2001 Űrodüsszeia

2016. január 21.
29.1191
Advertisement
Figyelem! Ez a blog már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Ez egy blogbejegyzés, amely nem a szerkesztőség által szerkesztett tartalom. A benne foglaltak a szerző véleményét tükrözik!
Imperator profilja, adatai
Imperator
Közel egy évvel ezelőtt láttam ezt a filmet, de csak most írok róla, hogy nekem milyen élményt nyújtott.


A film igazi klasszikussá nőtte ki magát. Aki csak egy kicsit is érdeklődik a sci-fi iránt, az már biztos hallott Arthur C. Clarke regényéről vagy még inkább annak filmváltozatáról, Stanley Kubrick rendezésében. Sokan a sci-fi alapkövének tekintik a filmet, én pedig rajongok a témáért, így bele is vágtam a filmbe. Nos, nem épp arra számítottam, amit kaptam.


2001 Űrodüsszeia - 1. kép



50 év sok idő. Ennyi év alatt rengeteget változott a világ, sokat fejlődött a technológia, változott az emberek ízlése és ingerküszöbe. A mai filmek nagy része törekszik arra, hogy minél pörgősebb, akciódúsabb és könnyebben érthető legyen. A film ennek a tökéletes ellenkezője. A közel három órás film olyan lassú és vontatott, hogy az a mai filmekhez képest kész kínszenvedés volt. Faterral kezdtük nézni, mivel ő se mai darab, és szereti a régi filmeket, de ő fél óra után feladta. Nem csodálom, hiszen az első fél órában tényleg nem történt az égvilágon semmi. Én persze kitartó típus vagyok, és már csak azért is végignézem.

A film története annyi, hogy az emberiség 2001-re már az űrkorszakát éli. Egy idegen ereklye, a monolit rejtélyes jeleket sugároz, ezért pár űrhajós elindul a jel felkutatására. A hajón található számítógép bekattan, és elkezdi a legénységet likvidálni. Ezzel a 3 mondattal egyébként a film első két óráját elmeséltem. Ez nem vicc. Említettem, hogy a film lassú. Az első közel háromnegyed órában még csak nem is vagyunk az űrben, sőt még a jelenben sem.

A film lassúságát és vontatottságát erősíti, hogy tele van rengeteg olyan jelenettel, ami 1968-ban biztos látványos volt, de mint mondtam egy mai filmhez szokott ember, mint én rendkívül feleslegesnek érezheti. 10-20 percek mennek el azzal, hogy láthatunk egy hajót dokkolni, vagy hogy az egyik űrhajós a gravitáció hiánya miatt körbefutja a kabinját. A cselekmény pedig egyáltalán nem halad. A film eleje is elmegy azzal, hogy láthatjuk, ahogy az ősmajmok okosabbak lesznek, megtanulják az eszközhasználatot és elindulnak a haladás útja felé. Ez a rész szükséges a történet szempontjából, de könyörgöm én nem majmokat akarok nézni 40 percen keresztül, ahol 39 percig csak majomkodnak, majd az utolsó pillanatban megvilágosodnak. Olyan, mintha csak egy sima természetfilmet néznénk, narráció nélkül.


2001 Űrodüsszeia - 2. kép



Na jó, azért legyünk egy kicsit pozitívabbak. A film gyönyörű. Gondolom sokat segít a megítélésemen, hogy én valószínűleg valamilyen felújított változatot láttam, de akkor is, a látvány fantasztikus. Az űr kiválóan van megvalósítva, a bolygók, az űrhajók kifogástalanok. Minden speciális effekt, díszlet lenyűgöző. Az előbb említett dokkolásos rész is remekül néz ki, szóval ilyen szempontból egy szavam sincs. Ami mesteri még, az a zene. A klasszikus zenék remek összhangban vannak Ligeti György aláfestéseivel. A zene jól illeszkedik a képvilághoz, és ami még fontosabb, ügyeltek arra is, hogy az űrben ne legyen hang. Ha már cselekmény, meg kell említeni azt a részt, mikor a hajó fedélzeti számítógépe, HAL 9000 és az űrhajósok közti túlélés megkezdődik. Remekül fel van építve az egész, szerintem ez a rész a film legjobbja. És persze az is a film javára írandó, hogy rengeteg sci-finek tűnő technológiát mutatnak meg, aminek egy része már ma megvalósult. Gondolok itt a videóhívásra, vagy épp a tabletre, amit még bizonyítékként is használtak az Apple vs Samsung perben.

De még egy valamire kitérnék. A film végére. Mikor megnéztem, akkor fogalmazódott meg bennem, hogy ez most mégis mi a csuda volt? Oké, láttam már bonyolult filmeket, ahol el volt rejtve a végkifejlet, de itt semmi nem utal arra hogy mégis mi történik. Egyszerűen a befejezés olyan semmilyen/furcsa/zavaros/katyvasz/káosz/WTF volt, hogy utánanéztem mégis mi zajlik ott. Most jön a legjobb, egy csomó kommentet olvastam, és 99%-uk azt írta, hogy el kéne olvasni a könyvet, és érteném. Bocsánat, hogy én úgy nézek meg egyébként bármilyen filmet, hogy előtte nem olvasom el az összes hozzá kapcsolódó irodalmat. Na meg nem pont az lenne egy adaptáció lényege, hogy azok is értsék a filmet, akik életükben nem hallottak az egészről? Ha a filmből kihagyunk kulcsmomentumokat, és a nézőnek még csak nyomokat se adunk, hogy kitalálja, akkor szerintem nem a néző a hibás.


2001 Űrodüsszeia - 3. kép



Igazából a 2001: Űrodüsszeia szerintem nem nevezhető teljesen rossz filmnek, még ha elég negatívan is írtam róla. Azt továbbra is fenntartom, hogy túlságosan hosszú, lassú, vontatott. Ha a filmből kivágnánk mindent, ami csak azért van benne, hogy megmutassák mire képes az akkori filmtechnika, akkor nem hiszem, hogy egy óránál hosszabb lenne az egész. A film története érdekes lenne, HAL jelenetei szerintem még ma is igazán élvezhetőek, a végét is úgy kellett volna megcsinálni, hogy a szerencsétlen néző tudja is mi történik éppen. Ahogy a bevezetőben írtam, hosszú idő telt el a film megjelenése óta, én is hozzászoktam a mai pörgős filmekhez, ezért teljesen unalmassá vált eme klasszikus számomra. Nem tudom, hogy akkoriban milyen lehetett, nem is fogom megtudni.

Ti láttátok a filmet? Ha igen, miben nem értünk egyet? :D

Köszönöm, ha elolvastad!
8 hozzászólás

ColeCollins

8 éve, 10 hónapja és 2 napja

Ezzel a filmmel csak egy baj van: hogy nagyon, NAGYON lassú! S nem arról van szó, hogy felépíti a dolgokat, hanem inkább húzza azokat! Amúgy tényleg nem rossz film, sok érdekes dolog van benne, csak mint írtam, nagyon lassú, főleg ha még a játékidőt is nézzük!

válasz erre

totyak

8 éve, 10 hónapja és 21 napja

Már régóta rá akarom szánni magam, hogy megnézzem ezt a filmet, meg is van, csak mindenhol pontosan ugyanilyen konklúziókat olvasok, mint amit te is írsz. Tartok tőle, hogy időpocsékolás lenne (tudom, ez csúnyán hangzik). Egyébként szerintem nem csak a mai embernek vontatott a film, az akkoriak is ugyanezt érezhették.

válasz erre

Imperator

8 éve, 10 hónapja és 22 napja

marco írta:
Az egyik legnagyobb kedvencem, számomra alapmű. mosolygó smiley Ez nyilván adódhat a koromból, illetve abból is amiért most is sokkal jobban szeretem a régi scifiket, mint a jelenlegi felhozatalt. Kell a pörgős akció-scifi is, de a régi jó, "vontatott" scifinél számomra nincs jobb.

Kiélvezem minden percét, minden részletességét, minden megépített makettet, díszletet - szemben ezzel itt vannak a mostani pörgős scifik amiben nem is látod sokszor mi történik és hogy történik.

Ott az első Alien film. Nem is tudom mikor jelenik meg benne először a lény, a vége előtt 30 perccel talán... És ott sem látsz egyszer sem teljes alakos jelenetet tőle. Itt vannak az új scifik, az első 10 percben megjelenik a főellenség aztán azt hajszolják orrba szájba.

Én ezt le****om, én ki akarom élvezni a felvezetést, a környezet bemutatását, az utópiának (vagy épp disztópiának) minden részletét, az apró kis utalásokat, amiket a regény írója azért festett le a könyvében hogy az ő általa megálmodott világot te el tudd képzelni a saját fantáziád által.

Ennek a filmnek a legnagyobb hibája ilyen tekintetben, hogy valóban csak annak a kornak készült, amikor készült és az akkori emberi képzelőerőre támaszkodott - Kubrick nem gondolt ilyenformán a jövő nemzedékére.

Ezt és az ilyen típusú filmeket "máshogy" kell nézni, bele kell élni magad a helyzetbe, a szituációba.

Az utóbbi évek legjobb alkotása épp azért a Csillagok között szerintem, mert visszanyúl ehhez a fajta filmfelfogáshoz, de mai hangnemben.

De ***** sokat írtam. röhögő smiley
Nagyrészt egyetértek, én is jobban szeretem ha a filmben kézzel fogható diszlet van, mint ha csak cgi-vel odavetítenék. Az Űrodüsszeia is ilyen szempontból nagyon jó, mint ahogy írtam is, nagyon jól néz ki a film ennyi idő után is. Példának felhoznám a Star Wars-ot, az eredeti trilógiában felépítettek mindent, és ma is igazinak hat az a világ, szemben az új trilógiával, ahol a sok cgi miatt a színészek azt sem tudják hogy mit csinálnak, és már most látszódik, hogy kicsit elavult. Ezért is jó a 7. rész, ahol amit lehetett megépítettek. Az Alien és az Interstellar nekem is kedvencem, igaz hogy az Alien régi, de szerintem nagyon jól adagolták a feszültséget, az se volt a legpörgősebb film, de mindig ott volt az, hogy nem ismerjük a lényt, bárhol és bármikor lecsaphatott. A HAL részek is ilyen téren jók voltak az Űrodüsszeiában. Az Interstellar is egyébként azért is jó, mert Nolan ért ahhoz, hogy a filmet telepakolja utalásokkal a végeredménnyel kapcsolatban, ha többször újranézzük még jobban szembetűnik, hogy mennyi mindent nem vettünk észre. Pont ami az Űrodüsszeiából kimaradt, a vége értelmezése, hiszen ott nem hiszem hogy én lennék az egyetlen aki nem értette mi zajlik ott, az Interstellarnál meg azért elég infóval látják el a nézőt, hogy elgondolkodhasson és értelmezze a látottakat.

válasz erre

Imperator

8 éve, 10 hónapja és 22 napja

Marduk írta:
"Sajnálom Dave, attól tartok, nem tehetem." Én a könyvet olvastam előbb, a filmet később láttam. Nagyon jó, mindenkinek ajánlom. mosolygó smiley
A bloghoz jobban hozzászólva: régen láttam és olvastam mindkettőt, de emlékszem, hogy voltak eltérések, és a filmből maradtak ki momentumok, amelyek a könyvben benne voltak, illetve a film át is dolgozott dolgokat. Egy adaptáció nem feltétlenül követi a könyvet 100%-osan, és előfordul, hogy a csúcsjeleneteket is átdolgozzák. Erre az egyik számomra legemlékezetesebb példa Stephen King Christine című regényének és adaptációjának az a része, amikor végeznek Christine-nel: a könyvben egy Petunia becenévre hallgató takarító járművel végeznek vele (egyébként nem is takarító jármű volt, hanem szippantó kocsi, csak a verzió, amit én olvastam, ott takarító járműnek volt lefordítva) , míg a filmben egy markolóval. Szóval ja, művészi szabadság.
Ezzel teljesen tisztában vagyok, de egy filmet át kell dolgozni úgy, hogy önállóan is érthető legyen. Nem azzal van a baj, ha kihagynak dolgokat, hanem ha olyan dolgokat hagynak ki, amitől értelmetlen lesz néhány rész. Az engem nem zavar, ha pár részletet megváltoztatnak, mint mondjuk például a regényben a szereplőnek szőke haja van, a filmben meg barna, ha működik akkor nincs baj.

válasz erre

Marduk

8 éve, 10 hónapja és 22 napja

marco írta:
Az egyik legnagyobb kedvencem, számomra alapmű. mosolygó smiley Ez nyilván adódhat a koromból, illetve abból is amiért most is sokkal jobban szeretem a régi scifiket, mint a jelenlegi felhozatalt. Kell a pörgős akció-scifi is, de a régi jó, "vontatott" scifinél számomra nincs jobb.

Kiélvezem minden percét, minden részletességét, minden megépített makettet, díszletet - szemben ezzel itt vannak a mostani pörgős scifik amiben nem is látod sokszor mi történik és hogy történik.

Ott az első Alien film. Nem is tudom mikor jelenik meg benne először a lény, a vége előtt 30 perccel talán... És ott sem látsz egyszer sem teljes alakos jelenetet tőle. Itt vannak az új scifik, az első 10 percben megjelenik a főellenség aztán azt hajszolják orrba szájba.

Én ezt le****om, én ki akarom élvezni a felvezetést, a környezet bemutatását, az utópiának (vagy épp disztópiának) minden részletét, az apró kis utalásokat, amiket a regény írója azért festett le a könyvében hogy az ő általa megálmodott világot te el tudd képzelni a saját fantáziád által.

Ennek a filmnek a legnagyobb hibája ilyen tekintetben, hogy valóban csak annak a kornak készült, amikor készült és az akkori emberi képzelőerőre támaszkodott - Kubrick nem gondolt ilyenformán a jövő nemzedékére.

Ezt és az ilyen típusú filmeket "máshogy" kell nézni, bele kell élni magad a helyzetbe, a szituációba.

Az utóbbi évek legjobb alkotása épp azért a Csillagok között szerintem, mert visszanyúl ehhez a fajta filmfelfogáshoz, de mai hangnemben.

De ***** sokat írtam. röhögő smiley
Nekem is úgy jön be a sci-fi, ha számomra a filmből kiderül, hogy az adott világ honnan jutott el oda, ahol jelenleg van, illetve bemutatják a környezetet, a háttértörténetek stb.. Csak manapság azt lehet tapasztalni, hogy a műfajok összemosódnak, és sok embernek az nem sci-fi, ahol nincs vagy kevés az akció.

válasz erre

marco

8 éve, 10 hónapja és 22 napja

Az egyik legnagyobb kedvencem, számomra alapmű. mosolygó smiley Ez nyilván adódhat a koromból, illetve abból is amiért most is sokkal jobban szeretem a régi scifiket, mint a jelenlegi felhozatalt. Kell a pörgős akció-scifi is, de a régi jó, "vontatott" scifinél számomra nincs jobb.

Kiélvezem minden percét, minden részletességét, minden megépített makettet, díszletet - szemben ezzel itt vannak a mostani pörgős scifik amiben nem is látod sokszor mi történik és hogy történik.

Ott az első Alien film. Nem is tudom mikor jelenik meg benne először a lény, a vége előtt 30 perccel talán... És ott sem látsz egyszer sem teljes alakos jelenetet tőle. Itt vannak az új scifik, az első 10 percben megjelenik a főellenség aztán azt hajszolják orrba szájba.

Én ezt le****om, én ki akarom élvezni a felvezetést, a környezet bemutatását, az utópiának (vagy épp disztópiának) minden részletét, az apró kis utalásokat, amiket a regény írója azért festett le a könyvében hogy az ő általa megálmodott világot te el tudd képzelni a saját fantáziád által.

Ennek a filmnek a legnagyobb hibája ilyen tekintetben, hogy valóban csak annak a kornak készült, amikor készült és az akkori emberi képzelőerőre támaszkodott - Kubrick nem gondolt ilyenformán a jövő nemzedékére.

Ezt és az ilyen típusú filmeket "máshogy" kell nézni, bele kell élni magad a helyzetbe, a szituációba.

Az utóbbi évek legjobb alkotása épp azért a Csillagok között szerintem, mert visszanyúl ehhez a fajta filmfelfogáshoz, de mai hangnemben.

De ***** sokat írtam. röhögő smiley

válasz erre

sarakrael

8 éve, 10 hónapja és 22 napja

Nekem bejött a film első kétharmada, azonban a végével én sem tudtam nagyon mit kezdeni. Szerintem is úgy kellett volna megcsinálni a filmet, hogy az önmagában is értelmezhető legyen.

válasz erre

Marduk

8 éve, 10 hónapja és 22 napja

"Sajnálom Dave, attól tartok, nem tehetem." Én a könyvet olvastam előbb, a filmet később láttam. Nagyon jó, mindenkinek ajánlom. mosolygó smiley
A bloghoz jobban hozzászólva: régen láttam és olvastam mindkettőt, de emlékszem, hogy voltak eltérések, és a filmből maradtak ki momentumok, amelyek a könyvben benne voltak, illetve a film át is dolgozott dolgokat. Egy adaptáció nem feltétlenül követi a könyvet 100%-osan, és előfordul, hogy a csúcsjeleneteket is átdolgozzák. Erre az egyik számomra legemlékezetesebb példa Stephen King Christine című regényének és adaptációjának az a része, amikor végeznek Christine-nel: a könyvben egy Petunia becenévre hallgató takarító járművel végeznek vele (egyébként nem is takarító jármű volt, hanem szippantó kocsi, csak a verzió, amit én olvastam, ott takarító járműnek volt lefordítva) , míg a filmben egy markolóval. Szóval ja, művészi szabadság.

válasz erre
 

kapcsolódó tartalmak

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaBotyi profiljarDAVE profilja