A japán és Kínai kultúrában az evés fontos mozzanat, ekkor mindenki összegyűlik, majd rang szerint vesznek a tálakból (sok más helyütt is ez a módi), majd kezdetét veszi a lakoma. Ám a megszokott eszközök mellett ?ugye kanál, kés meg villa- mellett ott van a kettős pálca.
A történelem órától megkímélek most mindenkit, nézzük a gyakorlati hasznát. A pálcával enni nem egyszerű, ez biztosítja, hogy odafigyeljünk arra, amit eszünk.
Nem lehet vele falni(ha profi az ember, lehet?:D).
Érdekesség, hogy a ?túl evést? a gyomrunk késve jelzi, így mire észrevettük , hogy jóllaktunk , már túl is ettük magunkat, ha európai tempóban és eszközökkel eszünk. Viszont a pálcikás evésnél a falatok is kisebbek, lassabban is eszünk így pontosan érezzük mikor is laktunk jól.
Nézzük a használatát!
Az egyik pálcát a képen látható módon a középső és hüvelyk ujjunk közé támasztjuk. A mutatóujjal rásegíthetünk.
Miután ez megvan, és nem ejtjük el a pálcát, jöhet a második is ezt a mutatóujj oldalán megtámasztva a hüvelyk és mutatóujj közé ?csippentve? fogjuk, ez lesz ugyanis a nagyobb mozgást.
A pálcák párhuzamosan tartása az ?alapállás?. Innen, ujjainkkal mozgatva indítjuk az eszközt, mintegy madárcsőrszerűen összecsípve a falatot.
A pálcával TILOS bármit is felszúrni, ez hülyén néz ki és nagyfokú modortalanság a evőeszközzel és a kultúrával szemben (gy.k.: bunkó parasztság) .
Ennek egy nagy oka van: pálcika bármibe beleszúrva nagyon hasonlít a japán és kínai kultúrában használt halotti, temetési gyászfüstölőkhöza, így az etikai kódex tiltása érthető.
Gyakorláshoz bármilyen keksz, párolt zöldség, vagy egyéb darabos, kevésbé omlós vagy törékeny kaja megfelel. LEVES NEM JÓ?:D
Emiatt általában Japán levesek sűrűk, szószerűek, rengeteg darabos levesbetéttel és tésztával, a leves levét isszák.
Mire jó ez? Kényelmes, elegáns és egészséges étkezési formát tanultok meg, ha elsajátítjátok.
Pálcára fel, és jó étvágyat!:D