Windows 8 teszt

2012. október 26.
109.4071
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
RED profilja, adatai
RED
Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a frissen felbukkant Windows 8 nem más, mint a meglepetések operációs rendszere. Elég csak arra gondolnunk, hogy a felhasználók nagy része még csak ismerkedett az akkor legfrissebbnek számító Windows 7-tel, máris hideg zuhanyként érkezett a hír, miszerint a Microsoft fejlesztőgárdája már javában munkálkodik a rendszer legújabb verzióján, vagy akár felidézhetjük a finoman szólva is szélsőséges reakciókat kiváltó, akkoriban még Metro névvel illetett felületet, na és persze a jó öreg Start menü kivégzéséről is érdemes megemlékezni, hiszen nem kevés windowsos felhasználó állt értetlenül az említett lépések előtt.


A most elrajtolt Windows 8 valójában kevés meglepetést tartogat számunkra, hiszen sűrű rendszerességgel szállingóztak az információk az éppen bevezetett újdonságokról és funkciókról, ráadásul az operációs rendszer előre beigért és megosztott előzetes kiadásai is nagy mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy a felhasználók még a megjelenés előtt fokozatosan megismerkedhessenek a friss és újonnan bevezetett megoldásokkal. Mivel ezúttal egy végleges formát öltött operációs rendszerrel van dolgunk, a korábbi Windows 8 Developer Preview teszttel ellentétben a mostani nyúzópróba már éles rendszeren zajlott, aminek gerincét egy négymagos, 3207 MHz-es alapfrekvencián teljesítő központi feldolgozó, 4 GB rendszermemória, valamint egy kifejezetten a Windows 8-nak áldozatként bemutatott 40 GB-os háttértároló alkotta.

A Windows 8 rendszerkövetelménye:

1 GHz-es vagy gyorsabb 32 bites vagy 64 bites központi feldolgozó.
1 GB RAM 32 bites, 2 GB RAM 64 bites operációs rendszer esetén.
16 GB üres lemezterület a 32 bites, 20 GB üres lemezterület a 64 bites változat esetén.
DirectX 9 kompatibilis grafikus vezérlő, WDDM illesztőprogrammal.

Bizonyos funkciókhoz társuló további követelmények:

Érintés alapú vezérlés használata esetén táblagép, vagy multitouch technológiát támogató kijelző.
Windows Store használatához élő internet kapcsolat, és legalább 1024 X 768-as felbontású kijelző.
Bizonyos alkalmazáskezeléshez minimum 1366 X 768-as képernyőfelbontás.
Internet kapcsolat.

Működés közben az Internet Explorer 10

Működés közben az Internet Explorer 10


Telepítés és első indítás

A fent említett konfigurációra az operációs rendszernek a 64 bites variánsa került telepítésre, aminek folyamata teljes mértékben megegyezett a korábban próbára tett Windows 8 Developer kiadáséval, de aki már telepített Windows 7-et, az is biztosra veheti, hogy ezúttal sem fog találkozni semmilyen zavarba ejtő vagy váratlan dologgal. A korábbi teszttel ellentétben az installáció folyamata ezúttal némileg több időt vett igénybe, ennek egyik oka, hogy a művelet jelen esetben nem merevlemezre másolt ISO képállományból történt közvetlenül, hanem optikai meghajtó bevetésével zajlott. A Microsoft csapata ez ügyben kiváló munkát végzett, hiszen a szóban forgó folyamat így is villámgyorsan lezajlott, ugyanis a DVD lemezről való bootolás, na és persze a néhány szükséges információ megadása után a fájlmásolási és beállítási folyamatok alig tíz perc alatt befejeződtek, ezeket egy viszonylag "hosszadalmas" újraindítás, valamint a rendszer véglegesítéséhez szükséges néhány paraméter és beállítás megadása követett.

Ahogy az elvárható, a Windows 8 telepítéskor érzékelte a számítógépen már meglevő operációs rendszert, így annak rendje és módja szerint telepítette is saját rendszerindító alkalmazását, aminek használatával a felhasználónak lehetősége nyílik arra, hogy kiválassza, bekapcsoláskor melyik PC-re installált operációs rendszer kerüljön elindításra. A Windows 8-cal érkező megoldás a mai kor követelményeinek megfelelően természetesen már grafikus felülettel érkezik, viszont személyében pályafutásom leglassabb működésű boot loaderét ismerhettem meg, így a sebességre érzékeny felhasználóknak tanácsosabb valamelyik más alkalmazást munkára fogni helyette.

Az alkalmazások listája

Az alkalmazások listája


Az első bejelentkezéskor a Windows 8 egyik leglátványosabb, egyben legnagyobb vitát kiváltó újdonsága fogadja a felhasználót, nevezetesen a korábban Metro, de a sokadik átkeresztelése után már csak "Microsoft design style" elnevezésű felület. Mint azt tudjuk, az új interfész gyakorlatilag egy HTML5 alapokra építkező megoldás, amit kifejezetten az érintés alapú vezérlésre hegyeztek ki. Leegyszerűsítve, az új indítóképernyőre tekinthetünk úgy, mint egy teljes képernyősre hízott Start menüre, amin a bejegyzések és ikonok helyét az úgynevezett csempék vették át.

Működésben a Windows 8


Egy kifejezetten az új felületre írt alkalmazás

Egy kifejezetten az új felületre írt alkalmazás


Az új felülethez persze rá optimalizált alkalmazások is társulnak, amiknek kialakításánál a fő hangsúly szintén az érintés alapú vezérlésen volt. Az új interfészre írt programok többsége sajnos az indítóképernyőhöz hasonlóan meglepően csupasz és túlegyszerűsített megjelenésű, ráadásul több esetben az az érzés foghatja el a felhasználót, hogy nem csak a kinézetet illetően, de a funkciók terén is félkész alkalmazással van dolga, ami átgondolatlan, hol túlegyszerűsített, hol pedig túlbonyolított megoldásokkal bombázza vegyesen.

A fent említett jelenségre egy nagyon egyszerű példa az operációs rendszerrel érkező Időjárás alkalmazás, ami alapesetben a világ országainak időjárásait váltogatja szakadatlanul, amikor pedig elhatároztam, hogy saját lakhelyemet állítom be, az automatikus detektálás mindennemű kérdés nélkül Jánoshalmát állította be. Ez természetesen nem egy végzetes hiba, hiszen az új helyszín hozzáadásához jól látható helyre ki van rakva a megfelelő gomb, így könnyedén beállítható manuálisan a kívánt helyszín, viszont Jánoshalma eltávolításhoz szükséges elemet már távolról sem ilyen egyszerű felfedezni, mivel alapesetben ez nem jelenik meg, kizárólag más alapértelmezett város kiválasztásával, és ezután jobb klikkes menüvel érhető el.

A beállított városok az időjárás alkalmazásban

A beállított városok az időjárás alkalmazásban


Kellemes meglepetésként érheti a felhasználót, hogy a Microsoft csapata igazán kitett magáért, hiszen a Windows 8 remekül bánik a számítógép erőforrásaival, ugyanis már alapesetben is csekélyebb erőforrást használ, mint az ugyanezen konfigurációra telepített, alapos optimalizáláson és finomhangoláson átesett Windows 7. Az alkalmazások indításánál viszont sajnos távolról sem ilyen rózsás a helyzet, mivel a hagyományos és az új felületre kihegyezett programok is némileg lomhábban töltődnek be a megszokottnál.

Kompatibilitás

A kompatibilitás frontján az új operációs rendszer újra beszerzett egy hatalmas piros pontot, mivel telepítés során az összes főbb hardverelemet megfelelően detektálta és telepítette a megfelelő illesztőprogramot, az egyetlen probléma az extra USB 3.0-ás csatlakozókat kiszolgáló Fresco Logic kontrollernél bukkant fel, ugyanis ezt a Windows 8 magától nem ismerte fel, de ezt a kis "szépséghibát" az eszköz Windows 7-es driverével minden nehézség nélkül ki lehetett küszöbölni.

Az új kereső

Az új kereső


A programok telepítése és használata terén sem történt semmiféle megoldhatatlan probléma, a hagyományos munkaasztalra írt programok közül az aktuális LibreOffice, AiMP, PotPlayer, Notepad++ és Total Commander lett próbára téve. Kisebb gondok egyedül a PotPlayer esetében adódtak, ugyanis az installálás végén a telepítő kifagyott, de annak bezárása után az alkalmazás gond nélkül használható volt. Az eset egyáltalán nem jelentős, hiszen ezt a tesztet szándékosan kompatibilitási beállítások nélkül végeztem, emellett a program így is működőképes volt, ráadásul a PotPlayer aktív fejlesztési státuszban van, így biztosra vehető, hogy igen hamar megérkezik az új verziója, ami már leszámol ezzel az apróbb malőrrel.

Használat és testreszabás


Bár még csak béta változat, a Power8 remekül végzi feladatát

Bár még csak béta változat, a Power8 remekül végzi feladatát


Nem titok, hogy az új Windows 8 működését az érintőképernyővel szerelt konfigurációkra hangolták, így nem is csoda, hogy a leggördülékenyebb működést és használatot a táblagépeken, illetve az érintőpanellel szerelt noteszgépek esetén biztosítja, viszont hagyományos asztali gépeknél vagy laptopoknál sajnos ez a tulajdonság inkább hátrány mint előny, hiszen így az alkalmazások helykihasználtsága sem a legoptimálisabb, és ez az esetek döntő többségében a használhatóság rovására megy, illetve a felkínált funkciók hiányosságához vezet.

Az új operációs rendszer a küllemének testreszabhatóságánál szintén nem remekel, hiszen az indítóképernyő és a hagyományos munkaasztal is csak rendkívül korlátozott mértékben állítható be ízlés szerint. A Windows 8 további, korábban nagy visszhangot keltett sajátossága, hogy elődeivel ellentétben már nem rendelkezik Start menüvel, ráadásul ezt a végleges változatban a Windows 8 Developer Preview tesztnél bemutatott registry manipulálással sem lehet újra aktiválni, ugyanis a Microsoft nem nézte jó szemmel ezeket a módosításokat, így az újdonságból a Start menü minden nyomát eltávolították.

Akcióban a Classic Shell

Akcióban a Classic Shell


Ez természetesen nem azt jelenti, hogy le kellene mondanunk a Start menüről, hiszen a cél érdekében bevethetőek olyan apró alkalmazások is, mint például a korábban hírül adott Classic Shell, a Power8, vagy akár a Stardock Start 8 is, bár az első két megoldással ellentétben az utóbbi programot a fejlesztői sajnos fizetőssé tették.

Néhány újdonság

A korábbi változatokhoz képest a Windows 8 jó néhány újdonságot felvonultat, de ezek közül is érdemes kiemelni az online alkalmazásboltot, aminek működése leginkább a Steam vagy Mac Online Store-hoz hasonlítható, használatához pedig természetesen Windows Live ID megadása szükséges.

További új és hasznos funkció, hogy az operációs rendszer immár natívan képes kezelni az ISO és VHD lemezképállományokat, így ezeket a használathoz nem szükséges optikai lemezre írni, vagy esetleg ehhez az UltraISO vagy Daemon Tools-hoz hasonló alkalmazásokat bevetni.

Az újdonságok felsorolása természetesen ennyiben nem merülhet ki, hiszen ezek között megtalálható még többek között az Xbox Live és SkyDrive integráció, a hibrid indítás képessége, az újragondolt helyreállítási funkció, valamint az új meghajtókezelés is.

Az új felületre kihegyezett Skype

Az új felületre kihegyezett Skype


Összegzés

A Microsoft új Windows 8 operációs rendszere meglehetősen vegyes érzelmeket váltott ki, hiszen kiválóan kezelte a régebbi, hagyományos munkaasztalra fejlesztett programokat, remekül detektálta a számítógép hardverelemeit, az esetleges ismeretlen komponenseket pedig könnyűszerrel működésre lehetett bírni a Windows 7-re írt illesztőprogramokkal, és talán ami legfontosabb, dolgát valóban gördülékenyen végezte, a lehető legcsekélyebb erőforrások felhasználásával.

Az újdonság árnyoldalai közé soroltam az új felhasználói interfész "erőltetését", annak meglepően spártai megjelenését, és a sok esetben jelentkező hiányos vagy túlbonyolított funkciókat. Szintén keserű szájízt hagyott maga után, hogy a rendszer lépten-nyomon a Windows Live ID megadását követelte, erre ékes példa, hogy online funkciói mellett a "Naptár" alkalmazást logikus lenne offline mód, bejelentkezés nélkül is használni, de ez sajnos mégsem megy, ráadásul a Skype aktuális verziójába való bejelentkezés szintén nem történhet meg a szóban forgó azonosító megadása nélkül.

De mint minden esetben, a felsoroltak is csak ízlés kérdése, bár véleményem szerint az újdonságok bevezetése mellett több választási lehetőséget is adhattak volna a felhasználóknak.
76 hozzászólás

Ehinol

11 éve, 6 hónapja és 12 napja

volt szerencsém béta állapotban tesztelni egy évet, nem rossz.. de inkább tabletre raknám mint laptopra/asztalira , kicsit szokatlan volt, de abszolút szokható! mosolygó smiley

válasz erre

Tibee984

11 éve, 6 hónapja és 15 napja

Maradok a 7nél nyelvnyújtó smiley

válasz erre

Vendég

11 éve, 6 hónapja és 23 napja

1 hónapja használok win8-at (ezt adták a laptophoz, de, ha tehettem volna win7-et kérek hozzá). Mivel céges gép, ezért nem rakhatok rá nemjogtiszta rendszert.
Ez alatt az egy hónap alatt párszor megfordult a fejemben, hogy rakok fel inkább egy Ubuntu-t

válasz erre

Tardief88

11 éve, 6 hónapja és 24 napja

Nemrég próbaképpen feltelpítettem a Microsoft új csodáját, de az állam a helyén maradt...
Szerintem PC-re egyáltalán nem való ez a rendszer. Viszont tabletre és más hasonló állatfajokra tökéletes lehet, bár ezekhez még nem volt szerencsém. Remélem nem fogják elhanyagoltúlságosan a PC-t.

válasz erre

rDAVE

11 éve, 6 hónapja és 24 napja

italianman írta:
Én még várok a telepítésével.
Inkább a következő Win-t várd.

válasz erre

italianman

11 éve, 6 hónapja és 24 napja

Én még várok a telepítésével.

válasz erre

dzani

11 éve, 7 hónapja és 12 napja

SuperOtto írta:
Nem tartom túl jó ötletnek, hogy a Microsoft megszünteti a határokat mobil- és asztali eszközök között... de ahogy látom mások sem. röhögő smiley
Jaja,nekem sem tetsik az ötlet,és az a baj hogy a Microsoft a DX 11.1 et csak 8 ra szeretné optimalizálni, hogy többen hazsnálják a W8 at, maga az oprendszer jó lenne DE nem asztali/gamer pc kbe hanem tabletekbe stb már inkább...

válasz erre

SuperOtto

11 éve, 7 hónapja és 12 napja

Nem tartom túl jó ötletnek, hogy a Microsoft megszünteti a határokat mobil- és asztali eszközök között... de ahogy látom mások sem. röhögő smiley

válasz erre

sasikaa

11 éve, 7 hónapja és 13 napja

Akkor se kéne ha ... Maradok a win7-nél. Nekem jó az is röhögő smiley Elmegy a minecraft rajta, azt csá röhögő smiley

válasz erre

jezzahun

11 éve, 7 hónapja és 13 napja

senkinek se ajánlom a win8-at mert nem igazán lett egy jó valami... azért nem írtam oprendszert mert annak nehezen nevezhető lenne... win7 forevamosolygó smiley

válasz erre

Imesz

11 éve, 7 hónapja és 16 napja

Eléggé megbízható rendszer és folyamatosan jönnek a frissítések szóval ez már csak jobb lesz nyelvnyújtó smiley

válasz erre

ajdith

11 éve, 7 hónapja és 16 napja

Eleinte nekem is fura volt, de hozzá lehet szokni, érintőképernyőn jobb lenne, de így se annyira rossz. December óta használom, de még mindig okoz meglepetéseket.

válasz erre
1234567a(z) 7 -ből
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaKisember001 profilja