blackPanther OS 10.1

2010. július 13.
75.7491
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
tsaby profilja, adatai
tsaby
Hazánkban, amikor Linux disztribúciókról beszélünk általában a külföldi fejlesztésű operációs rendszerek kerülnek előtérbe, méltánytalanul elfeledkezünk róla, hogy mi magyarok is jelen vagyunk ebben a sokszínű világban. Az egyik ilyen nyílt forráskódú terjesztés, amivel képviseltetjük magunkat, a Barcza Károly által vezetett fejlesztőcsapat munkássága nyomán megjelent blackPanther OS, melynek célkitűzése egy olyan könnyen kezelhető, felhasználóbarát Linux disztribúció megvalósítása, ami képes kiváltani a Windows rendszereket.


A blackPanther OS fejlesztése 2003-ban indult Mandrake Linux alapokon, minden külső támogatást nélkülözve. Jelenleg a 10.1-es verziónál jár, és Destiny (végzet) kódnévre keresztelték, ezen változat CD, vagy DVD telepítő médián érhető el. A DVD-s installáló lemezen minden, a hétköznapi munkához szükséges szoftver helyet kapott, míg a CD-s változaton csak egy minimális telepítő található. Ezen disztribúcióval kapcsolatos kérdések, és problémák megválaszolásával kapcsolatos fórumnak a "linuxfórum" weboldala biztosít helyet.

Telepítés
Ennek a disztribúciónak a telepítése a DVD-s installáló média segítségével történt. Ezen lemezről indítható egy "Live" rendszer, amivel kipróbálható az aktuális terjesztés minden funkciója, természetesen itt is elindítható a tényleges telepítés a "KDE" menü "Alkalmazások" almenüjében található "Telepítés" lehetőség választásával. A másik installálási mód a DVD-ről való indításkor az "EasyQuickInstall" menüpont választása, mellyel néhány egyszerű lépésen keresztül tudjuk telepíteni a rendszerünket. A lépések a következők:
Nyelv kiválasztása (alapértelmezetten a magyart ajánlja fel).
Licence szerződés elfogadása.
A következő lépés a klaviatúra beállítása (itt is alapértelmezett a magyar nyelvű billentyűzetkiosztás).
Ezt követően, pedig elindul egy varázsló, ahol első lépésként a particionálás beállításainál kiválaszthatjuk, hogy hova szeretnénk telepíteni a rendszerünket, ezek után már, csak a rendszerbetöltő és az indítási beállítások megadása van hátra (mindkét esetben legtöbbször megfelelőek az itt megadott alapértékek).


blackPanther OS 10.1 - 2. kép


A művelet végeztével már, csak egy újraindítás maradt hátra, és következhet a blackPanther első indítása.

Az első indítás
Az operációs rendszer telepítése utáni első rendszerindításkor nem a bejelentkezés kezelő ablaka fogad bennünket, hanem elindul a "blackPanther OS Asztal Varázsló". Itt választhatjuk ki, hogy milyen grafikus felületen szeretnénk dolgozni. A kezelőfelületek közül a KDE környezet alapértelmezetten telepített, de akár a GNOME, LXDE és e17 munkakörnyezetek is választhatók. Az utolsó három grafikus felület telepítéséhez működő internet kapcsolat szükséges, a hálózati beállítások ezen az ablakon is elvégezhetők egy hálózat beállító varázsló indításával.


blackPanther OS 10.1 - 3. kép


Alapértelmezett munkafelületet választva a következő képernyőn, már a bejelentkezés kezelő fogad bennünket. A telepítés során felfigyelhettünk egy érdekességre, mégpedig, hogy nem kellett megadnunk a felhasználó nevünket, jelszavunkat. Ez a disztribúció automatikusan létrehoz két felhasználót "root" és "blackpanther" néven, ezen fiókok jelszavai megegyeznek a bejelentkezési neveikkel. A rendszergazdai fiókkal grafikus kezelőfelületen történő bejelentkezés alap esetben tiltva van, így csak a másik létrehozott felhasználóval tudunk belépni a rendszerünkbe.

Rendszer konfigurálás
A Microsoft világából érkező felhasználók számára nagy könnyebbséget jelent, hogy a blackPanther OS konfigurálását a Windows operációs rendszeren megszokott "Vezérlőpult"-hoz hasonlóan, egy helyről, grafikus felületen tudjuk elvégezni. A "KDE" menü "Alkalmazások" almenüjének "Segédeszközök" menüpontjából érhető el a "Rendszerbeállítások" ablak, ez három jól elkülöníthető részre van felosztva úgymint: "Általános", "Speciális", "blackPanther OS". Minden egyes rész további részekre van felosztva, ennek köszönhetően rendkívül jól áttekinthetőek a beállítási lehetőségek.


blackPanther OS 10.1 - 4. kép


Felhasználó kezelés
Az alapértelmezetten létrehozott két felhasználói fiók jelszavai nem elég biztonságosak, ezért célszerű ezeket megváltoztatni. Ezen beállításokat is a "Rendszerbeállítások" ablakban, azon belül is a "blackPanther OS" fülön, a "blackPanther OS Rendszer Beállításai" résznél érhetjük el, a "Felhasználók" feliratú gombon kattintva tudjuk indítani a felhasználói fiókok és csoportok kezeléséhez szükséges alkalmazást. Ezzel az programmal új felhasználót, csoportot tudunk létrehozni, vagy törölhetünk meglévő objektumokat, de lehetőségünk van a meglévőek módosítására is.


blackPanther OS 10.1 - 5. kép


Csomagkezelés
Mivel ezen operációs rendszer fejlesztése egy Red Hat alapú disztribúción indult, így a rendszer által használt csomagformátum az RPM, de kezeli a package formátumú csomagokat is. A blackPanther előnye sok más terjesztéssel szemben, hogy különböző RPM alapú disztribúciók csomagjait is képes fogadni (Mandriva, Fedora), így ha valamely program nem található meg erre a rendszerre, akkor más Linux terjesztésekre készített csomagok is telepíthetők.

Grafikus kezelőfelületen a csomagok telepítése, törlése, és a rendszerünkhöz érkező frissítések letöltése a "KDE" menü "Alkalmazások" almenüjében a "Segédeszközök" menüponton belül a "Rendszereszközök" menüpontban található "Programok kezelése" elem kiválasztásával lehetséges (ez a KPackageKit nevű programot rejti). Itt a más Linux terjesztésekben megszokottakhoz hasonlóan egy internetes tárolóból tudjuk letölteni és telepíteni a számunkra szükséges alkalmazásokat, valamint lehetőségünk van szabályozni, hogy milyen gyakorisággal frissítse a helyi csomag adatbázist.


blackPanther OS 10.1 - 6. kép


Fájlrendszerek
A telepítéskor, amennyiben az operációs rendszerre bízzuk a particionálást, a "A teljes lemez törlése és felhasználása" lehetőséget választjuk (ezt csak akkor tegyük ha van egy teljesen üres merevlemezünk), akkor a rendszerpartíció alapértelmezetten az ext4 fájlrendszerrel lesz formázva. A Windows világából érkező felhasználóknak egy nagyon hasznos funkció, hogy már a rendszerünk első indítása után az NTFS fájlrendszerű partíciók minden beállítás nélkül használhatók (más disztribúciókban a kezdő felhasználóknak ezen művelet elvégzése komoly fejtörést tud okozni).

Hálózatkezelés
A hálózati eszközök és szolgáltatások konfigurálását a "Rendszerbeállítások" ablakban a "blackPanther OS" fülön belül a "blackPanther OS Hálózati Beállítások" résznél tehetjük meg. Az internet kapcsolatunk konfigurálását ennél a résznél a "Kapcsolat varázsló" indításával tudjuk elvégezni, ez néhány egyszerű lépésen keresztül beállítja hálózati elérésünket.

A hálózati megosztások létrehozásához két eszköz áll rendelkezésünkre, az "NFS hálózat" és a "Samba megosztás" feliratú beállítási lehetőségek. Az elsővel Linuxos kliensek számára tudunk fájlmegosztást létrehozni, míg a második lehetőséggel a Windows rendszereket futtató gépek számára elérhető hálózati meghajtókat tudunk készíteni. A "Samba megosztás" első indításakor egy varázsló segítségével tudjuk beállítani a Samba kiszolgálónkat, majd ezen alkalmazás következő indításakor már saját megosztást is létrehozhatunk.

A kernel szintű tűzfal beállítását grafikus felületen is elvégezhetjük, itt a "blackPanther OS Hálózati Beállítások" résznél a "Tűzfal beállítása" feliratú gombra kattintva. Lehetőségünk van minden hálózati forgalom engedélyezésére (ekkor kikapcsolt a tűzfal), vagy megadhatjuk melyik szolgáltatást szeretnénk engedélyezni, harmadik lehetőségként választhatjuk a szolgáltatások automatikus felderítését. Kiválasztva a megfelelő beállításokat a következő ablakban megadhatjuk, hogy figyelje a portszkennelést, engedje meg az interaktív tűzfal használatát. Az ezt követően megadhatjuk, hogy mely hálózati csatoló legyen védve tűzfallal.

A "blackPanther OS Hálózati Beállítások" további lehetőségei között szerepel a hálózati profilok létrehozása (hordozható számítógépek esetén lehet fontos), a VPN kapcsolatok kiépítése, a számítógépünk nevének megváltoztatása és a WLAN kapcsolatok kezelését segítő "Barangoló" nevű alkalmazás.

A 3D-s megjelenítés, képernyő beállítások
Az operációs rendszer első indítását követő bejelentkezés után mindenféle rendszer konfigurálás nélkül egy tökéletesen működő videótámogatás fogadott (ATI Radeon x1650 Pro videó kártya volt a tesztgépben), ez azért is meglepő, mert néhány más nagy újításokat tartalmazó disztribúcióknál problémás az ATI vezérlőkártyák kezelése.

Az asztali effektek bekapcsolását "Rendszerbeállítások" ablakban a "blackPanther OS" fülön belül a "blackPanther OS Rendszer Beállításai" résznél a "3D effektek" feliratú beállító alkalmazást indítva lehet bekapcsolni, és az alábbi opciók közül választhatunk:
Háromdimenziós asztali effektek mellőzése.
Metisse
Compiz Fusion

Sajnálatos módon egyik 3D-s effekt bekapcsolása után sem indult el a grafikus kiszolgáló, ezért más módon kellett beállítani a háromdimenziós munkaasztal váltásokat. Ez a másik mód, pedig a"Rendszerbeállítások" ablakban az "Általános" fülön a "Megjelenés" beállítások között a "Munkaasztal" feliratú ikon indítása. Ebben az ablakban, pedig az "Asztali effektek" lehetőségnél a "Minden effektus" fülön az "Asztalkocka" és az "Asztalváltó kocka" opciókat kellett bekapcsolni, hogy elérhető legyen a munkaasztalok közötti háromdimenziós váltás.


blackPanther OS 10.1 - 7. kép


Multimédia
Multimédiás alkalmazások igen széles választékát kínálja nekünk a blackPanther OS. Ezen programok a "KDE" menü "Alkalmazások" almenüjének "Hang és videó" menüpontjából érhetők el. Videólejátszók közül három kerül a rendszerrel együtt telepítésre, ezek pedig: Bangarang, Kaffein és SMPlayer, de ezeken kívül még az Amarok és Qmmp zenelejátszók is helyet kaptak ebben a Linux terjesztésben. A multimédiás programok további kínálatban megtalálhatjuk az Avidemux videó szerkesztőt, a Subtitle Composer felirat manipulálót, valamint megtalálható a RecorditNow, amivel a munkaasztalon történtekről tudunk videó felvételt készíteni (screencast).

A TV tuner kártyák kezeléséhez két program is megtalálható, az egyik a TVtime, a másik az Alevt Teletext böngésző. A legfontosabb különbség a ezen hardverek beállításában más disztribúciókhoz képest, hogy itt grafikus felületen tudjuk elvégezni a rendszer szintű konfigurálását, a beállító program pedig a "Rendszerbeállítások" ablakban a "blackPanther OS" fülön belül a "blackPanther OS Rendszer Beállításai" résznél érhető el, és a "TV tunerek" feliratú ikonnal indítható.


blackPanther OS 10.1 - 8. kép


További alapértelmezett alkalmazások
A blackPanther által kínált szoftverek között megtalálható a OpenOffice irodai programcsomag 3.1-es verziója, grafikai alkalmazások között rábukkanhatunk a GIMP-re, a KSnapshot-ra, Gwenview-ra, és még számtalan hasznos programra.

A rendszerben több emulátor program is helyet kapott, mint például a Wine és a DOSBox, de a kínálatban alapértelmezésben szerepel a VirtualBox OSE, ami rendkívül hasznos lehet más operációs rendszerek, programok tesztelésére.

A világháló böngészésére két alkalmazás a Firefox és a Konqueror áll alapesetben a rendelkezésünkre, valamint csomagkezelővel telepíthető az Opera böngésző is. Levelező kliensnek a Mozilla Thunderbird használható, de eben az esetben is installálhatók más programok központi csomagforrásból, például: Evolution, KMail. Azonnali üzenetküldőként a Kopete kapott helyet a rendszerben, itt is igaz, hogy a internetes csomagtárolóból számtalan más csevegő alkalmazás telepíthető, mint például az aMSN és a Pidgin.

A játék szoftverek között megtalálhatóak a Linux disztribúciókban már megszokott alkalmazások, valamint helyet kapott még a DJL játékmenedzser alkalmazás is. Ez a program pedig a "KDE" menü "Alkalmazások" almenüjének "Játékok" menüjében található "Játék Kezelő sok elérhető játékkal" fedőnevű menüponttal indítható.

Ezen szoftver segítségével natívan (emulátor használata nélkül) futtathatunk játékot, például: UFO Alien Invason, Alien Arena, Open Arena, Urban Terror, de ezeken kívül persze még sok más program is megtalálható (jelenleg körülbelül 121 ilyen alkalmazás érhető el, de ez a lista folyamatosan bővül). A szoftver első indítása után egy beállító ablak fogad bennünket, itt az alapértelmezett értékek megfelelőek, ezen beállításokat elfogadva, majd továbblépve egy újabb ablakot kapunk, amin öt lapfül található. Ezek közül a lapfülek közül kettő az igazán érdekes, az egyik a "Játékok" feliratú, ahol a installált játékok érhetők el, a másikon, pedig a "Telepítőforrás" felirat olvasható, itt egy listából tudjuk kiválasztani és indítani a kiszemelt játék telepítését. A telepített játékot, pedig a "Játékok" fület kiválasztva, azon belül az használni kívánt szoftveren duplán kattintva tudjuk indítani.


blackPanther OS 10.1 - 9. kép


Értékelés
Elmondható, hogy Barcza Károly és fejlesztőcsapatának egy remekre szabott operációs rendszert sikerült készítenie. Külön említést érdemel, a "Rendszerbeállítások" menü, ami egy jól áttekinthető "beállítóközpont", minden rendszerbeállítás egy helyen, grafikus felületen végezhető el. Ez a lehetőség különösen a kezdő Linux felhasználók, és a Windows világából most áttérők dolgát könnyíti meg.

Az operációs rendszer kipróbálása során mindössze egyetlen probléma merült fel, ez pedig, hogy a 3D-s effektek bekapcsolása csak kisebb nehézségek árán sikerült.
11 hozzászólás

Gabor170

6 éve, 3 hónapja és 10 napja

Szerintem ezt fogom használni. Sok linuxot megnéztem már, de eddig ez tetszett a legjobban.

válasz erre

Vendég

7 éve, 2 hónapja és 19 napja

Vendég írta:
Felszabadult egy gép. Úgy gondoltam, hogy megismerkedek a Linux világgal ezért telepítettem a legújabb BlackPanther programot. Szeretném most particionálni, hogy egy Ubuntut és feltegyek de sajnos a BlackPanther nem enged semmilyen műveletet végrehajtani a gépen. Folyton kéri a rendszergazda jelszót de azt beírni nem engedi, egyszerűen a felugró panelben nem lehet írni.
Kérem a segítségeteket, hogy mi ilyenkor a teendőm?
írd csak be vaktában, és enterezd le

válasz erre

Vendég

7 éve, 2 hónapja és 20 napja

Felszabadult egy gép. Úgy gondoltam, hogy megismerkedek a Linux világgal ezért telepítettem a legújabb BlackPanther programot. Szeretném most particionálni, hogy egy Ubuntut és feltegyek de sajnos a BlackPanther nem enged semmilyen műveletet végrehajtani a gépen. Folyton kéri a rendszergazda jelszót de azt beírni nem engedi, egyszerűen a felugró panelben nem lehet írni.
Kérem a segítségeteket, hogy mi ilyenkor a teendőm?

válasz erre

Vendég

7 éve, 6 hónapja és 1 napja

Most szedem le a 11.1-et(Darkness)
Kaphatok majd segítséget ha valami nem megy?

válasz erre

Lac

9 éve, 8 hónapja és 10 napja

Kösz, már szedem is.

válasz erre

marco

9 éve, 8 hónapja és 10 napja

Lac írta:
Kósza kérdés: a hivatalos honlapjuk nem működik, bár azt írja, hogy holnap már elérhető lesz. Ha mégsem így lenne, abban az esetben tudna bárki adni valami alternatív letöltési módot?
Hogyne: http://distrowatch.com/table.php?distribution=blackpanther

válasz erre

Lac

9 éve, 8 hónapja és 10 napja

Kósza kérdés: a hivatalos honlapjuk nem működik, bár azt írja, hogy holnap már elérhető lesz. Ha mégsem így lenne, abban az esetben tudna bárki adni valami alternatív letöltési módot?

válasz erre

marco

9 éve, 8 hónapja és 11 napja

skyman írta:
Nem is tudtam, hogy a magyarok ennyire érdekeltek a témában
Így elolvasgatva, nagyon tetszik ez a rendszer, ez is megrendelhető vagy letölthető a Linux hivatalos oldaláról?
Ami viszont nem tetszik benne, hogy "Az utolsó három grafikus felület telepítéséhez működő internet kapcsolat szükséges". Most üljek egy napot a gép elött, hogyha nekem pont az a három közül tetszik valamelyik, a lassú netem miatt?
De összevetve tényleg remek, bár akkor már lehetne Pink Panther is
Érdekeltek biza. Az UHU is magyar rendszer pl.

válasz erre

tsaby

9 éve, 8 hónapja és 11 napja

skyman írta:
Nem is tudtam, hogy a magyarok ennyire érdekeltek a témában
Így elolvasgatva, nagyon tetszik ez a rendszer, ez is megrendelhető vagy letölthető a Linux hivatalos oldaláról?
Ami viszont nem tetszik benne, hogy "Az utolsó három grafikus felület telepítéséhez működő internet kapcsolat szükséges". Most üljek egy napot a gép elött, hogyha nekem pont az a három közül tetszik valamelyik, a lassú netem miatt?
De összevetve tényleg remek, bár akkor már lehetne Pink Panther is
Nem kell megrendelni, letölthető a blackPanther honlapjáról

válasz erre

skyman

9 éve, 8 hónapja és 11 napja

Nem is tudtam, hogy a magyarok ennyire érdekeltek a témában
Így elolvasgatva, nagyon tetszik ez a rendszer, ez is megrendelhető vagy letölthető a Linux hivatalos oldaláról?
Ami viszont nem tetszik benne, hogy "Az utolsó három grafikus felület telepítéséhez működő internet kapcsolat szükséges". Most üljek egy napot a gép elött, hogyha nekem pont az a három közül tetszik valamelyik, a lassú netem miatt?
De összevetve tényleg remek, bár akkor már lehetne Pink Panther is

válasz erre

Gerbo

9 éve, 8 hónapja és 11 napja

szerintem ez egy hasznos kis oprndszer lett

válasz erre

 
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

WickedSick profiljamarco profiljaMarduk profiljaHellblade profiljagery1113 profiljaPurple_Demon profilja