openSUSE 11

2008. szeptember 10.
80.4211
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hosé profilja, adatai
Hosé
2008 nyarán jelent meg a Suse Linux, mostmár openSUSE, legfrissebb, 11-es verziója. A következőkben áttekintem a disztribúció legfontosabb sajátosságait, illetve elmondom a kipróbálás során szerzett tapasztalataimat. A Suse Linux egyike a leginkább elterjedt Linux disztribúcióknak. A Suse disztribúció fejlesztését Németországban végzik. A szoftvert néhány éve a Novell vásárolta meg. A Suse Linux 10.2 Alpha változattól a disztribúció hivatalos megnevezése openSUSE. A Suse fejlesztését, bár a Novell vezeti, továbbra is egy nyílt projekt alapján zajlik. Napjainkban a Suse Linux disztribúciót egy komplett termékcsaláddá bővítették. A disztribúció következő stabil kiadása decemberben jelenik meg.


A disztribúció jellegzetességei
A Suse egyik legfontosabb jellegzetessége a disztrubúció kezelést, beállítását lehetővé tevő YaST modul. A modul szerepe megegyezik a Windows vezérlőpultjának szerepével. A grafikus kártya finomhangolására szolgáló SaX2 modultól egészen az egér és billentyűzet beállításig elvégezhető itt minden módosítás. Azaz a YaST egyes részein keresztül a teljes számítógépes konfiguráció testre szabható, beállítható.

openSUSE 11 - 3. kép

Az openSUSE 11 hagyományosan preferált grafikus környezete a KDE. A KDE grafikus környezetet javarészt a SUSE fejlesztői készítik. Ezért ha valaki a disztribúciót szeretné használni, a KDE grafikus környezetet ajánlom mindenkinek. Teszem azt annak ellenére, hogy miután a Novell átvette a SUSE fejlesztését, a GNOME grafikus környezet fejlesztése is felerősödött. A 11-es disztribúcióban már közel azonos képességekkel rendelkezik mindkét grafikus környezet. A két ablakkezelő közötti használhatóságban ugyanis még mindig érzékelhető a GNOME hátránya.


openSUSE 11 - 4. kép

További grafikus környezetek az Xface, FWM stb. Ezeknek az ablakkezelőknek a használata akkor megfontolandó, ha egy gyengébb, mondjuk Pentium III-as számítógépen szeretné használni valaki a disztribúciót. Ezek az ablakkezelők kevésbé szépek, de nem fognak le annyi erőforrást, mint a GNOME és a KDE. Az openSUSE különlegessége az igen széleskörű illesztő program adatbázis. A Suse meghajtó adatbázisát használják más disztribúciók is. Ez számomra is fontos volt, hiszen a telepítés során a csatlakozott lapolvasót, amellyel más Linux változatokkal nem boldogultak, a Suse elboldogult.

A disztribúció fontosabb csomagjai

openSUSE 11 - 5. kép

KDE 3.5.9 illetve 4 - inkább a 3.5.9 környezet telepítését javaslom. A 4-es változat szebb grafikával rendelkezik ugyan, de számomra például kissé szokatlan volt az egyes programok indítására szolgáló menüsorban végzett navigáció.
GNOME 2.22 - A KDE-nél egyszerűbb ablakkezelő.
Kernel 2.6.24 - Az openSUSE 11 rendszermagja.
OpenOffice 2.4 - Az irodai programcsomagot a készítői teljesen kompatibilisnek hirdetik a Microsoft Office programcsomagjával. A gyakorlatban azonban egy ízlésesen, makrók segítségével megformázott Office dokumentum nem teljesen tökéletesen nyitható meg az OpenOffice program segítségével.
Firefox 3 - A Firefox webböngésző legújabb változata. Windows alatti kiadása is létezik.
Gimp 2.4 - A professzionális tudású grafikai program legfrissebb változata található meg az openSUSE 11 disztribúcióban.
Gcc 4.3 - Szabadon elérhető C, C++, Pascal, Objective C, Java, Fortran és Ada fordító, elsősorban Linux és BSD - tehát POSIX - rendszerekre, de létezik Microsoft Windows-ra készített változata is, rengeteg CPU és architektúra támogatott, amire a GCC tud fordítani.
Beagle 0.3 - Linux rendszerek alatti kereső modul.
Glibc 2.7 - Fejlesztői eszköz, Linux alatti alkalmazások készítésére.
Koffice 2.0 - Egy alternatív, a KDE grafikus felületre tervezetett irodai programcsomag.

openSUSE 11 - 6. kép

A multimédiás támogatás főleg a zenelejátszásra terjed ki. A fentiek mellett a beépített K3b CD/DVD író szolgál az optikai lemezek készítésére. A disztribúcióval gond az, hogy a DVD és egyéb videó filmek lejátszása még mindig csak plusz munka, a megfelelő csomagok telepítése után lehetséges. A videó lejátszók közül egyedül csak a Kaffeline média lejátszó és a Real Player került bele a disztribúcióba. A legelterjedtebb videó formátumok, így a DVD lejátszása is problémás.

A program felépítése
Az openSUSE telepítéséhez először is telepítő lemezre van szükség. A telepítő fájlokat tartalmazó CD és DVD egyaránt letölthető az openSUSE.org-ról. A különbség a két média között a méreten kívül annyi, hogy CD-ről való telepítés esetén csak a KDE és GNOME ablakkezelők és a kapcsolódó csomagok választhatók. DVD-ről végzett telepítés esetén több ablakkezelő is választható. Ennek köszönhető a DVD képfájl ötszörös mérete.
Miután a telepítő fájlokat letöltöttük, a következő feladat a telepítés elvégzése. A telepítés végezhető CD vagy DVD lemezről, de elvégezhető hálózati kiszolgálóról is. A telepítés során a telepítési mód választásától függetlenül azonos módon történik a telepítés. Optikai lemezről való telepítésnél alapvető, hogy a számítógépet úgy állítsuk át a telepítéshez, hogy CD, vagy DVD lemezről bootoljon.


openSUSE 11 - 7. kép

A telepítés első lépései olyan feladatok elvégzése, mint a magyar nyelv, mint telepítési nyelv kiválasztása, billentyűzet kiosztás kiválasztása, képernyő beállításának kiválasztása. A magyar, mint telepítési nyelv megadása után ajánlatos az alapértelmezett beállításokat megadni. Az indítóképernyő számos telepítési lehetőséget kínál fel. A Rendszerindítás merevlemezről menüpont kiválasztására elindul a telepített rendszer. A rendszer telepítéséhez a nyílbillentyűk segítségével válaszd ki a telepítési lehetőségek egyikét. Ilyen lehetőségek a rendszerindítás merevlemezről - Ha a telepítés során meggondoltuk volna magunkat.

openSUSE 11 - 8. kép

A memóriatesztelés nem csak az újonnan behelyezett memóriamodulok ellenőrzésére jó, hanem a rendszer nagy részét leterheli és alkalmas lehet hardverproblémák kimutatására. A telepítés indítása után néhány másodperccel az openSUSE a telepítési folyamat futtatásához betölt egy minimális Linux-rendszer, a legfontosabb eszközillesztőkkel. Ezt követően elindul a YaST telepítőprogram. Néhány másodperccel később a képernyőn megjelenik a grafikus telepítő. A telepítés során problémás terület lehet még a meglévő munkaasztal kiválasztása.
Az openSUSE többféle munkaasztallal rendelkezik, ezek külön-külön vagy együtt is telepíthetők. Ilyen fontosabb grafikus ablakkezelők a KDE vagy a GNOME. A mi szempontunkból érdektelen esetben, szerver telepítésekor elegendő a sima szöveges telepítés is.


openSUSE 11 - 2. kép

A hálózatok és az informatika fejlődésének melléktermékeként a károkozó programoknak népes családja alakult ki. A vírusok mellett léteznek már önállóan működő programférgek is. Léteznek olyan, nem szaporodó programok, amelyek a trójai falóhoz hasonlóan, magukat békés alkalmazásnak álcázva jutnak be a számítógépbe. Külön családot alkotnak az irodai programok használatát megkönnyítő makró utasításokkal készített vírusok. Vannak olyan, úgynevezett hadi vírusok is, amelyek igen ritkán szabadulnak el, de a hardver elemek programozható alkatrészét is tönkre tehetik. A fentiek mellett még nagyon sok károkozó program fajta keseríti meg a felhasználó életét. A károkozó programok népes családja ma már százezernél több károkozó programot foglal magába.


openSUSE 11 - 9. kép

Az openSUSE telepítéséhez szükséges lemezterület, ha meghagyjuk a csomagokra vonatkozó beállításokat, akkor KDE ablakkezelővel telepítve a rendszer mérete megközelítőleg 2,2 gigabájt. Ez az érték a GNOME felület választásakor is nagyjából ennyi. A szükséges merevlemezhely akár egy meglévő Windows partíció átméretezésével is felszabadítható, már ha megfelelően nagy az adott partíció.
A telepítést az összes, a számítógéphez tartozó eszköz, úgymint nyomtató, lapolvasó csatlakoztatása mellett végeztem. A már több Linux disztribúció által is fel nem ismert lapolvasómat az openSUSE felismerte.
A telepítés során fontos feladat a rendszerbetöltő megfelelő megválasztása. A LILO és a GRUB lehetséges, mint rendszerbetöltő. A kettő közül a GRUB telepítését javasolom. Hálózati telepítés esetén még olyan adatokat kell megadni, mint a számítógép neve stb...
A telepítés végén a számítógép beállításakor szükséges a rendszergazda mellett egy másik felhasználót is létrehozni.

openSUSE 11 - 10. kép

Hardverkövetelmények
A KDE és A GNOME ablakkezelő már igényli a Pentium 4-es osztályú processzorokat, de szükség esetén Pentium III-as processzorú számítógépre is telpíthető az openSUSE 11.
A minimális memória igény grafikus ablakkezelő mellett 256 MB RAM, 512 MB memória mellett azonban már igen jól érzi magát a disztribúció.
Bár CD-lemezes telepítő is van, de mégis inkább a nagyobb, DVD-s verzió telepítését ajánlom.

Értékelés
A Yast beállító panelen keresztül könnyen testre szabhatók az asztal beállításai. Erre azonban a gyakorlatban nem sok szükség van, legfeljebb valamilyen új hardver rendszerbeállítása esetén kell a panelt használni. A hálózati kapcsolat beállítása komoly problémát okozott számomra. A probléma oka, hogy az openSUSE külön kezeli az állandó hálózati kapcsolatokat és az ideiglenes, jelszavas hitelesítésen és betárcsázáson alapuló kapcsolatokat.

openSUSE 11 - 11. kép

A disztribúcióban minden olyan számítógépes alkalmazás megtalálható, amely irodai használathoz szükségeses. Így szövegszerkesztő, adatbázis kezelő, határidőnapló is rendelkezésre áll. Rendelkezésre állnak a disztribúcióban az egyes fotók feldolgozásához szükséges számítógépes alkalmazások is. A KDE indítópanel, a K-menü számomra nem igazán volt átlátható. A programokat csoportokba szervezve megjelenő menühierarchia csak lassítja a szükséges program indítását. A legnagyobb problémám az openSUSE multimédiás támogatásával volt. Egy sima műsoros DVD lejátszása továbbra is külön csomagot igényel.

A disztribúció munkahelyi, irodai feladatokra jól használható, méltó a nemzetközi hírnevéhez. Azonban otthoni felhasználásra nem tudom ajánlani. Magyar fejlesztésben az openSUSE 11-nél jobban használható, több csomagváltozatot tartalmazó Linux disztribúció is rendelkezésre áll. Így a magyar felhasználók számára inkább csak értékes lehetőség.

Pozitívumok
Az openSUSE 11 telepíthető magyar nyelven is.
Az egyes, mindennapi használathoz szükséges program csomagok automatikusan települnek.
Az alapértelmezett KDE ablakkezelő esztétikus felhasználói felületén keresztül a disztribúció felhasználói szinten probléma nélkül kezelhető.
A KDE, vagy akár a GNOME grafikus felületen könnyen testre szabható.

openSUSE 11 - 12. kép

Negatívumok
A telepítés során az összes lehetséges csomag felrakásához több, mint két óra kellett. Ez még mindig gyorsabb, mint a Windows telepítés, de egy UHU-Linux disztribúcióhoz képest rengeteg idő.
A használhatóságot a gép visszafogása és a testre szabási lehetőségek bonyolultsága miatt egy 10 pontos skálán 7 pontra értékelem.
A videó lejátszás még mindig problémás. A video codecek kivétele a disztribúcióból inkább üzletpolitikai kérdés. Az openSUSE fejlesztői az illegális, világhálón forgalmazott videók lejátszása miatt nem szívesen kerülnének bajba.
Az egyes alkalmazásokból, mint szövegszerkesztő, médialejétszó, internetes böngésző, maximum egy-két alkalmazás áll rendelkezésre.
A telepítéskor a telepítendő csomagok testre szabására csak igen körülményesen van mód. Sokkal célszerűbb lenne talán az egyes Suse csomagok funkciók szerinti csoportosítása.

Fontosabb adatok
Fejlesztő: Novell
OS-család: Linux
Forráskód: nyílt
Legfrissebb változat: 11 megjelenés: 2008. június 19.
Következő változat: 11,1 megjelenés: 2008 december
Rendszermag típusa: monolitikus
Licenc: GPL
OS-család: Linux
Forráskód: nyílt
Státusz: aktuális
URL: openSUSE.org
Fejlesztő: Novell
8 hozzászólás

Vendég

15 éve, 7 hónapja és 24 napja

linux alá nem kell!

válasz erre

Vendég

16 éve, 1 hónapja és 4 napja

szia na mi ujság veled:| köszi jol meg vagyok:| mosolygó smiley

válasz erre

Vendég

16 éve, 3 hónapja és 19 napja

valaki tud egy jó virusirtótmeglepődött smiley

válasz erre

Vendég

16 éve, 3 hónapja és 19 napja

unalmas










válasz erre

marco

16 éve, 7 hónapja és 9 napja

Vendég írta:
a cikk negyede szánalom. mi az, hogy negatívumnak írod be, hogy egyes kategóriákba tartozó programokból max. 1-2 van? mit akarsz 4 programmal msn-ezni? megteheted tegyél fel többet!
az összes csomag felrakásához 2 óra kellett... barátom 56k-s modemed van? röhögő smiley
a videólejátszással semmi gond nincsen vlc-t kell használni és pont.
a telepítési tárolókat be lehet lőni 2 másodperc alatt. a rendszernek sem kell több mint 15-20 perc mondom én, aki ubuntut használtam pár hónapig és suse11-re váltottam utána. a kde abszolút ismeretlen volt és még a notim wifijét is heggeszteni kellett de így is 1 óra volt mire mindent belőttem.
te vendég meg ilyen fxxságokat minek írsz? minek teszel egy mac-re windowst...
rühellem az ilyen kis kocsogoket akik kapnak egy félmilliós gépet 16. szülinapra sweet sixteen jeligével és itt verik a nyálukat! lehúzhatod magad
Hú, milyen okos olvasó került közénk. A cikk a Windowsról átpártólóknak IS készült, ezért van ebből a szemszögből többször megközelítve a téma.

Máskor nem lenne rossz, ha vállalnád a neved, így lehetne veled mondjuk érdemben vitába szállni.

válasz erre

Vendég

16 éve, 7 hónapja és 10 napja

a cikk negyede szánalom. mi az, hogy negatívumnak írod be, hogy egyes kategóriákba tartozó programokból max. 1-2 van? mit akarsz 4 programmal msn-ezni? megteheted tegyél fel többet!
az összes csomag felrakásához 2 óra kellett... barátom 56k-s modemed van? röhögő smiley
a videólejátszással semmi gond nincsen vlc-t kell használni és pont.
a telepítési tárolókat be lehet lőni 2 másodperc alatt. a rendszernek sem kell több mint 15-20 perc mondom én, aki ubuntut használtam pár hónapig és suse11-re váltottam utána. a kde abszolút ismeretlen volt és még a notim wifijét is heggeszteni kellett de így is 1 óra volt mire mindent belőttem.
te vendég meg ilyen fxxságokat minek írsz? minek teszel egy mac-re windowst...
rühellem az ilyen kis kocsogoket akik kapnak egy félmilliós gépet 16. szülinapra sweet sixteen jeligével és itt verik a nyálukat! lehúzhatod magad

válasz erre

Trishtan

16 éve, 10 hónapja és 8 napja

Eddig a leggyorsabb az UHU 2. Alig 15 perc alatt nyom fel 13 GB-t röhögő smiley

válasz erre

Vendég

16 éve, 10 hónapja és 12 napja

"A telepítés során az összes lehetséges csomag felrakásához több, mint két óra kellett. Ez még mindig gyorsabb, mint a Windows telepítés... " Melyik az a nagy paraszt akinek 2 ora kell egy windows telepiteshez? xp es vista telepitese egyarant kb 30 percet vesz igenybe + 5 perc a meghajtoprogramok telepitese. Tegnap telepitettem ujra a mac os x leopardot a mac emre. 1 orat vett igenybe. ezzel gyoz a windows szal pszt. aki meg linuxot hasznal... pff meglepődött smiley

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja