PowerDVD 5.0

2003. október 06.
96.5941
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hosé profilja, adatai
Hosé
Manapság úgy tűnik a hagyományos VHS kazettáknak leáldozott, ha valaki filmet vásárol vagy néz, ha csak teheti a DVD lemezt választja. A DVD lemez jobb minőségű képet és hangot tárol, ráadásul szinte minden film mellett néhány különlegességet is felpakolnak a lemezre a gyártók. A DVD elterjedését segíti, hogy az asztali lejátszók ára rohamosan esik. És ha az ember megteheti, ugyanazért az árért természetesen a jobb minőséget választja.

/>
PowerDVD 5.0 - 2. kép

Természetesen a számítógépes mozizás kedvelői számára is rendelkezésre áll számtalan program, amelyek segítségével gépükről élvezhetik a különböző filmeket. A számítógépes filmezés klasszikusa és jelképe a PowerDVD program. Ennek 5-ös változata jelent meg idén júliusban. A PowerDVD lejátszón a DVD lemezeken kívül megnézhetjük szinte az összes video formátummal rögzített filmet. Mielőtt a lejátszó program tulajdonságait és használatát ismertetem, röviden ezekről a videocodecekről is szólni kell:
A DVD technológia megjelenésével úgy tűnt, megoldódik a filmforgalmazók régi gondja: a gyárból kikerülő DVD-lemezekről már nem éri meg másolatot készíteni, mint a videokazettákról. 2000 végén új videotömörítési technológiák jelentek meg: a DivX és az MPEG 4. Ezzel a technikával egy sima 650 Megabajtos CD-re is kényelmesen felvehető egy 90 perces játékfim. A film minősége pedig olyan, hogy az eddig megszokott gyufásdoboznyi méret helyett akár /ha van TV-tunerünk/ a tévé képernyőre kivetítve is élvezhető. Egy 400 MHz-s processzorral, 16 MB memóriás videokártyával, hangkártyával már élvezhető minőséget nyújt. Ha a gépben 800 MHz- vagy erősebb processzor ül, akkor már a felvétellel sincs probléma. A felvételhez a legolcsóbb tévékártya elég, a hangfelvételhez egy sztereo kártyához van szükség.


PowerDVD 5.0 - 3. kép

Az MPEG 4-el felvett film lejátszásához még egy codec-re van szükség, a DivX –ra. Ez az eredetileg feltört Microsoft programmmal induló codec a már teljesen saját fejlesztésű DivX 5.03 verziónál tart. A korábbi változatoknál sokkal jobb a dekódolási és a lejátszási képessége. A telepítést követően a codec minden a gépen lévő médialejátszóval képes az AVI formátumú filmek lejátszására. Így a Windows gyári médialejátszója már elegendő. Ha valakinek extra minőségi elvárásai vannak, például a jobb teljes képernyős megjelenítés vagy optimalizált tévére küldés, azoknak speciális lejátszót kell szerezniük.
Újabb aranykorát éli egy a MPEG 4-nél jóval idősebb codec, a Video CD (VCD). Ezt két dolognak köszönheti: először is legtöbb asztali DVD lejátszó képes a Video CD-k lejátszására. Kínában külön teamek végezték ennek a technológiának a továbbfejlesztését. Az alacsonyabb ár miatt a kínai filmek DVD helyett még gyárilag is inkább VideoCD-n jelennek meg. A kínai piacon tömeges előállításból adódó olcsó árnak köszönhetően a kalózmásolatok nemigen rúgnak labdába. Ma már olyan video codec-ek, tömörítési eljárások léteznek (pl. a DivX), amelyekkel egy teljes mozifilmet 200 MB méretűvé lehet tömöríteni úgy, hogy még mindig nagyon jó a képminősége. Egy ekkora szélessávú internetkapcsolattal 3-4 óra alatt letölthető.


PowerDVD 5.0 - 4. kép

Ezeket a filmeket többnyire már eleve a VCD szabványnak megfelelő felbontásban találjuk meg az Interneten, nem véletlenül.
Az SVCD-t érdemes még megismernünk. Ez a Super VCD nevű szabvány már jóval közelebb áll minőségben a DVD-hez, kb. 60%-ban eléri annak kép- és hangminőségét, és sok asztali DVD-lejátszó képes az SVCD-k lejátszására is. A Super VCD szabvány már jóval nagyobb, 480*576 pixeles képet használ, sokkal jobban és jobb minőségben tömörítve, mivel a video file akár 2600 kbit/s-os változó bitrate-tel tömörített MPEG-2 mozi is lehet. Emellett akár két külön hangsávot is tartalmazhat, egyenként 384 kbit/s-os MPEG-2 hanggal. A sokkal jobb minőséghez viszont kicsivel több hely is kell, így előfordulhat, hogy egy minden lehetőséget kihasználó SVCD lemezenként csak 35 percet tud tárolni. Így egy közel DVD-minőségű filmhez 2-3(-4) cd kell. A kiváló minőség mellett még az is az SVCD-k előnye, hogy a két külön hangsáv mellett akár 4 (különböző nyelv?) feliratot is képes kezelni. Hátránya csupán, hogy ezt a formátumot valamivel kevesebb asztali DVD lejátszó ismeri, mint a VCD-t.
Miután megtudtuk, mi mindent nézhetünk meg a Power DVD-vel, nézzük meg, hogy is működik maga a program: Mint minden korábbi változat, az 5-ös verziójú lejátszó is új ruhát kapott. Természetesen, ha az alapértelmezett kékes életszemlélet nem tetszik a felhasználónak, lehet más felületet is választani. További négy grafikus felület áll még a felhasználó rendelkezésére. A designerek azokra is gondoltak, akik csupán zenét akarnak hallgatni.


PowerDVD 5.0 - 5. kép

Az ő számukra áll rendelkezésre egy-egy miniatürizált felhasználói felület. Az alapvető indítási, lejátszási lista szerkesztési és film beállítási műveleteket egyaránt el tudjuk végezni a felhasználói felületből, illetve a film megjelenítési felületéről indított helyi menüvel. A helyi menüt ráadásul ízlésünk és igényeink szerint testre szabhatjuk, beállíthatjuk. Így filmlejátszás közben akár úgy is módosíthatók a különböző beállítások, hogy elő kellene szedni a lejátszó felhasználói felületét. A nyelvtanulók számára hasznos lehetőség, hogy egy időben két különböző nyelvű felirat is a képernyőn lehet. A lejátszó képernyője úgy is beállítható, hogy más program futtatása esetén is ő legyen felül. Ez igen hasznos lehet például akkor, ha filmnézés közben esetleg a rendszerdiagnosztikai és karbantartási feladatokat végezzük. A két videokártyát támogató üzemmód jóvoltából, ha az egyik képen megy a lejátszás, a másik képernyőn különböző videomanipulációs műveleteket is végezhetünk, vagy a két képernyőre is szétoszthatjuk a lejátszást. De lehetőségünk van arra is, hogy a filmbe virtuális könyvjelzőt tegyünk. Ez gyakorlatilag ugyanazt a célt szolgálja, mint klasszikus társa, ha a filmnézést valami miatt abba kell hagynunk, azt a virtuális könyvjelzőtől fojtathatjuk.
A zenebarátok életét megnehezíti, hogy a legtöbb zeneszám felvétele még ma is sztereó. Egy Sztereó felvétel pedig ugyancsak érdekesen szól például egy 5.1-es hangrendszeren. Ezen segít a CyberLink Multi-Channel Environment Impression (CLMEITM)eszköz. A lejátszott szám így térbeli felvétel benyomását kelti. A CLMEITM térbeli felvétel benyomását kelti, azaz mélységet ad a hangnak, és ebbe helyezi bele a hallgatót. Ezt érdemes kombinálni a Dolby Headphone vagy a TruSurround beállításokkal. Ügyesen használva a 3 eszközt igen jó zenei élményben lehet része a hallgatónak.


PowerDVD 5.0 - 6. kép

De mi van, mondjuk egy talán ma még gyakrabban előforduló esetben: Van egy Dolby Digitál hangzással készült filmünk, de a számítógéphez csak két szabványos kis hangfal kapcsolódik. Ilyenkor több technológia is a segítségünkre siet. Az eddigi változatokban is rendelkezésünkre állt TruSurroundXT két hangszóróval állít elő térhangzást ezred másodperces késlekedéssel dolgozva. Továbbá a mély hangzás és a párbeszéd kiemelése is állítható. Most ezt támogatja még meg a Dolby Virtual Speakers (DVS) eszköz, amellyel a Dolby Digital hang már két hangszórón is valóságos hangzású. Az Audio Time Strech révén gyorsított sebességű lejátszáskor is megmarad az eredeti magasságú hang. Sajnos azonban az extra hangmodulok csak a Deluxa változatban kapnak helyet, a Standard kiadáshoz külön kell megvásárolni őket.
A képi megjelenítés terén a PowerDVD mindig is kiváló minőséget produkált. Most néhány korrekciós funkcióval bővültek a beállítási lehetőségek.


PowerDVD 5.0 - 7. kép

A Cyber Link Eagle Vision (CLEV) folyamatosan korrigálja a túl sötét vagy túl világos részek kiemelését, továbbá enyhíti akár a CRT akár az LCD monitorok megjelenési sajátosságaiból eredő tipikus hibákat. Azonban ezek a tulajdonságok már túl messzire vezetnek, hiszen így tulajdonképpen átszerkesztünk egy-egy filmet. A beépített szűrőprogramokkal még az alkotók eredeti szándékait is megváltoztathatjuk. Azonban mivel a szolgáltatás menüből állítható a felhasználó ízlésén múlik, hogy él-e vele. Szintén hasznos fejlesztés a CyberLink Pano Vision (CLPV). Ezzel sokat javít a program egy esetleges torzított lejátszáson. Eddig is nézhettünk a megjelenítőtől eltérő arányú felvételeket, lineális torzítással levágva vagy nyújtva. Nyújtás esetén azonban a látvány torzul, ami elég zavaró is lehet esetenként. Ezt csökkenti, hogy a CLPV algoritmus csak a kép szélein torzít, a középső, lényegi információkat hordozó rész szinte változatlan marad. Így a sugárirányú egyenesek meggörbülnek, de ez a lapos, vagy nyújtott arcnál sokkal természetesebb. A Power DVD alkotóinak sikerült megoldani az igen nehéz feladatot: anélkül biztosít a program minőségi lejátszást, hogy az alkotó úgy érezné, mintha egy médiacenter felületét használná. Mindent összevetve a minőségi mozi kedvelőinek a program bevezetése után érdemes lesz lejátszó verziót váltaniuk. Mivel megőrizte a régi jó tulajdonságait és számos új hasznos lehetőséget is kínál a videózáshoz a maximális 10 pontra értékelem.

PowerDVD 5.0
Fejlesztő: Cyberlink Corporation
Kiadó: Cyberlink Corporation
URL: www.gocyberlink.com
Típus: DVD és média lejátszó
Megjelenés: 2003 július, magyarországi bevezetése folyamatban van.
Ára:
PowerDVD XP 5.0 Standard: 15 990 Ft
PowerDVD XP 5.0 Deluxe: 21 990 Ft

Grafika: 8
Használhatóság: 9

Minimális konfiguráció:
MicrosoftŽ Windows 95, 98, 98SE, ME, 2000, XP
Intel Pentium II 350 MHz vagy bármely Athlon CPU
64 MB RAM de ha az audio effekteket is használni akarjuk akkor 128 MB RAM
800x600 képfelbontás legalább 16 bites színmélység
Direct Draw videókártya
PCI hangkártya

Ajánlott konfiguráció:
Windows XP
Pentium III 1,4 MHz
128 MB RAM
1024X768 képfelbontás, 32 bites színmélység
5.1 rendszer

Egyéb információk:
DVD-ROM, DVD-R/RW, DVD-RAM, DVD+RW formátumok támogatása
A magyar nyelvet is támogatja
14 hozzászólás

Vendég

10 éve, 2 hónapja és 3 napja

na most kell a kod?

válasz erre

Vendég

10 éve, 2 hónapja és 21 napja

zozo

válasz erre

Vendég

12 éve, 19 napja

Vki tud hozzá telepítő kodot??

válasz erre

laci77

12 éve, 2 hónapja és 13 napja

en jetaudiot használok....bevált

válasz erre

Vendég

12 éve, 5 hónapja és 4 napja

letöltöm apokoliszomszédokat

válasz erre

Vendég

12 éve, 5 hónapja és 4 napja

tibi:nem indul el a pokoli szomszédok 3

válasz erre

Vendég

12 éve, 7 hónapja és 23 napja

én nem tudom visszatelepíteni a DVD lejátszót...

válasz erre

Vendég

13 éve, 7 hónapja és 10 napja

merhogy még nem használtam

válasz erre

Vendég

13 éve, 7 hónapja és 10 napja

háh én már letöltötem régebben valahonnan csak azt nem vágom hogyan rakom be a szöveget

válasz erre

Vendég

13 éve, 7 hónapja és 15 napja

hehe

válasz erre

Vendég

13 éve, 8 hónapja és 3 napja

Vendég írta:
faxa
mért kell ilyeneket írni keressetek másik oldalt hülyék

válasz erre

Vendég

13 éve, 8 hónapja és 3 napja

szeretném letölteni de nem lehet basszus

válasz erre
12a(z) 2 -ből
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

gery1113 profiljamarco profiljaManiac profilja