Készíts saját linuxot!

2008. október 03.
88.2771
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
strogg profilja, adatai
strogg
Sokan vannak úgy (én is), hogy a frissen telepített linuxát elkezdi testre szabni, és bizony hosszú órákat tölt a saját programjainak a telepítgetésével! Mindenkinek megvan az a program összeállítása, beállításai, amit szeretne viszontlátni a friss rendszerén. Nos ennek semmi akadálya. Mik lehetnek azok a szempontok amelyeket megvalósíthatunk a saját kis előre testreszabott telepítő készletünkben? A válasz tömören: Bármi! A telepítő készletünk variálhatóságának kizárólag csak a tudásunk szabhat határt. Az viszont nem árt, ha előre definiáljuk mit is szeretnénk elérni. Pár ötlet, amiből kiindulhatunk.


Sebesség!

Készíts saját linuxot! - 2. kép

A példában az ubuntu 8.04-es (hardy heron) kiadásával fogunk eljátszani. Közismert, hogy az indulás sebessége nem a leggyorsabb. Ezért lehet, hogy felmerül az igény egy saját kernel, és init létrehozására is. De válogathatunk az induló szolgáltatások, grafikus ablakkezelő, stb... területén is. Mindegyik hangolása alkalmas a rendszer gyorsítására/lassítására. Értelmes kompromisszum lehet ha a kernelt nem piszkáljuk, viszont a szolgáltatásokkal, és ablakkezelővel játszunk el. Ez főleg akkor a legjobb megoldás, ha a barátainknak is szeretnénk elbüszkélkedni az alkotásunkkal, ilyenkor súlyos hátrány ha a rendszer minden porcikája a saját gépünkre van szabva!

Amire mindenképpen szükségünk lesz.
Egy szabad délután mindenképpen. Ha linux guru vagy, akkor valószínűleg 1-2 óra is elég neked megcsinálni álmaid lemezét, viszont egy profi általában már csinált magának ilyet, szóval ez a cikk nem neked szól! :)))
Egy CD lemezképre. (ubuntu desktop iso)
5-7 GB szabad helyre
A linuxos gépedre, amin elvégzed a műtétet :)
Valami virtualizációs szoftverre, amivel megkönnyíted az életedet, a munkád ellenőrzése során. (qemu, vmware, stb... Persze simán ki is írhatod, és megnézheted real körülmények között)
Némi geek elhivatottság :)

Első lépések.
Építsük fel a munka környezetet.
Telepítsük a squashfs fájlrendszer kezeléséhez szükséges modult, mivel az ubuntu lemezeken található rendszer egy squashfs fájlrendszerű fájlba vannak tömörítve.

sudo apt-get install squashfs-tools mkisofs
sudo modprobe squashfs


Ha minden rendben, már tudjuk olvasni ezt a fájlrendszer típust is. Innentől már terminálban fogunk dolgozni!

mkdir live (létrehozok egy live nevű könyvtárat)
mv lemezkép fájl live (átrakjuk az isot ebbe a mappába)
cd live (belépünk a mappába, mert itt fogunk dolgozni)
mkdir mnt (a live mappán belül létrejön az mnt mappa)

mount lemezkép mnt -o loop (becsatolom a lemezképet az mnt mappába, hogy lássam a tartalmát)
mkdir extract (ide fogjuk kicsomagolni a cd-t)
rsync --exclude=/casper/filesystem.squashfs -a mnt/ extract (ezzel átmásoljuk a CD iso tartalmát az extract -ba)
mkdir squash (könyvtár létrehozása)
sudo mount -t squash -o loop mnt/casper/filesystem.squashfs squash (squashfs fájlt kicsomagoljuk)
mkdir edit (edit könyvtár létrehozása. Ebben fogunk dolgozni végül)
sudo cp -a squash/* edit/ (a felcsatolt squash tartalmának kimásolása az edit -be. Gyakorlatilag ezzel megvan az a rész ami települ végül)
sudo umount /mnt (felcsatolt CD lecsatolása)
sudo umount /squash (a felcsatolt rendszer tartalmazó fájl lecsatolása.)

Most már akár letörölheted a CD-image fájl.iso-t, a mnt és a squash könyvtárat. Maradt az extract könyvtár (ez az induló keretrendszer), és az edit könyvtár (ez a rendszer amit heggesztünk).

ls paranccsal ellenőrizheted, vagy fájlkezelőben!

Most már semmi más dolgunk nincsen, mint lehetővé tenni, hogy innentől minden kiadott utasításunk szeparáltan csak a telepítendő rendszerre vonatkozzon. Ennek módja, hogy rendszergazdaként belépünk a szerkesztendő linuxunkba!

Készíts saját linuxot! - 3. kép

sudo cp /etc/resolv.conf edit/etc/ (átmásoljuk a resolv.conf -ot)
sudo cp /etc/hosts edit/etc/ (átmásoljuk a hosts fált)
sudo chroot edit (Belépünk a rendszerbe)
mount -t proc none /proc (felcsatoljuk a jelenlegi rendszerünk /proc, és /sys folyamatait a virtuálisba)
mount -t sysfs none /sys
export HOME=/root (biztosítjuk, hogy a ROOT beállításaink legyenek mérvadóak a virtuális rendszerben)
export LC_ALL=C

A tényleges munka!
Jó lenne tudni, hogy alapból mi van telepítve! Ehhez jól fog jönni a midnight commander.

apt-get update (frissítjük a netes tárolók tartalmát)
apt-get install mc

Ha ez megvan, akkor nézzük meg mi van telepítve!

aptitude search '~i' -F "%p" > lista

Ekkor létrejön a lista nevű szöveges fájl, amiben benne lesz az összes csomag neve, amit tartalmaz a rendszer! Megnézhetjük az "mcedit lista" utasítással!

Amit használni fogunk, azok valószínűleg következő dolgok.
apt-get install (telepítés)
apt-get remove (csomag törlés)
mc (ez ugye a midnigh commander)
wget (ha külső fájlt szeretnénk tölteni a netről)
links (karakteres alapú böngésző. célszerű telepíteni!)

Figyelem: Az apt-get remove alapból törli a csomagot, a beállításait, a binárist, stb... DE nem törli az ikonjait, doksit, stb... Ezért mindig az "apt-get remove csomagnév --purge" kapcsolóval használt. Ugyanis sok felesleges szemét maradhat hátra, ha a "--purge" kapcsolót lehagyod!

Tipp: Ha ubuntun csinálod a saját lemezedet, az nagyon megkönnyíti az életedet. Ugyanis futtathatod a synaptic-ot, (kényelmes felületen keresgélhetsz a telepíthető csomagok után) és láthatod milyen programok vannak alapból fent, kell-e neked, és használni akarod-e. Alapvetően okos dolog, ha olyan disztró alatt csinálod a lemezedet, ami a lemezen rajta van!

Most jön az élvezetes része a dolognak. Elkezdhetjük testreszabni a telepítő készletünket!

Ehhez leírom, hogy nekem mik voltak a szempontjaim, és milyen változásokat eszközöltem!

Készíts saját linuxot! - 4. kép

Nekem fontos a...
Sebesség: kompromisszumot kötöttem, hogy bármely gépre telepíthető legyen, ezért nem piszkáltam a kernelt, és az init-et feleslegesen. Lassabban tölt be ugyan mint ami megoldható lenne, de nem baj. A működés legyen gyors!
Méret: Én BeOS-on szocializálódtam.(A linuxnak lenne mit tanulnia tőle az tuti) Ez azt is jelenti, hogy a működési sebesség, használhatóság, és méret eszméletlen fontos nekem. Állítom, hogy minél nagyobb valami, annál lomhább is lesz, és ez nekem már rögeszmém. A teljes rendszer minél kisebb legyen, nekem annál jobb! (ez különösen fontos volt amikor az eeepc-re optimalizált telepítőt csináltam.) Ezért ne félj újragondolni, hogy azok a programok amik neked telepítve vannak az tényleg jó-e neked, és a csomaglista alapján alaposan gondold meg mi kell biztosan, és mi az ami elhagyható! Ha elhagyható, és nincsen akadálya, töröld, és ne finomkodj vele!
Átláthatóság: Kevés fájl, még kevesebb program. Egy feladatra egyetlen program elegendő. Töröld ami nem kell ,és telepítsd a kedvencedet. Jól átlátható, nagyon kényelmesen használható rendszert kapsz.

Ha Eeepc-re optimalizált verziót csinálsz akkor ez neked különösen fontos lesz, és a folyamat kiegészül az "ubuntu eeepc-n" című cikkemben vázolt folyamattal is.

Az első ami nagyon sok helyet foglal az maga az evolution, gimp, openoffice,firefox, és rengeteg dokumentáció. Bármely program amely neked nem kell, vagy kiváltható egy kisebb, gyorsabb programmal törölhető, hisz van hatékony alternatívád.

Vegyük át melyik feladatra melyik program használható jól!

Openoffice: Jó, és király irodai programcsomag, de az életben nem használja ki a felhasználók 90%-a. Egyszerű szövegek szerkesztésére, és táblázatkezelésre kiválóan alkalmas az Abiword, és gnumeric. A méretük cirka 30 MB körüli, míg az openoffice törlésével kb: 250 MB hely szabadul fel. Ráadásul azon felül, hogy a fenti két programocska elég átlag felhasználásra, eszméletlenül gyors is. Tehát azonnal "purgáltam" az openoffice-t.

Ha nem zavar, hogy zárt forrású programok is vannak a telepítendő rendszereden, akkor bátran tölts rá ilyesmiket is. Nekem jól jön a skype, és a firefox helyett az opera. (a firefox négyszer nagyobb, és lomhább mint az opera.) Ha szeretnénk még tovább egyszerűsíteni, akkor mehet fel a netsurf nevű böngésző, ami nagyon impresszív sebességben, és tudásban. Fórumozni tudsz vele, és böngészni is, azonban a flash, és hasonló sávszélesség zabáló dolgokat szerencsére nem támogat.
Én az opera+netsurf párost javallom.

Flash támogatás van az ubuntu tárolókban, a böngészők telepítése után rakjuk fel bátran. (operában működni fog)

Ha nem kell lomha határidőnaplós, névjegykártyás, levelező kliens, akkor bátran töröljük az evolutiont tokostul-vonóstul, és vagy böngészőn keresztül levelezhetünk, vagy felrakjuk a claws mail klienst. Pici, és levelezésre alkalmas, méghozzá nagyon gyors sebességgel.

Az ubuntu a totem lejátszót favorizálja. Én gyűlölöm, tehát törlendő. (Figyelem: több program is jelezni fogja, hogy ő az "ubuntu-desktop" csomaggal van függőségben. Ez egy ún: "metacsomag" ami azt jelenti, hogy ő csak "felhúzza neked" amit gondol, nem kell vesződnöd 30 csomag telepítésével. Dönthetsz úgy, hogy ezt eltávolítod (leszedi a teljes ablakkezelődet), és külön felraksz egy összeválogatott gnome ablakkezelőt. Előnye, hogy nagyon jól tudod faragni, hátrány, hogy bizony ezzel legalább egy órát el fogsz ütni! Az eredmény viszont több mint profi!)

Ha multimédia, akkor bátran használd a winampra hajazó audacious programot, de én szoktam telepíteni gmplayer-t, és vlc-t is. A kodekek amivel gyakorlatilag minden formátumot megesznek az a neten megtalálható ubuntus csomagban. Töltsd le, és telepítsd! (innentől multimédia letudva,több bajod nem lesz vele)

Képnézegető,és egyéb apróságok.

Készíts saját linuxot! - 5. kép

A gnome beépített képnézegetője nagyon jópofa, de van egyszerűbb is ha úgy gondolod. A Gpicview külsőre teljesen úgy 2néz ki mint az XP alap képnézegetője. Az ubuntu alapból az F-spot programot favorizálja, de szerintem felesleges. (én töröltem) A gnome alap text editora a gedit mindig jó ha kéznél van, én megtartottam. Bőven elég. (komolyabb feladatra ugye ott az Abiword). Ha rendszeresen használunk FTP klienst, akkor jól jöhet a gftp. Kicsi, jó, és a feladatát remekül ellátja. Gondolkodj el, hogy mennyire használod a GIMP-et. Ha szinte sosem, sok helyet tudsz spórolni a törlésével, mivel az esetek 99%-ban úgy is csak foglalja azt.

Ha kell grafikus total commander klón, tudom javasolni a gnome-commandert. Nagyon jópofa, és elegendő. Cd/DVD írásra jó az alap brassero, én nem töröltem, bár tény, hogy a KDE alá készült K3B szimpatikusabb. Azonban KDE libraryt igényel több 10 MB értékben, ezért nem éri meg.

Játékok.
Az alap gnome-games csomagot úgy ahogyan van töröltem, mert az életben sosem játszottam velük. Nem is értem miért ez az alap kiszerelés. Vannak sokkal szórakoztatóbb, és jópofább játékok linuxra. Ilyen például a frozen-bubble, Gltron, vagy jump&bump. Igazi szórakozás. Én mondjuk linuxon dolgozni szoktam, és nem játszani, így semmilyen játékot nem raktam fel. Tény, hogy nagyon sok játék van az alap ubuntu tárolókban is, a picitől a 100-250 MB méretig. Ha a kedvenc játékod mondjuk a Tremulous (cc: 100 MB), és sokat játszol vele, nyugodtan telepítsd fel, hisz magadnak csinálod főleg ezt a lemezt.

És most legyünk nagyon profik!
Ha érzel magadban erőt, esetleg advanced user vagy linuxban, akkor ne hagyjuk a farigcsálást ennyiben. Faragjuk meg úgy, hogy mindenki elájuljon a munkánktól.

Ehhez a feladathoz telepítettük a links, mc, és wget programokat.

Először is jó, ha az egész a saját nyelvünkön kommunikál alapból. Telepítsük a teljes magyar nyelvi támogatást. Így a teljes rendszer magyar lesz.

Gondolom menet közben észrevetted, hogy a konzol egy ablakban fut, és ott léptél be a virtuális linuxodba. Ez azt is jelenti, hogy az alap rendszered nyugodtan használható. Böngészőben kereshetsz a google-ban, letölthetsz, és egy sima fájlkezelővel bemásolhatsz dolgokat az edit mappába, amelyet aztán a konzolon keresztül már el is érhetsz a virtuális rendszeredben. Nosza nézz szét a gnome-look.org, art.gnome.org oldalakon, vagy a google-ban. Keressünk jó háttérképet, témát a belépő felülethez, vagy cseréljük le a vlc,mplayer, témát is. ehhez csak le kell tölteni a kiválasztott témát, bemásolni az edit mappába, majd a virtuális rendszeren elhelyezni, kicsomagolni, és a megfelelő konfig állományokban rögzíteni. Pl: a bejelentkező felület témáját kicsomagolva bemásolhatjuk megfelelő mappába, majd az /etc alatti GDM config állományban átírjuk a téma nevét, és készen is van.

Mindehhez pedig bőven elegendő a midnight-commander! Linuxon rettentő sok ablakkezelő felület van. Keressünk rá a google-ban, és ott láthatunk képernyőképeket is róla. Én szoktam telepíteni egy "vész" ablakkezelőt is arra az esetre, ha a gnome -al valami gond lenne. A választék nagyon széles a teljesen fapadostól (afterstep,blackbox) egészen a monumetális méretű csillogó környezetig. (pl: kde) Nekem értelmes középútnak tűnik az fvwm-crystal, az xfce (remek a BeOS témája, de alapból nagyon jó ablakkezelő), EDE (eléggé windows like), vagy a klasszikus IceWm. Ha vészmegoldásra használjuk akkor szempont az, hogy nem kell mindent tudnia, és jó a kis méret. (pl icewm remek) Egyszerűen csak szebb, mint a karakteres felület.

Az alap ubuntu tárolókban valószínűleg ott van az ATI, Nvidia videókártyánkhoz az 3D meghajtó, amelyet szerzői jogi okokból hagynak ki rendszeresen. Telepítsük ha van ilyen kártyánk. (Pl:nvidia-glx, vagy régebbi kártyákhoz az nvidia-legacy csomagok) Ne lepődjünk meg azon, hogy amikor elindul majd a Live rendszerünk, akkor nem fognak működni, viszont ha telepítettük egy gépre akkor automatikusan használni fogja a linux őket.

Ha azt hiszitek, hogy itt vége, akkor most jön a kegyelemdöfés, amitől a cimborák biztosan elájulnak majd. Cseréljük le a CD-n az alap témát is. Az isolinux mappában találhatunk egy PCX képet, ami az alap háttérképe a boot menünek. Alaposan nézzük meg mik a tulajdonságai, (méret, színmélység) majd ennek fényében írjuk felül egy saját képpel. Ha nagyon belejöttünk, akkor az init-ben a boot folyamat hátterét is sajátra tudjuk cserélni. (ennek a módja megérne egy külön cikket, de érdemes utánaolvasni, mert nagyon látványos, és komoly elismerés érte a jutalmunk!)

Ha mindennel megvagyunk, akkor jöhet a csomagolás.
Mindenek előtt töröljünk minden szemetet, ami utánunk maradhat. (apt-get archivum, temp, stb..)

apt-get clean (apt-get tisztítása)
apt-get autoclean (ellenőrzés, és tisztítás ha szükséges)
rm -rf /tmp/* (tmp mappa törmelékei)

Majd szépen araszoljunk ki. :)

rm /etc/resolv.conf (resolv.conf törlése)
umount /proc (futó folyamatok lecsatolása)
umount /sys (futó folyamatok lecsatolása)
exit (kilépés a saját rendszerünkbe)

Ezután pedig csomagoljuk be squashfs fájlrendszerbe az alkotásunkat.

chmod +w extract/casper/filesystem.manifest (tegyük szerkeszthetővé a jelenlegi fájlt.)
sudo chroot edit dpkg-query -W --showformat='${Package} ${Version}n' > extract/casper/filesystem.manifest (készítsünk egy új csomaglistát, és készítsük el az új fájlt.)
sudo cp extract/casper/filesystem.manifest extract/casper/filesystem.manifest-desktop (másoljunk)
sudo sed -ie '/ubiquity/d' extract/casper/filesystem.manifest-desktop (tudassuk a telepítővel)
sudo rm extract/casper/filesystem.squashfs (törüljük le az eredeti rendszert a Cd-ről)
sudo mksquashfs edit extract/casper/filesystem.squashfs (tömörítsük be a saját munkánkat)

Figyelem: Ez a lépés időigényes. A betömörítés során majdnem a felére nyomja össze a méretét tekintve, tehát a filesystem.squashfs méretét megfigyelve, és azt megszorozva kb: kettővel megkaphatjuk a majdani telepített rendszer körülbelüli méretét. Ennek fényében a folyamat időtartama erősen függ az edit mappa méretétől, és a gépünk sebességétől. Egy ilyen kicsire lefaragott rendszer tömörítése kb: 10 perc alatt lezajlik, de amikor egy jó kövér DVD méretű telepítő lemezt csináltam (telepítve cc: 8 GB) az bizony majdnem másfél óráig tartott.

Ha ez is megvan, akkor rakjuk össze a CD-re írható iso képfájlt.

sudo -s (váltsunk jogosultságot)
rm extract/md5sum.txt (töröljük az md5sum fájlt)
cd extract && find . -type f -print0 | xargs -0 md5sum > md5sum.txt (és határozzuk meg az új média méretét)
exit (lépjünk ki)
cd extract (lépjünk be a CD mappájába)
sudo mkisofs -r -V "$IMAGE_NAME" -cache-inodes -J -l -b isolinux/isolinux.bin -c isolinux/boot.cat -no-emul-boot -boot-load-size 4 -boot-info-table -o ../sajat_ubuntu.iso

Ha ezen is túl vagyunk, akár írhatjuk is lemezre az új linuxunkat.

Ezt persze nem javaslom mindaddig, amíg a cikk elején jelzett vmware, vagy qemu alatt el nem indítottuk. Nagyon okosan döntsünk úgy, hogy megnézzük az alkotásunkat írás előtt. Ez különösen akkor fontos, ha sok config fájlt editáltunk, mert bárhol lehet elgépelés, vagy hiba. Ne keseredj el, ha elsőre nem annyira tökéletes, mint szeretnéd. Az eredmény a fontos, és ne feledd, hogy ezen csak egyszer kell túlesned, utána már bármikor csak elég elővenni a lemezt, és betenni a meghajtóba.

Ha minden rendben, (minden telepített programot indíts el, és nézd meg) akkor mehet az írási folyamat, vagy a képmás feltöltése az internetre, esetleg gyári sokszorosítás. :)

Készíts saját linuxot! - 6. kép

Ez a kis leírás roppant bonyolultnak tűnik, ám amikor csinálja az ember nem az. A problémák amik előfordulhatnak szinte kivétel nélkül a config fájlok szerkesztéséből adódik, így olyan "hibákat" fedezhetünk fel, hogy nem az téma jelenik meg amilyet beállítottunk, esetleg elindul egy szolgáltatás amit megtiltottunk. Jó ha tudjuk, hogy a modern alaplapok nem kapnak infarktust, ha az elkészült CD iso nem fér rá egy CD-re, és DVD-re írjuk. Tapasztalatom szerint nagyon kevés gép háklis erre, szóval szemrebbenés nélkül csinálhatunk egy "ultimate edition" kiszerelést 4 GB méretben is. Persze a kérdés az, hogy milyen megfontolásból.

Aki sok programot használ, esetleg szeretne egy nagyon bőséges választékú lemezt, az bátran vágjon bele. Én ezekre az alapokra építve készítettem egy saját telepítő készletet, ami összesen három lemezből áll, úgy mint "home" (a leírásban ezt vettük át), "business" (openoffice,samba, google desktop, névjegykártya készítő, stb...), és egy "ultimate" kiszerelés! (sok nagy játék, alap programok, doksik, bármi ami eszembe jutott). Ha nagyon csicsázni akarod, (én akartam) tervezhetsz külön borítót a DVD tokra, amiben majd tartani fogod. (ezen is sok áll eshet le, szerintem ne legyél rest :)

Ugye milyen egyszerűen érhetünk el roppant látványos eredményeket? Azt már meg sem említem, hogy a kényelem, amivel egy saját telepítő készlet jár, mennyire megkönnyíti az életünket, hisz ahelyett, hogy mindig szöszmötölnénk a testreszabással, kulcsra készen kapunk mindent.

Sok sikert!
17 hozzászólás

Vendég

11 éve, 11 hónapja és 14 napja

Baromi jó leírás!

válasz erre

Vendég

12 éve, 10 hónapja és 27 napja

mrphoenix írta:
Szép leírás!

Ajánlom továbbá: Biztonsági lemez készítése az Ubuntu rendszeren kacsintó smiley
Ez jóóóóó!

válasz erre

mrphoenix

15 éve, 10 hónapja és 3 napja

Szép leírás!

Ajánlom továbbá: Biztonsági lemez készítése az Ubuntu rendszeren kacsintó smiley

válasz erre

Vendég

16 éve, 3 hónapja és 18 napja

kafa
menő smiley

válasz erre

Vendég

16 éve, 7 hónapja és 20 napja

Üdv!

A legutolsó lépésnél ezt az üzenetet kapom:
genisoimage: Missing pathspec.
Usage: genisoimage [options] -o file directory ...

Mit ronthattam el? Ugyanúgy megadtam az általam óhajtott fájlnevet a parancs végén, utána még teljesen ugyanazt a parancsot is bemásoltam, de változatlanul ez fogad. Elnézést, ha triviális a kérdés.

válasz erre

strogg

16 éve, 9 hónapja és 22 napja

grafikusan, synaptic mosolygó smiley))

válasz erre

GmsH

16 éve, 9 hónapja és 22 napja

Köszönöm a válaszokat.
A restricted-extras csomagot milyen paranccsal telepítteted?

válasz erre

strogg

16 éve, 9 hónapja és 23 napja

nos, én csak azt tudom elmondani, amit én használok.
multimédia: mplayer+kodekek és/vagy VLC. (én mindkettőt szeretem használni)
böngésző: firefox, vagy opera. (én tolom a netsurf -ot is, mert egyszerű, és tuti jó. bár sem flash, sem javat nem kezel. pont ez a jó benne. light)
fájlkezelő: gnome-commander, vagy az alap nautilus
mail kliens: jó az evolution, de ha pici kell, ott a claws
msn: amsn
skype : skype mosolygó smiley
ftp: gftp
szövegszerk: vagy a full openoffice, de ha kicsi gyors kell, akkor abiword (szöveg), gnumeric (excell: kicsi, gyors, tudja a dolgát)
php, és webszerk: quanta (évek óta azt használom)
webszerver: apache mosolygó smiley)))
ftp: sosem telepítettem ftp szervertmosolygó smiley de van több
email szerver: postfix
torrent: azureus, vagy transmission

javaslomk: ubuntu.hu

Az ubuntu restricted-extras csomagot rakd fel. (flash,java,kodek,fontok, stb... benne)

válasz erre

GmsH

16 éve, 9 hónapja és 23 napja

Tudna egy tapasztalt Ubuntu felhasználó tanácsot adni:?
Azt szeretném megtudni, hogy:
- 1440x900 75Mhz a monitor képernyőmet hogyan tudnám beállítani
- Milyen programokat ajánlanátok számomra:
- MP3/DVD/XVID (Zene/Film) lejátszására
- Webböngésző, fájlkezelő, levelező kliens, MSN, Skype, FTP kliens, Szövegszerkesztő
- PHP szerkesztő, Webszerver program(ok), ftp server, email server
- Torrent fájl kezelése (up/seed)

Talán ennyi információra lenne szükségem.
Előre is köszönöm.

válasz erre

GmsH

16 éve, 9 hónapja és 23 napja

Sikerült feltelepítenem, de nem az volt a probléma.
Azért köszönöm szépen a segítségedet.

válasz erre

strogg

16 éve, 9 hónapja és 24 napja

próbáld meg acpi -t kikapcsolva.

válasz erre

GmsH

16 éve, 9 hónapja és 24 napja

Most már nekem is sikerült a boot menü-ig eljutnom, viszont most mikor elkezdi tölteni a telepítéshez szükséges adatokat elmegy a kép a monitoron és a laptop képernyőjén szint. Mi lehet a probléma? Fujitsu Siemens Amilo Pi 2530 a laptop típusa, videókártya perdig egy Ati Mobility Raedon HD 2300

válasz erre
12a(z) 2 -ből
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaiPet profilja