Advertisement

Levelezőkliensek Linux alatt

2010. május 03.
77.4681
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
tsaby profilja, adatai
tsaby
Mindannyian küldtünk már elektronikus levelet iskolából, otthonról, munkahelyről amely esetekben böngészőn keresztül értük el a postafiókunkat. Ez a módszer a levelek olvasására megfelelő, amennyiben nem a saját számítógépünk előtt ülünk, de amikor már otthonról akarjuk leveleinket elérni, a folytonos ki-be jelentkezés e-mail fiókunkba kényelmetlenné teszi a levelezést. Linux operációs rendszereken erre a problémára számos kiváló megoldás létezik, mint például az Evolution és a KMail amelyek a legismertebbnek tekinthetőek.
Advertisement


E két villámposta kliens közül az első alapértelmezetten Gnome kezelőfelület részét képezi, a második pedig a KDE beépített kliense. Természetesen ezen két alkalmazáson kívül számos más levelezést megkönnyítő program található a nyílt forráskódú operációs rendszerek kínálatában. Ezek közül néhány a teljesség igénye nélkül:
Mutt (karakteres kezelő felületű)
Claws Mail
Balsa

A levelezésről általában
Ahhoz, hogy megértsük milyen beállításokat kell megtennünk az e-mail kliensünk beüzemeléséhez, először tisztában kell lennünk néhány fogalommal és az interneten keresztül történő levelezés működésével.

A legfontosabb fogalmak levelek megjelenítéséhez, letöltéséhez, küldéséhez kapcsolatosak. Az első ilyen fogalom az IMAP ez a mozaikszó az Internet Mail Access Protocol rövidítése, a kapott levelek megjelenítésére szolgál. Ezen protokollnál a távoli levelező szerveren tárolódnak a levelek a saját számítógépünkre nem töltődnek le. A másik a levelek letöltésére használt protokoll a POP3 ez a Post Office Protocol rövidítése itt a legnagyobb különbség az IMAP-hoz képest, hogy a levelek letöltésre kerülnek az otthoni gépünkre és nem a távoli szerveren tárolódnak. A harmadik nagyon fontos fogalom az SMTP ez a Simple Mail Transfer Protocoll rövidítése, ugyanis ezen protokoll segítségével küldhetjük el leveleinket az e-mail szerverünkhöz, ami szintén ennek segítségével továbbítja a leveleket a címzett levelező szerverének.

Amikor egy elektronikus levelet megírunk és rákattintunk a küldés gombra, akkor leegyszerűsítve a következő történik:
Első lépésként levelező kliensünk az SMTP protokollt használva elküldi a levelünket a saját e-mail szerverünkhöz.
Második lépésként a szerverünk pedig továbbítja a levelet a címzett levelező szerveréhez.
A harmadik lépésben pedig a címzett POP3 vagy IMAP protokollt használva letölti vagy megjeleníti a levelet.

Amikor mi vagyunk a címzettek, akkor is hasonló módon történik az üzenetek küldése, továbbítása, megjelenítése.


Levelezőkliensek Linux alatt - 2. kép


Evolution
A Linux operációs rendszerek Gnome kezelőfelületének alapértelmezett levelező kliense. Az Evolution számtalan képességgel rendelkezik, ezek közül a főbb tulajdonságai:
Naptár bejegyzések tárolása.
Kezeli a digitális aláírást készíthetünk saját azonosságunk igazolására.
Szinkronizálhatjuk címjegyzékünket PDA eszközünkkel.
Visszatölthetjük beállításainkat biztonsági mentésből.
Importálhatjuk más levelező kliensek beállításait.
Rendelkezik beépített helyesírás ellenőrzővel.
Az e-mail fiókunkba érkező levelekből kiszűrhetjük a levélszemetet SpamAssassin vagy Bogofilter segítségével.


Levelezőkliensek Linux alatt - 3. kép


Levelező fiók hozzáadása Evolutionhöz
A program első indításakor rögtön az Evolution beállítóasszisztense fogad bennünket (ha nem először indítjuk az alkalmazást, akkor az Evolutionben a "Szerkesztés" menü beállítások fülön kattintva, az itt megjelenő ablakban a "Postafiók" fület kijelölve, ezen belül a "Hozzáadás" gombot választva megkapjuk az előbbi varázslót), itt az alábbi néhány egyszerű lépéssel beállíthatjuk saját elektronikus postafiókunkat:
Az üdvözlő képernyőn továbblépve felajánlja egy biztonsági mentés visszaállítását, de alapesetben új beállítást kell létrehoznunk ezért itt egyszerűen továbblépünk.
A következő ablakban mindenképpen meg kell adnunk a nevünket és e-mail címünket, ezen kívül megadhatunk néhány plusz adatot, de ezek nem feltétlenül szükségesek a továbblépéshez.
Következő lépés a levelek fogadásának beállításait taglalja. Ezen a ponton természetesen mindenkinek a saját internet szolgáltatójától kapott adatokkal, vagy az ingyenesen elérhető e-mail szolgáltatók adatait kell megadnia. Itt legelőször egy legördülő menüben kell kiválasztanunk, hogy milyen típusú a kiszolgálónk (IMAP, POP, stb...). Megadjuk a kiszolgálónk nevét (mindenki a sajátját), valamint felhasználónevünket (a sajátunkat). Ezen a lapon találunk még néhány fontos és hasznos beállítási lehetőséget. Beállítható, hogy titkosított kapcsolaton keresztül érjük el leveleinket, ilyenkor a levelező szerverre történő bejelentkezés is titkosítottan zajlik. Ebben a menüpontban még be kell állítanunk a hitelesítés módját, itt többféle típus közül lehet választani, az esetek többségében megfelel az alapbeállítás, ezenkívül még be lehet jelölni, hogy jegyezze meg a jelszót (a jelszót az első kapcsolódáskor fogja kérni).
A következő lapon további a levelek fogadásával kapcsolatos beállításokat tehetünk meg. Itt három beállítást érdemes megtenni, mégpedig elsőként, hogy a leveleket 10 percenként kérje le a kiszolgálótól, a második, az új leveleket minden mappában keresse, a harmadik pedig a levélszemét keresése az új levelek között.
Továbblépve a következő ablakra a levélküldés beállításai következnek (itt is mindenki a saját adatait adja meg). Először az SMTP kiszolgálót kell megadni, szintén meg kell adni, hogy akarjuk-e a titkosított kapcsolatot, valamint a hitelesítés típusát is meg kell adni a felhasználónévvel együtt. Itt is érdemes bejelölni, hogy jegyezze meg a jelszót.
A következő lapon megadhatunk egy leíró nevet a postafiókunk könnyebb kezelésért.

Spam szűrés beállítása Evolutionben
Ez a levelező program két kéretlen levél szűrő használatát kínálja fel. Alapértelmezetten a Bogofilter van beállítva, de külön telepíthető a SpamAssassin és ez is alkalmazható.

A spam szűrők használatához először telepítenünk kell ezen eszközöket a rendelkezésünkre álló csomagkezelővel (Debian alapú disztribúcióknál grafikus felületen általában ez a Synaptic, SUSE-nál ez a YAST csomagkezelő modulja, stb...).

Ezen lehetőség beállításához az e-mail kliensünkben a "Szerkesztés" menü beállítások pontját választva, a megjelenő ablakban a "Levelezés beállításai" lehetőséget kijelölve, azon belül a "Levélszemét" fülön tudjuk a beállításainkat elvégezni.

A beállítások három csoportra lettek osztva:
Általános beállításoknál rögtön az első lehetőséggel bekapcsoljuk a spam levelek keresését. A levélszemét törlése opció segítségével automatikusan törölhetjük a szűrőn fennakadt leveleket (ezzel óvatosan bánjunk, mert előfordulhat, hogy olyan levelet is kéretlen levélként jelöl meg ami valójában nem is az, ilyenkor ez is törlődik). Az egyéni fejlécekbe való kereséseknél állíthatjuk be, hogy hány ponttól legyenek kéretlen levélnek minősítve a levelek. Ezt elég csak engedélyezni, az alapbeállítások általában megfelelőek. Még két fontos beállítás van, az egyik, ha a levél feladója a szerepel a címjegyzékünkben, akkor a levelet nem fogja kéretlen levélként megjelölni. A másik pedig az alapértelmezett levélszemét-bővítmény kiválasztása (SpamAssassin vagy Bogofilter).
A következő beállítási csoport a SpamAssassin-ra vonatkozik. Ez egy internetes adatbázis segítségével megvizsgálja, hogy a beérkező levél feladója feketelistán van-e vagy sem. Megbízhatóbb ellenőrzést eredményez, de a szűrés sebességét csökkenti. Használatához élő internet kapcsolatra van szükség.
harmadik beállítási lehetőség a Bogofilter működését segíti az üzenetek szövegének Unicode-dá alakításával (ez a program az üzenetek fejlécében, szövegében keres meghatározott szavakat és ez alapján statisztikai alapon állapítja meg, hogy levélszemétről van-e szó, vagy sem).


Levelezőkliensek Linux alatt - 4. kép


A Bogofilter tanítása
Ahhoz, hogy hatékonyan ki tudjuk szűrni a kéretlen leveleket meg kell tanítani a szűrőnek, hogy mi minősül szemétnek. A tanítást úgy végezzük el, hogy a beérkezett levelek között az általunk levélszemétnek minősített üzenetet kijelöljük és jobb egérgombbal kattintunk rajta, majd a megjelenő helyi menüben a "Levélszemét" pontot választva taníthatjuk meg spam szűrőnek, hogy a kiválasztott üzenet levélszemét.

KMail
A program a KDE rendszer alaprészét képezi, segítségével leveleinket mappákba rendezhetjük, szűrési feltételeket állíthatunk be üzeneteinkre. Új e-mail érkezéséről hangjelzéssel, üzenetablak megjelenítésével vagy akár saját magunk által készített szkriptek automatikus futtatásával értesít bennünket. Mindezen túl lehetőség van a levelek spam és vírus ellenőrzésére.


Levelezőkliensek Linux alatt - 5. kép


Új azonosító létrehozása (fiók)
A program első indításkor rögtön az Azonosító beállító varázsló fogad bennünket, ennek segítségével tudunk postafiókunkhoz való hozzáférést beállítani.

Az üdvözlő ablakon továbblépve egy listából választhatjuk ki, milyen típusú postafiókot szeretnénk beállítani (itt is ugyanaz érvényes mint az Evolution beállítása során, mindenki a saját szolgáltatójától kapott adatokat használja). Ezt követően meg kell adnunk nevünket és levelezési címünket. A bejelentkezési adatoknál ha mindent jól csináltunk már csak a jelszavunkat kell begépelni. Amint ezzel megvagyunk már csak a kiszolgálónk adatait kell megadnunk, először a bejövő kiszolgálót adjuk meg, ez a levelek letöltéséhez szükséges (pl.: imap.akarmi.hu). Amit még meg kell adnunk az a kimenő kiszolgáló, a levelek küldéséhez (pl.: smtp.akarmi.hu).

Az újonnan létrehozott fiók módosítása pedig a beállítások menü beállítások pontját választva a megjelenő ablakban a fiókok menüben lehetséges.

Értesítések új levélről
A beállítások menüben az értesítések beállítása menüpontot kiválasztva, majd a megjelenő ablakban egyszerűen kijelöljük a számunkra szimpatikus értesítési módot (egyszerre többfélét is választhatunk).

Vírusszűrés levelekben
A beérkező levelek csatolt állományaiban a víruskeresést önállóan a levelezőkliens nemképes elvégezni, ezért külső alkalmazást használ a levelek ellenőrzésére. Linux rendszereknél erre a feladatra több megoldás létezik, most az egyszerű beállítás érdekében egy ingyenesen használható alkalmazást használunk, mégpedig a ClamAV-t.

A beüzemelés első lépéseként telepítjük ezt az alkalmazást az operációs rendszerünk csomagkezelőjével. Ezt követően a levelező kliensünkben a helyi mappák között létrehozunk egy könyvtárat (tetszőleges névvel), ide fognak kerülni a vírusosként megjelölt levelek.

Az előkészületek után következhet a tényleges beállítás. Indítsuk el az eszközök menüben a varázsló vírusirtó beállításához menüpontot. Ennek hatására megjelenik egy ablak ahol a felismert víruskereső alkalmazások láthatók (esetünkben csak a ClamAV), ezt jelöljük ki és lépjünk tovább. A következő ablakban kapcsolhatjuk be, hogy a levelek essenek át vírusellenőrzésen. Ezen kívül még be kell kapcsolnunk, hogy a leveleket helyezze át másik mappába és ki kell választanunk a mappalistából az imént létrehozott könyvtárat. Utolsó lépésként a befejezés gombra kell kattintanunk és már működik is a víruskeresés.


Levelezőkliensek Linux alatt - 6. kép


Spam szűrés
Beállítása hasonlóan történik mint a vírus szűrésnek. Legelőször telepítjük a levélszemét keresőt. Itt most a SpamAssassint telepítjük a rendszerünk csomagkezelőjével. Ezután Létrehoznunk a levelezőkliensünkben a helyi mappáknál egy könyvtárat a kéretlen leveleknek.

A beállításhoz az eszközök menüben a "Varázsló kéretlen üzenetek szűréséhez" menüpontot kell választanunk. Ekkor elindul egy varázsló és megkeresi az automatikusan a rendelkezésre álló spam szűrőket. Következőkben egy listából kijelöljük az általunk használni kívánt eszközt, esetünkben a SpamAssassint. Miután tovább léptünk a következő ablakban, itt két beállítást tehetünk meg. Az első a felfedezett levélszemetet olvasottnak jelöli meg, a második pedig engedélyezi a kéretlen levelek más mappába való áthelyezését, ez alatt pedig kiválaszthatjuk azt a mappát ahova a levélszemét kerülni fog. A következő ablakon egy összegzést láthatunk a beállításainkról és készen is vagyunk.


Levelezőkliensek Linux alatt - 7. kép


Amennyiben a spam szűrőnkön átjut egy kéretlen levél, akkor a levélszemetet kijelölve, az üzenetek menüben, a szűrő alkalmazása menüpontban a megjelölés kéretlennek szűrőt választva tudjuk megtanítani a levélszemét keresőnek, hogy az levélszemét.

Pár népszerű fiók beállítása
Végül pedig következzék egy kis segítség népszerű levelező fiókok beállításához:
Gmail: A bejövő levelek kiszolgálójának legyen megadva imap.gmail.com, a hitelesítés történjen jelszó használatával és kapcsoljuk be a titkosítást is (SSL). A kimenő kiszolgáló legyen smtp.gmail.com, itt is jelszót használjunk a bejelentkezéshez és kapcsoljuk be a titikosítást.
Hotmail: A levelek letöltéséhez a pop3.live.com legyen a kiszolgáló és az SSL hitelesítést mindenképpen kapcsoljuk be, de az SPA használatát lehetőleg kerüljük (több forrás ennek alkalmazását javasolja, viszont így nem működik). A kimenő leveleknél az smtp.live.com SSL titkosítással legyen beállítva, ezenkívül a kiszolgáló megköveteli a hitelesítést.
Advertisement
5 hozzászólás

Vendég

10 éve, 10 hónapja és 10 napja

Nagyon jó cikk és mondhatni hiánypótló. Köszi.

válasz erre

karatedog

11 éve, 6 hónapja és 20 napja

Vendég írta:
Thunderbird tud imapot kezelni?
Tud. Már az 1.0-ás is tudott. Új mail account létrehozásakor kiválasztható.
A TB 3-nak egy hasznos funkciója, hogy az IMAP leveleket lokálisan is tudja tárolni, így ha egy levél letöltődött, akkor utána net nélkül is olvasható.

válasz erre

Vendég

11 éve, 9 hónapja és 1 napja

Thunderbird tud imapot kezelni?

válasz erre

Vendég

11 éve, 9 hónapja és 2 napja

Hasznos ismertető. Bár én a sötét oldalt használom, egyre jobban érdekel a Linux. Pár hónapja még nem mertem volna bele gondolni sem, hogy mire képes ez a rendszer. De kezdem beismerni, tényleg kéne rá időt szánnom és meg kéne ismernem...

válasz erre

Vendég

11 éve, 9 hónapja és 5 napja

Nagyszerű összefoglaló, köszi. Végre van megint linuxos cucc nálatok. Most már csak a jelszavamnak kéne, hogy eszembe jusson.

válasz erre
Advertisement
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

 adambalonyi profiljamarco profilja