TMPGEnc v2.510.50.1690 (Tsunami MPEG Encoder)

2003. november 25.
72.0681
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Mouse profilja, adatai
Mouse
A technika fejlődése során egyre inkább elavultabbá válnak az emberek számára a pár évvel ezelőtt még "csúcstechnikának" számító eszközök. Vegyük példaként a multimédia videó technikai részét, 10 évvel ezelőtt még a videó kazetták (VHS) számítottak menőnek, de ahogy a számítástechnika világa egyre magasabb szintet ért el, már az otthoni mozizáshoz nem szükséges a videó kazetta. Manapság már majdnem minden háztartáshoz hozzátartozik a számítógép.

/>
TMPGEnc v2.510.50.1690 (Tsunami MPEG Encoder) - 2. kép

Segítségével már a monitor előtt ülve is megnézhetjük kedvenc filmünket. Akik tehetősebbek már házimozirendszerrel rendelkeznek, és azzal élvezik az otthoni mozi örömeit. A házimozi rendszerek azonban nem mindegyik filmformátumot tudják lejátszatni, persze a választék így sem kicsi. Beszélhetünk zenei (audió, mp3), képi, és különböző videó formátumokról (vcd, svcd, dvd) is egyaránt.
Vegyük át nagyvonalakban a videó formátumait:
Elsőként talán kezdjük a videó cd-vel (vcd):
Annyit érdemes róla tudni, hogy mintegy 74 percnyi VHS minőségű, MPEG1 kódoltságú filmet képes kezelni, a felbontása 352×240 vagy 352×280.
Másodiknak a szuper videoCD (svcd):
Képminősége körülbelül félúton van a VHS és a DVD képminősége között. Két sztereo hangsávot tartalmazhat (mondjuk két nyelv) és ötféle feliratot. A kép vízszintes felbontása a DVD-nek csak 2/3-a, a függőleges felbontása a DVD-vel azonos. Tömörítése szintén mpeg2, azonban a DVD-nél megszokott 5-10.000 bps helyett max. 2.500 bps lehet.
A vcd-t és a svcd-t egy eszerű cd-íróval is létre lehet hozni. A DVD-vel azonban más a helyzet.DVD:
A DVD egy új generációs CD lemez, kapacitása kb. 20-25-szöröse a sima CD-nek, ami körülbelül 4,7GB film tárolására alkalmas. Egyszerre képes video, audio és különféle adatot tárolni. Előnyei ez előbbiekkel szemben:
teljes hosszúságú film egyetlen lemezen
mozi film képminőség
digitális sokcsatornás hang
több formátumú képarány lehetőség
különböző nyelvű szinkronok
sok feliratozási lehetőség
választható regionális kódolás, másolás védelem


TMPGEnc v2.510.50.1690 (Tsunami MPEG Encoder) - 3. kép

Hogy a sima, egyszerű AVI filmet is le tudjuk játszani egy DVD ROM-on, vagy egy DVD lejátszón (a legtöbb le tudja játszani a vcd-t, svcd-t és az írott, vagy eredeti DVD-t is), először is át kell konvertálni a formátumát mpeg-re, mpeg1-re vagy mpeg2-re.
Ezekből a formátumokból könnyedén írhatunk már bármilyen cd-t, dvd-t. Az Internet, mint számos más helyzetekben most is segítségünkre lehet, hiszen kódolók egész tárháza van fent rajta, nekünk csak le kell tölteni és használni kell. Igen ám de hogyan?

Mint már mondtam, rengeteg kódoló van, de az egyszerűség kedvéért én csak egyről írok most, mégpedig a TMPGEnc 2.5.10-ről.
A kódoló program telepítése és elindítása után megjelenik egy névjegy ablak, ezt egyszerűen csak le OK-zni miután elolvastuk a tartalmát, itt mindjárt beállítható, hogy a következő program használatkor jelenjen-e meg, vagy ne. Ezt az OK gombbal egyvonalban lévő kis négyzet kipipálásával tehetjük meg.

Miután ezt megtettük, megjelenik a varázsló. Itt ki kell választanunk, hogy melyik formátumban szeretnénk átkódolni a filmünket:
TMPGEnc v2.510.50.1690 (Tsunami MPEG Encoder) - 4. kép

Videó CD: Itt további három opciót sorol fel, mégpedig NTSC, NTSC film, PAL.
NTSC , NTSC film: Főleg Észak-Amerikában és Japánban használják. Hozzávetőlegesen 70 percnyi filmet tud használni 650MB-on. MPEG1-be konvertálja a filmet, amely 352×240-es felbontással és 29,97fps-sel tud lejátszani egy megfelelő szoftwer és hardware környezettel. Az NTSC filmnél az fps 23,976.
PAL: Ez főleg Európa országaiban használják ezt a módot, és csak felbontásban különbözik az előbbieknél, ugyanúgy 70 percnyi filmet tud tárolni 650MB-on, a felbontása 352×288, és 25fps-t kezel.


TMPGEnc v2.510.50.1690 (Tsunami MPEG Encoder) - 5. kép

Szuper Videó CD: Egy kicsit jobb minőségű filmet tud visszaadni, mint a VCD. Itt is az előbb említett három formátum van, annyi változtatással, hogy:
NTSC, NTSC film: Főleg Észak-Amerikában és Japánban használják. Hozzávetőlegesen 50 percnyi filmet tud használni 650MB-on. MPEG2-be konvertálja a filmet, amely 480×480-es felbontással és 29,97fps-sel tud lejátszani egy megfelelő szoftver és hardware környezettel.
NTSC film: csak annyiban különbözik a sima NTSC-től, hogy ez a formátum optimalizálja a legjobban a SVCD-ket.
PAL: Főleg Európa országaiban használják ezt a módot. Hozzávetőlegesen 50 percnyi filmet tud kezelni 650MB-on. MPEG2-be konvertálja a filmet, amely, 480×576-es felbontással és 25fps-sel tud lejátszani egy megfelelő programmal és hardware környezettel.


TMPGEnc v2.510.50.1690 (Tsunami MPEG Encoder) - 6. kép

DVD: Ez az eddigi legjobb minőségű filmet tükrözi vissza. Itt kétszer annyi a választási lehetőségek száma, mint az előzőeknél.
NTSC: Még mindig Észak Amerika és Japán használja leginkább. MPEG2-re konvertálódik az AVI film, 720×480/352×480-as felbontással és 29,97-es fps-sel. Ezt a formátumot csak a megfelelő DVD lejátszóval, és a hozzávaló szoftverrel lehet olvasni, a tároló kapacitás már csaknem eléri a 155 percet, amit 4.7GB-on tud kezelni.
NTSC (alacsony felbontás- Low resolution): Mint a neve is miutatja ez alacsonyabb felbontást mutat, mint a sima NTSC, itt "csak" 352×240, de a 29,97fps maradt, viszont hosszabb filmet, 245 percet használ 4,7GB-on. Mondhatjuk úgy is , hogy minőséget feláldozza a hosszabb filmek kedvéért.
NTSC (16:9): A felbontás itt is igen nagy, 720×480, az fps 29,97, ezek ellenére csak 120 percnyi filmet tud használni 4,7GB-on
PAL: Változatlanul leginkább az Európa országok használják. A felbontása 720×576, vagy 352×576 és 25-ön fps-t használ. Maximálisan 155 percnyi anyagot játszik le 4,7GB-on.
PAL (alacsony felbontás- Low resolution): Itt is eléggé alacsony a felbontása, 352×288, de ezt ellensúlyozza az, hogy körülbelül 245 percnyi filmet tárol 4,7GB-on. Ez azért nem semmi, ráadásul mindez 25fps-es.
PAL (16:9): A felbontás ennél is igen nagy, 720×576, az fps 25. Ha hangfájlként MP2-öt használunk, akkor 165 percnyi film fér rá a 4,7GB-os tároló kapacitásra. Ha viszont sima hangfájlt használunk, akkor a kapacitás mindössze 120 percnyi lesz 4,7GB-on.


TMPGEnc v2.510.50.1690 (Tsunami MPEG Encoder) - 7. kép

A video,- és szupervideo CD készítésénél nem mondtam semmit a párbeszéd ablak alján lévő legördülő menüről, ott nem is volt érdekes, mert nincs mit kiválasztani, a DVD-nél viszont választhatunk két lehetőség közül. Mind a kettő a hangra vonatkozik, választhatunk, hogy CRB MPEG-1 Layer II Audió (MP2), vagy sima hanggal CBR Linear PCM Audió-ba készüljön a konvertálás.
A még tisztább hang, és a tökéletesebb összhatás kedvvért szűrőket is alkalmazhatunk. Beállíthatjuk, hogy a film és a hangfájl közötti rés a lehető legkisebb legyen, zajszűrőket alkalmazhatunk, a külső hatások csökkentése érdekében. Az Others setting, vagyis más beállításoknál megtehetjük, hogy megváltoztatjuk a video, speciális, GOP szerkezet, hang, rendszer, quantize matrix eredeti beállításait.

A következő ablakban megfigyelhetjük konvertált filmünk adatait felbontásról, frekvenciáról, a film hosszáról pedig a MOVIE INFO címszó alatt olvashatunk. Az ezután következő négy legördülő menüben -ha aktív- kiválaszthatjuk a kívánt felbontást, átlagos bitrate-et (kbit/s), az audió bitrate-et, és a becsült fájl méretet, ezeknek a változását az ablak alján lévő skála mutatja. Hogy melyik gördülő menü mikor aktív, az attól függ hogy milyen formátumban konvertálunk, vcd, svcd vagy dvd. Ezek szakszerű beállítását az expert gombra kattintva tehetjük meg. Itt is egy sor beállítási módot találunk.


TMPGEnc v2.510.50.1690 (Tsunami MPEG Encoder) - 8. kép

Ha végeztünk a beállításokkal, akkor a következő gomb ismételt lenyomásával egy párbeszéd ablakot kapunk, itt felteszi a program azt a kérdést, hogy szeretnénk e folytatni. Az OK gomb megnyomásával kijelölhetjük, hogy hova konvertálja a kiválasztott filmet a program. Ennek meghatározása után kijelölhetjük, hogy azonnal kezdje el a kódolást, vagy, ha rosszul kódol kezdjen el egy új kódolást. Mindezek után el is kezdődik a filmünk átalakítása. Ha nem indul el azonnal, akkor a start gomb megnyomásával indíthatjuk. Az ablak tetején lévő sáv mutatja, hol is tartunk a konvertálásban. Továbbá mutatja az eltelt időt, a hátralévő időt és a forrásmű állapotát, az ablak alján pedig a forrásmű és hangfájljának helyét, valamint a keletkező filmünk helyét mutatja. Ha elfelejtettünk valamit beállítani, akkor egyszerűen lestoppoljuk a konvertálást és a setting gombbal megtehetjük a mulasztást, a load-dal átválthatunk más formátumra, akár vcd-ből dvd-be is. Ekkor a program megkérdi, hogy így is akarjuk e folytatni az átalakítást. A save-vel pedig elmenthetjük a munkánkat. A konvertálás végeztével nincs is más dolgunk, mint kiírni a fájlunkat a megfelelő adathordozóra.


TMPGEnc v2.510.50.1690 (Tsunami MPEG Encoder) - 9. kép

Ha új filmet akarunk kódolni, akkor a menüsorban a fájlra kattintva tehetjük meg, továbbá megnyithatjuk a varázslót, az utolsó képet is megtekinthetjük, meghatározhatjuk a kimeneti fájlt, ami lehet AVI, MPEG WAVE, vagy kép fájlok. Az MPEG tulajdonságit is meghatározhatjuk. A menüsorban még az opciókat is meghatározhatjuk, ahol a környezi beállításokat, úgy mint CPU, általános, hang, stb... alakíthatjuk. A nyelvet kiválaszthatjuk, végezhetünk előzetes beállításokat, feladat prioritást, eseménynaplót készíthetünk, azt is beállíthatjuk hogy ezt automatikusan elmentse-e, megtehetjük továbbá, hogy alapértelmezetté tesszük az aktuális projectet. A help menüben egy tartalom segítheti munkánkat, megtekinthetjük a program hivatalos honlapját, és a névjegyét.

TMPGEnc v2.510.50.1690 (Tsunami MPEG Encoder)
Fejlesztő: Hiroyuki Hori
Kiadó:
URL:
www.tmpgenc.net
Típus: MPEG kódoló
Megjelenés: 2003. november vége
Ára: félig meddig ingyenes, pontos adat nincs

Grafika: 7
Használhatóság: 10

Minimális konfiguráció:
nincs adat

Ajánlott konfiguráció:
Windows 95/98/Me/NT/2000/XP
Pentium III processor
512 MB vagy ennél nagyobb RAM
15 GB szabad lemez terület

Pozitívumok:
Könnyen kezelhető
Sok beállítást tartalmaz
Maga a program kis helyet folglal (relatív)
Félig meddig free

Negatívumok:
Angol
A konvertált film nagy méretű lesz (relatív)
11 hozzászólás

marco

11 éve, 7 hónapja és 16 napja

Vendég írta:
Ez nagyon rissz cikk. Süt az írójáról hogy lövése sincs a témáról.
És pontosan hol süt? És miért is? Mert biza 2003-omban nekünk még ez volt a max...

válasz erre

Vendég

11 éve, 7 hónapja és 16 napja

Ez nagyon rissz cikk. Süt az írójáról hogy lövése sincs a témáról.

válasz erre

marco

11 éve, 11 hónapja és 9 napja

Vendég írta:
hát a ezted de hol találom
Benne van a cikkben a link.

válasz erre

Vendég

11 éve, 11 hónapja és 9 napja

hát zenét

válasz erre

Vendég

11 éve, 11 hónapja és 9 napja

hát a ezted de hol találom

válasz erre

marco

11 éve, 11 hónapja és 9 napja

Vendég írta:
melyiket kell letötenem
Attól függ, mit szeretnél csinálni.

válasz erre

Vendég

11 éve, 11 hónapja és 9 napja

melyiket kell letötenem

válasz erre

Vendég

13 éve, 10 hónapja és 11 napja

Hát nekem nem vált be nagyobb méretű aviknál úgy lefagy mint a huzat kiírja hogy judging field order megy a kék csík aztán nézhetem napokig megáll nem válaszol többet a progi.

válasz erre

wbtist

16 éve, 11 hónapja és 4 napja

Ha telepítessz VobSub-ot, és a TmpgEnc-ben az Options/Environmental Setting.../VFAPI-plugin fülön a DirectShow Multimedia File Reader-t legfelülre helyezed (jobb klikk rá és Higher Priority) akkor Ő is be fogja olvasni a feliratokat. Természetesen a felirat és a filmfájl nevének betűre egyeznie kell!!
Ja, a qtreader.vfp plugin segítségével .mov fájlokat is kezel.

válasz erre

Vendég

17 éve, 9 hónapja és 11 napja

Felirat VCD-hez: pl. VirtualDub-bal megnyitod az .avi-t, az .ssa-ra konvertált feliratot a Video/Filters/Subtitle filterrel megnyitod és elindítod a VirtualDub frameserverét (File/Start frame server). Ez létrehoz egy .vdr filet amit megnyitsz a TMPGEnc-cel mint forrást és ezen már rajta lesz a felirat is.

Zsomi

válasz erre

Vendég

17 éve, 10 hónapja és 1 napja

Hi!
Felirat fájlból feliratot hogy csinálok vcd-hez?
Krizsoo

válasz erre

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

5t3v3nk3 profiljarDAVE profiljatotyak profiljagery1113 profiljaSándorkolbász profiljaWickedSick profilja