Windows 7 tippek és finomhangolások

2011. december 14.
117.9251
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
RED profilja, adatai
RED
A Microsoft hatalmas sikereket ért el a 2009 októberében megjelent Windows 7 operációs rendszerével. Az új szoftver hatalmas lendülettel kapaszkodott fel a legelterjedtebb operációs rendszerek listáján, elsöpörve az elődjének számító, de nem túl sikeres Vistát, térhódításának egyedül a meglehetősen hosszú időt megért Windows XP állt ellen makacsul. A tagadhatatlan sikerek ellenére a mai napig sok felhasználónak ilyen-olyan gondja akad, vagy egyszerűen csak idegen számára a Windows 7 valamely új funkciója, de ezeken kívül a legtöbben, főként haladó felhasználók azzal a problémával szembesültek, hogy nem tudták megfelelően beállítani, testre szabni, illetve utólag módosítani rendszerüket. Jelen cikk az utóbbi akadályokat hivatott elhárítani, különböző finomhangolásokat és tippeket mutat be, hogy az operációs rendszerünk a lehető leggördülékenyebben működjön, de emellett a számítógép elérhető erőforrásaival is kedvezően operáljon.


Windows folyamatok és szolgáltatások kikapcsolása

Erőforrást spórolhatunk meg, hogy ha kikapcsoljuk a számunkra érdektelen folyamatokat, és ez persze számítógépünk teljesítményére is jótékony hatással lehet. A Windows 7 ehhez az eljáráshoz rendelkezik egy beépített alkalmazással, név szerint a Windows-szolgáltatásokkal, ami a Start menübe begépelt Windows szolgáltatások utasítással indítható el. A felbukkanó ablakban egyszerűen letilthatóak a felesleges dolgok, ilyen például asztali PC esetén a Táblaszámítógép-összetevők, vagy akár az XPS elemek is, de minden felhasználó a saját ízlése és szükséglete szerint dönthet.

Fontos megjegyezni, hogy a cikkben taglalt megoldások nagy része veszélyes lehet az operációs rendszer épségére, akár működés képtelenné is válhat, épp ezért a módosításokat és műveleteket mindig elővigyázatosan, a lehető legnagyobb körültekintéssel végezzük el! A rendszerleíró adatbázisról (registry) minden alkalommal készítsünk biztonsági másolatot, vagy használjuk a rendszer-visszaállítási pont létrehozása opciót!


Ezzel végezvén vegyük szemügyre, hogy Windowsunk milyen szolgáltatásokat futtat. Ezt legegyszerűbben a Win + R billentyűkombinációval előcsalt Futtatás ablakkal tehetjük meg, ahova is írjuk be a services.msc utasítást. A megnyitott ablakban felsorolva megpillanthatjuk a rendelkezésre álló szolgáltatások listáját, amikre kattintva bal oldalon elolvashatjuk a rövid leírásukat is. Minden szolgáltatásnak kétféle állapota lehet, mégpedig Elindítva és semmi, vagyis az utóbbi esetben üres a mező, emellett a következő négy indítási típusba tartozhatnak: Automatikus, Automatikus (késleltetett), Kézi, és Letiltva. A nélkülözhető szolgáltatásokat kiválasztva jobb egérgombbal kattintsunk rájuk, és a menüből válasszuk ki a Tulajdonságok pontot. Ha fut a kiválasztott folyamat, itt állíthatjuk le, és az indítását Letiltva vagy Kézi típusúra változtathatjuk. Amennyiben nem osztunk meg tartalmat külső médialejátszóval, akkor például ilyen szükségtelen folyamat lehet a Windows Media Player hálózati szolgáltatása is.

Windows 7 tippek és finomhangolások - 2. kép



Automatikusan induló programok konfigurálása


Windows 7 tippek és finomhangolások - 3. kép

Manapság népszerű megoldás a fejlesztők körében, hogy a programjukat, vagy a program egy szolgáltatását alapértelmezetten úgy konfigurálják, hogy az automatikusan elinduljon a számítógép bekapcsolásakor. Ez a megoldás bizonyos szoftvereknél indokolt és hasznos lehet, viszont az esetek nagy részében csak feleslegesen foglalják a memóriát és lassítják a számítógépet, számomra például ilyenek a különféle update folyamatok, de a QuickTime Task-nak sem vettem eddig semmi hasznát. Az efféle makacs programok könnyedén jobb belátásra bírhatóak a Windows beépített, Rendszerkonfiguráció névre keresztelt megoldásával, amit a Start menü keresőjébe, vagy a futtatás-mezőbe gépelt msconfig paranccsal hívhatunk elő. Ha hiányozna a futtatás opció a menüből, az ablak bárhonnan előhívható a Win + R billentyű kombinációval. Az újonnan megnyitott ablakban rögtön navigáljunk az Automatikus indítás fülre, és itt deaktiváljuk a számunkra szükségtelen programokat.

Ezt követően szemrevételezhetjük a Szolgáltatások elnevezésű csoportot is, ahol is célszerű aktiválni "Az összes Microsoft-szolgáltatás elrejtése" opciót a könnyebb áttekinthetőség érdekében, és neki is kezdhetünk a számunkra nélkülözhető elemek kiiktatásának. Amennyiben túlbuzgóságunkban véletlenül kikapcsoltunk valami fontos alkalmazást, mondjuk a hangkártyánk vezérlőpultját, pánikra semmi ok, ugyanezzel a módszerrel bármikor újra indulásra bírhatjuk.

Amennyiben több automatikusan induló alkalmazást szándékozunk letiltani és nem mindegyiknek tudjuk a rendeltetését, vagy csak bizonytalanok vagyunk, célszerűbb egyenként kikapcsolni őket, és újraindítás után megfigyelni a változásokat.


Vizuális megjelenés beállítása


Windows 7 tippek és finomhangolások - 4. kép

A Windows 7 sebességén, és ezzel együtt persze az erőforrásigényén is tovább javíthatunk, ha kikapcsoljuk a számunkra nélkülözhető vizuális hatásokat. Az ehhez szükséges panelt a Start menüben található Számítógép elemen végrehajtott jobb klikkel tehetjük meg, ahol is kiválasztjuk a Tulajdonságok pontot, majd a felbukkanó ablak bal oldalán a Speciális rendszerbeállításokat. Az újonnan előcsalt ablakon válasszuk ki a Speciális fület, és azon belül a Teljesítmény résznél kattintsunk a Beállítás gombra, majd a megnyitott panel Vizuális hatások fülénél neki is foghatunk a rendszerünk megjelenésének finomhangolásának. Fontos megjegyezni, hogy ezekkel a műveletekkel lecsökkentjük Windowsunk külsejének pompáját, de ha átgondoltan és módjával szelektálunk az opciók között, akkor gördülékenyebb működést érhetünk el, elhanyagolható "csúfítás" mellett.

Hibernálási funkció ki- és bekapcsolása

A Windows 7 telepítésekor automatikusan aktiválja a hibernálási funkcióját, és a rendszermeghajtón létrehozza a szolgáltatáshoz szükséges hiberfil.sys állományt, aminek a mérete konfigurációtól függően 2 GB-tól akár 8 GB-ig is terjedhet. Mivel a hibernálási funkcióra főként hordozható gépek esetén van szükség, asztali PC-knél a szolgáltatás letiltásával jelentős szabad lemezterületet nyerhetünk.

A kiszemelt művelet végrehajtásához szükségünk lesz egy rendszergazdai jogosultsággal felvértezett Parancssorra, amit legegyszerűbben a Win + R billentyűkombinációval előcsalt Futtatás-mezőbe begépelt CMD utasítással, majd annak Ctrl + Shift + Enter gombokkal történő nyugtázásával érhetünk el. Az újonnan megérkezett command prompt-ba begépelt powercfg -h off utasítással kapcsolhatjuk ki a hibernálási szolgáltatást, ám ha épp aktiválni szeretnénk, akkor a powercfg -h on parancsot kell bevetnünk.

Windows 7 tippek és finomhangolások - 5. kép



Indítófájlok optimalizálása

Operációs rendszerünk indításán gyorsíthatunk, ha az úgynevezett boot-fájlok töredezettségét megszüntetjük. Ehhez újra csak szükségünk lesz egy rendszergazdai Parancssorra (az előbbi pontban tárgyalt módon hívható elő), ahova a defrag c: /b /h /u /v utasítást írjuk be.

Gyorsindító eszköztár visszaállítása


Windows 7 tippek és finomhangolások - 6. kép

A Windows 7-tel együtt már egy új, nagy mértékben átformált tálcát is kapott a felhasználó, ami több szempontból is szakított ez eddigi megoldásokkal. Az egyik legszembetűnőbb változás, hogy az XP-nél már megszokott Gyorsindító eltűnt, így akik eddig előszeretettel használták ezt a funkciót, kénytelenek saját kezűleg visszaállítani, ami szerencsére nem túl nagy feladat. A hiányolt indító előcsalogatásához hozzunk létre a tálcán egy új eszköztárat (tálcán jobb cincogás, majd eszköztárak, és végül új eszköztár), elérési útnak pedig a C:/Users/(felhasználónév)/AppData/Roaming/Microsoft/Internet Explorer/Quick Launch helyet kell megadni. A frissen feltámasztott Gyorsindítón már csak apróbb kozmetikázásokra van szükség, vagyis kapcsoljuk ki a zárolást a tálcán, és jobb klikkel deaktiváljuk az új panelünkön a szöveg és címsor megjelenítését.

Tálca előnézeti képének gyorsítása

A kiszemelt hangolás elvégzéséhez itt már a rendszerleíró adatbázist kell szerkesztenünk, amihez is a Futtatás ablakban adjuk meg a regedit parancsot (bizonyos esetekben az Enter leütése után az UAC megerősítést kérhet). A megnyitott Beállításszerkesztő bal oldalán navigáljunk el az HKEY_CURRENT_USER/Control Panel/Mouse kulcshoz, majd jobb oldalon válasszuk ki szerkesztésre a MouseHoverTime bejegyzést. Azonosítóértéknek alapesetben 400 van megadva, ami mikroszekundumként értendő, így ezt a számot ízlés szerint csökkenthetjük, illetve növelhetjük (0 esetében nincs várakozás).

Windows 7 tippek és finomhangolások - 7. kép



Gyorsabb rendszerleállás


Windows 7 tippek és finomhangolások - 8. kép

Operációs rendszerünk leállítása sok esetben elég hosszadalmas lehet, ennek egyik legfőbb oka, hogy az épp nem válaszoló alkalmazásokra várakozik. Az említett problémára gyógyír lehet néhány registry-bejegyzés módosítása, amivel ezt az időt lényegesen lerövidíthetjük. A Beállításszerkesztő elindítása után kezdjük a finomhangolást azzal, hogy operációs rendszerünk mennyi idő elteltével zárja be az éppen futó programokat. Ennek beállításához menjünk az HKEY_CURRENT_USER/Control Panel/Desktop kulcshoz, majd válasszuk ki az AutoEndTasks karakterláncot. Amennyiben nem létezne, a Desktop kulcson tett jobb klikk után válasszuk ki az új menüelemet, majd onnan a karakterlánc értéket, ezután adjuk meg névnek az AutoEndTasks szöveget, értéknek pedig 1-et (0-val letilthatjuk ezt a funkciót).

A befagyott, vagy nem épp fürge alkalmazások szintén jelentősen befolyásolhatják a gépünk leállítási idejét. Ezek a programok szintén jobb belátásra bírhatóak, ha az előbbi esetben használt HKEY_CURRENT_USER/Control Panel/Desktop kulcson belül lejjebb vesszük a WaitToKillAppTimeOut karakterlánc értékét mondjuk 2000-re, ami természetesen szintén milliszekundumként értendő.

Maradjunk továbbra is a Desktop kulcson, és vegyük szemügyre a HungAppTimeout karakterláncot (ha nem találnánk ilyet, a fentebb leírt módon létrehozhatjuk). A Feladatkezelőben végrehajtott Folyamat leállítása parancsnál ez az érték határozza meg, hogy a Windows mennyi ideig várakozzon, tehát itt is beállíthatjuk az elviselhetőnek számító 2000-es értéket (két másodperc).

Az AHCI utólagos engedélyezése


Windows 7 tippek és finomhangolások - 9. kép

Több felhasználó járt már úgy, hogy Windows 7 telepítés után döbbent csak rá, operációs rendszerét a BIOS-ban beállított, merevlemezekre vonatkozó IDE opcióval telepítette. Ez egészen addig nem is jelent semmiféle problémát, míg utólag nem próbálják aktiválni a BIOS-ban az AHCI módot, mivel ilyenkor a Windows indítóképe helyett, a meglehetősen nagy közutálatnak örvendő kék képernyő fogadja a felhasználót, méghozzá egy 0x0000005B hibaüzenettel.

Felmerülhet a kérdés, hogy miért is lenne jobb IDE helyett AHCI módra váltani. Az Intel által kezdeményezett AHCI (Advanced Host Controller Interface) a SATA merevlemezek olyan különleges képességeit aknázza ki, mint a teljesítménynövekedést biztosító NCQ (Native Command Queuing), valamint a Hot-Plug és Hot-Swap funkciók, amik lehetővé teszik a háttértárolók menet közbeni csatlakoztatását, eltávolítását és cseréjét.

Amennyiben ezzel a problémával szembesülnénk, és szeretnénk előcsalni számítógépünk AHCI képességét a Windows újratelepítése nélkül, megnyugodhatunk, ugyanis természetesen erre is van sebtapasz a tarsolyunkban. A művelet elvégzéséhez első lépésként állítsuk vissza BIOS-unkat IDE módra, így a rendszerünk már minden gond nélkül elindul. Ezután a regedit paranccsal nyissuk meg a Beállításszerkesztőt, majd navigáljunk el az HKEY_LOCAL_MACHINE/SYSTEM/CurrentControlSet/services/msahci kulcsig, ahol is jobb oldalon nyissuk meg szerkesztésre a Start névre keresztelt DWORD-öt (duplaszó), értékének pedig adjuk meg a 0-t (hexadecimális alappal). Újraindítás után azonnal lépjünk be a BIOS-ba, és itt már nyugodtan aktiválhatjuk az AHCI módot, majd hagyjuk betölteni Windowsunkat. Rendszerindítás után már elégedetten nézhetjük, amint a Windows telepíti az AHCI meghajtókat.

RAID interfész vagy adapter használata esetén szükség lehet még az HKEY_LOCAL_MACHINE/SYSTEM/CurrentControlSet/services/iaStorV, vagy az HKEY_LOCAL_MACHINE/SYSTEM/CurrentControlSet/services/iaStor kulcs felkutatására is, ahol az előbb leírt szerkesztéseket szintén végre kell hajtani.

Windows 7 tippek és finomhangolások - 10. kép



Zárószó

A cikkben leírt finomhangolásokon kívül természetesen még számtalan trükk létezik, amiket helyhiány miatt ezúttal nem tárgyaltunk, de a leírt megoldásokkal is már jelentősen felgyorsítható és javítható a Windows 7 működése, valamint erőforrásigénye.
36 hozzászólás

Vendég

10 éve, 6 hónapja és 21 napja

Azért jó ha valaki megoszt a neten ilyeneket.... nem lehet senki sem informatikus. Köszi nagyon hasznos volt röhögő smileyröhögő smileyröhögő smileyröhögő smileyröhögő smileyröhögő smileyröhögő smiley

válasz erre

Smith

11 éve, 5 hónapja és 9 napja

Jó cikk! Több hasznos információt is találtam benne!

válasz erre

DoubleW

13 éve, 1 hónapja és 20 napja

Nagy cikkmosolygó smileyJó leirások és hasznosak is!kacsintó smiley

válasz erre

[Tiltott felhasználó!]

13 éve, 1 hónapja és 25 napja

[Tiltott felhasználó!]

rDAVE

13 éve, 1 hónapja és 25 napja

köszi a cikket van benne pár érdekes dolog kacsintó smiley

Ui.: pont ez a hátterem ami a legtöbb képen neked mosolygó smiley

válasz erre

[Tiltott felhasználó!]

13 éve, 1 hónapja és 25 napja

[Tiltott felhasználó!]

Vendég

13 éve, 2 hónapja és 11 napja

RED írta:
Ez telepített programonként változhat, hogy ki mit tilthat le. Mondjuk én ilyeneket deaktiváltam mint a QuickTime Task, Java Platform Update, és hasonlóak. Végül is, ami szted nem kell, nyugodtan kikapcsolhatod, és egy újraindítás után nézd meg, hogy az adott program így használható-e (mondjuk a példád esetén a Nero), ha nem, csak aktiváld újra a tételt, és kész is. Bajt nem tudsz ezzel csinálni. kacsintó smiley
Azért kérdeztem mert gondolom van sok alap funkció ami elindul de mégsem kell program telepitéstől függetlenül.
Ilyen pl a két felsorolt is a táblagépes meg a windows media playeres.
Gondolom több is van.De az a baj annyi folyamat van és azt se tudom mire jó hiába magyarul van kiírva a szemem elé.

válasz erre

[Tiltott felhasználó!]

13 éve, 2 hónapja és 11 napja

[Tiltott felhasználó!]

Vendég

13 éve, 2 hónapja és 11 napja

Valaki leírná magyar windowsnál miket kell az msconfig szolgáltatásokban kikapcsolni ami felesleges?

pl van ilyen hogy nero backitUp , teamviewer (ezt minek inditja nemtudom) ezeketek gondolom kilehető löni.De van még több is gondolom de nemtudom mi micsoda és mire jó.

válasz erre

[Tiltott felhasználó!]

13 éve, 3 hónapja és 7 napja

[Tiltott felhasználó!]

fabre

13 éve, 3 hónapja és 7 napja

RED írta:
Ha a képeken látható Win témára gondolsz, akkor nem lehet leszedni sehonnan, mivel egyedi kreálmány, én csináltam. mosolygó smiley
Most már tudjuk, h ATI rajongó vagy. röhögő smiley

válasz erre

fabre

13 éve, 3 hónapja és 7 napja

RED írta:
Ha a képeken látható Win témára gondolsz, akkor nem lehet leszedni sehonnan, mivel egyedi kreálmány, én csináltam. mosolygó smiley
Az igen. meglepett smiley kacsintó smiley

válasz erre
123a(z) 3 -ből
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja