Megjelent a SUSE LINUX 9.1 magyar kiadása

2004. július 19.
76.8381
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hosé profilja, adatai
Hosé
Még 2003 őszén indult meg a Novell akciója a Suse.Gmbh megvásárlására. A Novell érdeklődésének oka a SUSE kiváló hálózati támogatása volt. Ez az új verzió fejlesztése során csak erősödött. Az új tulajdonossal végzett közös munka gyümölcse az első Novell-SUSE Linux, a 9.1-es. A SUSE 9.1 az első 2.6 verziójú rendszermagon alapuló kereskedelmi Linux termék. Ennek az új kernelnek főként a gyorsaságra van nem is kevés hatása.

Telepítés:

Megjelent a SUSE LINUX 9.1 magyar kiadása - 2. kép

A grafikus telepítővel dolgozó Yast2 alkalmazás a telepítésen kívül a későbbiekben majd a rendszer konfigurálását végzi. Már a telepítés során megkedvelteti magát. A könnyen kezelhető, barátságos felület igencsak megkönnyíti a rendszer felállítását. Professzionális telepítéshez persze továbbra is át kell menni néhol karakteres felületre, de legtöbbünk csupán használni szeretné a SUSE–t, erre meg bőven elegendők a Yast2 alapértelmezett lehetőségei. Viszont egy Windows XP-t tartalmazó megfelelő méretű NTSF partíciót helyből átméretez a rendszer, és az eredeti állományoknak az égadta egy világon nem lesz semmi baja. Ha csak az alapokat és egy-két grafikus ablakkezelőt is telepítünk, bizony már a Linux sem adja alább 2 GB helyigénynél. Ha mindent fel akarunk tenni jó, ha legalább 8 gigabájtnyi helyünk van. Ez még egy Pentium 4 osztályú gépnél is 1-1,5 óra. Ha CD-ről telepítünk, még magára sem hagyhatjuk a gépet, hiszen a lemezeket cserélni kell.

Újdonságok:

Megjelent a SUSE LINUX 9.1 magyar kiadása - 3. kép

Még 2003 őszén indult meg a Novell akciója a Suse. Gmbh megvásárlására. A Novell érdeklődésének oka a SUSE kiváló hálózati támogatása volt. Ez az új verzió fejlesztése során csak erősödött. Az új tulajdonossal végzett közös munka gyümölcse az első Novell-SUSE Linux, a 9.1-es. A SUSE 9.1 az első 2.6 verziójú rendszermagon alapuló kereskedelmi Linux termék. Ennek az új kernelnek főként a gyorsaságra van nem is kevés hatása. A gyorsaságért mondjuk egy nagyobb szabású 3D-s grafika szerkesztésekor, vagy mozgóképszerkesztéskor nem győzünk hálálkodni.A SUSE LINUX 9.1 lehetővé teszi hogy mind a 32, mind a 64 bites platformokon használhassák, ennek köszönhetően már a legújabb processzorokkal is jól elboldogul. A SUSE LINUX 9.1 készítői a csomagba a Linux két vezető grafikus felületének legújabb verzióit tették bele: a GNOME 2.4.2. és a KDE 3.2.1. rendszereket. A szemmel nem is látható, ám a működést lényegesen javító változások száma jelentős. A legújabb GNOME felület már a fogd és vidd CD írási funkciót is támogatja. Bekerült a csomagba a GNOME Meeting videokonferencia rendszer, mely teljes szolgáltatásokat kínál.


Megjelent a SUSE LINUX 9.1 magyar kiadása - 4. kép

Az Evolution csoportmunka szoftvercsomag is a GNOME része, mely GPG támogatást, az SSL kapcsolódás lehetőségével további biztonságot, és helyben elérhető helyesírás-ellenőrzést kínál. Már maga ez a programcsomag megéri, hogy egy vállalat a Linux rendszert válassza... Az Evolution az üzenetek rendezésén, összehangolásán túl a szervezési feladatok koordinálására is képes. Némi munkával személyi és készletnyilvántartás is létrehozható belőle. A vállalatirányítási szoftverek nem kis pénzbe kerülnek a piacon, egy kisvállalkozás számára azonban az Evolution tudása bőven elegendő. Az új Gnopernicus keretrendszer megkönnyíti a felület használatát a vak és gyengén látó felhasználóknak, valamint olyan eszközöket kínál, melyek lehetővé teszik a fogyatékkal élők számára is a felület kezelését. A KDE–ben a frissítések mellett elérhető új személyes információkezelő, a Kontact, egységesített felületet nyújt az email, naptár, címjegyzék és megjegyzéskezelő szolgáltatásokhoz. A Kopete üzenetküldő gyors kapcsolatteremtést tesz lehetővé az MSN*, AIM*, ICQ*, IRC, Yahoo Messenger* és Jabber* szolgáltatásokhoz. Ráadásul egy integrált helyesírás-ellenőrző is készült a webes formátumokhoz és e-mail üzenetekhez. Továbbfejlesztették a Konqueror fájlkezelő és webböngésző funkcióit. A Konqueror böngészési funkciói jelentősen javultak. Kis erőforrás igénye miatt a népszerűbb Opera és Mozilla böngészőkkel szemben is előnyös.


Megjelent a SUSE LINUX 9.1 magyar kiadása - 5. kép

A Kwallet a jelszavak és hozzáférési információk központi tárolójaként szolgál. A JuK zenevezérlő lehetővé teszi a nagyméretű zenei archívumok intelligens és intuitív kezelését. A szokványos elemek közé tartoznak az internetes, e-mail, képkezelő, grafikus, audio- és videoszoftverek. A későbbi jogviták elkerülése végett azonban igazán használható multimédiás alkalmazások a disztribúcióban nincsenek. Azokat úgy kell külön, kisiparos módon feltelepíteni. Ez különösen akkor probléma, ha az egyszerű felhasználó mondjuk DVD-t szeretne nézni, és a régiókódos lemez nem indul el. Szinte biztos, hogy nem fog az egyébként elérhető DVD lejátszó csomagok után kutatni, hanem inkább lecseréli a SUSE-t. Az Interneten elterjedt AVI filmek megjelenítésére is külön csomagok kellenek még pluszban. A szövegszerkesztő, táblázatkezelő és rajzoló alkalmazások mellett az OpenOffice.org 1.1.1 zsír új változata irodai csomag egy képlet- és HTML szerkesztőt is kínál. Az OpenOffice.org egy kattintással exportál PDF fájlokba, támogatja az XML formátumok importálását és exportálását, valamint Flash formátumú bemutatók készítésére is alkalmas. Viszont az OpenOffice is szereti a jó sok memóriát, csak az igazán erős gépeken érzi magát jól. A SUSE LINUX 9.1 az első Linux csomag, mely tartalmazza a Softmaker cég Textmaker szövegszerkesztő és a Planmaker táblázatkezelő alkalmazásainak demo verzióit. Annak ellenére, hogy aprócska, a Textmaker a legfontosabb szövegszerkesztési funkciókat tudja. A Matrica cég Rekall adatbázis-kezelő alkalmazása és a legújabb otthoni banki ügyintéző szoftver, a Moneyplex is új termékek. Szakszerű tördelés a Scribus kiadványszerkesztő programmal készíthető. 1 CD-nyi válogatás és benne van a csomagban legmenőbb Linuxos játékokból. Ezt, azonban csak a 3D támogatás után élvezhetjük igazából.

Biztonság és konfigurálás:

Megjelent a SUSE LINUX 9.1 magyar kiadása - 6. kép

Talán ez, az a terület, amiért igazán érdemes a SUSE-t választani. Hiába soroltam fel az Újdonságoknál igen sok programot, azok más disztribúciókban is elérhetők. Sokszor még jobban is működnek, mint a SUSE környezetben. Azonban, ha valaki professzionális használatra szeretne egy Linuxot, messze a SUSE a legjobb. Gondolom, senki sem szerkesztget már szívesen szövegszerkesztővel konfigurációs fájlokat, hogy beállítsa a rendszerét. Sajnos néhány más disztribúciónál bizony előfordul, hogy a grafikus beállítást elfelejti a rendszer. Nekem a próba során az alap UHU-Linux rendszer alatt egy virtuális gépen futott a SUSE. A menedzselési feladatokkal azonban még így sem volt probléma. A fájlok megosztására használatos Samba 3-al a SUSE még Windows szerver alá is integrálható. Az Apache webkiszolgáló pedig SUSE alatt igen csak biztonságosan és nagy sebességgel üzemeltethető.
A Linux rendszerek, így a SUSE nagy előnye, hogy legtöbb vírus viszonylag könnyen megfogható:
A károk legfőbb okozója a legtöbb esetben az, hogy a felhasználóknak teljes hozzáférése van a teljes rendszerhez. Ezért fontos rendszerterületek vannak a támadásoknak kitéve vagy számos nem kívánatos kém és kalóz szoftver települhet. A szoftverfejlesztők további új szolgáltatásokat építenek programjaikba, amik lehetővé teszik az automatikus termékfrissítést, ami megnöveli a támadás veszélyét.
A Linuxban a rendszeradminisztrátor (root) és a felhasználók szigorú megkülönböztetése biztosítja első lépésként a rendszer biztonságát. A rendszer kritikus fájljai a root tulajdonában vannak, a normál felhasználóknak nincs hozzáférési joguk ezekhez a fájlokhoz. Ezért ha valaki bejelentkezi a rendszerbe csupán azokat a fájlokat tudja megváltoztatni, amik ahhoz a felhasználóhoz tartoznak.


Megjelent a SUSE LINUX 9.1 magyar kiadása - 7. kép

Ha napi rutinfeladatait (webböngészés, levélolvasás) root felhasználóként végezzük, fokozottan ki vagyunk téve a támadásoknak. Továbbá, így akár véletlenül is kárt tehetünk a rendszerben (olyan fájlt törölhető, ami a rendszer működése szempontjából kritikus.
Az alábbi feladatok végrehajtásához nem szükséges root felhasználóként bejelentkezni:
További szoftverek, szoftvercsomagok telepítése
Rendszer beállításainak módosítása
Azok a programok, amik root jogosultságot igényelnek (mint például a YaST vezérlőközpont) egy külön ablakban kérik root felhasználó jelszavát.
Második lépcsőben a Firewall2 tűzfal program szolgálja a védelmet. Ha nem vagyunk állandóan online, akkor ennyi védelem a SUSE-nak bőven elegendő. Nagyobb rendszerek, vagy fontosabb dokumentumok esetében viszont most már a Linux alá is kell vírusirtó. Hogy miért kellett mindezt leírni?
Nos egy átgondolt, előretervezett beállítás után a SUSE vezérlőközpontját akár el is felejthetjük. További munkánk ezzel még sokgépes környezetben működő szerver esetén sem igazán lesz.


Megjelent a SUSE LINUX 9.1 magyar kiadása - 8. kép

A SUSE LINUX zökkenőmentes működéséhez az alábbi követelményeknek kell teljesülniük:
Processzor:
Intel: Celeron, Pentium - PentiumŽ 4, XeonŽ, EMT64Ž
AMD: K6/II/III, Duron(tm), Athlon(tm), Athlon XP/MP(tm), Athlon 64(tm)
A KDE és GNOME esetén az 1 GHZ gyorsaság bizony kell.
Központi memória
Legalább 128 MB memória szükséges a grafikus módú YaST-tal való telepítéshez, 256 MB memória javasolt.
A KDE és a GNOME ablakkezelő szintén hasonló memóriát igényel. Akinek kevesebb van, jobb ha a BlackBox vagy IceVm ablakkezelőknél marad.
Merevlemez
400 MB üres hely szükséges a merevlemezen a minimális telepítéshez – ha csak nem vagyunk mazohisták, vagy vérprofik ezt felejtsük is el - és 6 GB az összes csomag telepítéséhez; alaptelepítéshez 2 GB javasolt
Grafikus kártyák és hangkártyák
A legtöbb modern grafikus kártya és hangkártya támogatott. De a 3D-s támogatásaal például az NVIDIA kártyáknál gondok vannak. Ezeket az eszközmeghajtókat a gyártótól kell beszerezni.
Digitális kamerák és USB memóriák
A legtöbb modern USB digitális kamerát és USB memóriát a rendszer automatikusan felismeri és kezeli.
ISA plug & play kártyák
Az ISA plug & play kártyákat néhány típus esetén kézzel kell beállítani.

Értékelés:
A próba során a SUSE még egy 128 MB memóriával ellátott virtuális gépen is működött. Azonban igazán biztonságos és élvezhető használathoz bizony ennek a duplája kell. Ezért egy Pentium 3 gép esetén már nem biztos, hogy értelmes dolog a SUSE 9.1 használata.
Továbbá elvárná az ember, hogy egy komoly operációs rendszer mondjuk egységes menürendszert biztosítson a különböző felhasználói felületek alatt, ez azonban még nem történt meg. Nem a készítők hibája, de szintén komoly gond lehet a 3D és a multimédia támogatás megteremtése. Így aki elsősorban kikapcsolódásra, szórakozásra szánja a gépét és nem szeretne sokat állítgatni rajta jobb, ha a SUSE-t messziről elkerüli. Igazán ott jó, ahová a készítői is szánták. Otthoni és irodai munkára az egyéni vállalkozásoktól a nagyvállalatokig kínál biztonságos, stabil hátteret. A leírtak alapján
használhatóság: 6 pont
megbízhatóság: 10 pont


SUSE LINUX 9.1 magyar
URL: www.suselinux.hu
disztribúció: Suse Linux
szint: mind
téma: Megjelent a SUSE LINUX 9.1 magyar kiadása
megjelenés: 2004.

Minimális konfiguráció:
Intel Celeron, Pentium - PentiumŽ 4, XeonŽ, EMT64Ž, vagy AMD: K6/II/III, Duron(tm), Athlon(tm), Athlon XP/MP(tm), Athlon 64(tm) processzor
128 MB RAM
400 MB merevlemez
3-D grafikus kártya, játékok, képernyővédők részére
CD-ROM / DVD meghajtó
6 hozzászólás

Vendég

12 éve, 11 hónapja és 15 napja

sziasztok

válasz erre

Vendég

15 éve, 11 hónapja és 16 napja

le szeretném tölteni a LEGÚJABB msn-t!!!
(ingyen) hogyan????meglepett smiley

válasz erre

Vendég

17 éve, 9 napja

Figyu neked mi a Francért jó az hogy különbözö bovli helyekről különbözö bovli cucokat vásárolsz. Nekem eg nagyon speciális gépem van spcim felturbozva az öszesz cuccc a gépemhez eddig több mind700000forinba került.

válasz erre

Vendég

17 éve, 9 napja

Utálok minden hekert minden internet kalozt nem értem hogy miért nem hívataalosan vásárolják meg a gépeikhez a különbözö cucokat

válasz erre

Vendég

17 éve, 5 hónapja és 20 napja

reméelm faca lessz mert végetek lessznyelvnyújtó smileynyelvnyújtó smileymeglepett smiley

válasz erre

Vendég

20 éve, 11 hónapja és 22 napja

Nekem egy hóttgagyi p2-es gépem (128 ram, 466-os proci)van de a 9.1 vidáman elfutkorászik rajta. Egyedül bebootoláskor és leállításkor kell rá sokat várni de amúgy tökéletesen üzemel. Nem tudom, hogyan csinálja, csak poénból raktam fel, mert akartam látni, hogy néz ki a suse, de miután ment mint a kisangyal meghagytam. Ez egy csoda.

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja