Advertisement

Pocoktheadam - Hardware virtualizáció

2015. január 13.
25.5181
Figyelem! Ez a blog már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Ez egy blogbejegyzés, amely nem a szerkesztőség által szerkesztett tartalom. A benne foglaltak a szerző véleményét tükrözik!
 adambalonyi profilja, adatai
adambalonyi
Sziasztok ! Sokatokhoz képest nem vagyok olyan régóta eme oldalon, de azt már majdnem mindenki tudja, hogy 3D modellezéssel, modellezéssel, 3D nyomtatással stb. foglalkozok.
Advertisement


Napjainkban egyre jobban téma az erőforássok megosztása a virtualizáció ami ráadásul nem új keletű dolog, hiszen régen a mainframek idejében (1970-es évek) is létezett a dolog más néven.

Biztos nagyon sokan használtok otthon valamilyen virtuális pc-t akárcsak teszt jelleggel akár azért mert mondjuk linux-windows pártiak vagytok de szűkségetek van más oprendszerren létező softwarre stb..

Ugye mindenki ismeri a virtualboxot,vmware tiszta sor, de azt sokan nem tudják, hogy ezek nem képesek dedikáltan oda adni a hardwaret hanem emulálnak egy környezetet, mármint CPU stb...

Első sorban, hogy alkalmazni tudjuk a hardware virtualizációt teljes mellszélességgel megkell győzödnünk arról, hogy a chipsetünk - CPU-nk alkalmas az úgynevezett VT-D -re !

Teszter kedvelőknek érdemes építeni egy kisebb masinát vagy otthon az egyel régebbi vasat megnézni, hátha alkalmas és kiváló tesztkörnyezetnek.


1.lépés : telepítünk egy Hyper-V server 2012 ez gyakorlatilag egy totál lecsupaszított windows ha bejelentkezünk látni fogunk egy cmd-t meg egy menüt amiből állítgathatjuk a vasat, de ennyi sluszpasz. Ez is oprendszer de nem ez a lényeg...

2.Lépés fogjuk a notinkat esetleg, egy másik PC-t felrakjuk a hyper-v szerszámait download RSAT for Windows 7 for free


Pocoktheadam - Hardware virtualizáció - 1. kép


A képen látható managert ugyanúgy alkalmazzuk mint mondjuk a virtualbox, vmware felületét annyi különbséggel, hogy itt elöszőr csatlakoznunk kell a hyper-v serverünkhöz amin létrehozzunk különböző virtuális gépeket.

Ez értelemszerűen, ha otthon építgetjük akkor az otthon beállított DHCP-től kapott ip-t kell keresni. Fontos ! Hyper-V-n létrekell hoznunk egy lokális rendszergazdát ugyanazzal a névvel-jelszóval, mint amelyik gépen éppen menedzseljük a virtuális gépeket.

Virtuális hálózatot kell létrehoznunk így azokat adogatjuk a gépekhez, létrehozáskor. (Virtual Switch)

Ezután pedig telepítgetjük az oprendszereket.

Oké! Szép és jó,de miért mutattam mindezt be ? Tételezzük fel, hogy van nekünk egy bitang gépünk, core i7 vagy vele egyenértékű amd,melette 2 VGA a gépben, aki játszik az tudja, hogy játékra bőven elég az új generációs 2 magos CPU-k esetleg a hardcoreosoknak a 4 na de a core i7 esetében mit kezdjünk a 8 maggal ?

Erre jó a hyper-v szétosztjuk az erőforrásainkat, az én példámból kiindulva létrehozunk két rendszert egyen játszunk egyen dolgozunk, 4-4 mag elszeparálva egymástól ! Így amég az egyik rendszer szinte kitekeri a CPU-t a másikon vígan azt csinálunk amit akarunk...

Memória elosztásnál szintén ez a helyzet ma már nem ritka, hogy 8-16 GB RAM pihen a gépben, játékra a mai napig bőven elég a 4-6 GB úgy, hogy mellette ugyebár fut az adott rendszer a maradékot pedig a "Munka " oprendszernek dedikálhatjuk...

Mi több, bátrabbak akár különböző háttérfeladatokra is beálílthatja gépét, hiszen egy egy "munka állomáson ahol egy program üzemelése a cél, nem kell eget rengető sávszélesség. Speciel az én példámból kiindulva 5/5-ön a 3DS MAX teljesen jól érzi magát !


Nem azt mondom, hogy most mindenki álljon neki a virtualizációnak, de a jövőben ezt látom, illetve a jövőben az emberek nem fognak drága masinákat vásárolni, egyszerűen előfizetnek rá !


Na üdvözlét mindenkinek aki szeretné annak jó tesztelgetést :) Azért hamarosabban kaptok egy nagyobb, tényleges szakmai leírást !
Advertisement
2 hozzászólás

[Tiltott felhasználó!]

8 éve, 10 hónapja és 24 napja

[Tiltott felhasználó!]

bekecs

8 éve, 10 hónapja és 24 napja

Ez egy nagyon érdekes cucc, nem ismertem. Köszi a hasznos leírást!

válasz erre

 
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt