Debian 5 - Lenny

2009. március 29.
80.2251
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hosé profilja, adatai
Hosé
2009 februárjában jelent meg a Debian Linux legújabb, 5-ös verziószámú kiadása. Az új kiadás egy felhasználói szinten is könnyen kezelhető, tökéletesen áttekinthető Linux disztribúciót takar. A Debian 4 2007-es kiadása óta eltelt mintegy 22 hónap folyamatos fejlesztéssel telt, így a Debian GNU/Linux 5.0-s verziójára nyugodtan mondhatjuk, hogy bizony alapos munka. Az új verzió "Lenny" néven került forgalomba. A Debian GNU/Linux egy szabad operációs rendszer, amely 12 processzor architektúrát támogat. És egy kis érdekesség, ha valaki nem tudná, miből jött létreva disztribúció neve: Ian Murdock (a Debian projekt alapítója) és Deborah (Ian kedvese) nevének összevonásából állt össze.


Telepítés:

Debian 5 - Lenny - 2. kép

A telepítő optikai lemezek különböző méretekben érhetők el. Szükség és igény szerint letölthető a Debiannak DVD-s és CD-s kiadása is. A különbség annyi, hogy CD-s kiadás esetén az alaprendszeren felüli csomagok telepítése, beállítása csak hálózati tükörről, az Internetről lehetséges. A Debian telepítés talán legfontosabb újdonsága, érdekessége az, hogy az új operációs rendszer igény szerint telepíthető akár egy meglévő Windows operációs rendszer alól is. Ebben az esetben A telepítő átméretezi a Windowsos partíciót. A telepített rendszerindító GRUB-ból pedig egyaránt indítható a Windows és a Debian 5.

Üres gépre az optikai meghajtóba helyezett Debianos lemezről telepíthető a rendszer. Már a telepítésnél is választható a magyar nyelv. Egyedüli probléma akkor van, ha meglévő Windows, vagy esetleg más operációs rendszer mellé akarjuk a Linuxot telepíteni, és nincs feláldozható merevlemezünk, vagy merevlemez partíciónk. Ekkor a meglévő partíciót kell átméretezni.


Debian 5 - Lenny - 3. kép

Egy Debianos rendszer telepítéséhez két üres partícióra mindenképpen szükség van. Egy partíció az átmenti fájloknak, egy partíció pedig magának a rendszernek. Biztonságosabb azonban, ha az olyan fájlokat, mint a rendszerfájlok, felhasználói programok, átmeneti fájlok, mind-mind külön partícióra telpítjük. A telepítés részeként határozhatók meg a gép által betöltött szerepkörök, az egyszerű munkaállomástól kezdve, a web és fájlszerveren keresztül a DHCP szerverig. Az egyes csomagok ennek megfelelően kerülnek telepítésre. A munkaállomás telepítésével a felhasználók számára is könnyen kezelhető grafikus környezetek közül a GNOME települ csak. A KDE-s programokat az alaptelepítés után kézzel kell feltenni.

Debian 5 - Lenny - 4. kép

Magával az alap rendszer telepítésével mintegy fél óra alatt készültem el. Ekkor az irodai és hálózatos munkához szükséges eszközök már a rendelkezésemre álltak. A film és zene lejátszáshoz, grafikus szerkesztéshez szükséges programokat még ezek után kellett feltelepítenem. A programok, illetve különböző csomagok feltelepítését már a korábbi verziókban is segítő Synaptic csomagkezelő mellett rendelkezésre áll egy új, a programok telepítését és eltávolítását végző, a korábbiaknál egyszerűbben áttekinthető eszköz is.

A Debian 5.0 fontosabb szoftverei a következők:

Debian 5 - Lenny - 5. kép

KDE grafikus ablakkezelő 3.5.10 (KDE) - Külön kell feltelepíteni. Megjelenése a Windowsos környezetéhez hasonló. Aki Windows mellett először használja a Linux rendszert, annak talán barátságosabb és áttekinthetőbb fleületet ad.
GNOME grafikus ablakkezelő 2.22.2 - A Debian rendszerek alapértelmezett grafikus ablakkezelője.
Xfce 4.4.2 grafikus ablak kezelő.
OpenOffice.org 2.4.1 irodai programcsomag - Az OpenOffice programcsomagjának legutolsó stabil verziója. A Microsoft Office-hoz hasonló munkakörnyezetet biztosít. Bár teljes kompatibilitást ígértek a fejlesztők a két program között, problémák azért lehetnek a megjelenítéssel. Például szétcsúszik az oldal vagy a képelrendezés. A még csak a fejlesztői változatnál tartó 3-as verzióban tapasztalataim szerint ezt a problémát már orvosolták.
GIMP 2.4.7 képszerkesztő program - Egy professzionális, a Photoshophoz hasonló képességekkel rendelkező számítógépes alkalamazásról van szó.
#kep3000_6#A felhasználók szempontjából az alábbi programváltozatok lehetnek még érdekesek:
Iceweasel 3.0.6 webböngésző,
Icedove 2.0.0.19 webböngésző-

Főleg a fejlesztőket érintik az alábbi számítógépes programok:
PostgreSQL 8.3.6, MySQL 5.0.51a adatbázisok,
Linux kernel 2.6.26 verzió,
Apache webszerver 2.2.9-es verzió,
Samba fájlszerver 3.2.5-ös verzió,
a Python programozási nyelv 2.5.2 és 2.4.6 verziója,
a Perl programnyelv 5.10.0-es verziója,
a PHP programnyelv 5.2.6-es verziója.

A Debian kiadásaira épülő további Linux disztribúciók:

Debian 5 - Lenny - 7. kép

A Debian Linux további Linux disztribúciók alapját is képezi, így a verzió váltással párhuzamosan a fenti területeken is rövidesen változások várhatók:
Ubuntu és a sok származéka: Kubuntu, Xubuntu, Fluxbuntu, Edubuntu ...
Sidux, egy Sid-re épülő terjesztés asztali rendszerekre, friss alkalmazásokkal
Knoppix egy Live CD, valamint ennek sok származéka (Damn Small Linux, Kanotix, Morphix, KnoppMyth, Sulix és még több).
Linspire és Freespire - ezek és származékaik főként kevésbé hozzáértő felhasználók számára készülnek otthoni, vagy irodai használatra.
UHU - A Debian magyar igényekre optimalizált változata.
Mepis - egy Live CD kezdőknek, ami telepíthető is.
Elive - Enlightenment ablakkezelőre épülő disztribúció.
Storm Linux - 2000-ben kezdett project, a potato alapján egy asztali disztribúció volt. A fejlesztése abbamaradt, még letölthető.

Debian 5 - Lenny - 8. kép

Hardverkövetelmények:
A Debian 5 használatához a fetiekhez hasonló számítógép szükséges:

Processzor:
Intel: Celeron, Pentium - Pentium 4, Xeon, EMT64
AMD: K6/II/III, Duron(tm), Athlon(tm), Athlon XP/MP(tm), Athlon 64(tm)

A KDE és GNOME grafikus környezet esetén az 1 GHZ gyorsaság bizony kell.
Legalább 128 MB memória szükséges a grafikus módú YaST-tal való telepítéshez, 256 MB memória javasolt.
A KDE és a GNOME ablakkezelő használatához, egy elfogadható sebességű munkához azonban legalább 512 MB kell.

Merevlemez

1 GB még csak egy szöveges környezethez, mondjuk egy szerverhez elég. Ha grafikus környezetet is szeretnénk használni, akkor legalább 40 GB hely szükséges a merevlemezen.

Debian 5 - Lenny - 9. kép

Értékelés:
Pozitívumok:
A Debian nagy előnye, hogy egy alapos tervező munka után minden igényt kielégítő programkörnyezetet biztosít a felhasználónak. Aki sokat dolgozik zenével, filmmel, egyéb multimédiás tartalmakkal, az értékelni fogja a Debian által kínált lehetőségeket. A Debian 5-nek a rendszer magyar nyelvű változatával, az UHU Linux-al szemben egyetlen nagy előnye az, hogy igen sok, mintegy 16000 programcsomagot kínál az érdeklődőknek.
A leginkább elterjedt vírusok Windowsos környeztre készülnek. Egy Debian Linux rendszer a Windowsoknál sokkal kevésbé van kitéve a fertős veszélyének.

Negatívumok:
Egy, a Windows rendszerek alól a Debianba települt felhasználó számára az első látásra nyomasztó és nehezen érthető, hogy egyáltalán mit és hol talál a számítógépen. De ez nem csak a Debian különlegessége, minden Linux rendszerre jellemző. Sokakat ez az első látásra bonyolultnak tűnő felépítés tántorít el a Linux rendszer használatától. Pedig ennek bizony megvan a szerepe.

Debian 5 - Lenny - 10. kép

A Debian 5-ös rendszer a Linux hagyományait követve egy több felhasználós környezetet takar. A látszólag bonyolult felépítés arra szolgál, hogy több felhasználó is tudjon egyetlen számítógépen dolgozni. A Debiannál ugyanis nem válik el egymástól a szerver és munkaállomás környezet. A játékfejlesztők még mindig elsősorban Windows rendszer alá fejlesztenek játékokat. Így,a korszerű, látványos játékok nem igazán érhetők el Linux alá.

A leírtak alapján
használhatóság: 6 pont
megbízhatóság: 10 pont

Adatok
URL: www.debian.org
disztribúció: Debian 5 - Lenny
szint: kezdő
fejlesztő: Debian közöség
alapértelmezett ablakkezelő: GNOME
licenc: GPL
megjelenés: 2009. február 14.
5 hozzászólás

Vendég

13 éve, 6 hónapja és 25 napja

nagyon letsuztult ez a rendszer!meglepett smiley

válasz erre

Vendég

14 éve, 2 hónapja és 20 napja

Kedvenc Debian verzióm. Itt tértem át végleg a sötétmosolygó smiley oldalról!

válasz erre

Vendég

15 éve, 7 hónapja és 6 napja

Vendég

15 éve, 11 hónapja és 6 napja

kis segitség kellene...
virtualbox-ban probáltam telepiteni. netinstall és cd/dvd esetében is amint felteszem az Lröhögő smileyE-t vagy XFCE-t és feláll a grafikus felület a billenyüzet angol kiosztás szerint müködik tovább. nem segit a visszalépés konzolra, se reconfig. ujrainditás után is marad angol kiosztásban.
a host: ubuntu studio 8.04
köszönöm,
emil

válasz erre

Vendég

15 éve, 11 hónapja és 7 napja

"A játékfejlesztők még mindig elsősorban Windows rendszer alá fejlesztenek játékokat"... vajon miért? Talán mert még mindíg kínszenvedés ATI(AMD) vagy nVidia kártyákat esetleg az újabb Creative hangkártyákat(X-Fi) tisztességes működésre bírni Linux alatt? Hát még kihasználni(OK, az a DirectX hibája, csak W$ alá van)!
Előbb-utóbb valakinek lépnie kellezen a téren is a másik irányába...

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
Botyi profiljamarco profilja