Mivel játszom mostanában?

2011. március 14.
44.0501
Advertisement
Figyelem! Ez a blog már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Ez egy blogbejegyzés, amely nem a szerkesztőség által szerkesztett tartalom. A benne foglaltak a szerző véleményét tükrözik!
marco profilja, adatai
marco
Rájöttem, hogy túl nagy változások nincsenek az életemben az elmúlt évekhez képest játékok terén... Én leragadtam a Grand Theft Auto 4-nél, és semmi nem tud kizökkenteni abból, hogy Nico Bellic bőrébe bújva Liberty City utcáit járjam, törjek fel autókat és küldjek a másvilágra olyan arcokat, akik az utamban állnak...

/>
Mivel játszom mostanában? - 1. kép

Rájöttem arra is, hogy nem is érdekel túlzottan más játék, jelennek meg újak, megnézem, maximum egy két órát játszom vele és megy vissza a GTA... Miért lehet ez? Talán azért, mert a mai játékok egy kaptafára készülnek, szinte mindegyik ugyanúgy néz ki és szó mi szó, pár óra alatt a nagyrészük simán kivihető, ráadásul úgy, hogy nem is fektetek nagy energiát a játékba.

Mivel játszom mostanában? - 2. kép

Az utóbbi időkben sok unalmas, szürke, egyhangú játék érkezik, kiemelkedő kuriózumként hat, ha kapunk egy Back to the Future-t, ami végre visszahoz valamit a rég elfelejtett hősidőkből. Merthogy volt az is. Sok, a mai játékokkal játszó fiatal, vagy épp kezdő gamer el sem tudja képzelni, hogy mi vonzott minket a Donkey Kong-ban, vagy a Mario-ban. Elmondom a titkot számukra: az élmény. Az élmény, ami minden játéknál egyedi volt, az élmény, hogy nem éreztük a játékon a pénzszagot, az élmény, hogy ha leültünk, bekapcsoltuk a C64-et, vagy az Amiga-t, akkor játszhattunk órákig önfeledten, mert a játék lekötött minket!

Mivel játszom mostanában? - 3. kép

Az én játékos generációm részese volt egy átalakulásnak, egy olyan világ létrejöttének, ahol a pixelek száma milliókban mért, a sprite maximum egy üdítőital márkája és a 8 bites hang legfeljebb valamelyik topDJ zenei aláfestése lehet. Pedig anno ezt hívtuk játéknak, ez volt az az élmény, amit sosem kaphatunk vissza a mai játékokban.

Baj ez? Nem biztos. Mások az igények, mások a gamerek és más lett a világ.

Időnként olyan, a nagyközönség számára általában nem is ismert játékokkal játszom, mint a Zero Ballistics, a World of Goo, vagy a SteelStorm. Tetszenek, mert a régi időket juttatják eszembe, szerethetők és érdekesek...

Mivel játszom mostanában? - 4. kép

Miért játszom mégis Grand Theft Autoval évek óta? Mert bár ez a játék sokban elüt a hőskortól, de az én heti szinten nagyjából négy órás játékidőmmel bőven eltart évekig, hogy minden egyes helyet felfedezzek, elmenjek csajozni, ugrassak, mert pont jár érte, és meneküljek a zsaruk elől állandóan. És emellett még küldetéseket is teljesítsek. Tetszik, mert eredeti, mert van benne kihívás és mert érdekes. Azért valahol mégis hasonlít a 8 bites korszakra. És ez az ÉLMÉNY.
25 hozzászólás

Lac

14 éve, 2 hónapja és 2 napja

Ha már GTA, akkor számomra a Vice City a klasszikus, de utána közvetlenül a 4 jön.

Egyébként nem értek egyet azzal a nézettel, hogy régen minden szép volt, manapság pedig csak gyenge cuccok akadnak. Inkább úgy mondanám, hogy felhígult a szkéna, s az arányok is felcserélődtek. Mondhatjuk úgy is, hogy eltűntek a céhek, jöttek a manufaktúrák.

A régi játékok három varázzsal bírnak: egyrészt ott vannak az új ötletek, amelyekkel könnyebb volt régen előrukkolni, mert "még nem voltak felfedezve". Egy ötletes megvalósítás, újszerű fogás nem egy játékot tett méltán népszerűvé, még akkor is, ha a többi eleme gyengélkedett.
A második dolog, a hangulat. Ha az megfog, akkor végünk van, nem ereszt a program, lehet akármennyi hibája is. Én személy szerint a VTM:Bloodlines-szal vagyok így. A játék technikailag katasztrófa, mégis, régen elkapott, és azóta nem egyszer végigtoltam már, kikutatva minden titkot benne, a lehető legjobban megismerve, holott a legtöbb ember, ha leül elé, fél óra után kényszeresen menekül.

A harmadik, és talán a legfontosabb dolog, az emlékek. Fentebb említettem, hogy számomra a GTA Vice City az etalon, s ennek megvan a maga oka. Haverommal anno, tizenegy-két évesként milliónyit játszottunk a játékkal, emlékszem, ámultunk, mennyire gyönyörű volt, ahogyan az éjszakában vörös csíkot húz az autó féklámpája. Rengeteg jó emlékem kötődik Tommy Vercetti kalandjához, s éppen ezért bármikor elő tudom venni, nem zavarnak a játék olyan hibái, amiktől más cucc esetében a falra tudnék mászni.

Ne feledjük azonban, hogy az emlékek szépítenek. Nem is olyan rég leültem az Age of Empires első része elé, s döbbentem néztem, hogy "mi ez a ***?", az, amire én emlékszem, sokkal jobb volt. Holott nem, szimplán eljárt felette az idő.

Összefoglalva a dolgokat, ma is tudnak azért jó játékokat csinálni, de felhígult a mezőny, s egy igazán jó alkotásra sokkal több minősíthetetlen cucc jut. Ezt sajnos elég jól tudom, elég csak megnézni a tesztjeim arányát. Van, hogy Fallout: New Vegas-t sodor elém a virtuális szél, de van, hogy Uwe Boll-féle Tunnel Rats-et, vagy éppen egy Stalin vs. Martianst. Máig rémálmaim vannak.
A hasamra ütve a következő játékok voltak/vannak abban a státuszban, hogy a kedvenceimnek nevezhetem őket: Heroes of M&M 1, Heroes of M&M 3, GTA Vice City, The Longest Journey, Syberia, Mass Effect, Far Cry 2, Half-Life 2, S.T.A.L.K.E.R., Age of Empires.

Mint az látható, vannak benne friss cuccok is, de igazi őskövületek is. S félve írom le, de számomra még egy sorozat van, amely örök, szent, és sérthetetlen, s ami mindig azt tudja nyújtani számomra, amit elvárok tőle: a The Simsröhögő smiley

válasz erre

Vendég

14 éve, 2 hónapja és 2 napja

Abszolút egyetértek az előttem szólóval. Nem a kinézet a lényeg, hanem a tartalom.

válasz erre

skyman

14 éve, 2 hónapja és 2 napja

Valóban a mai játékokból hiányzik valami, mondjuk kezdjük a játékélménynél. Persze ezen kivül még sok kis apro dolog, de azt hiszem, ez a legfontosabb. Én is általában a "régebbi" játékokat nyüvöm...
Le****om, hogy nincs vmi überbrutál kinézete, és azt is, hogy 512 memórián meg 32-es videokarin elbattyog. De azoknak a játékoknak igen is megvan a maga Feelingje, amiért érdemes tolni.

Szó mi szó azért a mostani játékok közt is találni elvétve egy két jó. A GTA IV nekem is bejött bár már rég játszottam vele.

válasz erre

Vendég

14 éve, 2 hónapja és 2 napja

GTA nekem is nagy kedvenc, főleg a Gay Tony DLC!

válasz erre

marco

14 éve, 2 hónapja és 2 napja

Alex írta:
Szerintem a Killzone3-al tolnád is Marco, csak én nem akarom soha visszaadni a tesztlemezt. mosolygó smiley De ha legközelebb találkozunk, ígérem diszpárnán adom át.
röhögő smileyröhögő smileyröhögő smiley

Persze, azzal játszanék szívesen, de biztos hogy nem hetekig...mosolygó smiley

válasz erre

Alex

14 éve, 2 hónapja és 2 napja

Vendég írta:
Én azt hittem, hogy mindig a legújabb gammákat tolod!mosolygó smiley
Szerintem a Killzone3-al tolnád is Marco, csak én nem akarom soha visszaadni a tesztlemezt. mosolygó smiley De ha legközelebb találkozunk, ígérem diszpárnán adom át.

válasz erre

marco

14 éve, 2 hónapja és 2 napja

Vendég írta:
2-es képen milyen játék van?
Az a SteelStorm.

válasz erre

Vendég

14 éve, 2 hónapja és 2 napja

2-es képen milyen játék van?

válasz erre

marco

14 éve, 2 hónapja és 2 napja

A ZB ingyenes játék, tankokkal kell egymást nyírni különböző pályákon. Teljesen ingyenes.

Én Linuxon játszom, a Windowsos portról nem tudok semmit, csak azt hogy van. Letöltés:
http://www.zeroballistics.com/downloads.php

válasz erre

Vendég

14 éve, 2 hónapja és 2 napja

Ez a Zero Ballistic honnan van? Milyen game az?

válasz erre

totyak

14 éve, 2 hónapja és 2 napja

Akár lelki társak is lehetnénk marco röhögő smiley Én is imádom a GTA sorozatot, gondolom mondanom sem kell, hogy minden részét, ami megjelent PC-re végigjátszottam. Éppen most tolom én is a 4-et, lassan kivégzem a fő szálat. A trófeákra hajtok, meg a 100%-ra. A multy-t még ki sem próbáltam, az majd a vége lesz, mivel ott is lehet begyűjteni trófeákat. Bár azokat még nem tudom, hogy szerzem meg.

válasz erre

marco

14 éve, 2 hónapja és 2 napja

Vendég írta:
Én azt hittem, hogy mindig a legújabb gammákat tolod!mosolygó smiley
Ahogy írtam is, mindig kipróbálom az új játékokat, pár óra, és megunom, kijátszom, satöbbi... Nincs mostanában olyan, ami valóban hosszú távon lekötne... Ez van...

válasz erre
123a(z) 3 -ből
 

kapcsolódó tartalmak

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 
Maniac profiljamarco profiljatotyak profilja