Uncharted: Drake's Fortune

2008. február 12.
84.8511
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
FutuRetrO profilja, adatai
FutuRetrO
Sir Francis Drake: Sir Francis Drake (született: 1540 körül - élt: 1596. január 28.) angol tengerész, felfedező és kalóz. Az általa vezetett flotta másodikként kerülte meg a Földet és ő volt az első kapitány, aki élve hazajutott erről a vállalkozásról. Érdemeiért Erszsébet angol királynő lovaggá ütötte, később jelentős szerepet játszott a spanyol Győzhetetlen Armada visszaverésében. 1577-ben útnak indult, hogy Dél-Amerikán keresztül eljusson a Csendes-óceán déli részére. Az útja során felfedezte azt az átjárót, amely Dél-Amerika legdélibb pontját és az Antarktiszt választja el. Az átjáró a mai napig a nevét viseli: Drake-átjáró.

/>
Uncharted: Drake's Fortune - 2. kép

Nem szándékozunk történelmi mélységekbe bocsátkozni, csupán az Uncharted: Drake's Fortune címében szereplő személy kilétét kívántuk helyre rakni, tisztába rakni. Ne vágjatok ilyen meghökkent arcokat. Az első találkozás után mi is hasonló fejekkel lestük egymás értetlen ábrázatát. Mit keres ez a régmúlt időkben élt legenda a legújabb Naughty Dog alkotásban? A kérdést hamar egymásnak szegeztük. Ám, ahogy teltek-múltak a hónapok, egyre többet és többet tudtunk meg a Pajkos Kutyáéktól szokatlanul komolyra vett figuráról. A srácok hatalmas mókamesterek hírében állnak és kiváló grafikusok gazdagítják köreiket. Az ő stúdiójukból került ki mindenki kedvenc Crash Bandicoot-ja, majd a PlayStation 2-es éra beköszöntével szakítottak a részükről lezártnak tekintett sorozattal és életre hívták Jak & Daxter kalandjait. Szegényeket fáraszthattuk egy egész trilógián keresztül (+Jak X), mígnem a PlayStation 2 kora lassan leáldozik. De nem veszünk könnyes búcsút. Egy új konzolhoz új karakter és franchise dukál. A Naughty Dog harmadszor is új brand-et alapított. Megteremtették az Uncharted: Drake's Fortune-t és ezzel a mesterművel végérvényesen belopták magukat a szívünkbe.


Uncharted: Drake's Fortune - 3. kép

A friss irányvonal szakít a rajzfilmes vonulattal és egy sokkal realisztikusabb környezetbe helyezi aktuális hőseinket, melyben nem csak a történeti szál, de a megvalósítás is már-már Hollywood-i magaslatokba hág. Persze azért ezt a láthatóan markánsabb külsőt is átszövi a Pajkos Kutyáéktól megszokott bohóság. Le sem tagadhatnák, hisz izzig-vérig Naughty Dog kreálmány és ezt minden pillanatában érezni is fogjuk rajta. Az alkotók előszeretettel merítettek néhány klasszikus alkotásból ötleteket. Szoros rokoni kapcsolat fedezhető fel Lara kisasszony, Indiana Jones a Perzsia hercege és Nathan Drake kalandjai között.


Uncharted: Drake's Fortune - 4. kép

A történet egy tengeri yacht-on indul kalandos útjára. Az átlagos főhősünk egy nem mindennapi kalandba keveredik. Nathan szentül hiszi, hogy ő az egyik leszármazottja magának Francis Drake-nek. Nos, a név stimmel, de a többi körülmény erősen sántítós. Nathan és kellemes női társasága épp egy koporsót emelnek ki a habokból, mely reményeik szerint a legendás utazó és felfedező, Sir Francis Drake holttestét rejti magában. Ám amikor felnyitják díszes nyughelyét, Francis uraság maradványainak nyomát sem találják. Hőseink nem eresztik búnak a fejüket. Felfedeznek egy, talán még a Francis porhüvelyénél is értékesebb leletet, a nagy világjáró felbecsülhetetlen értékű naplóját. A kis könyvet átlapozva hamar nyilvánvalóvá válik, hogy mesés kincsek lelőhelyét hordozza magában a megviselt iromány kötegecske. Ám ekkor egy nem várt ólomadag zúdul a nyakukba. A játékban itt kapjuk első ízben kézhez az irányítást és döbbenünk rá arra, hogy az imént látott képsorok már magát a játék grafikáját fedték fel a látóidegeink számára. Bámészkodni azonban egy csepp időnk sem marad, mert kemény rohamot indítanak ellenünk a modern kalózféleségek.

A hajóra 5 percnyi tűz és ökölharc után máris keresztet vethetünk, de mielőtt felrobbanna, két jómadarunk a hullámok közt lel menedéket. Az egyszemélyes felmentő sereg a legjobb pillanatban érkezik, egyenesen a fellegekből, aki nem más, mint Nathan öreg cimborája, Victor Sallivan. Gyors iramban felpattannak a vízen landolt hidroplánra és egy idilli helyet keresnek a történtek megvitatására.

Uncharted: Drake's Fortune - 5. kép

A hölgy érthető módon szeretne mielőbb kijutni onnan, de Nathan és öreg barátja láthatóan készülnek valamire, persze csak sunyiban. Hősünket annyira elragadta a hév, mesés kincset szimatolva, hogy meg is pattannak egy kis felderítő útra Sallivan-nel, hölgyeményünk pedig a biztonságos édeni kikötőben marad, nem kicsit felháborodva Nathan fondorlatán. A mesés kincs, aminek nyomába erednek nem más, mint a legendás El Dorado aranya. Amint a két jómadár ismét partot fog, indul is a móka. A laza kis kiruccanós kincsvadászósdi pillanatok alatt egy véresen komoly túlélő túrába csap át. A sziget ugyanis korántsem olyan békés és érintetlen, mint az elsőre sugallta magáról. A régen virágzó civilizáció nagyrészt csak romokat hagyott maga után. Nem csak ők tudnak a kincs létezéséről, mások is ádázul hajszolják az anyagi javakat. A második világháború idején még a nácik is a mesés kincs nyomába eredtek, de, hogy miként végezték, az maradjon titokban. A történet göngyölítése mostantól ténylegesen a kezünkbe kerül.


Uncharted: Drake's Fortune - 6. kép

Annyit elárulok, hogy igazán lebilincselő a sztori vonal, mely egyszerre izgalmas, érdekfeszítő, abbahagyhatatlan, csavarokkal teli, és mind ez a finomság egy gondosan kimért adag humorral fűszerezve kerül elénk a terítékre. El is fogyasztottuk életünk talán legfenségesebb vacsoráját. Az adag eszméletlenül étvágygerjesztő, tápláló és az első falatok után még a lábujjainkat is megnyaldostuk volna, de mi az a finnyásfajta vagyunk, ezért ez utóbbi mutatvány annyiba maradt. A finom szó helytálló az anyósunk vasárnapi elsózott levesére, de erre a pazar költeményre nem igazán találunk gasztronómiai megfelelőt. Az étek nem kis mennyiségben tartalmaz függőséget okozó anyagokat, amelynek hála le is adtunk néhány kilót a szexi kis pocakokból. Egyszerűen két álló napon keresztül elfelejtettünk felállni képernyő elöl, hogy fizikai táplálékot is magunkhoz vehessünk, oda meg senki hozta. A szellemi adag viszont csak úgy hasította az érzékszerveinket. Ha a Gran Turismo volt "életed vezetése", akkor az Uncharted az "életed kalandja" lesz.

Uncharted: Drake's Fortune - 7. kép

A továbbiakban el is tekintenék a párhuzamok vonásától, mert ugyan vannak vérvonalbeli egyezőségek, mégis az Uncharted valami merőben más. Elragadó, magába szippantó képességekkel lett felvértezve. Ha egyszer is elidőzöl mellette, soha nem leszel képes törölni a látottakat. Megbabonáz, és többé nem enged el. Nathan karaktere a végletekig emberi. Mintha már ismernénk őt valahonnan, mintha már láttuk volna ezelőtt. Hihetetlenül jól megalkotott karakter lett, hamar a szívünkbe zárjuk. Az animációk megdöbbentően élethűek, az arcmimika külön tapsot érdemelne, a szövegei pedig hangos nevetésre kényszerítik az egyszeri játékos egyedeket. Nem átalkodik néha trágár szavakkal dobálózni. Van benne valami elragadó báj, valami macsós jellem. Khhm.


Uncharted: Drake's Fortune - 8. kép

A játék tökéletesen kimért adagokban kínálja fel tálcán a felfedezés örömét, a könnyed logikai feladványokat és persze a tömény akciót, heves tűzharcok és pusztakezes közelharc formájában. A szigeten bóklászva rendre kisebb-nagyobb, állig felfegyverzett modernkori kalóz tömörülésekbe botlunk, akik, amint lebuktunk, azonnal felveszik a harci pozíciót, és már zúdul is a nyakunkba a forró ólomzápor. A jómadarak még a várbörtönök és egykori erődítmények falai között is tábort vernek. A békés, idilli dzsungel egy szempillantás alatt kisebb háború helyszínévé avanzsál. Repkednek a gránátok és a szélrózsa minden irányából tüzelnek ránk a feldühödött fenegyerekek. A gesztust azon nyomban viszonozhatjuk is. Tüzet nyithatunk pisztolyból, gépkarabélyból, vagy oda pörkölhetünk a seggük alá egy fasza, kis UZI-val, esetleg teríthetünk sörétessel, de a Magnum is kiváló. A csaknem minden helyszínen jelen lévő puskaporos hordók felrobbantása magas hatékonysági fokkal redukálja a támadóink számát.

Csak derítsük fel, hogy merre vannak raktározva és a megfelelő pillanatban, durrantsunk bele egyet a kezünk ügyében lévő fegyverünkkel. Legnagyobb szerencsénkre az erdő rendszerint tele van fedezékekkel, így azok mögé bújva lelhetünk átmeneti menedéket. A játékban nincsenek medi pack-ek és életerőt jelző csík sem. Ha Nathan a végét járja, a kép fakulni kezd, és amikor már végképp kimerült az őt ért találatok heves zuhatagától, akkor fekete-fehérré változik a képernyő. Innen tudhatjuk, hogy mikor van oltári nagy gázban. Orvosolni nagyon egyszerű a problémát. Nem kell mást tennünk, mint pár percre megpihenünk, amíg hősünk felgyógyul sérüléseiből. Ez persze a süvítő lövedékek tengerében nem lesz mindig egyszerű feladat.

Uncharted: Drake's Fortune - 9. kép

Az összecsapások idején az ellenség folyamatosan tűz alatt tart, helyezkedik és esetenként be is kerít minket. A készítők egy remekül működő rendszert fejlesztettek a fedezékes harcok egyszerűbbé tételéhez. Egyetlen gombnyomással felvehetjük a megbúvó pozíciót és a két fedezék közötti váltás legalább ilyen könnyed módon zajlik. Az irányítás nagyon kényelmes, nem fogunk belebonyolódni. A SIXAXIS mozgás szenzorját nem vonták bele túlzott szinten a mókába, de a rönkökön való átkeléseknél az egyensúlyozást a kontroller jobbra-balra döntögetésével tudjuk megoldani, ami egy jópofa dolog mindenképp, csak több lehetőség is rejlene a technikában. A hátra maradt holtesteket mindig járjuk körbe, mert rengeteg lőszert, és fegyvert hagynak maguk után. Ebből meríthetünk kellő készletet a következő összecsapásokhoz. Egyébként érdekesen van felépítve a játék, mert 3-4 percnyi békés barangolás után rendszerint egy újabb csoportosulásba botlunk és ez így megy váltakozva. Egy kis szusszanás, megnyugtató barangolás és tájban gyönyörködés, némi felfedező túra és máris egy újabb kis hadsereggel nézünk farkasszemet. A történet fejezetekre van ugyan bontva, de soha sem szakad meg. Töltő képernyőnek a színét sem láthatjuk. A helyszínek lineárisak és folytonosak, eltévedni lehetetlen feladat.
#tv#

Uncharted: Drake's Fortune - 10. kép

Ha véletlenül elakadnánk, akkor csak nézzünk alaposan körül, ott lesz a megoldás. A készítők olyan mesteri módon bántak a környezet megvalósításának eszközeivel, hogy soha sem támad fel az az érzés bennünk, hogy korlátozva lennénk a szabadságunkban. Éppen ellenkezőleg. Időnként olyan csodálatos panorámában gyönyörködhetünk, amilyet eddig soha sem láthattunk konzolos játékokban. A hegy pereméről a végtelennek tűnő óceán látványa megborzongatja az ember érzékeit. Szőrszáll állítgatós vizualitás jellemző minden egyes pixelére. Nagyon sok folyadékkal kerülünk kölcsönhatásba. Az erdő dugig van patakokkal, zúgókkal, tavacskákkal és fenséges zuhatagokkal. Az ezeken való átkelések igen változatos formája vagyon felvonultatva. Néhol sziklákon ugrándozunk tova, néhol pedig egész hegyoldalakat és épületfalakat mászunk meg a továbbjutás érdekében. Univerzális rögtönzött hősűnk kiváló úszó és vízi jármű pilóta egy személyben.

A gyalogos közlekedés nem mindig bizonyul hatékonynak, így segítségünkre szolgálhatnak terepjárók és egy remek Jet Ski is felbukkan majd a megfelelő pillanatban. Olyan kalandban lesz részünk, amiről egy nyughatatlan lélek egész életében álmodik magának. Érdemes a helyszíneket jól átfésülgetni az elrejtett kincsek és értékes relikviák meglelése érdekében, mert a játék különféle extrák megnyitásával jutalmazza őket. A fejlövések számát is nyilvántartja és bizonyos találati szám után szintén érdekes bónusz finomságokat zsebelhetünk.


Uncharted: Drake's Fortune - 11. kép

Ha már a felfedezés öröménél tartunk, akkor engedjétek meg, hogy megragadjam az alkalmat, és elmormoljam a hálaimát, melyet a Naughty Dog csapatához intézek, köszönetnyilvánításképp mindazért az örömért és gyönyörért, amit az Uncharted nyújtott nekem a mellette eltöltött óráimban. Régóta álmodom egy játékról, amely izgalmas kalandokba invitál egy egzotikus szigeten, ahol kincsek után kutathatok és némi akció is színesíti az izgalmas kiruccanást. A grafikusok olyan, szavakban kifejezhetetlen módon keltették életre, a minket körülvevő erdőket, hegyeket és vizeket, hogy már-már álomszerűnek hatott a szemem elé pakolgatott frame áradat érzékelése. Az erdők fái lengedeznek a lágyan fújdogáló szélben. A beszűrődő napsugarak megcsillannak a víztükör felszínén. A fák levelei árnyékot vetnek az alattuk található dolgokra. A tér érzékeltetése olyan szinten hatásos, hogy aki tériszonnyal küzd, jobb, ha kétszer is meggondolja, mielőtt belevág az utazásba. Azok a szédítő magasságok, a bíbor vörös naplemente, a kék óceán hullámzó felszíne, a pálmafák árnyékot adó lombjai, a felröppenő madarak látványa, mind-mind leírhatatlan érzéssel töltik el az embert.

Az Uncharted világa egy élő és lélegző univerzum. Egy digitális festmény, amely a szemünk láttára kel önálló életre. Beszippant a légkör, és nem szabadulsz az édes rabságából. Köréd telepszik az érzés és együtt lélegzel a szigettel. Felveszed a ritmusát, beleszagolsz a levegőbe és érzed a felszálló pára illatát. Betölti a teret, amelyet addig a szobádnak hittél?, az már nem is szoba többé. A virtuális orgazmusaid helyéül szolgáló, négy fallal határolt zárt helység a pillanat tört része alatt változik át egy szentéllyé, ahol az Uncharted-nek hódolsz és áldozol, de minden vele töltött percét gazdagon meghálálja. Hódolsz, de vajon meddig teszed?


Uncharted: Drake's Fortune - 12. kép

Nos, a játék nagyon tartalmas, és ami talán még annál is fontosabb, szemet gyönyörködtetően változatos. A szigetnek számtalan arca van, melyeket kalandjaink során fel is fed nekünk. Nem lesz akkora szerencsénk, hogy egy pálmafákkal benőtt, csendes szigeten éljük túl a túrát. A sziget számtalan sötét titkot rejt magában, melyeket megoszt majd Veletek, ha elég ügyesen veszitek az elétek gördülő akadályokat. Mert bizony nem csak a kincsvadászok állják majd utatokat. Az erdők és barlangok mélyén rengeteg veszély leselkedik a betolakodókra. Csapdák, leomló sziklaperemek, szédítő mélységek, és megannyi akadály nehezíti életünket. Minden adott, ami csak egy remek kalandhoz kellhet. Ha az Indiana Jones egy futó kapcsolat volt és Lara kisasszony egy forró szerető, akkor az Uncharted lesz számodra a régen várt nagy szerelem. Felejthetetlen. Mert Ő az igazi, az egy, aki mindenben túltesz az összes eddigi fellángoláson. Engem egyetlen dolog zavart csupán. A V-sync problémák itt is jelen voltak. Nem vészes a látvány és a legtöbben észre sem fogják venni majd, de én erre sajnos világ életemben allergiás voltam. Pontot ezért nem vonok!


Uncharted: Drake's Fortune - 13. kép

Óvakodom maximum értékekre hozni a játékot, mert szorgosan készül már a folytatás, ami minden bizonnyal messze túl fogja szárnyalni ezt a szenzációs első epizódot, de ebben a szent minutumban ő a legjobb és pont. A hangszekcióra külön nem tértem ki, de az értékelő boxban adott maximum pontszám mindent elárul a felvonultatott audiók minőségéről. A felcsendülő dallamok kiválóan illeszkednek a történésekhez és segít a hangulat teljessé tételében. Ez csak egy ízelítő volt. A mézesmadzag. Ráugrottunk, lenyaltuk az édes nedűt, de még többre szomjazunk. A kapzsiság lesz úrrá rajtunk, ahányszor csak eszünkbe jut életünk nagy kalandja, Nathan-nel a Dzsungel mélyén. Az Uncharted képkockái örökre veled maradnak. Bennem a 16 Bit-es Pitfall kalandjai elevenednek meg és ez kimondhatatlanul kellemes érzést indukál a szívecskémben. Mit tud egy PlayStation 3 kipumpálni? Ezek még csak a tiszteletkörök voltak, Kedves Barátaim. Bármennyire is elkápráztat a kimunkált külleme, ez még messze nem a plafon. A java még csak eztán köszönt ránk. Pazar, gyönyörű, hangulatos, fenomenális! Visszavágyom!
32 hozzászólás

Vendég

16 éve, 4 hónapja és 15 napja

Sziasztok!Egy kis segítség kéne!Hiába forgatjuk a szobrokat nem tudunk tovább jutni.Tudna valaki segíteni?Előre is köszi!mosolygó smiley

válasz erre

Tibit

16 éve, 8 hónapja és 8 napja

Futunak mostanában nagyon hízik a mája, sok dicséretet kap!kacsintó smiley

válasz erre

FutuRetrO

16 éve, 8 hónapja és 8 napja

Raiden írta:
Azt hiszem több kérdésem nincs ezt szeretem,nem kell 600 helyről összehalásznom az infót.Már csak egy ps3 kéne. Futu hoztad a formád megint..respectmenő smiley
Köszönöm szépen! mosolygó smiley

válasz erre

Rambo

16 éve, 8 hónapja és 8 napja

Vendég írta:
sziasztok...hogyan kell megoldani azt a r?szt ,amikor a 4szobrot kell forgatni??n m?r forgattam mindenfel? de semmi...tudna valaki segiiteni?
Szia!
A bal oldali képen ott van az állat és alatta egy név. Meg kell nézni, hogy az a név melyik betűnél áll és arra kell forgatni az szobrot. Remélem érthető ez a magyarázat. röhögő smiley

válasz erre

Raiden

16 éve, 8 hónapja és 8 napja

Azt hiszem több kérdésem nincs ezt szeretem,nem kell 600 helyről összehalásznom az infót.Már csak egy ps3 kéne. Futu hoztad a formád megint..respectmenő smiley

válasz erre

Vendég

16 éve, 10 hónapja

sziasztok...hogyan kell megoldani azt a r?szt ,amikor a 4szobrot kell forgatni??n m?r forgattam mindenfel? de semmi...tudna valaki segiiteni?

válasz erre

Vendég

16 éve, 10 hónapja és 19 napja

Most vittem végig, szerintem nagyon jó játékröhögő smileynyelvnyújtó smiley

válasz erre

Vendég

17 éve, 2 hónapja és 17 napja

Nem valami jó játtékmeglepődött smiley

válasz erre

marco

17 éve, 5 hónapja és 5 napja

Nem forgatni kell, hanem betolni őket megadott sorrendben.

válasz erre

Vendég

17 éve, 5 hónapja és 13 napja

Na igen, de hiába forgatom bárhogy, még a kiskönyv szerint is, nem történik semmi...

válasz erre

Vendég

17 éve, 5 hónapja és 17 napja

elég gagyi játék menet van mert 6 óra alatt lerajzoltam.de maga a játék jó lenne ha kicsit tovább tartana

válasz erre

Vendég

17 éve, 5 hónapja és 17 napja

selectel a kiskönyvet kinyitod ,benne a kép amerre áll arra forgatod és mehetsz tovább

válasz erre
123a(z) 3 -ből
Uncharted: Drake's Fortune
16.990 Ft-tól
kövesd a játékot!
 

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja