Windows Server 2008 Workstation

2008. október 12.
82.5882
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hosé profilja, adatai
Hosé
Joggal kérdezi a becses olvasó, hogy mit keres egy főleg a rendszergazdák számára szánt program, a Windows Server 2008 ismertetése egy felhasználói szoftverek tesztelésével és bemutatásával foglalkozó internetes újságban? Szinte mindenkit érintett, ha máskép nem, legalább hallomás szintjén a Windows Vista használatba vételével kapcsolatos problémák sora. A Vista elsősorban az igényes grafikai külsőnek köszönhette, hogy rengeteg sok számítógépes erőforrást kötött le. Az 1 GHz, vagy erősebb processzor, az 512 MB memória iránti minimális igénynek köszönhetően nagyon sokan inkább az XP mellett maradtak. Egy operációs rendszer esetében ugyanis nem biztos hogy jó, ha az több erőforrást köt le, mint az alatta futtatott programok.



Windows Server 2008 Workstation - 2. kép

Az ilyen előzmények után véletlenül akadtam rá a Windows 2008 Server Workstation változatára. Már az felkeltette a figyelmemet, hogy a Vista-tól eltérően egy CD-lemezről telepíthető az egész operációs rendszer. Jobban utána nézvén kiderült, hogy egy lebutított változatról van szó. A szerver szolgáltatások eltávolításával sikerült egy CD-s Windows Server 2008 változatot is készíteniük a fejlesztőknek, amely a Workstation nevet kapta. Próbaképpen tettem egy kísérletet és megnéztem mit rejteget a ma már kicsinek mondható operációs rendszer méret. Egy viszonylag gyenge notebookon elkezdtem a telepítést. A kapott operációs rendszer egy az általam korábban megszokottaknál (XP, Vista) jobban kezelhető, hamarabb átlátható programnak bizonyult.

A program telepítése
A Windows 2008 Server kipróbálásához használt notebook 1,6 GHz-es processzorral és 512 MB memóriával szerelt készülék egyszerű, 3D-s gyorsítás nélküli videó kártyával szeret darab. A készülékre a windows Vista kompatibilitási problémák miatt nem volt telepíthető. Ennek ellenére a Windows 2008 telepítését viszonylag gyorsan el tudtam végezni. A telepítés során a legtöbb, a már korábbi Windowsoknál megszokott eszköz, kisegítő program a számítógépre került. Ilyen lehetőségek a videó, és hanganyag lejátszás Windows Media Playerrel, rajzolás a Paint rajzoló programmal, szövegszerkesztés a Word Pad segítségével stb. Viszont a lebutított változatban nem települtek fel a Windows 2008 szerver szolgáltatásai. A telepítés után elinduló operációs rendszer a korábban a számítógépen lévő Windows XP-nél gyorsabban működve látta el a funkcióit.

Windows Server 2008 Workstation - 3. kép

A mai körülmények között kis erőforrás igény akkor is áll, ha a Windows 2008 Server operációs rendszer egyéb változatait telepítjük fel. Egy szerver operációs rendszer esetében az egyes kiszolgálók futtatása köti le elsősorban az adott számítógép erőforrásait. Ebben az esetben egy elemektől azonban a szerver szolgáltatások kikapcsolása némi "hegesztő" munkát igényel. A fáradság azonban megéri. Egy a látványelemektől megszabadított Windows sokkal több lehetőséget nyújt az olyan feladatok elvégzésére, mint az egyes játékok és egyéb, a multimédiás alkalmazások futtatását igénylő programok használata.

Az operációs rendszer múltja
A Windows Server 2008 fejlesztése 2007. május 16-áig Longhorn kódnév alatt futott. Ekkor jelentette be a Microsoft ma már visszavonult alapító elnöke, Bill Gates az új operációs rendszer megjelenéskor használt hivatalos nevét, a Windows Server 2008-at. A Windows 2008-nak és a személyi számítógépeken használt Windows Vista operációs rendszernek megegyezik a kódbázisa.

Windows Server 2008 Workstation - 4. kép

A Windows 2008 is a Windows NT 6.0 kernelre épül. Mivel egy szerver operációs rendszerrel szemben a kiszolgálók futtatása az elsődleges követelmény, külseje a lehető legegyszerűbb lett. Ennek következtében azután a fejlesztői szándékok ellenére akár munkaállomás feladatok ellátására is rendkívül jól használható az operációs rendszer. A Unix, Linux ismerői előtt nem ismeretlen ez a gyakorlat. Abban a világban az operációs rendszer magjához kapcsolják a különböző szolgáltatásokat, legyen szó egy munkaállomás programjairól, vagy egy szerver számítógép kiszolgáló alkalamazásairól.

Jellegzetességek
A Windows Server 2008 és a Vista majdnem teljesen megegyező kódbázisa az oka annak, hogy a két operációs rendszer architektúrájában és funkcionalitásában is sok közös vonás található. A Windows Server 2008 részét képezik a Windows rendszerek újraírt hálózati protokollverme (networking stack), valamint a hat bites IP címzés támogatása. A fentiek mellett olyan szolgáltatások is részei az új operációs rendszernek, mint a vezeték nélküli hálózat támogatása. A korábbi Windowsok alatt már megszokott lemezkép-alapú telepítést továbbfejlesztették, egyszerűsítették. Így szükség esetén a program hálózaton keresztüli telepítése is kivitelezhető. A biztonságos működtetést segítik továbbfejlesztett diagnosztikai, rendszerfelügyeleti, eseménynaplózási és jelentéskészítő eszközök. A Vistában megjelent új biztonsági funkciókat, mint a merevlemezen titkosítást végző Bitlocker és az véletlenszerű címterület-kiosztás (ASLR) már egy a Vistához képest is jelentősen feljavított változatban tették bele az új operációs rendszerbe.


Windows Server 2008 Workstation - 5. kép

Komoly ráncfelvarrást, átalakításokat végeztek a Windows tűzfalon is. Ha valaki munkaállomásként szeretné használni a Windows 2008-at, az egyetlen komoly problémát az jelenti, hogy a böngésző használatához, az egyes oldalak megjelenítéséhez komoly munka szükségeltetik. Az Internet Explorer biztonsági szintjét kell átállítani, vagy egy másik webes böngésző használatával végezhetők el az egyes feladatok. A korszerűbb programok futtatásához szükséges .NET Framework 3.0 technológiákat szintén javították a Vista-ban megjelent alapváltozat óta is. Szerver operációs rendszerről lévén szó, már régóta elvárás lett volna, hogy ne csak olyan eszközöket lehessen cserélni a számítógépben menet közben, mint merevlemez, ventillátorok. Ennek az igénynek köszönhetően a processzor- és memóriaeszközök kezelését végre a Plug and Play eszközök mintájára oldották meg, alkalmas hardveren lehetővé téve ezek menet közbeni cseréjét (hot-plugging). A korszerűsítésnek köszönhetően lehetővé vált az operációs rendszer erőforrásainak dinamikus felosztása.


Windows Server 2008 Workstation - 6. kép

Ez a dinamikus erőforrás felosztás azt jelenti, hogy minden hardverpartícióhoz saját memória-, processzor- és I/O host bridge eszközök rendelhetők. Ezek az eszközök függetleníthetők a többi hardverpartíció eszközeitől. Tehát beállítható, hogy például a C merevlemez partíció a memória, a processzor hány százalékát használja. Részben ezeknek a feladatoknak is köszönhető, hogy az operációs rendszert a korábban megszokott Windowsoknál nagyobb figyelemmel, alaposabb munkával készítették. További, a hatékonyságot és az átláthatóságot növelő változás az, hogy a Windows Server 2008-ban nincsen külön egyprocesszoros kernel, minden kernelverzió (32 vagy 64 bites) többprocesszoros működésre van optimalizálva.

A felügyeleti eszközök részét képezi az összes, csoportházirenddel kapcsolatos újítás átvétele Windows Vistából. A fentiek mellett Windows Server 2008-ba beépítették a Group Policy Management Console-t (GPMC). Ennek a funkciónak köszönhetően a csoportházirend-objektumokhoz megjegyzéseket lehet fűzni, és a házirendeket (a megjegyzéseket is) indexeli a gyors kereshetőség miatt. Egy ilyen házirend szerkesztő még akár olyan esetben is hasznos lehet, ha otthoni munkaállomásként használják esetleg többen az adott Windows operációs rendszert.

A Windows Server 2008 fejlesztésének a része egy olyan, a Linux rendszerekben már megszokott lehetőség is, hogy a merevlemez köteteit átméreteznék a szerver leállítása nélkül. Ez az átméretezés lehetséges akár a rendszerpartíciót esetében is. A számítógép kezelés részeként lehetséges akár árnyék-alapú lemezblokk-szintű biztonsági másolat készítése a gépen tárolt adatokról akár optikai médiára vagy hálózati megosztásokra.


Windows Server 2008 Workstation - 7. kép

Az operációs rendszer fejlesztői a más számítógépekkel folytatott titkosított kommunikációt a következő megoldások segítségével biztosítják:
A Kerberos protokollban a fejlesztői megoldások egyaránt támogatják a 128 és 256 bites AES-titkosítást.
A Windows 2008 része még egy új, a Micorost által fejlesztett VPN-protokoll, a Secure Socket Tunneling Protocol. Ennek használata azonban problémát jelenthet, ha Linuxos és Windowsos gépek közötti kommunikációt kell kiépíteni.

A további titkosítási protokollokkal is az a baj, hogy a másik oldalon is Microsoft szoftvert feltételeznek. Egy Windows - Linux kommunikáció kiépítése és fenntartása ennek következtében igencsak problémás.
A Windows Server 2008 felhasználói felülete maradt a Vista-ban kijelölt új iránynál. Az új, A Windows Vista-ban már megismert rendszerhéj jelentősen különbözik a Windows XP-ben találhatótól. Az új rendszerhéj ennek megfelelően számos plusz szervezési, navigációs és keresési képességekkel is rendelkezik. Az átalakítás következtében a Windows Intéző feladatmezejét kivették.

Windows Server 2008 Workstation - 8. kép

Az eszköztárba integrálták a gyakori műveletek előhívására szolgáló gombot. A közös könyvtárak minél gyorsabb eléréséhez Új "Kedvenc hivatkozások" mezőt hoztak létre. AStart menü Vistánál megjelent változztatásai továbbra is megmaradtak. véget ért a "mindig oldalra megnyíló dobozok" korszaka a programok közötti navigációkor.
A Windows 2008 Server webes böngészőként a Windows Internet Explorer 7-t kapta meg, amelynek felhasználói felületét és belső szerkezetét is jelentősen átalakították. A program része még a Windows Media Player 11, a Microsoft összesített médiakezelő programja


Windows Server 2008 Workstation - 9. kép

Néhány szót érdemes arról is szólni, hogy mi került ki a Windows 2008 Server operációs rendszerből. Röviden szólva minden olyan Microsoft fejlesztés, ami a szórakozást szolgálja a Windows Média Player kivételével. Így nincs például Windows Movie Maker kép és filmfeldolgozó program, és nem része a rendszernek a Microsoft DVD készítője sem. A Windows 2008-ba nem kerültek be a Vista oldalsávja, naptára és órája sem. Ezeknek a multimédiás elemeknek a hiánya okozta, hogy az általam vizsgált Windows 2008 Server kiadás egyetlen CD-n elfért. Véleményem szerint a kikerült alkalmazásokért nem nagy akár.

Aki ilyen feladatokra használta a számítógépet, az úgyis más, speciális programokat alkalmazott ezeknek a feladatoknak az ellátására. A grafikai látványelemek elhagyásával felszabaduló erőforrások pedig más egyéb, tényleg fontos dolgokra használhatók.

Nem kis részben a fenti fejlesztéseknek köszönhetően egy olyan operációs rendszer jött részre, amely véleményem szerint a munkaállomás feladatok ellátására is jobban alkalmas, mint akár a Windows Vista, akár a Windows XP. A Windows 2008 erőforrás igénye a fenti operációs rendszereknél jóval kisebb, ugyanakkor a fejlesztéseknek köszönhetően biztonságosabb, jobban kezelhető.

Windows Server 2008 Workstation - 10. kép

A Linux operációs rendszer ismerőinek talán jobban érthető, hogy miért javaslok egy a gyártó által kiszolgálói feladatok ellátására készített operációs rendszert munkaállomásra telepíteni. A Linux világában azok a szolgáltatások, mint a webszerver, fájlszerver és nyomtató szerver stb. szolgáltatás nem igényelnek különálló operációs rendszert. Egy operációs rendszerrel szemben annyi az elvárás, hogy annak segítségével a felhasználók és a felhasználói programok könnyen és gyorsan elérhessék a számítógépek erőforrásait.

Így ha valaki elégedetlen a Windows XP szolgáltatásaival és váltani szeretne, akkor is inkább a Windows Server 2008 megvásárlását, beállítást javaslom, ha csak a teljes változatot tudja beállítani. A negatívumok ellenére is igen tetszett. Mivel az XP-nél gyorsabban működik a számítógépemen, hosszabb távra tervezem az operációs rendszer használatát. Mivel egy olyan szoftverről van szó, amely minőségével még így kilenc hónappal a megjelenés után is figyelemre méltó, döntöttem az ismertető megírása memmett.

Fontosabb adatok
Név: Windows Server 2008 Workstation
Fejlesztő: www.microsoft.com
OS-család: Microsoft Windows
Rendszermag típusa: Hibrid kernel
Licenc: Microsoft EULA
Megjelenés időpontja: 2008. február
URL: www.microsoft.com

Hardverkövetelmények
Processzor: Pentium III. vagy jobb
Memória: 128 MB vagy jobb
Szükséges szabad hely a merevlemezen: 1000 MB
Videókártya: 8 MB videómemória vagy jobb.

Értékelés
Pozitívumok
Hosszú idő, a Windows 2000 óta, az első olyan Microsoft operációs rendszer, amely nem a látvány elemekkel igyekszik megfogni a vásárlókat.

Negatívumok
Sajnos csak angolul érhető el.
Ha valaki a teljes változatot tudja csak megvásárolni, inkább kissé hosszadalmas, mint komoly beállító tevékenységet kell elvégeznie ahhoz, hogy asztali operációs rendszerként fusson a program. Ilyen beállítások lehetnek a bejelentkező képernyő, az egyes műveletekhez kapcsolódó hang hozzárendelés stb.
6 hozzászólás

Shadow

14 éve, 11 hónapja és 25 napja

Vendég írta:
aki tudja a fifa 07 telepítőkógyát itt az msn címemkacsintó smiley
Szép leirás ment az ötös röhögő smiley
nemazért de ez hogyafrancba jött ide???

válasz erre

Raiden

16 éve, 5 hónapja és 20 napja

Tisztelt 4# hozzászóló.Ha neked ez ..ság,akkor javaslom a Tux világa rovatot,ott megtalálod hogyan kell kedvedre való op rendszert összerakni.mosolygó smiley

válasz erre

Vendég

16 éve, 5 hónapja és 20 napja

Ez tiszta ****ság..wtf smiley

válasz erre

Vendég

16 éve, 8 hónapja és 14 napja

zsuzsi54 írta:
Nekem Windosom van, lehet azon is vistát telepiteni?meglepett smiley
A Windows egy operációs rendszer, amelynek többféle verziója van. Egyik ilyn verió a Vista. Tehát a kérdés alapjaiban nem jó. Mert nem Windowsra telepíted a Vistát, hanem a jelenlegi Windows verziódat tudod lecserélni Windows Vistára. Az pedig gépfüggő, ha megfelel a követelményeknek a géped, akkor igen.

De be fognak pöccenni, ha offoljuk a topicot, úgyhogy ezta kérdést valahol máshool, más formában legközelebb...

válasz erre

zsuzsi54

16 éve, 8 hónapja és 14 napja

Nekem Windosom van, lehet azon is vistát telepiteni?meglepett smiley

válasz erre

Vendég

16 éve, 9 hónapja és 8 napja

aki tudja a fifa 07 telepítőkógyát itt az msn címemkacsintó smiley

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
Maniac profiljamarco profiljatotyak profilja