The Sims 2 Hajótöröttek

2008. január 21.
107.5571
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
FutuRetrO profilja, adatai
FutuRetrO
A szimek immáron 7 éve szórakoztatnak minket a képernyőn keresztül. A stratégiai-élet szimulátor egy egyedülálló ötletnek bizonyult és Will Wright dizájner segedelmével a Maxis tető alá is hozta az első epizódot 2000-ben. A disztribúciós feladatok az Electronic Arts-ra hárultak. A recept olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy a szimek napjaink egyik legjövedelmezőbb és legtöbb kiegészítőt megélt játékai között foglal helyet. Megszámlálhatatlanul sok expanzió érkezett már az alapjátékhoz. Szimjeink bulizhattak, randizhattak, szupersztárrá válhattak, háziállatokat dédelgethettek és belekóstolhattak a nagyvárosi életbe is.


A lista még folytatható lenne napestig, de bizonyára a legtöbben nagyon is jól ismerik a franchise-ot. Ez az egyik olyan számítógépes produktum, amely szélesebb körökben kezdte el megkedveltetni a PC-s játékokat, így a fiatalabb és idősebb korosztály is közelebb kerülhetett az elektronikus szórakoztatás eme formájához. Ebből is látható, hogy mennyire sikerült az alkotóknak belecsapniuk a populáris vonalba. A konzolos átiratok nem büszkélkedhetnek annyi epizóddal és kiegészítővel, mint számítógépes társaik, de láthatóan felszálló ágban van. A 2006-os kiadású házi kedvencek után tavaly év végén megérkezett a következő konzolos felvonás, a The Sims 2 Hajótöröttek.

The Sims 2 Hajótöröttek - 2. kép

Én személy szerint soha sem kedveltem túlzottan a szimek világát, ám most kötelesség tudatból megembereltem magam és emberfeletti energiákat mozgósítottam annak érdekében, hogy valami csoda folytán sikerüljön negyed óránál többet ülnöm egyhuzamban előtte. A nagysikerű LOST című sorozat lebegett folyton a szemem előtt. A párhuzam nem véletlen, hiszen a szimek ezúttal egy lakatlan szigetre vetődnek egy hajótörés következtében. Ezen a lakatlan szigeten kell tehát egy új életet kezdenünk, ami nem is annyira könnyű, mint elsőre gondolnánk. Természetesen a feladatunk ismét az lesz, hogy az alapvető emberi igényeiket elégítsük ki. Komfortot, élelmet, társaságot és fedelet kell biztosítanunk számukra, ám ezen kívül is számos dologgal kell ellátnunk virtuális humán életformáinkat.

Ahogy azt már jól megszokhattuk, az első lépésben meg kell alkotnunk a virtuális képmásunkat. A karakter kreátor számtalan lehetőséget kínál fel, hogy az elképzeléseinknek legmegfelelőbb külsővel ruházzuk fel szimünket. Persze a külsőségek testre szabásával nem ússzuk meg a folyamatot, mert szüksége lesz egy belső személyiségre is.

Foglalkozás: Elsőre jelentéktelennek tűnhet eme személyiségi összetevő, ám a későbbiekben nagyon fontos, hogy a túlélés szempontjából mely dolgokban vagyunk jártasak.

Test: A testi adottságok kiválasztása igazából semmit sem fog érdemben befolyásolni. Én például egy pánk tarajos figurával keltem útra, de a szigeten pár nap alatt széthullott az egész. Választhatsz bőrszínt, arcvonást, testalkatot, tehát gyakorlatilag teljesen a kezedben van fizikai megjelenésének a kidolgozása is.

Ruházat: A divat is fontos szerepet kap. A ruhák széles tárháza áll majd a rendelkezésedre, hogy minél egyedibb formát ölthessen a kreálmányod. Napszemüvegek, felsők, nadrágok és lábbelik válaszhatók szabadon az öltöztetéskor.

Személyi jegyek: A szimek személyiségét 5 kategória osztja az alapfelállás, melyek pontokra oszlanak le. Ha nem találsz az igényednek megfelelő, előre eltárolt személyiséget, akkor azt saját magad is kikeverheted. Egy adott számú pontból gazdálkodhatsz majd, tehát, amennyit elveszel az egyik összetevőből, azt hozzáadhatod egy másikhoz. Lehetőséged van a csillagjegy alapján programozott jellemzőket is rájuk aggatni, ha nem szeretnél nagyon elmerülni a személyiség kidolgozásában.

Név: Nevezzük nevén a virtuális kivetülésünket. Végül adjunk neki egy nevet és teljessé válik az új túlélő művészünk.


The Sims 2 Hajótöröttek - 3. kép

Ha elkészültünk szimünkkel, akkor akár útnak is indulhatunk a felszerelt yacht-tunkkal, de azt még az elején gondoljuk át, hogy valóban egyedül kívánunk-e nekivágni a nagy hullámzó kékségnek, hisz mi már tudjuk, hogy milyen sors vár a szimünkre. Hajótörést fog szenvedni és boldogulnia kell majd a paradicsomi környezetben. Hogy ezt egyedül vigye-e véghez, csak rajtad múlik. A kikötőben módodban áll legénységet toborozni és javaslom, hogy tedd is meg, mert keserves sors vár rád, ha egyedül érsz partot a lakatlan szigeten. Én már csak tudom, mert elsőre így jártam és nagyon nem volt kedvemre való majmokkal ölelkezni, amikor magányos szimem társaságra vágyott. Maximum hat matrózt vihetsz még magaddal rajtad kívül a kalandos utazásra. Nos, miután eldöntötted, hogy hányad magaddal indulsz útnak, kezdődhet életed nagy kalandja.

The Sims 2 Hajótöröttek - 4. kép

"A tegnap tomboló vihar egy kisméretű hajót eltérített tervezett útvonaláról. A Simplicity nem futott be a kikötőbe a tervezett időpontban, így legénységével együtt eltűntként tartják nyilván. A kutatók nem tudják biztosan, hogy hányan voltak a fedélzeten, de reménykednek benne, hogy a hajósoknak sikerült partra a térség apró, feltérképezetlen szigeteinek egyikén. Noha ezek a szigetek elhagyatottak, bőségesen el vannak látva erőforrásokkal, állítja C. Psik admirális, a kutató-és mentőcsapatok vezetője. Bárki, aki egy kicsit is kreatív, képes életben maradni. Mi több, ha sikerül kunyhót építeniük, valamint elkészíteniük néhány szerszámot és használati tárgyat, úgy élhetnek, mint Marci hevesen. Azt beszélik, hogy egyes szigetek elásott kincseket rejtenek, és sokan abban is hisznek, hogy a szigetek gazdagon burjánzó őserdői ősi titkokat őriznek. Ha a bajba került tengerészeknek sikerült a partra jutniuk, a mentőcsapat szerint minden esélyük megvan a túlélésre."


The Sims 2 Hajótöröttek - 5. kép

A partot ért szimünk első felfedezése egy könyv lesz, mely segítő társunkká válhat az itt kialakított, új életvitelünkben. Remethe nagy könyve hasznos tippekkel és segítő tanácsokkal halmoz el, hogy hamar beilleszkedhess a paradicsomi vadon környezetébe. Az oktatójáték végig vitele erősen javallott, mert a Te azonosulásodat szolgálja a számodra még idegen környezettel. A PAUSE menü előhívásával átböngészheted az ikonokat, melyek a lehetőségeidet sorolják fel.

The Sims 2 Hajótöröttek - 6. kép

Tervek és ötletek (Plans & Ideas): Szimed gyorsan fog tanulni és kreativitása is igen hamar megmutatkozik majd. Ahogy jársz-kelsz az a szigeten, mindenféle nyersanyagba botlasz, és ezekből építheted majd meg a számodra életmentő, vagy csak szimplán komfortot biztosító tárgyaidat. Építhetsz kunyhót, tűzhelyet és különféle kényelmi eszközöket, mint például ágyat, székeket, fáklyát, stb. Ezek létrehozásához mindenekelőtt szükséged lesz egy munkapadra, amit két sziklára építhetsz meg, aztán mehet a nagy barkácsolás. Persze nem fog minden egyből sikerülni, mert bizonyos jártasságok megszerzésére is szükséged lesz. Ha többen vagytok a szigeten, akkor meg is osztható a munka. A CRAFT paranccsal készíttethetjük el a kiválasztott tárgyat szimünkkel, amennyiben minden feltétel adott, mint például a megfelelő mennyiségű nyersanyag rendelkezésünkre állása, vagy az adott tárgy elkészítéséhez szükséges jártasság.

Térkép: Az alap sziget, ahol partot fogunk, viszonylag kis alapterületű, ezért hamar be tudjuk majd járni a helyszíneket. Van egy dzsungel, két tengerparti nyílt föveny és egy régi kikötő egy hajóronccsal. A térképen lehetőségünk lesz teleportálni az egyes helyszínek között és javaslom is, hogy egy idő után vegyétek használatba a közlekedéshez, mert amint kiismertétek a szigetet, nagyon unalmas lesz céltalanul, üresjáratban rohangálni két pont között. Természetesen nem csak ez az egy sziget van a játékban, de ahhoz, hogy eljuss a szomszédos partokra, tutajt kell építened, ám ez a kezdetekben még nem lehetséges. Légy türelmes és fedezd fel minden zugát az első szigetnek.

Divat és testápolás: Szimünk ruhája hamar leamortizálódik a néha zorddá változó körülmények között, ezért időnként szüksége lesz új ruhákra is, melyeket maga készít el a sziget nyersanyagaiból. A haj is rendbe hozható és mindenféle egyéb dolgot tehetsz a külső megjelenésed érdekében.

Célok (Goals): A partot éréskor fellelt könyvet nem árt, ha tanulmányozgatjuk, hiszen rengetek remek tanáccsal láthatják el a kétségbeesett szimünket. Ha nem tudod, hogy mit tegyél a következő lépésben, akkor csak lapozd fel a jó öreg segítődet és máris lesz fogalmad arról, hogy miként folytasd tovább a túlélésért vívott küzdelmet.


The Sims 2 Hajótöröttek - 7. kép

Egy jó szimulációhoz méltóan, a szimeknek egy idő után mindenféle alapvető szükségleteik támadnak. Amikor partra vet a víz, még nem látjuk előre, hogy milyen igényekkel kell majd játékosként szembenéznünk, de ahogy emberünk egyre több mindent kezd el felfedezni, úgy bukkannak fel sorra az ikonok, melyek egy-egy szükségletet fognak jelképezni és persze azt is látjuk majd, hogy éppen mennyire súlyos a helyzetünk. Akiknek még új ez a szimesdi, azoknak felsoroljuk, hogy milyen ingereket és szükségléteket kell majd csillapítaniuk, illetve kielégíteniük.

Éhség (Hunger): Kezdetben kizárólag gyümölcsökkel és zöldségfélékkel tömhetjük a kiéhezett virtuális önmagunkat, ám amint a tűzgyújtás képessége a birtokunkban van, máris nekiláthatunk a sütés-főzésnek. A tengerből kifogott halak és ínyencségek elkészítése nem nagy feladat. Hogy még életszerűbben hasson a dolog, idővel több hozzávalót is adagolhatunk a recepthez, melynek végeredménye a legtöbb esetben eltérő hatással lesz emberünkre.

Ürítés (Bladder): Ami egyszer bemegy, az előbb, vagy utóbb távozni is fog. A hatalmas lakomák a homokos parton végzik majd, ám a higiénia azért a túlélési helyzetben is elhanyagolhatatlan. A toalett papír használatával könnyíthetünk szimünkön.

Energia (Energy): Amint szimed erőnléte drasztikusan megcsappan, alvásra van szüksége. Szerencsére akad a farzsebében egy gyékény, amin álomra hajthatja a fejét, ám amint néhány szükséges szerszám és nyersanyag a rendelkezésére áll, máris egy ágyban pihenheti ki a nap fáradalmait.

Kényelem (Komfort): A komfortérzet biztosítása is fontos szerepet játszik. Egy kis üldögélés a tűz melegénél, vagy egy laza szundítás a gyékényen csodákat művelhet.

Társaság (Social): Na ez egy igencsak kínos dolog egy lakatlan szigeten. Ha magányosan vágtál neki a hajóútnak, akkor most igencsak nehéz lesz szimedet társasági életre bírni. Ne ess kétségbe, mert a dzsungel majmai is jó szolgálatot tehetnek a magányod elűzésében. Lehet csevegni, szórakozni és ölelkezni is velük. Hamarosan teljes értékű baráttá válhatnak, sőt még kisebb alapanyagok beszerzését is nyugodtan rájuk bízhatjuk. Persze sokkal egyszerűbb, ha viszünk társat az útra, mert akkor együtt érünk vele partot és máris megoldott a szociális kapcsolatok fenntartása.

Higiénia (Hygiene): Ügyelnünk kell a személyes tisztaságunkra is, mert a dzsungelt járva hamar ránk ragad a rengeteg piszok. Szerencsére akad bőven víz körülöttünk. Ez kissé irónikus volt, ám tény, hogy ebben legalább valóban nem szenvedünk hiányt. Van egy vízesés is, én azt használtam a legtöbbször erre a célra. Lehet, hogy már túlságosan is beleéltem magam és el akartam kerülni a sós tengervíz okozta bőrkiszáradást? ?

Szórakozás (Fun): Amint kezdjük magunkat feltalálni a szigeten, kezdhetünk időt szakítani a művészetekre és a szórakozásra is. A megfelelő adagot többféleképpen is bevihetjük. Egy kis muzsika, némi művészet és egy jó adag játék az, amire szükség lehet az unalmas órák agyoncsapásához. A partra vetődött palackok rejtett kincsek térképének darabjait rejthetik, melyet ha összegyűjtesz és megfejtesz, akkor kincsvadászatra is viheted a kis polygon ledvencedet.

Környezet (Enviroment): A környezetünk rendezettsége is fontos számunkra. Szenteljünk figyelmet a csinosítgatására, a hulladék eltakarítására és persze az adott környezet otthonosabbá tételére. Megéri a fáradságot.

The Sims 2 Hajótöröttek - 8. kép

Nos, az alapvető szükségletek ezek volnának, melyeket folyamatosan felügyelned kell, hisz szimed élete, kényelme és szórakozása minden pillanatban, a mi Te kezedben van. A The Sims játékok varázsa mindig is az interaktivitásban rejlett. Élni egy másik ember életét, betekinteni a mindennapjaiba, segíteni őt és törődni vele, egy rendkívül csábító időtöltési lehetőség. Olyan ez, mint egy interaktív valóság show, és ami a legszebb az egészben, hogy mindez egy kortalan szórakozás.


The Sims 2 Hajótöröttek - 9. kép

A műfaj nincs kimondott nemhez, érdeklődési körhöz, vagy életkorhoz kötve. Szinte mindenki örömmel ülhet le a képernyők elé, hogy egy új virtuális életet kezdjen. Természetesen a cikkben leírtakon kívül még rengeteg variációs lehetőség áll a játékosok rendelkezésére és eme sokrétűsége miatt nem lehet soha átfogó képet alkotni egy The Sims játékról. Annyira sokszínű, annyira változatos, hogy ezt írásban átadni képtelenség lenne. Akinek volt valaha dolga a szimekkel, az tudja jól, hogy mi az állás ebben a műfajban.

A rengeteg pozitív megnyilvánulás után azért szót kell ejtenünk a játék sötét oldalairól is. Kétségtelen, hogy lehetőségekben gazdag, és valóban változatos szórakozás, de mindez egy olyan puritán öltözetbe bújtatva, hogy nehezen tudom feldolgozni a látottakat. Nem is igazán emlékszem, hogy láttam-e mostanában ennyi grafikai hibával teleszórt játékot. Persze itt most ne valami orbitális problémákra gondoljunk, mert nem erről van szó, csupán a vizuális oldal gyengesége bántja a szememet. Ez a színvonal egy PlayStation 2 esetében sem állja meg a helyét. Egymásba lógó és alacsony felbontású textúrák próbálják azt az érzetet kelteni bennünk, hogy egy trópusi szigeten vagyunk, de sokkal inkább lerombolja az illúziót. Nekem ez a rajzolási stílus nagyon nem jön be.


The Sims 2 Hajótöröttek - 10. kép

Az pedig, hogy a kisebb helyszínek között is 10-15 másodperceket tölt a gép, egyszerűen elfogadhatatlan. Megszakítja a folyamatosságot, és vontatottá válik tőle a játékmenet. Biztos vagyok benne, hogy ez egy kicsit több odafigyeléssel elkerülhető lett volna. Hozzáteszem, hogy a tesztelést PlayStation 3-on ejtettem meg, tehát a töltési idők így a PlayStation 2-höz képest némileg lerövidültek, ám még így is kínosan sokat loadingolt. Szintén kiábrándító volt számomra, hogy a szimek valami értelmetlen nyelven motyognak. A felcsendülő dallamok, viszont hoznak némi trópusi érzést a játékba.

The Sims 2 Hajótöröttek - 11. kép

Összességében nekem nem tetszett a The Sims 2 Hajótöröttek. Bizonyára PC-n csinosabb grafikát pakoltak a játék alá és a töltési idők sem nyúlnak olyan hosszúra, mint a Sony második generációs PléjStációján, de azért tegyék a szívükre a kezüket az EA fejlesztői és ismerjék be, hogy ennél azért sokkal többre lenne képes egy PlayStation 2. Most eltekintenék az összehasonlítgatásoktól, de ha körül nézünk a jó öreg Sony konzolunk háza táján, hát bizony tisztán láthatjuk, hogy még azon sem ez a színvonal a jellemző.

Viszont nincs más alternatíva. Amennyiben szim függő vagy és kizárólag PlayStation 2-vel rendelkezel, nem marad nagyon más választásod. Persze azért a játékosok legtöbbje nem fogja ennyire kritikus szemmel vizslatni az anyagot, így azt gondolom, hogy nagyon sok játékosnak igenis be fog jönni a The Sims 2 Hajótöröttek, minden aspektusból. Én sajnos nem voltam képes szemet hunyni a gyengeségei felett. Talán majd a PlayStation 3 térhódításával ugrik egyet ez a szint is feljebb.
103 hozzászólás

tommygarros

11 éve, 4 hónapja és 12 napja

ez poén röhögő smiley PSP-n toltam röhögő smiley

válasz erre

Vendég

12 éve, 2 napja

Megmondaná nekem valaki, hogy hol találom a Crystal Island-ot, és mi kell az eléréséhez?

válasz erre

Vendég

12 éve, 11 hónapja és 21 napja

Ps2-őn sokkal jobb!!mosolygó smiley

válasz erre

Braddock

13 éve, 8 hónapja és 26 napja

Játszottam vele pc-n de hamar meguntam!

válasz erre

Vendég

13 éve, 9 hónapja és 17 napja

hol töltsem le ? meglepődött smiley

válasz erre

Vendég

13 éve, 11 hónapja és 11 napja

Vendég írta:
jóféleemenő smileynyelvnyújtó smiley
asziszemröhögő smileykacsintó smiley

válasz erre

Vendég

14 éve, 3 hónapja és 15 napja

Nézd mef simses oldi: ' target='_blank' rel='nofollow'>www.dissysims.gportal.huröhögő smiley

válasz erre

Vendég

14 éve, 9 hónapja és 5 napja

tök klassz a Játék!!!!!!!!!röhögő smileymosolygó smileyimádomkacsintó smileynyelvnyújtó smiley

válasz erre

Vendég

14 éve, 11 hónapja és 1 napja

tök jó ez a sims.imádomröhögő smileyröhögő smileymosolygó smileymosolygó smileynyelvnyújtó smileynyelvnyújtó smileykacsintó smileykacsintó smiley

válasz erre

Vendég

15 éve, 1 hónapja és 18 napja

remélem jó ! nyelvnyújtó smiley
röhögő smiley

válasz erre

Vendég

15 éve, 4 hónapja és 17 napja

Vendég írta:
röhögő smileya sims szerintm coolröhögő smileyröhögő smileyröhögő smileyröhögő smileyröhögő smileyröhögő smiley
ki vagy te hogy ezt mondmeglepődött smiley

válasz erre

Vendég

15 éve, 4 hónapja és 17 napja

Vendég írta:
hehh a sims2 hajótöröttek egy nagy sz*r má boccs de ez van!!menő smileykacsintó smiley
röhögő smileya sims szerintm coolröhögő smileyröhögő smileyröhögő smileyröhögő smileyröhögő smileyröhögő smiley

válasz erre
123456a(z) 9 -ből
The Sims 2 Hajótöröttek
14.990 Ft-tól
kövesd a játékot!
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaBotyi profilja