Egy lehetőség a Microsoft Office helyett

2003. augusztus 25.
74.4911
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hosé profilja, adatai
Hosé
Ma Magyarországon még nagyon sokan a Microsoft irodai programcsomagját használják. Azonban ez a törvénytisztelő ember számára ha nem akar kalózmásolatot használni igen sokba kerül. A vállalkozások számára is tetemes költség az agyonreklámozott Microsoft termék beszerzése. Kevesen tudják, hogy a problémára akkor is van megoldás, ha a jól megszokott Windows-os munka környezetünket nem akarjuk lecserélni.
 


StarOffice néven már régóta létezett egy a Sun Microsystems jóvoltából ingyenes irodai programcsomag. Ennek magyarországi terjedését leginkább az gátolta, hogy magyarul nem lehetett hozzáférni. Nos a továbbfejlesztett, átdolgozott most már OpenOffice néven futó változat második magyar kiadása a Windows és a Linux kedvelői számára is rövidesen elérhető lesz. 2003 augusztus 1-én jelentették be, hogy elkészült az OpenOffice.org 1.1 irodai programcsomag üzeneteinek nyersfordítása. Az 1.1-es verzióhoz mintegy 1700 üzenetet kellett újonnan lefordítani. Az új anyag viszonylag kevés mennyisége miatt az FSF.hu Alapítvány most nem szervezett fordítóhétvégét, hanem az OOhu levelezőlista tagjainak segítségével végezték el a munkát.

Alig több mint egy hét alatt az önkéntes fordítók (többek közt a SuSE Linux AG magyarországi irodájának munkatársai) lefordították a mintegy 1700 új üzenetet. Az angol nyelvű OpenOffice.org 1.1 megjelenése után röviddel megjelenhet a magyar verzió, de ehhez még a buildeléssel kapcsolatos "szokásos" nehézségekkel is meg kell küzdeni. Az OpenOffice.org 1.1 magyar fordításának lektorálása már folyamatban van. A részeredményeket rendszeresen közzé is teszik . Az OpenOffice.org szabad szoftver, ami azt jelenti, hogy korlátlanul, szabadon használható bármilyen célra, és szabadon terjeszthető is. Az OpenOffice.org egy Open Source (Nyílt Forráskódú) közösség projekt, ez azt jelenti, hogy a forráskód szabadon változtatható, ha valaki jó elképzeléssel járul hozzá, program változtatását a projekt gazdái beveszik a szoftverbe.

Az OpenOffice.org csomag a következő alkalmazásokat tartalmazza:
Egy lehetőség a Microsoft Office helyett - 2. kép

szövegszerkesztő
táblázatkezelő
HTML dokumentum készítő
prezentációkészítő
rajzoló
egyenletszerkesztő

Az alkalmazásokhoz számos szűrő áll rendelkezésre, mellyel a legtöbb irodai csomaggal készült állományok olvashatóak:
Microsoft Word 95/97/2000
Excel 5.0/95/97/2000
PowerPoint 97/2000, stb.

De a grafikus állományok közül is igen sokat kezel, mint például a PDF és az AutoCad dokumentumokat, de GIF animáció is készíthető vele.
Az OpenOffice jelenleg az alábbi platformokon érhető el:
Linux
Solaris
Microsoft Windows 9x/NT/2000.

A programcsomag minden verziója teljesen INGYENESEN használható, akár otthon, akár az irodában, tetszőleges számú számítógépen. Ha valaki használt már más fejlesztésű Office alkalmazást az OpenOffice 1.1 felületén könnyedén kiismeri magát. Amennyiben mégis részletes információkra van szükség a program használatával kapcsolatosan, érdemes meglátogatni az alábbi webhelyeket:
office.fsf.hu
www.openoffice.hu
www.sun.com/staroffice/openoffice
www.openoffice.org
magyarispell.sourceforge.net
office.fsf.hu, valamint
www.mek.iif.hu –Gyurisán László : A StarOffice 5.1 irodai programcsomag bemutatása az általános iskolai felhasználás szempontjából c. könyve igaz ugyan hogy már némileg elavult és a program angol változatát ismerteti , de az Office programokkal most ismerkedők számára hasznos segítség.

Az OpenOffice.org történelme
Egy lehetőség a Microsoft Office helyett - 3. kép

StarDivision volt az eredeti szerzője a StarOffice csomagnak. A céget a 80-as évek közepén alapították Németországban. 1999-ben vásárolta meg azt a Sun Microsystems. Ők adták ki a StarOffice 5.2-t, 2000 júniusában. A StarOffice következő verziói, kezdve a 6.0-ástól, az OpenOffice forrásait felhasználva készülnek majd. A Sun Microsystems 2000 július 19.-én tette közé a StarOffice forráskódját és indította el az OpenOffice Projectet és azóta is támogatja azt, de annak fejlesztéséért már nem közvetlenül felelős. Az OpenOffice forráskódja eredetileg azokat a technológiákat tartalmazta, amit a Sun Microsystems fejlesztett. Az OpenOffice-szal kapcsolatban tudomásul kell venni, hogy a program fejlesztés alatt áll és még nem teljes.

A forrás jelentős változásokon ment keresztül, mióta a StarOffice 5.2-es verziója kiadásra került. Ezért jelentős különbségek vannak a StarOffice és OpenOffice.org között. Ezek közül néhány:
a felhasználók által nem kedvelt integrált asztal (desktop) eltávolítása
a szövegszerkesztő, táblázatkezelő és grafikai alkalmazások moduljainak alkotóelemeire bontása
levelezés, naptár és ütemterv kiszolgáló eltávolítása
a gyárilag elég gyengére sikerült böngésző eltávolítása
XML fájlformátumra való áttérés és a legújabb internetes megjelenési módok támogatása
javított Microsoft szűrők
Ázsiai nyelvek támogatása
A Sun Microsystems döntötte el a forráskód kiadásakor ezeket a változásokat.

Van azonban jó pár dolog, ami nincs meg az OpenOffice-ban. Ennek a legfőbb oka, hogy a Sun által rendelkezésre bocsájtott forráskód nem tartalmazza a StarOffice teljes kódját. Azok a dolgok, amelyek részei lesznek a StarOffice-nak, de nem az OpenOffice.org-nak:
bizonyos betűkészletek (főleg Ázsiai nyelvűek)
az adatbázis komponens (Adabas D)
sablonok
széleskörű ClipArt készlet
némely rendezési funkciók (Ázsiai verziók)
bizonyos fájl szűrők
Mivel a Sun általában a nagyvállalatoknak szállít informatikai rendszereket a fent felsorolt kellékek bizony már a profi üzleti munkában szükségesek, ezekért az „extrákért” a felhasználónak kemény összegeket kell fizetnie. Azonban akinek az alapszolgáltatások bőven elegendőek a hétköznapi munka során a Microsoft Office-al egyenértékű eszközhöz jut.

Egyelőre ajánlatos ha az OpenOffice 1.1 használata során figyelünk az alábbi problémákra:
A Suse 7.3 változatára történő telepítéskor elakadhat az installáció
Az aldokumentumok fődokumentumba helyezésekor különleges dokumentumszerkezet esetén problémák lehetnek.
A beillesztett objektumokat tartalmazó dokumentumok nyomtatásakor is lehet gond.
A Súgóhoz még kell az angol tudás
Induláskor lefagyhat, vagy más érdekes dolgokkal örvendezteti meg a felhasználót.

A telepítésről:
Egy lehetőség a Microsoft Office helyett - 4. kép

A magyarított OpenOffice.org 1.1 telepítéséhez egyelőre /2003 augusztus/ még szükséges az OpenOffice.org 1.0.3 változat megléte . Ha ez megvan a magyarítás az erőforrásfájlok letöltésével és program/resource könyvtárban található .res kiterjesztésű fájlok cseréjével is elvégezhető. A nem az FSF.hu által kiadott OpenOffice.org változatoknál esetleg szükség lehet arra, hogy a magyar erőforrásfájlok nevében a 36-os számot 01-re cseréljük. A magyarítás letölthető az office.fsf.hu/letoltes.html címről . De mi van akkor, ha most akarunk először OpenOffice-t használni ? Nos be kell szereznünk egy teljes változatot. Teljes változatú OpenOffice letölthető például a www.openoffice.hu címről.

Az OpenOffice telepítésének kétféle módja van:
Egy lehetőség a Microsoft Office helyett - 5. kép

Az egy felhasználós telepítés során a egy számítógépre, egy adott felhasználó számára települ az irodai programcsomag. Ezt a módot még otthoni számítógép esetén is elsősorban a Windows operációs rendszer alatt dolgozók számára ajánlják. A telepítést igen jó magyarázó szöveg vezeti végig, erre hagyatkozva biztos a siker. Ha több felhasználó is fog dolgozni az OpenOffice-al, vagy hálózati számítógépre települ, akkor a több felhasználós telepítést alkalmazzuk. Első lépésben rendszerszintű hozzáférési joggal kell bejelentkeznünk a célszámítógépre, vagy a hálózati számítógépre. Az OpenOffice-t olyan könyvtárba telepítsük, amelyre a felhasználóknak olvasási és végrehajtási joguk van. A Linux grafikus felületén a telepítéskor a ./setup –net parancsot, ha karakteres Linux felületet használunk az ./install – help parancsot alkalmazzuk. A második lépés elején arról kell meggyőződnünk, hogy Linux alatt az .sversionc fájl megvan-e a felhasználó saját könyvtárában. Ebben a fájlban találjuk az OpenOffice elérési útját és verziószámát. Ha egy régebbi változat is van a gépen, azt a továbbiakban el kell távolítani. A végleges telepítéshez a saját felhasználói nevünkkel lépjünk be a rendszerbe. Az X Window grafikus felület elindítása után nyissunk meg egy terminálablakot, amellyel az első lépcsőben létrehozott telepítő könyvtárba lépünk be. Innét a ./setup paranccsal indítható a telepítés. A munkaállomásra, felhasználói felületre történő telepítés további részét az egyedi telepítéshez hasonlóan igen jó segítség vezetésével tudjuk elvégezni.

Rendszerkövetelmények
Pentium kompatibilis PC vagy jobb
VGA vagy jobb felbontású grafikus kártya legalább 256 színnel és 800 x 600 felbontással
64 MB RAM ajánlott
250 MB hely a merevlemezen
Linux Kernel 2.2.13 vagy újabb
X-kiszolgáló 800 x 600 vagy jobb felbontással és legalább 256 színnel vagy szürkeárnyalattal
glibc2 2.3 vagy újabb

Értékelés: A fejlesztési hiányosságok, illetve a korlátok között hozzáférhető forráskód miatti részek ellenére is jól használható mind Windows, mind Linux-os környezetben. A grafikus elemek kezelésében pedig messze a legjobb az Office programcsaládok tagjai közül. A sablonok és Clipart, valamint a még nem teljesen magyarított súgó miatt azonban 7-esnél többet nem érdemel a tízes listán...
2 hozzászólás

szita2

13 éve, 2 hónapja és 25 napja

nekem mázlim van ilyen téren mert az office-omat a pcboltban ahova vittem újra telepíteni ott regelt office-t kaptam (persze ez nem hivatalos)

válasz erre

Vendég

14 éve, 6 hónapja és 10 napja

válasz erre
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

nurbanu profiljaWickedSick profiljagery1113 profiljazol63 profilja