UHU-Linux 1.1.1 Kamion

2004. április 06.
80.3821
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hosé profilja, adatai
Hosé
Négy bétaverzió után 2004 márciusára újabb teljes verziójú rendszerrel állt elő az UHU csapata. Az UHU-Linux 1.1 Kamion változata egy államilag támogatott magyar fejlesztésű operációs rendszer és alkalmazásgyűjtemény együttese. Grafikus kezelőfelülete könnyen tanulható. az alaprendszerben lévő programok száma továbbra is elmarad a nagy Linux változatokétól. Azonban az irodai, és az otthoni munkában a Kamion eszközei az előző változatnál jóval nagyobb kényelmet és hatékonyságot biztosítanak.


Mivel a korábbi változatról, az UHU -Linux Office-ról szóló ismertetésben a legtöbb alkalmazás bemutatása megtalálható , itt főleg az újdonságokat és azokat a programokat ismertetjük, amelyek azóta érték el a felnőttkort.

Telepítés
UHU-Linux 1.1.1 Kamion - 2. kép

Az automatikus hardverfelismeréssel támogatott, jelentősen gyorsított telepítés (a számítógép felépítésétől függően) 15-20 perc alatt befejeződik, majd a speciális perifériák és szolgáltatások (hálózat, nyomtató stb.) finomhangolása is csak néhány egér-kattintásnyi időt vesz igénybe. A telepítő néhány újdonsága jelentősen megkönnyíti a problémásnak induló telepítéseket is. Így a telepítési folyamat elkezdése előtt egy 5-10 percnyi időt szentelhetünk annak, hogy telepítő készletünk lemezeit a telepítő automatikusan ellenőrizze. Ezt a későbbi problémák elkerülése végett fontos megtenni. A hibás írás és a fizikai sérülések is tönkretehetnek néhány csomagot. Ugyancsak érdekes újdonság a lemezről induló karbantartó mód. Ez a főleg rendszergazdáknak és tapasztalt Unix használóknak szóló lehetőség parancssori felületet kínál a sérült Linux javítására, esetleg eltávolítására. Sajnos némi visszalépés is történt, így a korábbi 0.9-es verzióval szemben a már operációs rendszert tartalmazó fájl nem méretezhető át. A SUSE 9 ezt még NTSF fájlrendszer esetén is megteszi. A beépített particionáló viszont nagyszerű szerkezet. Rengeteg partíciótípust képes írni, szerkeszteni. A telepítést a használata után megszakítva bármely particionálóval felveszi a versenyt. A programok csomagszintű kiválasztása a profi felhasználók igényei szerint készült. Az egyszerű ember jobban teszi, ha mind a 2,1 GB telepítését jóváhagyja.

Szerkezeti változások
UHU-Linux 1.1.1 Kamion - 3. kép

A rendszer lelkét érintik a 2.4.24-es változatnál tartó kernelben található javítások és változások. Ennek köszönhető, hogy javult az IDE illesztésű eszközök hatékonysága. Ugyancsak javult az ACPI és a multiprocesszoros változatok támogatottsága. A téli-nyári időszámítás közötti váltás is automatikussá vált.
Átdolgozták és jelentősen javították a korábbiakhoz képest a grafikus ablakkezelőket is. A GNOME a 2.42-es , a KDE rendszer a 3.2-es változatnál tart. Mivel az alap betűkészlet az UTF 8-as táblázat szerinti, az elkészült dokumentumok mindkét felület alatt olvashatók. Ha kell a korábbi Latin 2 kódtábla is visszaállítható. A grafikus felületek további újdonsága, hogy a csomagok telepítésekor és eltávolításakor az egyes csomagokra mutató menüpontok automatikusan eltávolítódnak, illetve betöltődnek. A használatot könnyíti, hogy a KDE és a GNOME felhasználói felületét közel azonos kinézetűre tervezték.
Ugyancsak belső változás, hogy az xfree86 könyvtárszerkezete is módosult, ez ugyan a mindennapi használatot nem érinti, de ha valamit forráskódból telepítünk, azért nem árt odafigyelni rá. Átdolgozták a rendszerindítással, futási szint váltással és leállítással kapcsolatos scriptek rendszerét is.
Megújult a csomagkezelő rendszer. A csomagkezelés lelkét képező apt programot hatékonyan ötvözték egy speciális rsync változattal. Ez képes intelligensen kezelni a kisebb névváltoztatáson keresztülment csomagokat. Így zökkenőmentesen megoldhatók a frissítések.

Néhány érdekes változás és új program
UHU-Linux 1.1.1 Kamion - 4. kép

Frissültek a legnépszerűbb alkalmazások, az OpenOffice az 1.1-es, a Mozilla böngésző az 1.6-os verzióval került be a csomagba. Az OpenOffice helyesírás ellenőrzője végre elérte azt a szintet, amikor a felhasználó nagy biztonsággal támaszkodhat rá. Személyes tapasztalt, hogy analóg modemes hozzáféréssel jóval gyorsabb a Mozillás Internet elérés, mint az Internet Explorerrel volt.
Elkészült a K3b CD író alkalmazás teljes magyarítása. A magyarított programmal a legtöbb CD és DVD írási feladat megoldható. A használatot megkönnyítő nyelvi változtatások mellett gyárilag került a programba egy DVD írást könnyítő rész. Azonban az ISO fájlok készítése még nem működik. De választhatjuk a Gnome Toaster, a cdw, vagy az x-cd-Roast is. A szintén magyar felületű x-cd-Roast főként a bonyolultabb feladatok megoldására jó lehetőség.
UHU-Linux 1.1.1 Kamion - 5. kép

Az UHU-Kamion multimédiás alkalmazása az MPlayer jelentős csiszoláson ment keresztül. A teljes képernyős mód már tényleg úgy működik, ahogy az elvárható. A korábbiakkal ellentétben a képarány váltása is működött. Érdekes, hogy sok DVD lejátszó programmal ellentétben a hang és kép beállítások szinte minden lemeznél módosíthatók. Természetesen továbbra is ennek a lejátszónak a legjobb a codec készlete. A videó futtatása viszonylag kevéssé terheli a gép processzorát. További hasznos, és már problémamentes program a dvd ripper és kódoló. Ennek segítségével tetszés szerinti formába alakíthatjuk filmjeinket. Érdekes, hogy a program kódolási sebessége windowsos változatainál jóval gyorsabb. További újdonság a beépített TV és rádió program. Ezekkel tudjuk lekezelni a TV-kártyákon és a szélessávú Interneten érkező TV, rádió adásokat. Természetesen az adások kép és hanganyaga elmenthető.


UHU-Linux 1.1.1 Kamion - 6. kép

Külön alkalmazások segíti a digitális fényképező gépek és scannerek által készített anyagok gépre vitelét. Az ezeket feldolgozó grafikus programok eszköztára jelentős bővülésen ment keresztül. újdonság, hogy a grafikai eszközöket a CD író, videó és audió eszközökkel együtt a multimédia cím alatt kereshetjük. A CompLex CD Jogtár az UHU-Linux 1.0 RC2-es verziója idejében került a disztribúcióba. A CD Jogtár önálló grafikus program, így rá az egyéb ablakkezelőkre jellemző beállítások nem érvényesek. Válogathatunk az Országgyűlési határozatok, és törvényerejű rendeletek között. Lényegében 1990-től napjainkig van feltöltve az adatbázis. A program teljesen magyar, kezelése rendkívül egyszerű, beállításait a felső menü használatával érhetjük el. Szomorú azonban, hogy az aktualizálásért fizetni kell. Jelenleg 2003 december 31.-ig áll rendelkezésre a joganyag.


UHU-Linux 1.1.1 Kamion - 7. kép

A Kamion beépített szótára, az JDictionary egy moduláris felépítetésű keretprogram, mely a különböző nyelvek közötti fordításokra ad lehetőséget.
Jelenleg az angol, magyar, német, francia nyelvek köz¨ott válogathatunk. Moduláris felépítésének köszönhetően az internetről bővíthetjük. A szótárak választéka a hétköznapi használatra bőven elegendő.

Értékelés
UHU-Linux 1.1.1 Kamion - 8. kép

Az UHU-Linuxba beépített - kifejezetten hazai felhasználók igényei szerint válogatott - alkalmazások igen gyakran hasonlóak a Microsoft Windows termékekhez, ezért használatuk könnyen tanulható. Számos olyan programhoz jutunk ingyen, amelyek más esetben külön-külön sokba kerülnek. Az UHU-Linux Office 1.1 esetében a dolgok kezdenek úgy működni, ahogy az elvárható. Sajnos sok alapvető beállítás /például a képernyő méretének megváltoztatása/ még mindig a rendszer újraindítását igényli. A készítők a korábbi változatok tapasztalataiból okulva mintegy 4000 változtatást vittek végbe a programon. A integrált alkalmazások (Internet, Office, multimédia stb.) a Linuxos felhasználók igénye szerint lettek összeválogatva. A korábbi változathoz képest jelentősen bővült a grafikus programkészlet. Míg egy digitális fényképezőgép beállítása problémamentesen lezajlott a Kamionnál, addig az UHU-Linux Office 1 esetén ez szinte megoldhatatlan feladat elé állított.


UHU-Linux 1.1.1 Kamion - 9. kép

Azonban a megfelelő magyar nyelvű súgó továbbra is hiányzik. Részint ez az oka, hogy az átütő siker még messze van. Mindazonáltal a korábban UHU-t használók jól teszik, ha frissítenek. A Linuxra áttérők, főleg ha nem tudnak angolul, szintén jól választanak, ha a bagoly mellett döntenek. Az UHU fő erőssége továbbra is a multimédia, ingyenes video lejátszó és konvertáló programjai nagymértékben megkönnyítik az ilyen területen dolgozó felhasználó életét. Összességében elmondható, hogy elődjéhez képest az UHU-Kamion megbízhatósága és stabilitása jelentősen javult. Kiadványszerkesztőjével egy kisebb újság bármikor összehozható. Mivel a súgó még nem tökéletes, megjelenésére csak 9 pontot tudok adni. Grafikai szempontból tökéletes, 10 pontot érdemel.

Hardverigény
Processzor: minden x586, vagy annál magasabb osztályba tartozó processzor. Ide tartoznak a következők: Pentium I/II/III/IV, AMD K6/II/III, AMD Duron, AMD Athlon/XP/MP. Az UHU-Linux alapértelmezésben támogatja a multiprocesszoros (SMP) rendszereket és a HyperThreading (HT) processzorokat is.
A szerkezeti felépítés miatt az UHU Linuxot régebbi processzorral nem is érdemes kipróbálni. Programozása ezen processzorok szerkezetének felel meg.
Memória: Az UHU-Kamion telepítéséhez és egyszerűbb grafikus környezetek alatt futó /kis erőforrásigényű/ alkalmazások futtatásához legalább 64 MB szükséges. Napjaink divatos grafikus környezetei (Gnome, KDE) és felhasználói alkalmazásai (OpenOffice.org, Mozilla, jDictionary stb.) számára legalább 128 MB, de még inkább 256 MB ajánlott. A ma már elvárható 256 MB memória viszont a kollégáinál láthatóan gyorsabban működteteti az UHU Kamiont.
Merevlemez: az IDE vagy SCSI meghajtók használhatók, a legtöbb SCSI és RAID vezérlőt automatikusan kezeli. A teljes telepítéshez legalább 3GB szabad hely javasolt. De ha dolgozni is akarunk legalább ennek a duplája kell.
USB: a legtöbb eszköz támogatása biztosított. Már az USB 2 is működik.
CD-ROM és DVD-ROM meghajtók: A legtöbb IDE és SCSI modell támogatott.
Grafikus kártyák: az ISA, PCI és AGP kártyák támogatása biztosított, az nVIDIA kártyák esetében a gyártó licencpolitikai elvei miatt az UHU-Linuxban megtalálható "nv" meghajtó nem tartalmazza a 3D gyorsítást.
Hálózati adapterek: a legtöbb ISA, PCI hálózati eszköz támogatott.
Nyomtatók: A legtöbb tintasugaras, lézer és Postscript nyomtató támogatása biztosított.
Hangkártyák: A rendszer az alkalmazott ALSA hangrendszernek köszönhetően szinte minden hangkártyát tökéletesen kezel. A korábban csak kézzel beállítható hangkártyámat nagy örömömre most kapásból felismerte.
Laptopok: A legtöbb laptopfunkció tökéletesen támogatott.
Egyebek: a TV/Rádió kártyák, lapolvasók, webkamerák, digitális kamerák és FireWire eszközök támogatottak.
A memória, merevlemez, processzor feltételeket minden esetben ajánlatos komolyan venni. A többi esetben a feltételnek nem megfelelő eszköz felismertetéséhez programozói tudás és szerencse szükségeltetik.

Licensz típusok
UHU-Linux 1.1.1 Kamion - 10. kép

Az előző változatok óta licenszelési területen történt némi bonyolítás. A továbbiakban ennek lényegét nézzük át röviden:
Az UHU-Linux 2.1 GB-nyi telepítő anyaga minden változatban 2 cd lemezen található, emellett a csomagok része egy felhasználói kézikönyv is. A kézikönyvet nyomtatott formában mindenképpen érdemes megszerezni, mivel a beépített súgó sajnos még mindig nem az igazi.
Office Pro
Az üzleti élet szereplőinek szóló változat. A megrendelők 90 napos kiemelten kezelt - internetes – telepítési- és terméktámogatást kapnak. Ez a legköltségesebb licensz , az ára 14.900 Ft.
A sima Office változatban az otthoni felhasználó kapja meg az Office Pro szolgáltatásait 9.900 Ft-ért.
Ha valakinek a felhasználói kézikönyvre vagy csak a telepítő készletre van szüksége 4.900 Ft költséggel jár az UHU beszerzése.
Természetesen a telepítő lemezkép elérhető az Internetről is. Iskolai és otthoni használata minden esetben ingyenes.

UHU-Linux 1.1.1 Kamion
URL: www.uhulinux.hu. A honlapon továbbra is rengeteg információ található a Linux rendszerekről.
disztribúció: A Linux számtalan disztribúciója közül az első magyarországi fejlesztésű
szint: haladó
téma: Az UHU-Linux 1.1.1 Kamion változatának bemutatása
megjelenés: 2004. március
6 hozzászólás

Vendég

16 éve, 1 hónapja és 24 napja

****meglepődött smiley

válasz erre

Vendég

17 éve, 10 hónapja és 23 napja

sugót kerestem

válasz erre

Vendég

21 éve, 3 hónapja és 21 napja

Nekem azért akadt vele némi problémám... Például a laptopomban található grafikus kártyával egyszerűen meghal a rendszer. Bármit elindítuk, amiben csak egy kis grafika is van (akár a webböngészőt!!!), azonnal fekete képernyő, és nyekk... Sajnálom, hogy át kell térnem más disztrubra, de a mai napig nincs megoldás a dologra... Kár UHU, ilyen dolgokon időnként el tud vérezni egy oprendszer...

válasz erre

Vendég

21 éve, 6 hónapja és 9 napja

tényleg nagyon ügyesek a srácok....profi kis cucc lett belőle. kíváncsian várom a következő verziót is....remélem a hazai "támogatás hiánya" nem riasztja el őket, és egyszer megérjük majd azt is, amikor az IHM ezeket fogja vásárolni és nem a má$ik disztrót.

válasz erre

Vendég

21 éve, 9 hónapja és 2 napja

Ha valami gond van az UHU-val a www.uhulinux.hu címről listák és a fejlesztők is elérhetők. A második CD csomagjainak beolvasása csak parancssorból működik.
Tehát:
Fájlkezelővel a a mnt/cd könyvtárba és tpkg - i csomagnév /a * az össze csomagot felteszi/.

válasz erre

Vendég

21 éve, 9 hónapja és 7 napja

Ez egy abszolút profi disztribúció! A netszolgáltatóm tanácsára jöttem a Game Channel Online-ra elolvasni ezt a cikket, és engem rögtön meggyőzött! Ha Linuxra váltasz, ezt a rendszert válaszd, a legjobb!

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
Maniac profiljamarco profiljaKisember001 profilja