Windows Media Player 10

2004. július 28.
82.6881
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hosé profilja, adatai
Hosé
A Microsoft új operációs rendszer fejlesztési programjának látható, az egyszerű felhasználó számára érzékelhető változást hozó pontjai a legtöbbször a média lejátszás, a hálózati böngészés és a játékok kép, hangmegjelenítésének fejlesztése. Az új operációs rendszer, a Longhorn fejlesztésének elhúzódásával a Longhorn alá készült médialejátszóhoz előbb lesz szerencsénk, mint magához a Longhorn rendszerhez. A Microsoft a Média Player fejlesztésekor szintén a könnyen kezelhetőség funkcióját tartja szem előtt.

/>
Windows Media Player 10 - 2. kép

Vagyis minden médiakezelési funkciót igyekszik egy felület alá hozni. Természetesen ez sok esetben gyengébb minőséget eredményez, mint speciális programokkal, de ha nem vagyunk nagyon kényes természetűek, a Media Player az alap felhasználói igényeket simán kielégíti. Már magát a megjelenést is alaposan átszabták. A majdani Longhorn elemeinek egységes megjelenésébe illeszkedik be az új Media Player külseje. Az Avalon kódnévre hallgató szoftver réteg lesz felelős a Windows valamennyi megjelenítéssel és médiával kapcsolatos funkciójáért. A felhasználói felületet a DirectX rajzolja ki. A rendszer így kihasználja a modern grafikus kártyák valamennyi hardveres gyorsító funkcióját. Az alap betűkészlet a Longohrn ClearType betűiből áll. Ezt rajzolja ki a képernyő felbontásától és a beállított színmélységtől függő élsimítással. Így jelentősen jobban olvashatóak a feliratok.

A menüszerkezet szintén átalakult. A különböző eszközöket tartalmazó Now Playing, Library, Rip, Burn, Sync, Guide gombok a lejátszó panel tetejére kerültek A panel tetején lévő gombokra kattintva legördülő helyi menük most már külön térhatású lapokként, ugranak elénk. Kísérleti változatról lévén szó a lejátszó panel megjelenésén még nem igen tudunk sokat változtatni. Az alaptelepítéssel mindössze két külső ruhát kapunk. További grafikus ruhák, skinek már most is letölthetők az Internetről.A külső kiértékelése után nézzük, mit is tudunk kezdeni lejátszó programunkkal. Mindenekelőtt a már emlegetett Now Playing, Library, Rip, Burn, Sync, Guide gombok környékén nézzünk szét egy kicsit.


Windows Media Player 10 - 3. kép

A Library gomb alatt nézhetők meg a különböző mozi, hang, zene anyagot tartalmazó könyvtárak, válogatások. A lejátszó program készítői most biztosítják, hogy a CD és DVD lemezek anyagában is válogathatunk a gomb alól kiindulva. Ha mondjuk audio CD-t néztünk meg és találtunk valamilyen érdekes számot a Rip gomb alatt megkezdhetjük a zeneszám számítógépre másolását. Ez a leehetőség váltotta fel a régi Másolás CD-ről gombot. Ha összehoztunk egy megfelelő gyűjteményt, a Burn gomb segítségével CD lemezt is készíthetünk. Tudni kell, hogy külön CD író szoftverre nincs szükségünk. Sima audio CD írására már a 9-es Média lejátszó is jó volt. Most annyiban változott a helyzet, hogy adat CD-t is készíthetünk a Media Playerrrel. Az adat CD írási lehetőséget akkor használjuk, ha MP3 vagy más tömörítésű zenét szeretnénk CD-re írni. A CD írás nem olyan elegáns munka, mint mondjuk egy Nero programmal. A felírandó számokon kívül nem sok mindent állíthatunk be. Ez azoknak rossz, akik nagysebességű íróval, gyors munkát szeretnének. Nos ez itt nem megy. Az előre programozott lassabb sebesség viszont megment minket attól, hogy esetleg olvashatatlanná váljon a lemezünk, vagy jelentős mértékben torzuljon a hang minősége. A következő Sync gomb a hálózati, valamint hordozható eszközökon elérhető média tartalmak megkeresésére fog szolgálni. Ez a gomb teszi lehetővé, hogy asztali gépünkhöz különböző hordozható számítógépeket- már noteszgépeket gépeket is - , pendrive -okat, jukeboxokat, mobiltelefonokat csatlakoztatva oda vissza mozgassuk a különböző zenéket, videókat. A Guide kapcsolóval például a gyárilag nem telepített média fájltípusokhoz kereshetünk lejátszó programocskákat, codeceket. Azonban működésük egyenlőre még nem kidolgozott.

Ezek után jönnek sorba a hálózati mozgókép, zene, hang lejátszási lehetőségek. Az internetes rádió és TV adások vételéhez a Music, Radio, Movies&TV gombok szükségesek. Természeten a Microsoft itt egy kicsit hazabeszél, ugyanis először a Microsoft Network állomásait kínálja fel.
Természetesen mindehhez már állandó hálózati, internetes kapcsolat szükséges. A kapcsolat médialejátszós beállításával általában nem kell törődnünk. Azonban ha valamiért az átviteli sebesség felismerése nem működne, az a Tools-Options-Performance útvonalon kézzel beállítható. Itt a legalacsonyabb 28,8 Kb/sec modem sebességtől a 10Mb/sec helyi hálózati sebességig minden számba jöhető tétel megadható.



Windows Media Player 10 - 4. kép

A tervezők a Media Playert DVD lejátszásra is alkalmassá tették. Azonban tudnunk kell, hogy ehhez a funkcióhoz külön programocskára, coedecre van szükség. Korábban, ha nem volt külön lejátszó programunk ezt úgy kellett az internetről letölteni. A korábbi változatokkal ellentétben, a 10-es verzióban már ezt nem kell megtennünk, gyárilag van ilyen programunk.
Ha az alapbeállítások nem tetszenek, a View legördülő menüponton elérhető grafikus eszközökkel szabályozhatjuk a lejátszás beállításait. A View - Enhancemens - Show Enhancemens kapcsoló bejelölésével válnak láthatóvá a panel alján a különböző szabályozó felületek. Itt állíthatók be lejátszási sebesség mellett a különböző hangeffektusok, az equalizer segítségével a hangszínek, valamint a video színösszetétele, fényeőssége, élessége is. A View másik fontos beállítása a Full Mode - ilyenkor a teljes médialejátszó panel látható- és a Skin Mode- video lejátszás esetén jóformán csak a video jelenik meg - közötti váltás.


Windows Media Player 10 - 5. kép

Ennyi nézelődés után már nyugodtan lejátszhatunk valamit. A lejátszás a panel legfölső részén található File, View, Play, Tools, Help menüsor két elemén, a File-n és a Play-on keresztül is indíthatjuk. A File-Open paranccsal akár video fájlból is tetszés szerinti mennyiség nyitható meg. Megnyitáskor. A Shift gomb lenyomva tartásával kattintsunk a lejátszani kívánt fájlokra. A File - New Playlist és a File - Edit Playlist menüponton keresztül különböző helyeken lévő fájlokból is készíthető lejátszási lista. Azonban egyelőre itt a CD lemezek sajnos nem érhetők el. A Play menü Audio és Video CD, valamint DVD közvetlen lejátszását teszi lehetővé. Ésszerű ezt a lehetőséget választani, ha a DVD nem indul automatikusan. De egy az előző alkalomról itt maradt avi tipusú filmet is sikerült ezen az úton megnyitnom. A DVD lejátszás számára a Play menü két menüpontja is fontos lehet DVD lejátszáskor. Az Audio and Language Tracks menüpontban a különböző szinkron nyelvek közül válogathatunk. A Captions and Subtitles pedig a feliratok kezelésére szolgál.

Biztonság és konfigurálás:

Windows Media Player 10 - 6. kép

Egy fontos része van még a Windows Media Player-nek, amiről nem szóltunk. A Tools menü Options menüpontjával szinte az egész programot átszabhatjuk. A Player fül alatt az automatikus frissítés szabályozása és néhány egyéb beállítás végezhető el. Itt adhatjuk meg, hogy egy új típusú média fájl esetén, ha az nem lejátszható, a szükséges codecet a Media Player automatikusan keresse meg az interneten. Ha nem akarjuk, hogy a Windows hazabeszélve adatokat küldjön rólunk a Microsoftnak jobban tesszük, ha ezeket a lehetőségeket kikapcsoljuk. A Plug-ins fület főleg akkor fogjuk használni, ha új grafikus felületet vagy video ill. audio codecet telepítünk. A Rip Music fül az Audio CD-k gépre másolásának finombeállításait rejti. Azonban sajnos alapkiszerelésben MP3 formátum előállítására még mindig képtelen a program. A Microsoft haza beszélve csupán a saját audio tömörítési eljárásait támogatja. Ha sűrűn használjuk internetes fájlok lejátszására a programot, szükségünk lehet a Security fülön elérhető Internetes biztonsági beállításokra. Az itt elvégzett beállítások az Internet Explorer-re és az Outlok programra is érvényesek lesznek. Gyakori csapdahelyzet a pornófilmek és adások nézése. Előfordulhat, hogy olyan program kerül a gépünkre, amely emeltdíjas telefonhívássá változtatja át az Internet kapcsolatot. Így az automatikus programletöltéseket korlátozzuk minimálisra. Ha forró oldalon járunk, és video codec letöltését kéri a program, inkább hagyjuk az egészet. A DVD fület csak akkor érdemes elővenni, ha ne adj Isten a DVD-énk angolul szólal meg. Ekkor az alapértelmezett nyelvet állítsuk magyarra. Ezt a 10-es verziójú Media Playernél, mivel még csak angolul létezik a program, mindenképp meg kell tenni.


Windows Media Player 10 - 7. kép

Az ismertetésből kitűnik, hogy az új dizájn-t kivéve külsőleg nem sok különbség van a program előző, 9-es változatához képest. Ha a rendszer monitorral megnézzük operációs rendszerünk néhány jellemzőjét a programok futása közben rögtön rájövünk, hogy az igazi változások a látható felszín alatt vannak. A Media Player 10 béta változat használata processzor kímélőbbnek bizonyult a 9-es változatnál. Míg ugyanaz a DivX-el tömörített film a 10-es verziónál60 és 80% közötti értékben terhelte a processzort, a 9-es változatnál a processzor terhelése 80% fölött volt. Ez némileg magasabb volt magasabb, mint egy csak film megjelenítésre kihegyezett PowerDVD 3 lejátszó esetén mérhető érték. De a PowerDVD sajnos fizetős program, míg a Windows Media Player benne van az operációs rendszer árában. A DivX feliratot a korábbival ellentétben minden esetben kezelte a program. Azonban például egy korábban lejátszott asf típusú video esetén már segítségért kiáltott.
Zene lejátszás estén se várjunk tőle csodát. A különleges igényeket természetesen jobban kielégítik a speciális zenei alkalmazások. Az igazi változás a hálózatos megjelenítésben történt. Még 64kb/sec kapcsolat esetén is tisztességes képátvitelt lehetett elérni. Ugyancsak jobban lehet kezelni a zenemásolás és írási feladatokat is. Igazi előnye abban van, hogy szinte minden média területre kínál lehetőséget. Így annak a mezei felhasználónak, aki nem kíván ilyen jellegű programok tömegének telepítésével foglalkozni nagyszerű eszköz. És valljuk be a többségünk ilyen. Amennyire lehetséges volt, a kezelő felületet is egyszerűsítették. A legtöbb esetben még az ebben a leírásban ismertetett alapokra sincs szükség. Béta verzióról lévén szó, bizony még előfordul, hogy valamely kapcsoló nem működik.

Értékelés:
A külső - mivel a béta változatból egyenlőre kimaradtak a különböző megjelenési témák - 8 pont.
A használhatóság - a legtöbb fontos audio típus támogatása a gyári változatban kimaradt, az asf tipusú filmé kikerült - szintén 8 pont.
Mindazonáltal ha megjelenik a végleges változat érdemes lecserélni az XP vagy a régebbi Windowsok média lejátszóit.

Windows Media Player 10
Fejlesztő: Microsoft Corporation
Kiadó: Microsoft Corporation
URL: www.microsoft.com/windows/windowsmedia/hu
Típus: Médialejátszó
Megjelenés: 2004. december (megjelenés előtti utolsó tesztváltozat 2004. július eleje)
Ára: ingyenes

Minőség: 8
Használhatóság: 8

Minimális konfiguráció:
nincs adat

Ajánlott konfiguráció:
nincs adat

Pozitívumok:
nincs adat

Negatívumok:
nincs adat
16 hozzászólás

Vendég

17 éve, 10 hónapja és 22 napja

hol lehet letölteni??mosolygó smiley

válasz erre

Vendég

17 éve, 11 hónapja és 5 napja

nem rossz de nem is jó még egy kis olyan kéne bele hogy pár filmet meg lehet néznimosolygó smiley

válasz erre

Vendég

18 éve, 1 hónapja és 9 napja

tok király

válasz erre

Vendég

21 éve, 3 hónapja és 22 napja

Kipróbáltam, nem rossz. Viszont nem tudom, miért jobb, mint a 9. verzió. Szerintem annyira nem nagy dobás. Bár mire a Longhorn kijön, lehet, hogy fejlődik némileg...

válasz erre
12a(z) 2 -ből
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja