Fifa 2004

2004. március 29.
94.3411
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
zEd-- profilja, adatai
zEd--
A játékpiacon évről-évre egyre keményebb harc folyik a vásárlókért. A technikai lehetőségek javulása miatt a mérce egyre feljebb tolódik. Játékok jelennek meg, majd tűnnek el örökre a süllyesztőben. Az ötlet nélküli, illetve a nagy hagyományokkal nem rendelkező játékok halálra vannak ítélve. Esélyük sincs arra, hogy beíródjanak a számítógépes játékok történelmébe. Talán az egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező játék az EA-Sport évről évre megjelenő Fifa sorozata. Mely 94 óta folyamatosan, örvendeztet meg minket, fanatikus focirajongókat.


Szeptember környékén már mindenki feszülten figyelte az EA Sport minden rezdülését. Egyre csak jelentek meg az újabb infók a játékról, sőt már képeket is tölthettünk le, majd megjelentek az első videók, és reméltük, és szívünk mélyén tudtuk, hogy valami nagy durranás készül az EA otthonában. És lám végre megérkezett, az EA szokásához híven novemberben piacra dobta , a legújabb kiadást, a Fifa 2004-et. Nos nézzük, hogy hogyan sikerült az idei fifa melynek elkészítéséhez 3 igazi klasszis a Juventusos Alessandro Del Piero, az Arsenalos Thiery Henry, és jelenleg Monacóban játszó Ronaldinho segítségét kérték.


Fifa 2004 - 2. kép

Izgatottan installáltam fel a programot a gépre, és eközben a játék dobozát nézegettem, mely az EA-tól már megszokott minőségben került forgalomba.

A játékot elindítva természetesen nem egy Blizzard szintű animáció fogad bennünket, de pontosan visszaadja azt a dinamikát, sokszínűséget ami sokmillió embert szerte –e világban megfog.. A rövid bevezető intró után felcsendül egy dal a 28 -ból. Igen jól hallotok, 28 zene teszi még színesebbé a játékot. (Kitettek magukért a fiúk, hogy ne unjuk meg a zenéket). A menü nagyon egyszerű, viszont szerintem iszonyatosan jól kezelhető. Nincs túl csicsázva, felesleges effektek sem tarkítják, arra van megírva amire való, a gyors használatra.
Természetesen mint minden eddigi fifában itt is játszhatunk barátságos mérközéseket, ha kedvünk van akkor különböző országok kupáiban vehetünk részt. De ha érzünk magunkban elég menedzseri-edzői affinitást akkor akár a karrier módot is választhatjuk melyben 5 évig irányíthatunk egy csapatot. Ezzel el is árultam a program lelkét. E- mód nagyon jól felvan építve.


Fifa 2004 - 3. kép

A lényege, hogy amolyan játékos edzőként [mint Vialli volt a Chelseaban] irányítsuk a csapatunkat. Minden héten van 1000 pontunk amit a játékosok tréningeztetésére használhatunk fel, vagy elküldhetjük őket Pszichológiai „kiképzésre” is. Ügyesen kell gazdálkodni a pontokkal, mert nagyon hamar elfogy. Igazán meg kell gondolni, hogy mire használjuk fel őket. A játék lényege, hogy a presztízsünket növeljük, hiszen így hétről – hétre egyre több ponthoz juthatunk. De ne szaladjunk ennyire előre, mert aki nem ismeri a játékot az lehet, hogy hamar elveszhet. Először is kiválasztjuk, hogy melyik csapattal indulunk neki a bajnokságnak. Majd a klubtulajdonos közli velünk, hogy mit vár el tőlünk mint edzőtől a szezonban. Ezután minden úgy zajlik mint az eddig a fifában, csak sokkal jobbanJ. Az ember néha úgy érzi, hogy nem is a fifát tartja a kezében, hanem egy menedzser játékot. Érdemes sokáig bíbelődni a taktikával, beállításokkal mert egy jól eltalált taktika nagyon sokat érhet. Ha úgy érezzük, hogy még nem vagyunk eléggé felkészültek a megmérettetésre, gyakorolhatunk is a Practice módban szabadrúgást, szögletet, stb...


Fifa 2004 - 4. kép

A játékban természetesen helyet kapott a multiplayer mód is, de tolhatjuk neten is a játékot. A játék beállításai nem sokban különbözik más játékoktól. Beállíthatjuk, hogy milyen felbontásban szeretnénk játszani, beállíthatjuk a hangokat, kommentár hangjának erősségét, a zene erősségét... A játékra vonatkozó opciókat, pl.: egy félidő hossza, a bíró szigorúsága, stb...
Egy dolog nagyon tetszik. Lehetőség van a nekünk nem tetsző dalokat kiiktatni. Ezt az EA Sport Trax menüpontban tehetjük meg. Csak ráklikkelünk, hogy ezt a dalt nem szeretnénk többé hallani, és a program azt a zenét kiiktatja a random [véletlenszerű] listáról. Természetesen mint eddig is, elmenthetjük, majd betölthetjük elmentéseinket. Az utolsó menüpont a What’s new, melyet érdemes megnézni, hiszen az EA sport többi játékából kaphatunk ízelítőt.

Most nézzük a föbb szempontokat melyek meghatároznak egy játékot:
Fifa 2004 - 5. kép

Grafika: azt mondhatom, hogy nem ez ment át a legnagyobb változáson. Érezni, hogy javítottak rajta, de azért nem vitték túlzásba. A focisták mozgása sokkal jobb, élet hűbb lett, köszönhetően a már fent említett szakmai segítségnek. Máshol igazából nem látok előrelépést. A stadion-t szerintem már igazán megcsinálhatnák olyanra amilyen például az NBA- ben. Mert a 2d-s pixelfigurák kalimpálása igencsak zavaró. Ettől függetlenül a grafika szép, igényes és talán nehéz is minden évben teljesen megújulni.

Hanghatások: Röviden és tömören: egyszerűen szuper. A közönség hangja valami eszméletlen. Például mikor a Juventussal játszok hazai pályán csak úgy zeng a stadion a Juve, Juve- tól! Félelmetesen jó hangulatot teremt. A kommentárok a már megszokottak, viszont szókincsük végre valahára kilett bővítve. És amikor a tőlem 3 méterre álló játékostársamnak passzolok nem kiálltja azt a kommentár önkívületi állapotban, hogy: Csodálatos szóló!!!


Fifa 2004 - 6. kép

Játékélmény, és egyéb nyalánkságok: Igen, azt hiszem, emiatt érdemes megvenni a játékot, az aki egy kicsit is szeretné érezni télen is, mikor leesik a hó, a friss zöld gyep illatát, annak kötelező darab ez a játék. A játék szinte abbahagyhatatlan. Végre nem bugyuták a gépi játékosok. Komolyan meg kell küzdeni velük, és egyáltalán nem sétagalopp egy-egy mérkőzés. A bírok már nem az eset után 3 másodperccel sípolnak, mint tették azt az előző fifában, hanem rögtön az eset után. Nagyon tetszett, hogy a leshelyzeteket, mindig egy egyenes vonallal szimulálják, így mindenki meggyőződhet arról, hogy valóban lesen volt –e. Lehet rosszul látom, de úgy érzem, hogy van mikor a bíró rosszul döntJ.
A mási ami nagyon jó lett, az a szabadrúgások elvégzése. Végre valóban művészet gólt lőni, mert ahhoz mindennek klappolnia kell. Nagyon sok gyakorlásra van szükség melyre, a már előbb említett Practoce mód kiváló lehetőséget ad. Talán ez az a Fifa amire azt lehet mondani, hogy tényleg odaszegezi órákra, napokra az embert, és nem veri meg a gépet 20 perc játék után 15:0- ra.


Fifa 2004 - 7. kép

Összegzés: Nekem személy szerint sok-sok Fifa után, melyek nem voltak méltóak –e játék hagyományaihoz a 2003, és főleg a 2004 nagyon bejött. Volt egy időszak amikor nagyon haragudtam az EA-ra mert úgy éreztem, hogy páholyban érzik magukat, ezért nem foglalkoznak igazából a játékkal. Ám ezeket a keserűségeket az utolsó két rész teljesen elfeledteti velem. Mindenkinek csak ajánlani tudom, szerintem annak is érdemes egy fél órát rászánnia aki esetleg nem fociörült. Letölteni a demót, kipróbálni, és ha tetszik akkor megvenni. Én így tettem, és nem bántam meg. Nagyon sok csodálatos percet, éjszakát okozott nekem a játék. S ha úgy érzed nagyon jó vagy már, a gép már nem kihívás a számodra, akkor mérkőzz meg igazi emberekkel is a multiplayer módban. Jó fifázást, és sok – sok kellemes percet kívánok.
41 hozzászólás

Vendég

18 éve, 1 hónapja és 4 napja

kacsintó smiley

válasz erre

Vendég

18 éve, 6 hónapja és 24 napja

shstz

válasz erre

Zalee

19 éve, 3 hónapja és 9 napja

Gyűlölöm a focit és a focis játékokat is.1ZSÁK FOS,1SZÁK ****,OCSMÁNY,unalmas,EMLÍTÉSRE SEM MÉLTÓ!!!

válasz erre

Vendég

21 éve, 2 hónapja és 14 napja

hogy lehet beállítani hogy mozogjon a háló

válasz erre

Vendég

21 éve, 9 hónapja és 16 napja

A legjobb focis játék, mióta világ a világ!

válasz erre
1234a(z) 4 -ből
Fifa 2004
11.990 Ft-tól
kövesd a játékot!
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja