Pop Up Killer 1.0

2003. augusztus 22.
70.0551
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Junix János profilja, adatai
Junix János
Felpattantó ablakok - valószínűleg nincs olyan Internet felhasználó, aki ne találkozna velük nap mint nap, s akinek ne volna legalább néhány (értsd: sok) rossz emléke velük kapcsolatban. Ez pedig egyáltalán nem csoda, hiszen az alapvetően információközlésre szánt ablakocskák már évek óta leginkább annak a fajta erőszakos és agresszív reklámnak szolgáltatnak alapot, amelyet a legtöbben bizony szívből utálnak.


A jelenséget mindenki jól ismeri: A hívatlan vendégek előpattannak a semmiből és máris nézegetheted azokat a hirdetéseket amelyekre nem vagy kíváncsi, olyan kérdőíveket mazsolázhatsz végig amiket még véletlenül sem szeretnél kitölteni vagy éppen szavazhatsz valami számodra teljességgel érdektelen kérdésben. Egy-egy web oldalra való belépéskor nemritkán 4-5 ilyen kis „csoda” is előugrik, nem hagyva neked más lehetőséget, mint hogy szép sorjában lelövöldözd valamennyit, azonban sajnos sokszor még ez sem segít. A bezárt ablakok helyett ugyanis gyakran azon nyomban újabbak keletkeznek, sőt némelyiket egyáltalán be sem lehet csukni, hiszen az időzített script pár másodpercen belül úgyis megint a képedbe nyomja… hidd el, te adod meg magad hamarabb...

Ráadásul a marketing eme enyhén szólva is kissé primitív formája azon felül, hogy erőszakos és végtelenül idegesítő, még technikai akadályokat is gördít elénk. A több ablakban egyszerre töltődő oldalak gyorsan felhasználják egy átlagos modemes kapcsolat szűk sávszélességét, s evvel jelentősen lassítják a szörfözés iramát, a gyatrán programozott ActionScript-ek / Java Applet-ek pedig könnyedén a böngésző vagy akár az egész rendszer lefagyását okozhatják.

A probléma megoldását eddig jobbára a Java illetve JavaScript támogatás kikapcsolása jelentette, mivel általában ezeken a nyelveken írják a reklámokat elővarázsoló scripteket. Az esetek döntő részében ez be is válik, csakhogy ilyenkor az örömbe egy kis üröm is vegyül. Sajnos ugyanis a weblapok egyéb interaktív funkcióiért (navigáció, látványos effektusok..stb.) jelentős részben szintén a fent említett technológiák felelősek s nélkülük ezek az elemek sem fognak működni. Így aztán sokan nem alkalmazzák ezt a metódust és alternatívák híján inkább szélmalomharcot vívnak a felpattanó ablakokkal…

Általános info – Mire jó a Pop Up Killer?
A kis program ugyan egyszerű, de kétségkívül nagyon hasznos: Míg te a web site-okat járod, a Pop Up Killer folyamatosan figyel és minden olyan megnyílni készülő ablakot, amelyet nem te kreáltál automatikusan bezár egy pillanat alatt. Ezt akár egy, akár száz felpattanó förmedvénnyel is meg tudja tenni egyszerre és olyan gyorsan dolgozik, hogy az ablakocskáknak jószerivel még megjelenni sincs idejük. Ügyes egy darab, szinte bármivel megbirkózik.: A szimplább, JavaScript-eken alapuló próbálkozásokat épp úgy meghiusítja, mint a jóval bonyolultabb box-okat generáló ActiveX-es cuccok vagy Java Applet-ek futtatását, sőt még bizonyos szerver-oldali nyelvek hasonló jellegű kreációit (SSJS, Java Servlet..stb) is lelövi egy másodperc alatt!

A Pop Up Killer telepítés után a Windows tálcájában csücsülve automatikusan végzi a dolgát, felhasználói beavatkozást szinte nem is igényel. Böngészés közben igazán nem sok vizet zavar, használata pedig olyannyira egyszerű, hogy azt bárki kb. másfél perc alatt elsajátíthatja. Íme:

„Blocked Popups” – A Fekete Lista
A böngészés során a program által detektált összes pop-up URL-je ide kerül be azzal a fájlnévvel együtt, amit a blokkolt script eredetileg meg kívánt nyitni. A listában szereplő címek többé nem aktiválódnak a böngészőben egészen addig, amíg el nem távolítod őket innen vagy újra nem indítod Windows-t (a fekete lista tartalma ugyanis ebben az esetben törlődik).

„The White List” – A Fehér Lista
Bármilyen hihetetlen, ide azok a címek kerülnek, amelyeket valamilyen oknál fogva mégsem szeretnél letiltani. A Pop Up Killer ebbe a mezőbe érthető okokból semmit nem rak be magától, ezt csak te tudod megtenni. Csupán annyit kell tenned, hogy a fekete listában duplán rákattintasz arra az URL-re amit engedélyezni akarsz. Ha később mégis meggondolod magad, a fent említett módszert ismételt alkalmazásával eltávolíthatod a címet és az ismét a tiltott zónába kerül.

A fehér lista adatai a programból való kilépésnél automatikusan elmentésre kerülnek, így beállításaid a rendszer újraindítása után is megmaradnak.

Végül fontos megjegyezni, hogy a program nem csupán egyes fájlokra mutató URL-eket képes tárolni ebben a jegyzékben, hanem sima host+domain kombinációkat is (pl: www.gamechannel.hu). Amennyiben a cím így van definiálva, akkor az adott domain-hez tartozó egyetlen pop-up sem kerül blokkolásra.

Ennyi az egész!

Én személy szerint mindenkinek csak ajánlani tudom a Pop Up Killer-t, hiszen valóban jól használható, hatékony darab. Segítségével végre-valahára megszabadulhatsz az idegesítő és erőszakos reklámoktól, s mivel minden nem általad létrehozott ablakot bezár mielőtt annak tartalma egyáltalán elkezdhetne letöltődni, még a szörfözés sebességét is jelentősen gyorsítja. Bármilyen web böngészővel együttműködik és még a Java / Javascript támogatást sem kell kikapcsolnod többé.

Nézzétek meg, szerintem megéri!
2 hozzászólás

marco

17 éve, 8 hónapja és 13 napja

Vendég írta:
nagyon rossz ez az oldal
szomorú smiley
Köszi!mosolygó smiley

válasz erre

Vendég

17 éve, 8 hónapja és 13 napja

nagyon rossz ez az oldal
szomorú smiley

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja