percek után mindenki fellélegezhet, és végre Andie is elkezdheti beilleszkedését a suliba. Nem megy könnyen, mivel ide az elit világból érkeznek a diákok, és jócskán kitűnik a technikai tudatlanságával, a rágójával, és melegítőszerű ruhájával. Öröm az ürömben, hogy barátságot köt Moose-al (Adam G. Sevani), aki ugyan szeret és tud táncolni - ezt egy későbbi jelenetben a nézők is észreveszik - de különcsége miatt más szakra kell járnia. Ahogy elnéztem Moose táncolását, nagyon Michael Jacksonra hajazott.. Hősnőnknek nehéz dolga van, hiszen órák után rohannia kell(ene) a 410-ekhez gyakorolni, viszont a spicce sem az igazi, és az igazgató különórákra járatja.

Mivel folyton elkésik, és különben is a banda elé helyezi a sulit, kiteszik a szűrét a 410-es csapatból. Ez volt az újabb drámai motívum (nah, lehet, hogy tényleg dráma?). Ám itt jön Chase, aki nemcsak jóképű, kitűnően táncol, de még humorérzéke is van. Azt javasolja alapítsanak egy társulatot, és nevezzenek be az Utcai Bajnokságra. Andie elfogadja a kérést, és elkezdik megkeresni a tehetséges és kalandvágyó diákokat.


Streetdance - Step Up 2 filmkritika - 9. kép

Mert a Streetdance még mindig törvénytelen, és aki ilyenen részt vesz, az repül a művészeti suliból. Elég érdekes társulatot hoznak össze, ami inkább hasonlít a Village People formációra, mint egy utcai bandára, hiszen van köztük keleti cserediák szerű csaj iszonyatos akcentussal, túlságosan magas növésű srác, kaszkadőr beállítottságú fiatal, ferde fogú afro és még sorolhatnám. Persze nem hiányozhat soraikból Moose (aki szerintem tényleg Michael Jackson imitátor). Elkezdenek lelkesen gyakorolni, ám Andie elfelejti elmondani nekik a bajnokságra való bekerülés feltételét. Miután lebőgnek az egyik discos fellépésükkel, megkeresi Andiet egy régi 410-es banda társa Missy (Danielle Polanco), aki kiszállt a 410-es csapatból. A művészetiseket felvilágosítja az apró részletekről, hogyan is lehet bejutni a bajnokságra. Itt mutatkozik meg Chase és a csapat humorérzéke. A bejutásra szánt videó igazán eredeti :)


Streetdance - Step Up 2 filmkritika - 11. kép

A tréfa nyomot hagy maga után, jobbára Chasen aki nyolc napon túl gyógyul. Természetesen az igazgató megtudja, hogy Andie az utcai bajnokságra készül, ennélfogva eltanácsolja a suliból. Mindenki letargiába esik, hiszen táncos lányunk magára vállal mindent, ezzel is elősegítve az újabb drámaiságot. Láthatjuk, ahogy a meg nem értett, hátrányosan megkülönböztetett tehetségek újra visszasüllyednek magányukba. Chase is boldogtalan, de mivel nem John Travolta utódja, így bánatát nem önti táncba. Viszont megkapják a várva várt sms-t, hogy mikor és hol lesz a bajnokság. Chase - lesz ami lesz alapon - összeszedi a bandát, és elmennek Andie-ért, aki természetesen nem áll kötélnek. Elő a zsepiket, hiszen itt az anyai barátnő szívhez szóló beszédében kifejti mennyire is szereti Andiet, és mennyire jót akar neki. Nosza, jöhet a Streetdance. Mivel ez egy utcai banda harc, nem szívesen látják őket, elvégre ők nem az utcán nőttek fel. De most Andie-n a sor a szónoklásban. Papírzsepi, pasi válla elő.. És indul a tánc, persze esőben a hatás kedvéért.

Streetdance - Step Up 2 filmkritika - 10. kép

Eleven elbeszélés, felforrósodó szív és szárnyaló képzelet. Ez jellemzi a filmet. Aki eddig úgy képzelte, hogy tud táncolni, a Streetdance- Step Up 2. után valszeg elbattyog még gyakorolni. Persze a happy end elmaradhatatlan része a történetnek, aminek is egy újabb papírzsepi esik áldozatul. Viszont megtudtam, hogy hogyan lehet ropni Missy Elliot számaira. Ha még kétszer megnézem a filmet, én is lemerészkedem a dizsibe.

Streetdance - Step Up 2 előzetes

 

Streetdance - Step Up 2 / Step Up 2 the Streets (2008)

  • Műfaj: Zenés
  • Hazai premier: 2008. április 03.
  • Rendezte: Jon Chu
  • Hossz: 98 perc
  • Szereplők: Briana Evigan, Robert Hoffman, Will Kemp, Adam G. Sevani
  • Forgatókönyv: Toni Ann Johnson, Karen Barna
  • Operatőr: Max Malkin
  • Vágó: Andrew Marcus
  • Zene: Aaron Zigman
157 hozzászólás

Vendég

15 éve, 2 hónapja és 4 napja

Javítok: napsitapsi@freemail.hu

válasz erre

Vendég

15 éve, 2 hónapja és 4 napja

Az első része nagyon király volt. Egyszerűen nem találom sehol a kettőt! Ha valaki rud, küldjön rbhb meghívót, vagy a linket a Napsitapsi@freemail.hu címre. (A meghívót is ide küldjétek, ha tudtok.)

válasz erre

Vendég

15 éve, 2 hónapja és 5 napja

sziasztok elküldenétek nekem is a linket? imádom ezt a filmet
kagpme_10@freemail.hu
előre is köszönöm

válasz erre

Vendég

15 éve, 2 hónapja és 5 napja

sziasztok ha vki el tudná nekem is küldeni hol lehet leszedni a filmet azt naon megköszönném.....előre is pusssziii

válasz erre

Vendég

15 éve, 2 hónapja és 6 napja

Sziasztok. Valaki nekem is megtudja adni az oldal címét ahonnan le tudom tölteni a Step Up 2.
Légyszi valaki küldje el.
cristina.espana@freemail.hu

válasz erre

Vendég

15 éve, 2 hónapja és 7 napja

sziasztok!! én is szeretném megkapni azt a linket ha lehetséges!! kérlek!! nagyon fontos lenne!
fekete.daniel@citromail.hu

előre is köszi!!

Dani

válasz erre

Vendég

15 éve, 2 hónapja és 17 napja

Ha lehetne szó róla én is megkaphatnám az oldal címét ahol megtalálom a Step up2-tőt magyar szinkronnal?
Az első része nagyon jó volt.
agi831219@freemail.hu

Előre is köszönöm
Ági

válasz erre

Vendég

15 éve, 3 hónapja és 10 napja

Kéne eza táncos film mert nagyon imádok táncolni meg hát az életem a táncos filmek kérlek külgyétek el az imélemre a letöltö oldalát ahol letudom egybe tölteni.


ancsabubu@citromail.hu ere külgyétek már elle.

válasz erre

Vendég

15 éve, 3 hónapja és 17 napja

Valakit megkernek hogy a k-elod-guy@freemail.hu-ra kuldje el a linket ahol a filmet letolthetem magyar szinkronnal.Koszonom elore is

válasz erre

Vendég

15 éve, 4 hónapja és 4 napja

nagyon vagyany es erdekes a film

válasz erre

Vendég

15 éve, 4 hónapja és 5 napja

szasztok nekem naon kéne a film mert nagyon kell akinek mg van az küldje már el lahndaniel@hotmail.com' target='_blank' rel='nofollow'>olahndaniel@hotmail.com köce előrei nan rendes vagy

válasz erre

Vendég

15 éve, 4 hónapja és 13 napja

Szijjasztok!!! Akinek megvan a film, vagy magyar szinkronnal v fleirattal lécci elküldi nekem nagyon fontos..... iacka92@hotmail.com' target='_blank' rel='nofollow'>diacka92@hotmail.com lécci lécci nagyon megköszönöm

válasz erre
567891011a(z) 14 -ből

 
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

marco profiljanurbanu profilja