Motorstorm

2007. november 18.
72.9641
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
FutuRetrO profilja, adatai
FutuRetrO
Amikor egy új gépcsoda testet ölt és végre készen áll arra, hogy bemutatkozzon a nagyvilágnak, akkor egy megfoghatatlan érzés keríti hatalmába a szenvedélyes birtokvágytól fűtött konzolrajongókat. Mindenki elsőként szeretné otthonában tudni az eljövendő 6-7 esztendőt meghatározó interaktív szórakoztató technológiát. Jómagam is számtalanszor éltem át ezt az érzést. Olyan varázsa tud lenni, melyet aligha tudna nyújtani bármi más. Minden konzol megszületése egy újabb legenda beteljesülése. A vele való első találkozás valóban leírhatatlan érzéseket kelthet az emberben. Amiről addig csak olvasott, hallott, álmodott és dolgokat vélt, most ott pihen egy pulton, polcon, a maga fizikai valójában, arra várva, hogy végre létrejöjjön egy fajta fizikai és lelki kontaktus ember és gép között. Az elhivatottságtól vezérelve másra sem bír gondolni, mint, hogy számtalan átalvatlan éjszakát szeretne vele eltölteni.



Motorstorm - 2. kép

Volt szerencsém a Sony 3. eljövetelét egy konzolos bolt üzletvezetőjeként megélni. A megjelenést megelőző feszült pillanatoktól az első szembesülés beteljesüléséig. Sokan, hatalmas reményeket táplálva a jövevény iránt látogatták nap, mint az üzletet, hogy mikor vehetik szemügyre vágyaik netovábbját. Minden betérő megremegő hangon érdeklődött, hogy megjött-e már a PlayStation 3. Ez a generáció más lesz, mint a többi. Hisz első alkalommal lépett ki a standard felbontás korlátai közül a vizuális megvalósítás a konzolok történelmében. Ez csak még tovább fokozta a fokozhatatlannak hitt izgalmakat. Mennyivel fog majd vajon többet nyújtani az a bizonyos HD technológia a leáldozóban lévő SD megoldásnál. Erre a konkrét választ tapasztalat hiányában nem tudtuk átfogóan megadni, körülírni. Ezt tapasztalni, érezni és mindenek előtt látni kell.


Motorstorm - 3. kép

Elérkezett a nagy nap. Az európai premier hivatalos napja. Buzgón hívogattam akkori főnökömet, hogy sikerült-e vajon már gépet szerezni. Életem legnagyobb csalódása lett volna üres kézzel visszavárni őt. Lassan teltek a percek és az órák. A bolti csoportosulás velem mélységesen együtt érezve próbált egy kicsit higgadtabb idegi állapotba süllyedni. Kevés siker koronázta szándékunkat. Egyszer csak megkaptam a hírt, hogy sikerült gépet szerezni. Azt a megkönnyebbülést hallani lehetett, hatalmas sóhajok kíséreték a megnyugvási folyamatot. Engem ért az a megtiszteltetés, hogy kibontogathassam, megfosztva minden csomagoló anyagától. Nagy nehezen kihámoztam, remegő kezekkel beüzemeltem és egy türelmetlen pillantással kérdőre vontam főnök uraságom, hogy ugyan mivel tudjuk majd a jövevényt kipróbálni. Elmerült egy hatalmas szatyor mélyén, és vadul túrni kezdett benne, melynek eredménye is lett hamar. Három játék került ki a pultra én meg azt sem tudtam, hogy hirtelen melyikre vetődjek rá örömömben. Végül felkaptam a Motorstorm-ot, és a gépbe csúsztattam. Legyen ő az első next-gen élményem, kiáltottam és már indult is a móka!

Motorstorm - 4. kép

Ebben a kortalan völgyben egy újfajta harcos született. Életre kelt, hogy szembeszálljon az ősi sziklák néma csendjével.

E nyitány számtalan fülben ott csenghet már, e nyitány egy új világ kapujának üdvözlő monológja, e nyitány örökre bevésődött elménk legmélyére, velünk marad és egy életen át, kísér minket.

Az Evolution Studios nem ma kezdte a pályafutását, sőt eddig szinte csak négy kerékben gondolkodott. A híres WRC sorozat atyái beleuntak a steril realitás évről-évre való feldolgozásába és valami újba kezdtek. A téma ezúttal sem idegen az eddigi munkáik tárgyától, csak épp teljesen más szemszögből közelítették meg és járták körül a rally-nak nevezett, cseppet sem veszélytelen motorsport-ot. A játék nyitó képsorai remekül átadják mindazt az érzést, amit szavakba önteni, kézzel foghatóvá tenni betűhalmazok segítségével nagyon nehéz lesz majd. A feeling leginkább a Mad Max című mozi és a Dakar Rally keresztezésének első szülött gyümölcse. A sivatagot járva, hatalmas fesztiválokkal fűszerezve rendeznek versenyeket a kies préri pusztáin, hegyein, völgyein. A hangulat magával ragadó, de kellően vad és megérinthetetlen. Egy új világ bontakozott ki a szemünk láttára. Kitörő lelkesedéssel fogadtuk, valamennyien. Ez már egy PlayStation 3, a konzolok konzola.

Motorstorm - 5. kép

Megcsodálva az intro videó által lefektetett alapokat, mondanivalóját magunkba szívva, totálisan átszellemülve léphetünk a főmenübe. Nagyon nem fogunk elveszni az opciók között. Lehetőségeink le vannak korlátozva, és ez nem azért van, mert még zárolva lennének. Látszólag semmi jóval nem kecsegteti az egyszeri szemlélődőket, a játékkal barátkozókat. Csupán két dolgot tehetünk, ha játékra szeretnénk bírni a programot. Egy karrier-mód csábító hívogatása ragadott meg első körben. Ennek egy roppantul egyszerű oka és miértje van. A másik lehetőség internet hiányában élből elvetésre került. Maradt tehát a szóló karrier-mód kezdőként való megtapasztalása. Ide belépve elénk tárul egy ticket rendszerben tálalt esemény sorozat. Induláskor csak az első ticket elérhető, a többit teljesítményünk függvényében tudjuk unlock-olni.


Motorstorm - 6. kép

A versenyek nagy része kötött jármű típussal zajlik, tehát a 7 elérhető közlekedő eszköz közül a választásnál meg van kötve a kezünk. De csak nekünk. Van ahol motorral, van ahol, kamionnal, de akad olyan is, hogy szabadon választhatunk. Ez utóbbi nem sűrűn fordul elő. Micsoda egy unfair megoldás ez kérem szépen. Hogyan szálljak versenybe a motorom nyergéből egy sok tonnás kamion ellen? Hmmm. Nagyon egyszerűen. Ilyen esetekben kerüljük a konfliktus helyzeteket. Ettől lesz igazán izgalmas a menet, elvét követve érdemes belecsapni a lőerőkbe. Ha már szóba kerültek a járművek, akkor illene bemutatnom a parkot is. Örömmel teszem. Képviselteti itt magát minden olyan verda fajta, ami csak egy kicsit is a terepre lett szánva. A rally autótól az ATV-ken és motorokon át, egészen a több tonnás kamionokig. A játék érdekessége, hogy a pályák több alternatív útvonallal is rendelkeznek. Érdemes mindet feltérképezni és kitapasztalni, mert nagyon eltérőek az útviszonyok. A kamionok nagyon jól bírják a sarat, amiben motorral csak sodródunk jobbra-balra, minek következményeképpen "belezoomolunk" a falba... Rally autóval pedig érdemesebb simább talajon gördülni, mert a buckás terepen csak pattogni fogunk vele, ezáltal szinte irányíthatatlanná válik és képtelenség a megfelelő tempóban való haladás.


Motorstorm - 7. kép

A Havok fizikai engine-t már számos stuff-ban láthattuk szolgálatot teljesíteni, de itt valami elképesztő, hogy mennyire látványos és érezhető módon tudták kiaknázni a benne rejlő adottságokat. Én könnyedségénél fogva leginkább az Arcade irányítás műfajába illeszteném be a Motorstorm-ot. Viszont mégis remekül érezhető egyfajta realitás a járművek viselkedésében. A kamionoknak érezhető súlya van és a tehetetlenségi erő hatása alatt, elég esetlenek tudnak lenni. A lazább felfüggesztésű Buggy-k ezzel szemben fürgék és látványosan rugalmas terepkövetési képességekkel vannak felvértezve. Úttalan utakon zajlik a verseny, ezért nem lesz minden esetben teljesen egyértelmű a haladási irány. Tapasztalat megosztás következik. Ha követed a riválok veled azonos kategóriájú járműveit, akkor biztos lehetsz benne, hogy jó fele mész, tehát a Te géped adottságainak leginkább megfelelő terepen maradsz. Egy idő után már rutinból fogsz haladási vonalat választani.


Motorstorm - 8. kép

A pályák nagyon változatosak, viszont kevés van belőlük, amit a készítők később már a napszakok és az időjárási körülmények variálásával próbálnak még változatosabbá tenni a relatív kisszámú helyszín idő előtti megunását kompenzálva. Engem nem nagyon tudott kárpótolni a hiányérzetemben, de tény, hogy a látványt remekül szolgálja. Sarat, port, és homokot egyaránt fel fogunk kavarni. Nem csak, hogy nagyon látványos, de emellett szignifikánsan eltérő terepviszonyokat képeznek a kerekeink alá.

A sárba taposott nyomvonalak nem tűnnek el, viszont sajnos a menettulajdonságainkra abszolút nincs kihatással. Nem fogja megdobni a kisebb súlyú autókat, motorokat, én nem fog megzavarni minket a vezetésben sem. A hatalmas ugratók segítségével nem ritkán 100 métert is megtehetünk a levegőben, anélkül, hogy a földet érintenénk. Szédítő magasságokba hághatunk. Tériszonnyal küszködőknek javallott a simább terepen való közlekedés. Az irányítás nagyon el lett találva. A gáz és a fék szerepét a két flipper gomb, az L2 és az R2 tölti be. Kézifék gyanánt a kört-t használhatjuk, míg a boostolás hatékony művelete az X gomb nyomva tartásával csalható elő.

Ezzel bánjatok nagyon körültekintően, Hamarosan elárulom, hogy miért. A játék támogatja a SIXAXIS motion sensor-os irányítási metódusát. Ilyenkor minden marad a régiben, kivéve a kormányzást, ami a controller jobbra-balra döntögetésével történik majd. Ez az egyetlen olyan versenyes cucc, ahol a magas élvezeti foka mellett nagyon is használható feature.

Motorstorm - 9. kép

Hogy a diktált tempó még őrültebb legyen, helyet kapott egy boost rendszer. Működési elve újszerű. A használat korlátozásának érdekében a készítők egy eddig igénybe nem vett megoldáshoz folyamodtak. Nem a nitró fogy ki a tartályból, hanem hosszasabb használat után a motor hevül olyan szintre, hogy felrobban. Ezt megelőzendő, figyelnünk kell a túlhevülést jelző mutatónkra, és amikor az, veszélyes értéket mutat, fel kell függesztenünk a boost-olást a lehülésig.

Felrobbanni e nélkül is bőven lesz alakalmunk. Egy nagyobb ütközés, vagy sziklának csapódás könnyen a halálunkat eredményezheti. Következménye csupán annyi, hogy bukunk néhány másodpercet. A járgányok amortizálhatósága a végletekig le van modellezve. Nem ritkán csak egy alvázra szerelt kerekekkel tudtam célba érni. Fantasztikus törésmodell.

Darabonként hámozhatjuk meg a járgányokat. Megsemmisülésünk után a gépünk újjáépül és folytathatjuk is a versenyt. Ellenfeleink nem fognak kesztyűs kézzel bánni velünk, arra jobb, ha máris felkészültök. Motorstorm unikum, hogy egymást nem kímélve, ronggyá amortizálhatjuk egymást. Szájba verni a mellettünk haladókat? Mi tart vissza? Nekem erről egy régi-régi alapvetés, a Road Rash jutott egyből az eszembe. Kamionnal egy motorosra rárontani? Azonnali halál? Sziklafalnak tolni valakit? Nincs is annál szebb érzés, ha ily módon váltjuk be a bosszúnkat. A brutal off road racing tökéletesen találó jelző, ha mindenáron be akarjuk skatulyázni. Ez nem a fairplay-ről szól. Győzni bármi áron, ez lehet a mottónk.


Motorstorm - 10. kép

A látvány az, valami felemelő. A 720p-s felbontás lélegzetelállító részletességgel tolja az arcunkba a grafikát. Lenyűgöző élmény, amikor a lemenő nap fénye vörösre festi a felkavart port, amit magunk után hagyunk. A szűz sár szanaszét fröcskölése is keményen odatesz a szemeinknek. A csillagos égbolt bolt alatt a sötét sivatagi éjszakában versenyezni csodálatosan hangulatos érzés és látvány is egyben. Attól viszont a falra tudtam mászni, amikor egy-egy sárpaca a kamera lencséjén landolt, mert iszonyúan zavaró tud lenni, főleg a sötétebb tónusú pályákon. Látványos megoldás, de képes komolyan hátráltatni minket, ezért inkább kihagytam volna ezt az effektet, a palettáról. Gépeink sem szenvednek polygon hiányban. Egytől-egyig kidolgozottak, nagyon szépnek ítélem őket.

A sár természetesen azokat is előszeretettel koszolja be. A környező hegyek csodálatos panorámájában lesz időnk gyönyörködni. Le a kalappal a grafikusok előtt. Szép, sőt mi több, gyönyörű munkát végeztek. Nincs az a mű érzése az embernek, a színek használata természetes, nem harsány, időnként kopottas után érzettel. Érezhetően a fotó realizmusra törekedtek a grafikusok. Sikerült.


Motorstorm - 11. kép

A hangulat egy külön misét érdemelne. A játék eddig felsorolt érdemei vitathatatlanok, de a bombasztikus zenei track-ek és a benzingőzös, őrült fesztiváli feeling nélkül nem érne semmit sem az egész. A Mad Max utánérzés valóban helyes párhuzam, de nem arról szólnak itt a dolgok, mint a filmbeli alapvetésben. A ?Dakar szerű verseny? is remek jelző lenne rá. Itt viszont körpályás felépítés van és nincsenek szabályok, csak a gátlástalan lóerő túra. Egy kicsit ebből, egy kicsit abból, de végül egy új stílus született, mely nyomokban tartalmaz mindenből egy csöppet, viszont semmi eddigi máshoz sem fogható. A zenék ismert előadók művei.

Nem kisebb művészek képviseltetik magukat, mint a Queens Of The Stone Age vagy a Nirvana. A frenetikus hangulat legfőbb alkotói. A rock-os műfajban fogant zenék mintha csak ehhez a játékhoz lettek volna komponálva. Lesz itt fejrázás, én már látom előre.


Motorstorm - 12. kép

Az online multira külön nem térnék ki. Gyakorlatilag minden az offline játékmódhoz hasonlóan zajlik, csak épp emberi ellenfelekkel fogunk anyázódni. A voice communication headset használata mellett engedélyezett. Szóban is szórhatjuk szidalmaink ádáz riválisaink fejére. Nagy megnyugvás, ha kiadod magadból! Az osztott képernyős móka viszont valamilyen érthetetlen okból kifólyólag, teljes mértékben mellőzve lett. Fájó pont, de remekül kárpótol a net-es balhé. A hiányosságokat a készítők kezdik befoltozni, letölthető extrák formájában fejelve meg a lemezen található tartalmat. Ez sovány vigasz, hisz kemény pénzekért tudjuk csak magunkhoz szólítani, amit ebben az esetben gusztustalan lehúzásnak tartok. Persze jobb így, mint sehogy. A Time Attack-es patch legalább ingyen van hozzá. Hurrá! Micsoda főnyeremény! Üresben rohangálni az idő ellen. Kissé unalmas elfoglaltság. Akinek még így is megéri, irány a PS STORE és fizetés után már lehet is szipkázni a kiegészítőket. Vannak fent plusz pályák és járművek is.

Motorstorm - 13. kép

A dicsérő szavak zápora maximálisan kiérdemelt. A szájhúzós pillanatok gyorsan feledésbe merülnek körülbelül az első, versenyben megtett körünk után. Ne feledjük, hogy ez egy launch cím. Egy idős a PlayStation 3-mal. Ennek ellenére olyan magas szinten áll, hogy még az óta sem nagyon tudnék nála jobb racing anyagot előkapni ezen a platformon. Minden dícséretem az Evolution Studios-é, hogy időre tudták szállítani ezt a kiváló produktumot és lehetőséget adtak arra, hogy a szegényes kezdő kínálatban egy ilyen gyöngyszemmel kárpótolhassák magukat mindazok, akik a PlayStation 3-ra áldozott hatalmas pénzösszeg leszurkolása után minőségi szórakozást vártak.

A játék kizárólagosságot élvez a Sony next-gen-jén, máshol ne is keressétek. Már készül a folytatás, ami egyben azt is jelenti, hogy a WRC fanok búcsút inthetnek a szériának, most új szelek fújnak. Beköszöntött a Motorstorm éra.


Motorstorm - 14. kép

P.S.: Erősen ajánlom figyelmébe minden érdeklődőnek a hivatalos site-ot, mert nagyon tartalmas és jól struktúrált. Rengeteg látnivalóval várja a látogatókat, ahol remek betekintést nyerhetünk a játék hangulatába, vizualitásába és nem utolsó sorban a Motorstorm fantasztikus zenei világába. Jól kiegészíti majd a cikkben leírtakat, mert ezt érezni, látni, tapasztalni kell.
11 hozzászólás

tommygarros

11 éve, 3 hónapja és 20 napja

Ez ***** jó játék menő smiley PSP-n volt meg azon is zsilett volt

válasz erre

Aj Styles

14 éve, 4 hónapja és 6 napja

jó hogy rájösszröhögő smileyröhögő smiley

válasz erre

Vendég

15 éve, 8 hónapja és 5 napja

öcsém ez az oldal zsír röhögő smiley

válasz erre

Vendég

17 éve, 17 napja

király
röhögő smileyröhögő smiley

válasz erre

Vendég

17 éve, 7 hónapja és 12 napja

Császtok. Jól néz ki ez a játék.
röhögő smileyröhögő smileymenő smileykacsintó smiley

válasz erre

FutuRetrO

17 éve, 7 hónapja és 25 napja

Köszönöm szépen! mosolygó smiley

válasz erre

Vendég

17 éve, 7 hónapja és 25 napja

Király lett a cikk!

válasz erre

Vendég

17 éve, 8 hónapja és 4 napja

TÖKKIRÁLY!!!!

válasz erre

FutuRetrO

17 éve, 8 hónapja és 27 napja

Ezek szerint Te sem olvastál végig. menő smiley
A cikk végén van a kérdésedre megadva a válasz. mosolygó smiley
De segítek. Nem fog megjelenni semmilyen más platformra, ez a cím PS3 exclusive.

válasz erre

Vendég

17 éve, 8 hónapja és 27 napja

Ez a Motorstorm, nem a nfs... Egyébként Motorstorm lesz pc-re is?

válasz erre

alesdel

17 éve, 9 hónapja és 9 napja

Sziasztok!Nemtudna vki. nekem mondani egy oldalcímet ahonnan letudok tölten a Need for Speed Underground2-höz crack-et??Vagy ha tudna nekem küldeni crack-et az még jobb lnne.Elöre is köszönöm

válasz erre
Motorstorm
2.500 Ft-tól
kövesd a játékot!
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja