Mandriva Linux 2010.2 - teszt és konfigurálás

2011. január 01.
75.2931
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
tsaby profilja, adatai
tsaby
Napjaink egyik legnépszerűbb és legstabilabb disztribúciója a Mandriva, melynek a "Spring" kódnevű kiadását 2010 nyarán vehették birtokba a felhasználók. Most ennek a kiadásnak megjelent egy frissített változata, ami tartalmazza a nyáron megjelent verzió óta kiadott biztonsági frissítéseket és hibajavításokat, így így van-e, és mennyire ajánlható egy a Linux világát kevésbé ismerő felhasználónak?


Idén nyáron megjelent Mandriva Linux Spring eredetileg a 2.6.33-as verziójú kernellel érkezett, a mostani frissítőcsomagnak köszönhetően ez a 2.6.33.7-es verzióra frissült. Természetesen ezeket a változásokat nemcsak a kernel verziószámának változásán vehetjük észre, hanem a disztribúció más alkalmazásain is. A rengeteg hibajavító és biztonsági frissítő csomag nemcsak egyszerűen internetről letölthető formában érhető el, hanem ezek nagy száma miatt teljesen új telepítőkészleteket is készítettek a fejlesztők a Mandriva Linux-hoz.

A terjesztés háromféle One, Powerpack és Free változatban érhető el, az első változatnál elérhető a KDE és GNOME kezelőfelületű LIVE CD. Az ingyenes verzió esetében egy DVD-s verzió tölthető le, ami csak installálásra alkalmazható. A telepítés nélkül használható CD-s kiadás csak 32 bites változatban szerezhető be, míg a DVD-s változat megtalálható 64 bites formában is. A Teszteléshez a Mandriva Linux FREE kiadásának 64 bites, DVD telepítő készletét használtam.

Tesztkonfiguráció és teszt szempontok
Az operációs rendszer kipróbálását egy AMD Phenom II X4 955-ös processzorral szerelt gépen végeztem, ami 4 GB memóriával volt felvértezve, valamint egy ATI Radeon HD 5670-es videóvezérlővel volt ellátva. A teszt során az egyik legfontosabb kérdés a grafikus megjelenítő eszköz kezelése volt, mivel a fentebb említett gyártó eszközöknek a beüzemelése sok esetben komoly nehézségekbe ütközik. A továbbiakban még érdekes szempont volt a PulseAudio tesztelése, mivel nemcsak egy hangvezérlő volt a tesztkonfigurációban, hanem még egy TV tuner egység is. Ez a két hardver igen komoly problémákat szokott okozni ennek a hangvezérlő rendszernek, például általában számítógépen történő TV nézéskor nincs hang.

A tesztkonfiguráció főbb adatai:
Alaplap: ASUS M4A87TD EVO
Processzor: AMD Phenom II X4 955
Memória: 4 GB (Kingston)
Videó kártya: ATI Radeon HD 5670
Merevlemezek: Maxtor 40GB (ide került a rendszer), Seagate 80GB, Maxtor 120 GB, Western Digital 250 GB, Western Digital 2TB (az utolsó négy NTFS fájlrendszerrel formázott)
Monitor: ASUS VW 1930
Nyomtató. HP F2400
Hálózat: Tp-Link TL-WN550G b/g, integrált Gigabit Ethernet
TV tuner: Leadtek Winfast TV 2000XP

Telepítés
Az installálás a legtöbb disztribúcióhoz hasonlóan történik, a nyelvi és a particionálási beállítások elvégzése után megkezdődik a szükséges állományok lemezre másolása. Ezek után már csak a felhasználók adatainak megadása van hátra, majd egy összefoglaló ablak fogad bennünket, ahol megtekinthetjük a telepítés során megadott beállításainkat, valamint itt van lehetőségünk utoljára bármit is módosítani mielőtt befejeződik az installálás. Itt érdemes megállni egy pillanatra, ugyanis ezen az összefoglaló ablakban a "Rendszerbetöltő grub-graphic ezen:" kategóriánál nem árt szemügyre venni a megadott értéket, ez általában a /dev/sda szokott lenni, de ezt a számítógép kiépítésétől függően módosítani kell (a teszt konfigurációban ez a /dev/sdb lett). Amiért ezt ki kell emelni az az, hogy ha nem a megfelelő helyre kerül a GRUB, akkor a frissen telepített rendszerünk nem fog elindulni, mert nem fogja megtalálni a rendszerbetöltőt.


Mandriva Linux 2010.2 - teszt és konfigurálás - 2. kép


Az installálás további lépéseként elvégezhetjük a disztribúcióhoz érkezett legújabb frissítések letöltését, de ezt mellőzhetjük is. Ezek után már csak a számítógépünk újraindítása marad hátra, majd az első rendszerindításkor egy üdvözlő képernyő fogad bennünket. Ezen továbblépve egy regisztrációs felülethez jutunk amivel egy "Mandriva felhasználói közösségi azonosító" hozható létre, ami természetesen kihagyható. Ezzel az utolsó művelettel a telepítést befejeztük, és rögtön a bejelentkező ablakhoz jutunk.

Csomagkezelés
Az első bejelentkezés után az ember általában rögtön nekiugrik az egyes hardver eszközök finomhangolásának, de ez nem mindig jó megoldás. Először érdemes a csomagkezelő beállításait szemügyre venni. A szükséges finomhangolást a panelen levő "Számítógép Beállítása" ikon segítségével tudjuk megtenni. Ennek hatására elindul a Mandriva vezérlőközpont, ekkor a megjelenő ablakban rögtön a "Szoftverkezelés" kategória tárul elénk, ahol a különböző menüpontokkal tudjuk a szoftvereinket manipulálni. Elsőként be kell állítanunk a használni kívánt csomagtárolókat a "Csomagforrások beállítása telepítéshez és frissítéshez" lehetőséget választva. Az újonnan megjelenő ablakban a "Hozzáadás" nyomógomb segítségével egy új "Teljes forráskészlet"-t kell hozzáadnunk a csomagforrásokhoz. Amint ezzel készen vagyunk ki kell jelölnünk, hogy a tükörkiszolgálón milyen kategóriába tartozó programokat szeretnénk használni. Mindenféleképpen ki kell választanunk a "main" és a "contrib" tárolókat. Amennyiben zárt forráskódú szoftvereket is szeretnénk használni, akkor a "non-free" tárolót is ki kell jelölnünk. Ez utóbbi már csak azért is fontos, mert például az ATI videokártyák gyári vezérlőprogramjai csak innen érhetőek el.


Mandriva Linux 2010.2 - teszt és konfigurálás - 3. kép


Amint készen vagyunk a tárolók beállításával, már csak a "A rendszer frissítése" menüpontot kell futtatnunk a Mandriva vezérlőközpontban. Ezek után, ha egy programot szeretnénk telepíteni, csak annyi a dolgunk, hogy szintén a vezérlőközponton belül a "Szoftver telepítése & eltávolítása" menüpontot indítva a csomagkezelővel telepíthetjük a kívánt alkalmazást.

Rendszerbeállítások
Az operációs rendszerünk finomhangolását a fentebb már említett "Mandriva vezérlőközpont" segítségével tehetjük meg. Ezen konfigurációs ablakban a legapróbb részletekig tudjuk konfigurálni a rendszerünket. Ez több kategóriára lett felosztva ahol az egyes kategóriák elnevezéseiből értelemszerűen következnek a funkcióik. Így az első kategória a "Szoftverkezelés", ami az előzőekben részletesen be lett mutatva.

A második választási lehetőség a "Hardver", itt tudjuk kilistázni a gépünkben levő eszközöket, valamint szintén ebben a pontban tudjuk beállítani géphez csatlakoztatott eszközöket mint például a nyomtató, lapolvasó, billentyű, egér. Innen végezhetjük el a grafikus kiszolgálónk, és a 3D munkaasztal beállítását.


Mandriva Linux 2010.2 - teszt és konfigurálás - 4. kép


A "Hálózat és Internet" menüponton keresztül tudjuk kezelni a hálózati eszközeinket, valamint itt tehetjük biztonságosabbá az internet kapcsolatunkat a VPN, proxy beállításával, és különféle hálózati profilokat hozhatunk létere, melyek különösen a laptopok használatakor tudja megkönnyíteni az életünket.

A "Rendszer" ponton belül rendszerszolgáltatásokat, lokalizációs beállításokat módosíthatjuk, valamint itt tudunk használni különböző adminisztrációs eszközöket. Ezek közül az egyik legfontosabb a "Pillanatképek" elnevezésű alkalmazás, minek használatával biztonsági mentést készíthetünk az operációs rendszerünkről. Ekkor lehetőségünk van csak meghatározott könyvtárakat menteni, vagy akár a teljes rendszerről tudunk biztonsági másolatot létrehozni.

A vezérlőközpontot használva tudjuk kezelni a hálózati fájlmegosztásokat (Windows és NFS), valamint magunk is készíthetünk ilyeneket. A "Helyi lemezek" beállítási lehetőségnél nem csak a merevlemezeket tudjuk manipulálni, hanem lehetőségünk van az optikai meghajtók beállítására. Ezeknél az eszközöknél megadhatunk új csatolási pontot, beállíthatjuk, hogy milyen jogosultságokkal férhessünk hozzá az adott eszközhöz. Ezen felül megadhatjuk, hogy milyen fájlrendszerrel próbálja meg a gép ezt a lemezt csatlakoztatni.

Mindezeken túl a vezérlőközpontban lehetőségünk van különböző biztonsági beállítások megtételére, valamint innen tudjuk kezelni a bejelentkezéskezelőt, ezen kívül a GRUB rendszerbetöltő grafikus felületen történő manipulálását is innen tudjuk elvégezni.

Hardverek finomhangolása
Az első lépés a megfelelő 3D-s gyorsítás beállítása, amikor először indítottuk az újonnan feltelepített rendszerünket egy kielégítően működő grafikus kiszolgáló fogad bennünket. Ez annyit jelent, hogy a 2D-s megjelenítés tökéletesen működik, viszont nincs háromdimenziós gyorsítás engedélyezve. A tesztkonfigurációban helyet kapó ATI Radeon HD 5670-es videokártya tökéletes beüzemeléséhez szükséges a gyári vezérlőprogram telepítése. Mivel a csomagkezelőt már korábban konfiguráltuk, és hozzáadtuk a "non-free" forrást a csomaglistához, így a gyári vezérlőprogram telepítése nem különösebben bonyolult feladat. Annyi a dolgunk, hogy a "Mandriva vezérlőközpont" segítségével a "Rendszer" menüponton belül a "A grafikus kiszolgáló beállítása" pontot indítva kiválasztjuk egy listából a videokártyánk típusát. Ezt követően automatikusan letöltésre kerül, majd települ a szükséges meghajtóprogram. Szintén itt adhatjuk meg a felbontást, a monitor típusát és a színmélységet. Az elvégzett beállítások egy kijelentkezés, majd egy újbóli bejelentkezés után már alkalmazásra iskerültek.

Ahhoz, hogy meggyőződhessünk a 3D-s működés hibátlanságáról az egyik legegyszerűbb mód, hogy telepítjük a csomagkezelővel a compiz-t, majd ezt konfiguráljuk. Ezt az indítópanelen levő "A munkaasztal beállítása" lehetőség indításával tehetjük meg. Itt az "Általános" fülön belül a "Kompozit állapot" pontot engedélyezzük, majd az "Asztalváltási effektus"-t az "Asztalváltó kocka" értékre állítjuk. Most már csak használnunk kell az asztalváltó kockát, viszont a rendszerbeállításokkal még nem végeztünk.


Mandriva Linux 2010.2 - teszt és konfigurálás - 5. kép


A következő amit át kell tekinteni az a PulseAudio beállításai. Ezt szintén a vezérlőközpontban a "Hardver" beállításoknál tudjuk módosítani a "Hang beállítása" pont indításával. Itt van lehetőségünk engedélyezni, illetve letiltani a PulseAudio-t, vagy az egyes hangkártyák vezérlőprogramjait is módosíthatjuk. Esetünkben nem volt szükség különösebb módosításokra, mindösszesen a hangerőt kellett feljebb venni az indítópanelen elhelyezett hangerőszabályzóval.

A további hardver eszközök működésbe helyezése sem volt túlságosan bonyolult feladat, a teszt konfigurációhoz kapcsolt HP F2400 típusú nyomtató beüzemelése mindösszesen annyi volt, hogy bekapcsoltam a nyomtatót, a rendszer automatikusan felismerte az eszköz jelenlétét és letöltötte a szükséges vezérlőprogramot. Ez után már használható volt mind a nyomtató, mind az eszközbe beépített lapolvasó is.

Sokaknak akik rendelkeznek TV tuner kártyával a számítógépükben gondot szokott okozni ezen eszközök beüzemelése, esetünkben a gépben levő eszköz hibamentesen működött, mindössze a Tv-time programot kellett telepíteni, majd egy csatornakeresés után már lehetett is TV műsorokat nézni.


Mandriva Linux 2010.2 - teszt és konfigurálás - 6. kép


Biztonsági alkalmazások
A cikk korábbi részében már említésre kerültek a biztonsági szoftverek, amelyeket érdemes egy kicsit körbejárni. Az első és talán legfontosabb ilyen eszköz a Shorewall, ezen programot használja a Mandriva a kernelszintű tűzfal beállításához. Ez egy konzolos alkalmazás, de szerencsére nekünk a program beállításoz nem kell a parancssorban "turkálni", hanem az ehhez az alkalmazáshoz készített grafikus beállítófelületen tudjuk elvégezni a megfelelő műveleteket. Ezt is a "Mandriva vezérlőközpont" segítségével indíthatjuk, a "Biztonság" menüpont alól a "Személyi tűzfal beállítása" opcióval. A megjelenő ablakban tudunk engedélyezni bizonyos előre beállított szolgáltatásokat, vagy akár mi magunk is megadhatunk a "Haladó" nyomógomb segítségével engedélyezni kívánt portokat.

A vezérlőközpont további biztonsági beállításai közül a "A rendszer biztonságának, engedélyeinek és ellenőrzésének beállítása" menüpont indításával érhető el egy igen fontos szoftver. Ez az igen hosszú név az MSEC alkalmazást rejti, aminek segítségével egyszerűen állíthatjuk be a rendszerünk biztonsági szintéjét előre megadott sablonok alapján. Mindemellett beállíthatjuk az operációs rendszerünk periodikus biztonsági ellenőrzését, valamint megváltoztathatjuk az egyes fájlokhoz tartozó jogosultságokat. Itt adhatjuk meg, hogy mely hálózati csatolókat figyeljen a tűzfal, illetve a port szkennelés figyelését is megadhatjuk.


Mandriva Linux 2010.2 - teszt és konfigurálás - 7. kép


A "Mandriva eszközök jogosultságai" beállítási menüpontban az operációs rendszer manipulálására szolgáló programok futtatásához szükséges jogosultságok állíthatók be. Ezen kívül megtalálható a biztonsági programok között a "Szülői felügyelet" alkalmazás, aminek segítségével korlátozhatjuk az egyes felhasználói fiókok internetelérését. Ez a korlátozás egy időintervallum megadásától, a fekete és fehér listák definiálásáig terjed, valamint általunk kiválasztott programokat is blokkolhatunk. Ezen kívül kicsit mélyebben is beleáshatjuk magunkat a hálózati biztonság rejtelmeibe, ugyanis grafikus felületen keresztül tudjuk a hálózati csatolók redundanciáját beállítani, valamint lehetőségünk van tűzfal replikáció készítésére.


Mandriva Linux 2010.2 - teszt és konfigurálás - 8. kép


Elérhető alkalmazások
A rendszerünk konfigurálása után evezzünk kicsit sekélyebb vizek felé, és nézzük meg, hogy milyen alkalmazások állnak rendelkezésünkre a mindennapi használathoz.
Természetesen megtalálhatóak a más disztribúcióknál megszokott alkalmazások, úgymint az OpenOffice, Akregator, Firefox, Kopete,valamint a multimédiás alkalmazások (Amarok, Totem, Kdenlive, Avidemux, Grip).


Mandriva Linux 2010.2 - teszt és konfigurálás - 9. kép


Ezeken felül rábukkanhatunk a legtöbb disztribúciónál meglevő játékokra, valamint csomagkezelővel installálható a DJL játékmenedzser program. Ennek segítségével igen sok játékot használhatunk, de itt megjegyzendő, hogy a későbbi kellemetlenségek elkerülése miatt érdemes feltelepíteni a "libsdl" csomagokat, mert sok játéknak szükséges a működéséhez. Ezen kiragadott néhány program mellet számtalan hasznos szoftver áll rendelkezésünkre alapértelmezetten a rendszer telepítése után.


Mandriva Linux 2010.2 - teszt és konfigurálás - 10. kép


Összegzés
Napjainkban az egyik legnépszerűbb disztribúció az Ubuntu, általában mindenki dicséri a felhasználóbarát kezelés, hibamentes működés, és a számtalan elérhető alkalmazás miatt. Mindezek a megállapítások igazak a most tesztelt disztribúcióra is. A rendszerbeállítások egy helyen történő elvégzése rendkívül kényelmessé tette a Mandriva vezérlőközpontot, így ezzel a "Vezérlőpult" szererű beállító ablakkal egy a Linux világával most ismerkedő felhasználó is könnyen el tud boldogulni. A legtöbb Linux disztribúcióban komoly problémát jelent a videokártyák hibamentes kezelése, itt viszont néhány egyszerű beállítás után tökéletesen működött a tesztgépben levő eszköz. Az alapértelmezetten bekapcsolt tűzfal és a rengeteg biztonsági program kiváló eszközzé teszi ezt a operációs rendszert az interneten való barangoláshoz. A rengeteg elérhető szoftver miatt pedig igen barátságos eszközt kapunk a Mandriva Linux képében.
9 hozzászólás

marco

8 éve, 9 hónapja és 18 napja

Vendég írta:
nagyon jól néznek ki ezek a linuxok, de nem merek belevágni hogy ezt használjam
Az Ubuntu-t mostanában jobbelkerülni, mert nagyon elindult egy saját kitalált úton és sokan vagyunk úgy régi Ubuntusok, hogy nem használjuk emiatt tovább. Mandriva viszont maradt az általa már kitaposott ösvényen, nyugodtan kipróbálhatod.

Operációs rendszerként, munkára, böngészésre, mindennapi feladatokra (ergo mindenre a játékokon kívül) sokkal jobb mint a Win.

válasz erre

Vendég

9 éve, 7 hónapja és 20 napja

nagyon jól néznek ki ezek a linuxok, de nem merek belevágni hogy ezt használjam

válasz erre

Aj Styles

9 éve, 8 hónapja és 6 napja

huhhha

válasz erre

marco

9 éve, 8 hónapja és 6 napja

fodorgyuri666 írta:
én uborkát (gyengébbeknek ubuntu) használok és elég korrekt, de ahogy hallom mandriván 1000x jobban száguld a KDE mert kubuntu egyesek szerint felejtős annyira lassú a KDE én viszont nem azért használok Gnome felületet... hanem a düggőségek miatt, ugyanis több gtk+ os progit használok mint Qt+ sat
Mandriva amióta létezik, KDE alapú, teljesen optimalizált. Kubuntut én egyetlen alkalommal (10.10) próbáltam ki, de nagyon silány szvsz, egy nap után töröltem is. Gnome-ot használok folyamatosan már 2005 óta, marad is az. Bár a Gnome Shell, meg az Ubuntu 11.04 Unity-je kezd elrettenteni...

válasz erre

fodorgyuri666

9 éve, 8 hónapja és 7 napja

fodorgyuri666 írta:
én uborkát (gyengébbeknek ubuntu) használok és elég korrekt, de ahogy hallom mandriván 1000x jobban száguld a KDE mert kubuntu egyesek szerint felejtős annyira lassú a KDE én viszont nem azért használok Gnome felületet... hanem a düggőségek miatt, ugyanis több gtk+ os progit használok mint Qt+ sat
függőségek*

válasz erre

fodorgyuri666

9 éve, 8 hónapja és 7 napja

én uborkát (gyengébbeknek ubuntu) használok és elég korrekt, de ahogy hallom mandriván 1000x jobban száguld a KDE mert kubuntu egyesek szerint felejtős annyira lassú a KDE én viszont nem azért használok Gnome felületet... hanem a düggőségek miatt, ugyanis több gtk+ os progit használok mint Qt+ sat

válasz erre

Vendég

9 éve, 8 hónapja és 10 napja

Mandriva alap, kb 2000 óta használom. A legjobb disztró mind közül!

válasz erre

Vendég

9 éve, 8 hónapja és 18 napja

Korrekt ismertető, remek cikk!

válasz erre

 
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

WarriorAutobot profiljagery1113 profiljaSándorkolbász profiljaRobi022 profiljaMarduk profiljaVidoros profiljaManiac profiljar00tw00rm profiljahamzai profilja