Ulead DVD MovieFactory 3.0

2004. március 31.
75.4241
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hosé profilja, adatai
Hosé
Az utóbbi időben hazánkban egyre többen engedhetik meg maguknak a számítógép mellett a video kamerát is. Az asztali DVD lejátszók terjedésével lehetővé válik családi film és képgyűjteményünk DVD lemezre mentése. Azonban a videó felvételek szerkesztése nem egy könnyű munka. A 3-as verziójú MovieFactory kiadásával az Ulead végre egy olyan multimédiaszerkesztő szoftvert jelentetett meg, amely könnyű kezelhetőségével a házilag készített filmek digitalizálást profi szinten biztosítja.

/>
Ulead DVD MovieFactory 3.0 - 2. kép

A filmek mellett zenei vagy kép állományok szerkesztésére is találunk eszközöket. A program indításakor a következő lehetőségek közül választhatunk:
videó lemez készítése
bemutató készítés lemezre
zenei lemezkészítés
adatlemez készítés
közvetlenül a bemeneti eszköz anyagának lemezre másolása
a lemez szerkesztése
lemezmásolás
DVD lejátszás

Videó szerkesztés
Ha a videó lemez készítését választjuk, a következő lépés a lemez típusának /DVD, VCD vagy SVCD/ kiválasztása. A VCD és az SVCD előnye hogy a csupán CD meghajtóval rendelkező számítógépen is lejátszható. Hátránya az anyagigény, hiszen körülbelül 40-50 perc film fér egy CD lemezre. Ha csak különös okunk nincs rá, így szinte mindig jobban járunk, ha hosszabb felvételeinket DVD - ként írjuk ki.
Ulead DVD MovieFactory 3.0 - 3. kép

A bemeneti állományok kezelésénél is ilyen sokoldalú. Ha rendelkezünk integrált, vagy külön TV -tunerrel akár közvetlenül is rögzíthetünk egy filmet. De a digitális kamera kezelésében is jó a szoftver. Természetesen a számítógépen tárolt anyagok is megadhatók forrásként. A fájlformátumokból sem csinál gondot, könnyedén lekezeli a legfontosabb videó formátumokat.
Ha betöltöttük a kívánt mozgóképállományt megjelennek a szerkesztési funkciók is. Ha tudjuk, mit is akarunk néhány egérkattintással filmet vághatunk, különböző effektusokat szerkeszthetünk vagy a projekthez akár szöveget is adhatunk. A készülő DVD anyagát kézzel és automatikus módon is fejezetekre bonthatjuk. Ezek a fejezetek /chapter/ a navigáció megkönnyítésére szolgálnak a filmben.


Ulead DVD MovieFactory 3.0 - 4. kép

Ha már megfelelő nyersanyagunk van a lemezre íráshoz akár a gyári DVD-ken látható indítómenüt is készíthetünk. Az indító menü hátterét előre gyártott vagy akár kézzel készített anyagból is összehozhatjuk. Tekintélyes mennyiségű sablonból választhatunk a háttér létrehozásakor. De a háttér anyagát mozgókép is adhatja, így induláskor akár egy rövid jelenetet is megnézhetünk az általunk készített filmből. A háttérbe a navigáció elősegítésére az egyes jelenetekből képeket helyezhetünk el. Mindehhez aláfestő zenét is adhatunk. Egyre azonban jó, ha vigyázunk, a mozgóképes háttér elkészítése akár órákig is eltarthat. A frissen összeállított filmünket a MovieFactory Beépített DVD lejátszójával ellenőrizhetjük. Filmet a Media Source menüpont alól tetszés szerinti helyről betölthetünk. Választhatunk a felirat és szinkron nyelv lehetőségei között is. Azonban az Ulead DVD Player néhány kollégájánál szegényesebb beállítást kínál a hang és videó lejátszáshoz, de a hétköznapi használatra így is megfelelő.
Elkészült anyagunkat nemcsak lemezre írhatjuk, hanem kép fájlként vagy egyszerű mappába is elmenthetjük. Az íráskor kell megadnunk, hogy szabványos DVD-t vagy DVD+VR-t akarunk készíteni. Az első választás esetén A MovieFactory egy másik részével módosíthatjuk. A lemezre rátehetjük a DVD lejátszót is. Ezzel megkönnyítjük célközönségünk számára alkotásunk használatba vételét.

Videó felvétel
Ulead DVD MovieFactory 3.0 - 10. kép

Az indító képernyő Direct To Disck pontját választva közvetlenül is rögzíthetjük
a felvenni kívánt anyagot. Ezzel gyakorlatilag digitális videomagnót készíthetünk a számítógépünkből. Azonban itt sem szabad megfeledkeznünk az üres adathordozó meghajtóba helyezéséről. Miután beállítottuk az adatforrást, itt is meg kell adni a megfelelő kimeneti forrást. Az eredmény akár csak az előző esetben, videó felvételkor is VCD, SVCD vagy DVD lehet. Fontos figyelni, hogy a hangerőszabályzónál külön engedélyezzük a hangbemenetet. DVD esetében ekkor is készíthetünk fejezeteket és indítómenüt. Ha a kimenetként szerkeszthető lemezt határozunk meg, az Edit Disck funkcióval utólag is szerkeszthetjük az anyagot. Így az elkészült lemezhez utólag bármikor adhatunk egy-két videóklippet.
Kellemes tulajdonsága az eszköznek, hogy a felvétel típusát automatikusan az adathordozó méretéhez igazítja.

Bemutató készítés
Ulead DVD MovieFactory 3.0 - 6. kép

A Create Slidesow Disck főmenü segítségével például a gépre vitt családi fotóinkból készíthetünk egy szóbeli, vagy írásos kísérettel ellátott asztali DVD lejátszóval is megtekinthető bemutatót. A program ismeri a legismertebb képformátumokat és áttűnési módokat. A bemutató készítő képszerkesztő eszköztára szegényes, de a fotográfiák egyszerűbb átalakítására alkalmas. Képszerkesztésre azonban nagyon sok, sokszor ingyenes program is van.
Az összeválogatott és szerkesztett fotókhoz a korábbiakhoz hasonló módon akár mozgóképpel ellátott menüt is szerkeszthetünk.

Zenei lemezkészítés
Ulead DVD MovieFactory 3.0 - 7. kép

A Create Music Disc menüpontot választva 3-féle zenei lemezt készíthetünk:
a zenét tartalmazó DVD mellett sima audio CD vagy MP3 formátumú anyagokat tartalmazó CD is készíthető. Itt az igazán érdekes az adatforrás megjelölésekor történik: akár filmet is megadhatunk kiindulási állományként. Természetesen a lemez bevezetéseként itt is készíthető grafikus indítómenü.
Az elkészített lemez tetszés szerinti példányban történő másolására szolgál a Copy Disck funkció, amelyet szintén a főmenüből indíthatunk.

Adatlemez készítés
Ulead DVD MovieFactory 3.0 - 8. kép

A Create Data Disck talán a legrégebbi CD író alkalmazás. Segítségével bármilyen formátumú adatot, fájlt, akár keverve is a különböző típusokat menthetünk lemezre. Biztonsági másolatok és egyéb nagyméretű adattömeg kiírására sem kell így külön CD, DVD író programról gondoskodnunk. Az írási folyamatnál mindenesetben ajánlatos odafigyelni a célmeghajtó kiválasztására. Későbbi lemezre íráskor jó, ha tudjuk, hol van az általunk korábban készített lemezkép.
A megfelelő írási sebesség beállítása pedig különösen az Audio CD estén fontos.

Egyéb eszközök
Munka közben alig vesszük észre, de a különböző szerkesztő eszközöket magába foglaló indítókép alján található 2 hasznos kis gomb:
Az egyikkel felirat és lemezcímke készíthető gyakorlatilag gyári minőségben. A betűtípus és szín a szövegszerkesztő programokban megszokott módon igen sokféle képen állítható. De tetszés szerinti képet adhatunk a borítóhoz is. A borító kép tulajdonságai professzionális szinten módosíthatók. Az igazi probléma a megfelelő minőségű nyomtatás feltételeinek megteremtése.
A másik kapcsoló az újraírható CD és DVD lemezek törlését indítja el.

Értékelés
Ulead DVD MovieFactory 3.0 - 9. kép

Szinte minden funkciója elérhető valamilyen szabad szoftver segítségével, de a videó szerkesztő rész olyan pluszt ad, amiért érdemes a figyelemre. További nagy előnye az egyszerű felhasználó számára, hogy sok beállítást, finomítást nem tesz hozzáférhetővé. Így egy leegyszerűsített felületen némi kísérletezés árán a kezdő felhasználó is esztétikus külsejű munkát adhat ki a kezéből. Ugyancsak egyszerűen használható a program többi eszköze is. Ha videó kamerát vásárol valaki, vagy úgy tervezi, hogy nagymennyiségű adatot ír lemezre és nem akar hosszú időt tölteni a különböző szabad programok telepítésével, beállításával, az alkalmazások használatának megtanulásával annak érdemes megfontolnia az Ulead DVD MovieFactory 3.0 megvásárlását. A konvertálásoknál legalábbis nekem bejött. Az Egri Csillagok AVI formátumú, 600 MB terjedelmű változatából mintegy 2 óra alatt sikerült egy 2 lemezes VCD változatot készíteni 256 MB SD RAM - mal és 1.7 MHz IntelŽ Pentium processzorral felszerelt gépen. Azonban a méreten túli VCD és SVCD anyagok méretre vágása egy kicsit problémás. További probléma volt VCD készítéskor a hang beállítás is. Az Ulead DVD MovieFactory 3.0, ahogy a nevében is benne van inkább DVD készítésre van kitalálva.

Ulead DVD MovieFactory 3.0
Fejlesztő: Ulead Software
Kiadó: Ulead Software
URL: www.ulead.com/dmf
Típus: Videószerkesztő
Megjelenés: Folyamatban
Ára: Az előző verzió ára alapján a Magyarországi bevezetés után kb. 20000 Ft (a gyártó honlapján 99 USD áron rendelhető meg)

Grafika: 8
Használhatóság: 8

Minimális konfiguráció:
Microsoft Windows 98SE/Me/2000/XP
IntelŽ Pentium III 800-MHz, AMD Athlon 800 MHz
256 MB RAM
DirectXŽ 9.0
400 MB merevlemez a program telepítéséhez
Hangkártya
CD-ROM/DVD-ROM meghajtó
800X600–as képernyőméretet és a 16-bit színfelbontást támogató videokártya

Ajánlott konfiguráció:
Microsoft Windows 98SE/Me/2000/XP
1.4Ghz Athlon, vagy 1.7 Ghz Pentium 4 Celeron (Duron) processzor
512MB RAM
DirectXŽ 9.0
DirectShow (WDM) támogatására alkalmas USB vagy TV kártya: analóg videoátvételt

biztosító csatlakozás
20 GB szabad merevlemezt kér a szerkesztéshez, de ha az anyagokat azonnal CD-re, vagy DVD-re írjuk ennek a fele is bőven elegendő.
CD-ROM/DVD-ROM író
32Mb-os DirectX9 kompatibilis hangkártya
4 hozzászólás

Vendég

13 éve, 9 hónapja és 11 napja

Nagyo király szinte hetente használom a munkámból kifolyólag és szuper.

válasz erre

Vendég

13 éve, 10 hónapja és 17 napja

HOGYAN LEHET LE TÖLTENI SEGITSÉG............

válasz erre

Vendég

13 éve, 11 hónapja és 19 napja

Ez Csúcs!!!!!!!!!!!!!!!!

válasz erre

Gólem

17 éve, 8 hónapja és 5 napja

Nagyon jó ez a progi. Itt olvastam róla először! Rögtön le is töltöttem és nagyon tetszik! Ezzel tényleg minőségi dvd-t lehet csinálni! Nagggyyyyyooooonnnn kiiiirrrrrrááááállly!

válasz erre
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

marco profilja