Hotel Giant

2003. augusztus 28.
82.8091
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Lethal profilja, adatai
Lethal
Keverd össze a menedzselgetős játékokat a The Sims-el, majd bővítsd 3 D-s kamerakezeléssel. Ha ezt az egyveleget a hotelek, szállodák világába helyezed, máris eljutottál a Hotel Giant-hez. Úgy néz ki, hogy a JoWood ráfeküdt a menedzserjátékok kiadására, hiszen ők jegyzik a Traffic Giant-et, az Industry Giant-et, és a Car Tycoon-t is, amikről nyugodtan kijelenthetem, hogy nem éppen a rossz játékok kategóriájába tartoznak. Az egyetlen hátrányuk, hogy mind egy kaptafára készültek, ami a cikkíró számára üdvözítő lehet (Ctrl+C, Ctrl+V, helyenként átír), de a játékosok számára semmiféleképpen. Az Enlight Software-es fiúk (Capitalism, Seven Kingdoms) ezen változtatni próbáltak. Nézzük, hogy sikerült nekik!


Enyhe The Sims beütés
Hotel Giant - 2. kép

Nem vagyok egy kimondott Sims rajongó, de a párhuzamokat egyből észrevettem. A kezelőfelület elrendezése egyértelmű koppintás, ami a használhatósága miatt nem probléma. A karakterek első ránézésre olyanok, mintha egyenesen a Sims világából sétáltak volna be a szállodánkba. Az építgetős rész is teljesen hasonló, mármint a logikája, és annak menete. Ennél a pontnál azonban már van egy kis eltérés: a Hotel Giant választéka messze elmarad a Sims-étől, de rögtön hozzá is teszem, az órákig való tervezgetés itt is garantált még úgy is, hogy lehetőségünk van a kész szobák elmentésére, hogy később sablonként újra felhasználhassuk (magyarul, ha egyforma szobákat akarunk, nem kell újra és újra kialakítani a szobákat). A másik eltérés pedig a karakterek életében, vagy ha úgy tetszik, intelligenciájában van. A probléma nem az, hogy nem tudunk csináltatni velük semmit, vagy, hogy nincs kirészletezve a magánéletük (pontosabban nincs emberi kapcsolat még az egy családba tartozókkal sem) , hanem az, hogy az a kevés dolog, amit csinálnak néha teljesen értelmetlen. Itt most nem arra gondolok, hogy a saját hotelszobájuk fürdőkádját is csak fürdőruhában merik használni, hanem arra, hogy a vendégek cselekményei olykor teljesen mellőzik a logikát, a valószerűséget pedig meg sem merem említeni. (Legalábbis én nem szoktam tévézés előtt is, és után is fürödni.)

Közepes menedzsment
Hotel Giant - 3. kép

A játék ezen része egy kicsit furára sikeredett. Azoknak, akik a minden részletre kiterjedő lehetőségeket szeretik, gyengének fog tűnni, akik viszont a sallangoktól mentes menedzserrészeket kedvelik, egy picit bonyolultnak fogják találni. A lényeg az, hogy szinte mindenről kapunk információt, viszont ehhez képest keveset állíthatunk (mármint a paraméterekenJ). A legjobb példa erre az alkamazottakkal kapcsolatos dolgok. Beállíthatjuk, hogy milyen stílusú, és színű legyen a ruhájuk, mennyi pénzt kívánunk fordítani a trenírozásukra, és azt, hogy a piaci viszonyokhoz képest hány százalékos legyen a fizujuk. Továbbá kirúghatjuk, vagy rájuk zoomolhatunk, esetleg követhetjük őket. Kirúgás esetén egyből a helyére lép egy új alkalmazott, így ki is zárták azt a lehetőséget, hogy a szükségesnél kisebb létszámmal üzemeltessünk bármit is a hotelben, és azt is, hogy eldönthessük, kit akarunk felvenni. Ráadásul még azt a lehetőséget is kizárták, hogy a személyzet fizetését személyre szabhassuk (ezzel tulajdonképpen a cégen belüli bérfeszültség problémáját kerülték ki).


Hotel Giant - 4. kép

Egy hotelszimulátorban a fontosabb kérdések közé tartozik a szállodák kialakítása, és földrajzi helye. A kérdésekre pedig az a válasz, hogy több mint húszféle szállodában tevékenykedhetünk, ami a világ 20 városában lehet (Orlando, Bécs, Toronto, Hong Kong, Párizs, Beijjing, London, Los Angeles, New York, Róma, Athén, Prága, Sydney, Tokió, Seattle, Szöul, Bangkok, Brüsszel, Chicago, Berlin). Sajnos a szállodák előre el vannak készítve, azok külső méretén, és elrendezésén nem tudunk változtatni. Sőt, nem tehetünk semmi értelmeset a szállodán kívül, pedig lenne egy-két alapvető dolog (pl. parkoló).

A küldetések a menedzserprogiktól már megszokottakat nyújtja, ami a szokásos több pénz, nagyobb nívó, stb. célok elérését jelenti. Szerencsére van szabad játék is, ami szerintem hosszabb élvezeteket nyújt.

Grafika
Hotel Giant - 5. kép

Ezen a téren újítani tudtak a fejlesztők, mégpedig azzal hogy teljesen háromdimenzióssá tették a játékot. Ezalatt azt értem, hogy a kamerakezelés nem abban merül ki, hogy ki-, be zoomolhatunk, vagy hogy 90 fokkal el tudjuk fordítani a nézetet, hanem teljesen szabadjára engedhetjük operatőri képességeinket, és akár "belsőnézetből" is bejárhatjuk a szállodát (noclip módban, és persze shotgun nélkül ;-(( ), hogy saját szemünkkel csodálhassuk meg annak esetleges pompáját, fényűzését… Így persze lehetetlen berendezni a szobákat, ezért átválthatunk a szokásos perspektivikus, vagy felülnézeti módokra.

Hangok
A játék effektjei jók, mindennek van hangja. A zenéről pedig legyen elég annyi, hogy kikapcsolható...

Összefoglalva a cikket az derülhet ki, hogy ez egy említésre sem méltó játék, de ez határozottan nem igaz. Mindössze csak egy mindenből a középutat választó programmal van dolgunk, ezért összehasonlítja az ember a végletekkel.
Hotel Giant-hez. Úgy néz ki, hogy a JoWood ráfeküdt a menedzserjátékok kiadására, hiszen ők jegyzik a Traffic Giant-et, az Industry Giant-et, és a Car Tycoon-t is, amikről nyugodtan kijelenthetem, hogy nem éppen a rossz játékok kategóriájába tartoznak. Az egyetlen hátrányuk, hogy mind egy kaptafára készültek, ami a cikkíró számára üdvözítő lehet (Ctrl+C, Ctrl+V, helyenként átír), de a játékosok számára semmiféleképpen. Az Enlight Software-es fiúk (Capitalism, Seven Kingdoms) ezen változtatni próbáltak. Nézzük, hogy sikerült nekik! '>
58 hozzászólás

Milu86

10 éve, 8 hónapja és 20 napja

Nagyon ****!

válasz erre

tommygarros

11 éve, 3 hónapja és 19 napja

játszottam vele. nem nagy cucc

válasz erre

[Tiltott felhasználó!]

11 éve, 6 hónapja és 14 napja

[Tiltott felhasználó!]

Marduk

11 éve, 7 hónapja és 23 napja

Erről a játékról se hallottam még, de jól néz ki. mosolygó smiley

válasz erre

Vendég

13 éve, 11 hónapja és 27 napja

szia
meglepődött smiley

válasz erre

Vendég

14 éve, 1 hónapja és 24 napja

Hogyan lehet ebbe alkalmazottakat felveni??? Kérek segítséget!!meglepett smileymeglepett smileymeglepett smileymeglepett smiley

válasz erre

Vendég

15 éve, 1 hónapja és 3 napja

röhögő smiley a sims sokkal elöbb jelent meg okoskám.. pfff

válasz erre

Vendég

15 éve, 3 hónapja és 25 napja

EN SZERINTEM JO CSAK 2 EMELETETT TUDTAM BERENDEZNI ES EZ MIÉRT VAN IGY? JA ES MIÉRT NEM JONNEK A VENDÉGEK MÁAOGY HOGY KEL BERENDEZNI?KÉRLEK SEGITTSETEK.

válasz erre

Vendég

15 éve, 6 hónapja és 25 napja

szerintem értelmetlen ez a játék.röviden és tömören.

válasz erre

Vendég

15 éve, 7 hónapja és 15 napja

jó játék csak valami **** 3d hiba miat ki lét de nem sokéra jo lesz mert uj video kártyám lesznyelvnyújtó smiley

válasz erre

Vendég

15 éve, 10 hónapja és 5 napja

megvan az összes de nemjobb a sims nél én már csak tom nekem is megvan a holtel giant 12 + a the sims 1,2,3,szóval higgyéteek el jóó a hotel is de 100 -zal jobb a sims!!

válasz erre

Vendég

15 éve, 10 hónapja és 13 napja

jó játék!nyelvnyújtó smiley

válasz erre
12345a(z) 5 -ből
Hotel Giant
nincs ár
kövesd a játékot!
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja